Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367677 razy)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1170 dnia: 07 Kwietnia 2022, 11:52:44 »
upatrzyłem czarne od selectione wtedy te zostawie na ziomych oponach.
Mi czarne bardziej podobają się od Black Edition, ale to 18 cali a nie 19.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1171 dnia: 07 Kwietnia 2022, 12:02:45 »
A ja niepopularnie powiem, że wybrałem EXE właśnie dlatego, że:
1. Ma naturalną skórę na siedziskach a nie sztuczną.
2. Ma wentylację foteli 3 stopniową.
3. Ma regulowany elektrycznie fotel pasażera.
4. Ma monitor 360 st.
5. Ma lusterko wsteczne z kamerą( często pakuję bagażnik pod dach)
6. System ostrzegania o ruchu poprzecznym z tyłu pojazdu (RCTA) z funkcją automatycznego hamowania.

Nie podoba mi się w EXE;
1. Brak czarnego dachu.
2. Brak możliwości wyboru czarnych felg zamiast srebrnych.
3. Srebrne naklejki na klamkach (może odkleję).
4. Matowe plastiki( wolałbym połysk)
Generalnie wszystkie srebrne błyskotki zamieniłbym na czarne, pomimo tego, że jeden z członków tego forum nazwał mnie STARYM ZGRYŹLIWYM 54 LETNIM TETRYKIEM:))

Zgadzam się w 100%.
Wziąłem executive ale nie jestem zadowolony z możliwości wyvoru.
Też chciałem mieć pełne wyposażenie i do tego skóra bez wentylacji i perforacji u mnie nie wchodziła w grę.
Chociaż ja dodałbym jeszcze do minusów brak przodu z wersji adventure ewentualnie przynajmniej czarny grill jak w wersji Black edition (selection też ma szary z tego co wiem).
PS. Sędziwy wiek, pogratulować  :roll:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1172 dnia: 07 Kwietnia 2022, 12:16:17 »
PS. Sędziwy wiek, pogratulować
Dzięki. I jeszcze sam chodzę do toalety:))

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1173 dnia: 07 Kwietnia 2022, 17:03:14 »
AWD w SUVie nigdy nie jest wydatkiem "bez sensu" I tak, jest to również  kwestia  większego bezpieczeństwa. Oczywiście żyć się da i bez, jak i żyło się bez poduszek, ABS, Kontroli trakcji itd.

Ile roznych osob tyle racji i tyle zdan...te tematy ciagna sie juz latami - to juz robi sie nudne - brac nie brac, caloroczne opony warto nie warto, konserwowac nie konserwowac, chlapacze brac czy nie - tysiace stron na te tematy - a i tak kazdy swoje wie...kto chce to bierze kto nie chce nie bierze co tu dywagowac. Kto chce dolozy sobie te 10k wiecej do tylnego napedu i bedzie mial. Jak mu sie przyda to dobrze jak nie przyda to bedzie mial swiadomosc ze ma....
Moje auto bedzie mialo w tym roku 3 lata ... i ma tylko naped na przod...i nigdy mi tylnego nie brakowalo i co mi zrobicie   :grin: - najbardziej mnie teraz sie podoba, ze znowu cieplej sie robi i widok sredniego spalania na poziomie 5,3L/100 km lub mniejszym coraz czesciej bedzie goscil na wyswietlaczu ... przy tych cenach benzyny hybryda bezcenna  :-)

Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1174 dnia: 07 Kwietnia 2022, 17:48:48 »
Kto nie nie przejeździł jednego lata z fotelami ze skórą niewentylowaną, a później tym samym autem ze skórą wentylowaną, nie będzie wiedział jaka to różnica. Ja jeździłem i jeżeli ma być skóra (czy to eko, czy naturalna), wentylacja musi być. Inaczej wolę szmatę.
AWD też powinno być, z tym że... Skórę/fotele sobie można wymienić, a AWD dołożyć się nie da.
Jeżeli nie ma ograniczeń budżetowych, EXE ma więcej zalet niż wad, np. chromy, które na początku mi się nie podobały, potem przywykłem. Żałowałem czarnej podsufitki, ale z jasną jest w aucie jaśniej, poza tym wolę kremową tapicerkę. Podgrzewana szyba od czasu posiadania pierwszej - o ile można dokupić, must have.
Poza tym każdy wybiera sam pod siebie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1175 dnia: 07 Kwietnia 2022, 19:07:00 »
poza tym wolę kremową tapicerkę.
Też zastanawiałem się nad jasną tapicerką. Już prawie zamówiłem beżową, potem coś mi we łbie się przestawiło i napaliłem się na szarą. Potem popatrzyłem na kolor zamawianego samochodu(biała perła) i doszedłem do wniosku, że do białego jednak czarna tapicerka. I zamówiłem czarną. Ale pewnie jakbym brał jakiś ciemny kolor auta, poszedłbym w jasną tapicerkę. Żałuję tylko czarnego dachu jak w selection i czarnych felg. Ale znowu nie widzę sensu wyrzucać kasy na inne felgi, czy na oklejanie dachu, więc pewnie będę się przyzwyczajał jak ty:))

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #1176 dnia: 07 Kwietnia 2022, 20:31:22 »
Cytuj (zaznaczone)
AWD też powinno być, z tym że... Skórę/fotele sobie można wymienić, a AWD dołożyć się nie da.
Obecny samochód mam w FWD, 220km, 340nm. Wszystko fajnie jak jest lato i sucho, samochód super startuje. Jak nawierzchnia mokra to tragedia, te podskoki przednich kół... jakby samochód walczył o choć odrobine przyczepności. Skrzynia DCT również w tym nie pomaga.
Nie wiem ile NM ma RAV 4 AWDi ale cały układ pewnie 300nm przekracza. Jazdę próbną miałem podczas zimy i byłem zaskoczony jak tym się rusza spod świateł. Nie wiem na ile to zasługa e-cvt i płynnego przenoszenia momentu a na ile AWDi ale różnica jest spora (FWD RAV 4 nie jeździłem więc nie wiem).

Nie wiem czy to mi się tylko wydawało, ale w moim obecnym na zakrętach np. na zjazdach z autostrady czuć że przód samochodu stara się wychodzić na zewnątrz. W RAV 4 obserwowałem coś innego. Zawsze na takim łuku moc płynęła na tylni silnik a przód samochodu zawijał do środka a tył próbował wychodzić na zewnątrz. Nie wiem może to z powodu innej konstrukcji pojazdu, albo jednak AWDi robi robotę również w zakrętach.

Cytuj (zaznaczone)
Żałuję tylko czarnego dachu jak w selection i czarnych felg. Ale znowu nie widzę sensu wyrzucać kasy na inne felgi, czy na oklejanie dachu, więc pewnie będę się przyzwyczajał jak ty:))
Felgi zawsze dokupisz, dach można okleić czarną folią matową za kilka stów, wygląda to o niebo lepiej niż piano black.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1177 dnia: 07 Kwietnia 2022, 22:02:04 »
Skórę/fotele sobie można wymienić, a AWD dołożyć się nie da.
auto w dzisiejszych to jednak troche latwiej dostepny towar jak za socjalizmu - wtedy fotele reperowali tapicerli wymieniali, barankami obszywali bo sie jezdzilo ile sie dalo...a dzis ...kto wogole takie rzeczy robi - nie znam nikogo kto by kiedykolwiek fotele lub poszycie wymienial...no chyba ze to pojazd zabytkowy
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
« Odpowiedź #1178 dnia: 07 Kwietnia 2022, 22:15:14 »
Już prawie zamówiłem beżową
Jest świetna i to chyba coś, co mi się najbardziej podoba w mojej ravce.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1179 dnia: 07 Kwietnia 2022, 23:36:37 »
Już prawie zamówiłem beżową
Jest świetna i to chyba coś, co mi się najbardziej podoba w mojej ravce.
widzę ze mamy podobne upodobania.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #1180 dnia: 08 Kwietnia 2022, 07:18:28 »
Jeśli ktoś ma do sprzedania czarne felgi 19 cali od wersji selection chętnie bym założył do swojej executive ^^

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1181 dnia: 08 Kwietnia 2022, 10:36:21 »
Felgi zawsze dokupisz, dach można okleić czarną folią matową za kilka stów, wygląda to o niebo lepiej niż piano black.
No właśnie, okleisz folią, folia zacznie potem się odklejać po myjni i to już nie to. Chociaż jak trafisz na dobrą firmę i dobrą folię, to może się udać. Co do felg, to liczyłem komplet dobrych felg w czarnym kolorze. Trzeba wydać 4 tys. W roku wymienia się opony 2 razy. Wymiana z wyważeniem to 150 zł. Dwie wymiany w roku to 300 zł. Za 10 lat, biorąc pod uwagę podwyżkę cen wymiany opon, zwrócą się felgi. No i przy wymianie całych kół trzeba chociaż raz na dwa lata sprawdzić wyważenie. Wolę wymieniać opony, choć mam garaż i podwórko, żeby wymieniać koła we własnym zakresie. Jest jeszcze opcja zakupu czarnych felg i wymiany ich od razu w salonie, a potem sprzedaż tych oryginalnych, ale też pewnie dostałbym na tym w plecy.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1182 dnia: 08 Kwietnia 2022, 11:01:31 »
Jeśli ktoś ma do sprzedania czarne felgi 19 cali od wersji selection
A selection to nie ma 18"?   19" to tylko executive chyba mają.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1183 dnia: 08 Kwietnia 2022, 11:18:52 »
No właśnie, okleisz folią, folia zacznie potem się odklejać po myjni i to już nie to. Chociaż jak trafisz na dobrą firmę i dobrą folię, to może się udać. Co do felg, to liczyłem komplet dobrych felg w czarnym kolorze. Trzeba wydać 4 tys. W roku wymienia się opony 2 razy. Wymiana z wyważeniem to 150 zł. Dwie wymiany w roku to 300 zł. Za 10 lat, biorąc pod uwagę podwyżkę cen wymiany opon, zwrócą się felgi. No i przy wymianie całych kół trzeba chociaż raz na dwa lata sprawdzić wyważenie. Wolę wymieniać opony, choć mam garaż i podwórko, żeby wymieniać koła we własnym zakresie. Jest jeszcze opcja zakupu czarnych felg i wymiany ich od razu w salonie, a potem sprzedaż tych oryginalnych, ale też pewnie dostałbym na tym w plecy.

Ja dałem do lakiernika oryginalne felgi i pomalował na czarny błysk. Fajnie wyglądają.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1184 dnia: 08 Kwietnia 2022, 12:04:28 »
Ja dałem do lakiernika oryginalne felgi i pomalował na czarny błysk. Fajnie wyglądają.
No rzeczywiście super. I teraz dach aż się prosi o oklejenie:))

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl