Już się nawet zapisałem na jazde próbną jakiś czas temu, ale dopiero na lipiec/sierpień.
Ciekawe czy Mazda zrobiła to auto też tak bardzo ekonomiczne jak Toyota - wątpie, żeby im się to udało - raczej poszli w premium odnośnie wyposażenia w środku - chociaż mogę się mylić 
ciezko powiedziec. silnik skyactive g 2,5l benzynowy w mazdzie cx5 palil kolo 8,5l. czyli to jest dosc oszczedny silnik. tutaj mamy dodatkowo plugin czyli 60km zasiegu na elelktryku jakby ktos chcial z gniazdka ladowac wiec moze byc oszczednie jesli ktos chce. a w trybie hybrydowym w miescie tez powinno zredukowac sie paliwa o te 2 litry wiec gorna granica to pewnie kolo 9 litrow spalania bo autko ciezsze a w trybie miasta i oszczednej jazdy pewnie kolo 6 litrow. ale to moje zalozenia.
Mazda podaje tylko tyle:
Zużycie energii kWh 17,1
Zużycie paliwa – opony 18''/20'' l/100km 1,5/1,6
czyli zakladajac zasieg elelktryka 70km to pozostale 30km spala 1,5l czyli wychodzi kolo 5litrow na 100. dopoki testow nie bedzie ciezko bedzie cos powiedziec.
wazne ze bedzie spory wybor czyli hybryda plug in , potem diesel 3,3 plus miekka hybryda, a potem 3,0 r6 benzynowy w technologi benzynodiesla czyli e-skyactive x kolo 300km od benzynowca plus miekka hybryda. i ten ostatni silnik powinien byc najfajniejszy, najszybszy w trasie, najlzejszy, najlepiej prowadzacy sie i niekoniecznie najdrozszy bo bez ciezkiej i drogiej baterii ale to czas pokaze. e skyactive jest tez bardzo oszczedny. w mazdzie 3 silnik 2,0 r4 e skyactive potrafi spalic niecale 4 litry w trasie. wiec tutaj nie powinno byc duzo gorzej.
najwazniejsze ze dostajemy bezawaryjne japonskie auto bez turbiny na normalnym osmiobiegowym automacie nie wyjcu i ktore bedzie ciche przy predkosciach ponad 120km/h. a wnetrze powinno byc podobnej wielkosci co w rav4. pewnie na nogi z tylu bedzie troszke mniej miejsca, ale wiecej na szerokosc i w bagaazniku i troche lepiej wykonczone. dodatkowo mazda powinna sie znacznie lepiej prowadzic od toyoty bo ma z przodu zawieszenie na podwojnym wahaczu trojkatnym czyli na sportowo, najlepsze mozliwe rozwiazanie.