Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367802 razy)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1440 dnia: 19 Lipca 2022, 15:09:37 »
Jeśli odejmiemy aspekt hybrydy i niezawodności
Jeśli weźmiemy pod uwagę te aspekty, to okazuje się, że Skoda oferuje zwykły, przestarzały w swej budowie, silnik spalinowy, paliwożerny i niezbyt mocny. Poza tym sensownie wykonany samochód, jakościowo lepszy od Rav4. Kia próbuje robić hybrydy, ale z silnikiem 1,6 turbo ma po prostu Hybrydę w ofercie, a do hybrydy Toyoty jej daleko. I w kwestii osiągów i niezawodności. Osobiście, jeżeli w dobie powszechnej elektryfikacji, nie szukałbym alternatywy dla silnika spalinowego, wybrałbym Seata Tarraco FR 245 kM i nie patrzyłbym na spalanie, a na stosunek jakości do ceny i wyposażenia. Wiadomo, że silniki 2,0 TSI palą w mieście 12 litrów. No, może 10, przy emeryckim obchodzeniu się z gazem. Dlatego właśnie Hybryda Toyoty jest dziś najrozsądniejszym wyborem. A jeżeli nie wiedziałbym co robić z kasą, kupiłbym BMW X5 V6 diesel 313 kM za ponad pół miliona złotych. To jest mój faworyt. Miejsce 2 Porsche Cayenne S. Tu już bariera 800 tys. No i powrót na ziemię i wracam Ravką z pracy do domu:)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1441 dnia: 19 Lipca 2022, 18:16:02 »
Jak się komuś nie podoba, nikt nikogo nie trzyma, nie nakazuje. Można sprzedać od razu, przed odebraniem z salonu. I możliwe, że za większe pieniądze.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #1442 dnia: 19 Lipca 2022, 20:40:41 »
Jak się komuś nie podoba, nikt nikogo nie trzyma, nie nakazuje. Można sprzedać od razu, przed odebraniem z salonu. I możliwe, że za większe pieniądze.
Przepraszam, myślałem, że to forum dyskusyjne, a to Kościół Wyznawców Toyoty? Nie zadawać niewygodnych pytań?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #1443 dnia: 19 Lipca 2022, 20:59:55 »
Cytuj (zaznaczone)
Przepraszam, myślałem, że to forum dyskusyjne, a to Kościół Wyznawców Toyoty? Nie zadawać niewygodnych pytań?
Człowieku przestań robić z siebie męczennika... Ty nie chcesz dyskutować tylko prowadzisz jakąś dziwną krucjatę, żeby wszystkim udowodnić swoją racje.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1444 dnia: 19 Lipca 2022, 21:46:02 »
Cytat: dejmieno
Człowieku przestań robić z siebie męczennika
Człowieku czep się tramwaja. Wywiązała się ciekawa dyskusja, a ciebie jak d.. serce boli to nie czytaj.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #1445 dnia: 19 Lipca 2022, 23:05:33 »
Faktycznie jest tutaj ciekawa dyskusja o wadach i zaletach konkretnych modeli samochodów, ale na ten moment to tylko siedzisz i narzekasz.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1446 dnia: 19 Lipca 2022, 23:24:27 »
Faktycznie jest tutaj ciekawa dyskusja o wadach i zaletach konkretnych modeli samochodów, ale na ten moment to tylko siedzisz i narzekasz.
A ty uważasz, że to nie mieści się w temacie „RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem”?
Pozostaje mi tylko nadzieja, że bana nie dostanę, bo swoje rozterki dalej będę opisywał.

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1447 dnia: 20 Lipca 2022, 08:47:00 »
A ty uważasz, że to nie mieści się w temacie „RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem”?
Pozostaje mi tylko nadzieja, że bana nie dostanę, bo swoje rozterki dalej będę opisywał.
Bądź przynajmniej konsekwentny. Zadałeś jedno pytanie na które dostałeś adekwatną odpowiedź, a potem piszesz, że nie jesteś zainteresowany udowadnianiem swoich racji. Uprawiajmy malkontenctwo ale konstruktywne :cheesy:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1448 dnia: 20 Lipca 2022, 09:20:26 »

Mi to nie przeszkadza, ja też zawsze piszę o wadach samochodu , który posiadam, bo one właśnie wkurzają. A to że wszystko inne jest ok. to nie zaleta, tylko norma.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1449 dnia: 20 Lipca 2022, 10:07:33 »
Mi to nie przeszkadza, ja też zawsze piszę o wadach samochodu , który posiadam, bo one właśnie wkurzają. A to że wszystko inne jest ok. to nie zaleta, tylko norma.
Co innego wymienić wady, a co innego narzekać, że w każdym innym aucie wszystko jest lepsze, a ravke ma się za karę :-P

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1450 dnia: 20 Lipca 2022, 10:23:58 »
...oj napisał "pocieszające jest że inni mają gorzej" więc argument nietrafny.
Też po zakupie i przesiadce z tucsona ("auto z biedronki" - cytując klasyka forum) byłem rozczarowany brakiem podstawowych rzeczy które tam były,  ale z czasem doceniłem inne dużo ważniejsze zalety które mam teraz. Lepszy i oszczędniejszy silnik, komfortowe i ciche zawieszenie jak nie w SUVie, większy bagaznik, świetny napęd AWD itp.
Każdy ma prawo do swojego zdania.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1451 dnia: 20 Lipca 2022, 10:26:37 »
Każdy rozsądny człowiek , przed zakupem auta , odbywa jazdę testową , jedną, druga, trzecią .........................żeby sie upewnić czy auto mu ,,pasuje,,.
Narzekanie na auto po kupnie to trochę dziecinada, nikt przecież nie zmusza nas do zakupu toyoty , gdy mamy bardzo duży wybór innych aut.
A jeżeli już bardzo jesteśmy zawiedzeni kupionym autem  i widzimy w nim  same wady , to najlepiej je od razu sprzedać , a nie wypłakiwać sie na forum.
Chłopy ogarnijcie się!!!
RAV4 2.5 hybrid

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1452 dnia: 20 Lipca 2022, 10:27:29 »
w każdym innym aucie wszystko jest lepsze, a ravke ma się za karę :-P
Jeżeli czuje się rozczarowany tym samochodem to tak. Ale wtedy rodzi się pytanie, po co go kupował i dlaczego nie przeanalizował tego wyboru, dlaczego nie zrobił jazdy próbnej, itp. itd. Ja bez tych czynności nigdy nie kupuję nowego auta i podziwiam odwagę osób tak robiących przy przedsprzedażach , na podstawie tylko opisu i zdjęć.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1453 dnia: 20 Lipca 2022, 10:45:00 »
Skoro tak sobie malkontencimy to się zastanowiłem co mnie po 9 miesiącach drażni. I za wiele na razie tego nie ma, no ale są jakieś takie pierdołki na które mogę sobie ponarzekać.
- stuki (karoserii?) przy przejeżdzie przez garb
- brak możliwości zgaszenia zewn. świateł podczas postoju na włączonym zapłonie
- zbyt wolne otwieranie się tylnej klapy
- zbyt pionowe ustawienie pedału gazu
- psychicznie uwiera mi potencjalna możliwości korozji złącza tylnego napędu
- tapicerka włochaci się na krawędzi siedzenia kierowcy - jestem niski więc wchodząc i wychodząc szuram tyłkiem
- w głupim miejscu zmontowana dioda cobry i słabo świeci, tak że widoczność z zewnątrz bardzo marna i trzeba się postarać żeby zobaczyć czy się uruchamia czy nie
- niewygodny dostęp do włącznika automatycznych świateł drogowych
- kompletnie zbędne podświetlenie na nogi za to brak podświetlenia schowka, półeczki nad schowkiem i przycisków lampek (kiedyś sobie to dorobię)
- niezrozumiały algorytm sterowania automatyką wycieraczek

a na wszystkie zalety to mam tylko ochy i achy
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2022, 10:51:24 wysłana przez wszim »

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1454 dnia: 20 Lipca 2022, 11:15:53 »
- tapicerka włochaci się na krawędzi siedzenia kierowcy - jestem niski więc wchodząc i wychodząc szuram tyłkiem

Moze po prostu masz taki sposob wsiadania, ze pierw "wchodzisz" tylkiem do samochodu a pozniej reszta ciala? Tak to nawet najlepszy i najbardziej wygimnastykowany akrobata nie ustrzegl by sie kosmacenia fotela :) Polecam technike wsiadania z kubelkow: pierw lewa reka na oparcie, prawa stopa na podloge i myk tylkiem na fotel. Wtedy zadne fotele Ci nie straszne i zadna czescia ciala nie trzesz podczas wsiadania o fotel.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl