Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367683 razy)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1500 dnia: 15 Sierpnia 2022, 14:22:40 »
W Rybniku u Konska też taką brałem na godzinę bez handlowca - można było nawet dłużej na 2 godziny bo nie była zajęta.

Offline Maar79

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1501 dnia: 15 Sierpnia 2022, 19:06:32 »
Dla mnie brak takiej opcji w hybrydzie to skandal przy tylu krytycznych uwagach użytkowników
Czemu brak w hybrydzie to skandal, a w benzyniaku nie?

W benzynie też.....nie wspomniałem o niej bo dla mnie Toyota to hybryda....  benzyniaka nie biorę pod uwagę przy zakupie poprostu

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1502 dnia: 16 Sierpnia 2022, 09:50:46 »
Plug in ma podwójne szyby boczne z przodu i jest odczuwalnie ciszej w aucie niż w zwykłej hybrydzie. Dla mnie brak takiej opcji w hybrydzie to skandal przy tylu krytycznych uwagach użytkowników
Musisz więc kupić Plug-In albo kupić zwykłą hybrydę po czym zlecić wymianę szyb bocznych na takie z Plug-in. Albo w ogóle rozważyć coś klasy premium, Audi, Mercedes BMW, Volvo? Ja nie wiem naprawdę, o co chodzi z waszym problemem z hałasem. Jeżdżę żony Q2 i moją Ravką i powalającej różnicy głośności nie widzę. Może zacznie mnie wnerwiać później, ale na razie po przejechaniu 4700 km same plusy. Może ja jestem jakiś porypany, jak ten gość z wariatkowa, który posypywał truskawki cukrem?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1503 dnia: 16 Sierpnia 2022, 10:26:38 »
Nie jesteś porypany. Też mam wrażenie, że problem hałasu w RAV4 jest na forum wyolbrzymiony. W zasadzie każdy mój pasażer, który pierwszy jechał moim autem twierdził "ale cichutkie auto". Fakt że odbywało się to w ruchu po krajówkach, czyli nie szybciej niż 100km/h a najczęściej w granicach 80.  Nie wiem więc na ile jest prawdziwego hałasu a na ile sugestii. Żeby być rzetelnym powinno się zmierzyć poziom hałasu poważnym miernikiem i wtedy odnosić do sytuacji. A tak to mamy tylko niekończąca się dyskusję o indywidualnych wrażeniach.
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2022, 10:29:07 wysłana przez wszim »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1504 dnia: 16 Sierpnia 2022, 10:56:50 »
Ja mam porównanie z X4 2.0 i ravki 2.0. Do 100km/h różnice są niewielkie (przy 130 już widać, bo różnica to 2.5dB) powyżej 130 ravka dostaje w kość (hałas oplywowy  powietrza) zaś w BMW zdecydowanie głośniej słychać opony, ale tu szerokość to 245 przy szerokości 225 w ravce.
Generalnie w ravce hałas jest spory przy prędkościach autostradowych.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1505 dnia: 16 Sierpnia 2022, 11:02:48 »
Generalnie w ravce hałas jest spory przy prędkościach autostradowych.
Bo to jest samochód budżetowy i zawsze będzie różnica z klasą Premium. Ale co najważniejsze, hałas jest do zniesienia, szczególnie przy świetnym zestawie JBL:))

Offline Maar79

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1506 dnia: 16 Sierpnia 2022, 12:49:08 »
Plug in ma podwójne szyby boczne z przodu i jest odczuwalnie ciszej w aucie niż w zwykłej hybrydzie. Dla mnie brak takiej opcji w hybrydzie to skandal przy tylu krytycznych uwagach użytkowników
Musisz więc kupić Plug-In albo kupić zwykłą hybrydę po czym zlecić wymianę szyb bocznych na takie z Plug-in. Albo w ogóle rozważyć coś klasy premium, Audi, Mercedes BMW, Volvo? Ja nie wiem naprawdę, o co chodzi z waszym problemem z hałasem. Jeżdżę żony Q2 i moją Ravką i powalającej różnicy głośności nie widzę. Może zacznie mnie wnerwiać później, ale na razie po przejechaniu 4700 km same plusy. Może ja jestem jakiś porypany, jak ten gość z wariatkowa, który posypywał truskawki cukrem?
Jeżdże dużo w przedziale 120-150 i dlatego odczuwam hałas. Poza tym  mam Audi 7 jako drugie auto wiec przeskok jest.... Do 100 to jest super i wiem o tym. Odnośnie szyb myślisz że nie będzie problemu z wymianą na podwójne z pluginu?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1507 dnia: 16 Sierpnia 2022, 13:08:14 »
No wybacz,  ale porównanie audi 7 z kioskiem Ruchu na kołach budżetowej toyki...

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1508 dnia: 16 Sierpnia 2022, 13:31:17 »
No wybacz,  ale porównanie audi 7 z kioskiem Ruchu na kołach budżetowej toyki...

No właśnie.
Ja mam podobne porównanie ale Ravki do służbowej Dacii Daster. Uwierzcie mi. Ravka wypada rewelacyjnie a taki jest przeskok, że aż trudno to opisać.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1509 dnia: 16 Sierpnia 2022, 13:31:39 »
Odnośnie szyb myślisz że nie będzie problemu z wymianą na podwójne z pluginu?
Nie zakładam, że Toyota konstruuje inne drzwi do hybrydy i inne do Plug-in. Jeżeli szyba rzeczywiście jest grubsza, to może wymagać też wymiany prowadnic. Najlepiej spytać w serwisie. Podając numer części można sprawdzić do jakich modeli pasuje. Pamiętaj tylko, że potem przy sprzedaży będziesz musiał się tłumaczyć, że szyby nie zostały wymienione po dzwonie, bo mają inne oznaczenia i daty produkcji.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1510 dnia: 16 Sierpnia 2022, 13:46:36 »
Odnośnie szyb myślisz że nie będzie problemu z wymianą na podwójne z pluginu?
Nie zakładam, że Toyota konstruuje inne drzwi do hybrydy i inne do Plug-in. Jeżeli szyba rzeczywiście jest grubsza, to może wymagać też wymiany prowadnic. Najlepiej spytać w serwisie. Podając numer części można sprawdzić do jakich modeli pasuje. Pamiętaj tylko, że potem przy sprzedaży będziesz musiał się tłumaczyć, że szyby nie zostały wymienione po dzwonie, bo mają inne oznaczenia i daty produkcji.
Przy takich wymianach, wrzucasz części wyjęte, nowemu nabywcy do bagażnika.

Offline MasterBula

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021 VIP
« Odpowiedź #1511 dnia: 16 Sierpnia 2022, 13:48:29 »
nr katalogowy z Plug-in 68102-42400 (szyba kierowcy) numer ten występuje tylko w Plugin (nie pokrywa się z żadnym numer z normlanej RAV4), także jest to inna szyba, czy pódwójna/klejona, tego już katalog nie podaje.

Na marginesie w testach Plugin wiele osób mówiło że jest lepiej wyciszona

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1512 dnia: 16 Sierpnia 2022, 14:36:56 »
Był tu gdzieś temat o chińskich wersjach i tam szyby są klejone, ale nie chcą wysłać do PL.
Nie jestem pewien  Rav czy Camry.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1513 dnia: 16 Sierpnia 2022, 14:58:03 »
Ale czy tylko boczne przednie szyby są inne, czy czołowa też? Czy jeżeli komuś tak bardzo przeszkadza ten hałas, nie można np. wykleić szyb jakąś dodatkową folią?
Generalnie widzę, że jest trochę osób, które nie przemyślało zakupu i pośpieszyło się z wyborem Toyoty, rezygnując z marek konkurencyjnych.  Pocieszający jest fakt, że dziś sprzedać Rav 4 na rynku wtórnym to chyba najłatwiejsza transakcja z możliwych.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl