Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 367751 razy)

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1515 dnia: 16 Sierpnia 2022, 17:37:13 »
Rav4 kupiłem świadomie i przemyślałem stwierdzone nie tylko w czasie jazd testowych plusy i minusy.  Jednym z minusów była głośność,  hociaż tak jak już kiedyś już napisałem egzemplarz odebrany był bardziej wg mnie głośniejszy od testowych i przypuszczm, że tamte były choć trochę wyciszone.
W jaki sposób Rav4 może być cichy jak w niej nie ma grama materiałów wyciszających?  Sporo dziesięcioleci mam już na karku i poza fiatem 126 jest to moje pierwsze auto w którym są gołe blachy.  Auto użytkuje się nie tylko na drogach lokalnych gdzie auto nie generuje dokuczliwych dźwięków,  powyżej 100 jest już masakra w porównaniu do innych. W ostatnim moim aucie,  nie premium,
było co najmniej 3 cm grubo materiałów wyciszających od przodu po bagażnik.  Proponuję aby osoby twierdzące,  że Rav 4 jest cichy zrobiły sobię badanie słuchu.
Na koniec,  poza chałasem, plusy powodują, że nie zamieżm pozbywać się tego potwora

Offline Maar79

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1516 dnia: 16 Sierpnia 2022, 19:54:35 »
Rav4 kupiłem świadomie i przemyślałem stwierdzone nie tylko w czasie jazd testowych plusy i minusy.  Jednym z minusów była głośność,  hociaż tak jak już kiedyś już napisałem egzemplarz odebrany był bardziej wg mnie głośniejszy od testowych i przypuszczm, że tamte były choć trochę wyciszone.
W jaki sposób Rav4 może być cichy jak w niej nie ma grama materiałów wyciszających?  Sporo dziesięcioleci mam już na karku i poza fiatem 126 jest to moje pierwsze auto w którym są gołe blachy.  Auto użytkuje się nie tylko na drogach lokalnych gdzie auto nie generuje dokuczliwych dźwięków,  powyżej 100 jest już masakra w porównaniu do innych. W ostatnim moim aucie,  nie premium,
było co najmniej 3 cm grubo materiałów wyciszających od przodu po bagażnik.  Proponuję aby osoby twierdzące,  że Rav 4 jest cichy zrobiły sobię badanie słuchu.
Na koniec,  poza chałasem, plusy powodują, że nie zamieżm pozbywać się tego potwora
[/quote

Dokładnie.....jak można wypuścić samochód w takim stanie to chyba tylko Japońce wiedzą.....chyba skieruje się ku X3. Szkoda bo ogólna koncepcja auta mi odpowiada

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1517 dnia: 16 Sierpnia 2022, 21:58:37 »
Były już próby oklejania i wyciszania blach i wszystkie zakończone wnioskiem - troszkę poprawiło .... troszkę. Jak dla mnie do 100km/h jest cicho, bo w ciszy to i brzęczenie muchy przeszkadza. Powyżej zaczyna być głośno bo auto o takim gabarycie i linii zaprzeczającej projektowi pod kątem aerodynamiki musi huczeć. Jeżeli ktoś tego wcześniej nie sprawdził i nie oszacował akceptacji (wszak jest info na forach i w opiniach ) ten trąba.  To auto jest stworzone do jazdy po krętych i górzystych terenach, także po wertepach, bo zawieszenie ma świetne a nie do dźgania 150km/h po autostradzie. Zakup pojazdu dopasowuje się do rodzaju jego wykorzystania a nie aktualnej mody. 
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2022, 22:05:26 wysłana przez wszim »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1518 dnia: 16 Sierpnia 2022, 22:05:07 »
Dokładnie.....jak można wypuścić samochód w takim stanie to chyba tylko Japońce wiedzą.....chyba skieruje się ku X3. Szkoda bo ogólna koncepcja auta mi odpowiada
Polecam się przejechać tak pow. 120km/h x-trójką na tylnej kanapie  ... przed kupnem oczywiście :)
Edyta:
Ale w sumie w moim przypadku to było auto 3 letnie, więc może nieaktualne w 2022.
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2022, 22:07:03 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Maar79

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1519 dnia: 17 Sierpnia 2022, 08:39:43 »
Polecam się przejechać tak pow. 120km/h x-trójką na tylnej kanapie  ... przed kupnem oczywiście :)
Edyta:
Ale w sumie w moim przypadku to było auto 3 letnie, więc może nieaktualne w 2022.

W Sobotę będe jezdził Ravką i X3. Porównam co i jak. Fakt że X3 napewno ma.jakieś wyciszenie plus dzwiękoszczelne szyby w opcji wiec róznica musi być. No ale jak ktoś.tu już pisal Rav4 to gołe blachy więc jak można czegoś oczekiwać....

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1520 dnia: 17 Sierpnia 2022, 09:20:18 »
W jaki sposób Rav4 może być cichy jak w niej nie ma grama materiałów wyciszających?
Na podstawie czego twierdzisz, że RAV4 nie ma ani grama materiałów wyciszających? Rozebrałeś go na kawałki i widziałeś, że nie ma? Zakładasz, że zespół projektowy Toyoty w ogóle nie sprawdzał głośności wewnątrz? Zwróć uwagę, że w niektórych miejscach są przyklejone kawałki mat wygłuszających. Myślisz, że to przypadek, czy są to miejsca newralgiczne, rezonujące, które muszą mieć coś w rodzaju wygłuszenia? Ja nie wiem, może wersja EXE ma inne wygłuszenie, a może ja jeżdżąc 8 lat rav4 IV generacji, która w dieslu 2,2 była naprawdę głośna, przyzwyczaiłem się do hałasu i teraz nowa ravka to dla mnie ogromny przeskok? W starej Toyocie najbardziej przeszkadzał mi hałas od kół, w tej tego nie słyszę, więc postęp jest.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1521 dnia: 17 Sierpnia 2022, 10:04:02 »
W jaki sposób Rav4 może być cichy jak w niej nie ma grama materiałów wyciszających?
Na podstawie czego twierdzisz, że RAV4 nie ma ani grama materiałów wyciszających? Rozebrałeś go na kawałki i widziałeś, że nie ma? Zakładasz, że zespół projektowy Toyoty w ogóle nie sprawdzał głośności wewnątrz? Zwróć uwagę, że w niektórych miejscach są przyklejone kawałki mat wygłuszających. Myślisz, że to przypadek, czy są to miejsca newralgiczne, rezonujące, które muszą mieć coś w rodzaju wygłuszenia? Ja nie wiem, może wersja EXE ma inne wygłuszenie, a może ja jeżdżąc 8 lat rav4 IV generacji, która w dieslu 2,2 była naprawdę głośna, przyzwyczaiłem się do hałasu i teraz nowa ravka to dla mnie ogromny przeskok? W starej Toyocie najbardziej przeszkadzał mi hałas od kół, w tej tego nie słyszę, więc postęp jest.

Całej ravki nie rozpruwałem ale zajrzałem w kilka newralgicznych miejsc i mi to wystarczy. . Napisałem,  że jest głośno bo to moje subiektywne odczucie,  chociaż mam osłabiony znacznie słuch w środkowym zakresie częstotliwości /robiłem badanie słuchu ale nie w związku z Rav/.  Po mieście i drogach krajowych jest ok,  ale w poniedziałek zrobiłem 400km jadąc 120 i > pod koniec odczuwałem jakbym leciał odrzutowcem.  Być może po 8 latach też się przyzwyczaję.  Nie interesuje mnie co robił zespół projektowy,  wyraziłem swoją opinię
.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1522 dnia: 17 Sierpnia 2022, 10:09:12 »
Były już próby oklejania i wyciszania blach i wszystkie zakończone wnioskiem - troszkę poprawiło .... troszkę. Jak dla mnie do 100km/h jest cicho, bo w ciszy to i brzęczenie muchy przeszkadza. Powyżej zaczyna być głośno bo auto o takim gabarycie i linii zaprzeczającej projektowi pod kątem aerodynamiki musi huczeć. Jeżeli ktoś tego wcześniej nie sprawdził i nie oszacował akceptacji (wszak jest info na forach i w opiniach ) ten trąba.  To auto jest stworzone do jazdy po krętych i górzystych terenach, także po wertepach, bo zawieszenie ma świetne a nie do dźgania 150km/h po autostradzie. Zakup pojazdu dopasowuje się do rodzaju jego wykorzystania a nie aktualnej mody. 

No dobra,  moż napiszesz coś mądrego?
Napisałeś już do TMP żeby informowali w katalogach,  że to auto tylko w góry?
Stworzone do jazdy po wertepah?  Puknij się w...

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1523 dnia: 17 Sierpnia 2022, 10:30:41 »
Skoro ktoś decyduje się na zakup auta po przeglądnięciu katalogu, to nie mam pytań.
Wystarczy spojrzeć na historię kolejnych generacji  https://pl.wikipedia.org/wiki/Toyota_RAV4, by zrozumieć dedykację wykorzystania tego modelu toyoty. Ba, wystarczy spojrzeć na bryłę, wysokość zawieszenia, by zrozumieć, że ten (jak ktoś żartobliwie nazwał) kiosk nie jest wycelowany do połykania autostradowych km. Dla mnie akurat ta sprawa była jasna i świadomy był mój wybór, bo właśnie taki typ pojazdu pasuje do moich potrzeb.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1524 dnia: 17 Sierpnia 2022, 10:32:56 »
W Sobotę będe jezdził Ravką i X3. Porównam co i jak. Fakt że X3 napewno ma.jakieś wyciszenie plus dzwiękoszczelne szyby w opcji wiec róznica musi być. No ale jak ktoś.tu już pisal Rav4 to gołe blachy więc jak można czegoś oczekiwać....
W podpisie masz RAV4 a twierdzisz, że będziesz dopiero testował RAV4 ?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1525 dnia: 17 Sierpnia 2022, 10:43:23 »
Coś za coś. Ja kupiłem Ravkę 4x4 w EXE z JBL, Perłą, Panoramą, hakiem za 187 tys brutto. BMW X3, które( oprócz hybrydy plug-in) jest na pewno zrobione z innych materiałów niż Rav i na 100% lepiej wykończone i wyciszone, z takim samym wyposażeniem kosztuje 360 tys. zł. Oczywiście, można skonfigurować przyzwoicie wyposażony model za 250 tys, bez automatycznego hamowania, skóry czy innych, czasem zbędnych bajerów. Będzie cicho, będzie komfort, ale też wysokie zużycie paliwa no i ten niedosyt, że za taką kasę można było mieć więcej wyposażenia.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1526 dnia: 17 Sierpnia 2022, 11:09:05 »
Coś za coś. Ja kupiłem Ravkę 4x4 w EXE z JBL, Perłą, Panoramą, hakiem za 187 tys brutto. BMW X3, które( oprócz hybrydy plug-in) jest na pewno zrobione z innych materiałów niż Rav i na 100% lepiej wykończone i wyciszone, z takim samym wyposażeniem kosztuje 360 tys. zł.
Trochę poleciałeś, bo x3 20d x drive (żeby miało zbliżone spalanie do hybrydy) że wszystkimi asystentami, hakiem, panoramą i wszystkimi bajerami, które ma rav4 (jedynie nie ma podgrzewanie przedniej szyby) i ma dużo więcej wyposażenia i lepszej jakości materiały wyszło mi 290k. Wersja że zbliżonymi osiągami 20i kosztuje jeszcze 10k mniej.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1527 dnia: 17 Sierpnia 2022, 11:22:59 »
ma dużo więcej wyposażenia i lepszej jakości materiały wyszło mi 290k
A co ma więcej? Bo różnica to skromne 110 tys zł.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1528 dnia: 17 Sierpnia 2022, 11:25:33 »
poza fiatem 126 jest to moje pierwsze auto w którym są gołe blachy
Fiat 126p miał gołe blachy widoczne w środku. Gdzie Rav4 ma gołe blachy bez materiałów tapicerskich w środku. No poza ramkami szyb, bo po zamknięciu drzwi tego nie widać?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1529 dnia: 17 Sierpnia 2022, 11:29:28 »
ma dużo więcej wyposażenia i lepszej jakości materiały wyszło mi 290k
A co ma więcej? Bo różnica to skromne 110 tys zł.
Porównujesz auto z ceną sprzed roku do auta teraz? Moich dwóch znajomych odbierało prawie identycznie wyposażone x6 40d, jeden dwa lata temu, drugi dwa miesiące temu 2 lata temu kosztowało 420 tysięcy, 2 miesiące temu (obydwa brane z aut, które były już zamówione przez dealera) takie x6 kosztowało 570 tysięcy przy czym, przy odbiorze okazało się, że samochód nie ma zamówionych ekranów z tyłu.

Obecnie takie rav4 jak Twoje, kosztuje w okolicach 220k, więc zostaje 60-70k różnicy. Przy czym x3 to bardzo ciasne auto, dużo lepszym wyborem jest q5.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl