Autor Wątek: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem  (Przeczytany 346239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 2022 MC22 - dylematy przed zakupem
« Odpowiedź #1650 dnia: 20 Października 2022, 11:31:35 »
Ano właśnie, u mnie na półce leżą środki do detalingu od wiosny. Jakoś przez lato nie było kiedy się za to wziąć. Ale na wiosnę - mocne postanowienie. ;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1651 dnia: 20 Października 2022, 11:31:49 »
trochę tego mam już dosyć
To i tak długo. Dopiero teraz masz dosyć. Ja już co najmniej 10 lat w to się nie bawię. Myję samochód albo w myjni bezdotykowej, albo pod domem. Osuszam ręcznikiem. Casem rozpylam wosk w myjni, taki z automatu. Pilnuję odprysków, mam zaprawkę. I tyle. Jeżdżę, korzystam, staram się parkować w takich miejscach, żeby mi nie obijali. Samochód nie będzie nowy 10 lat, nie ma co popadać w paranoję.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1652 dnia: 20 Października 2022, 11:41:52 »
No ja przez zimę nie liczę, że będzie mi się chciało i mimo, że w Markida wierzę, to raczej też na wiosnę mu się zachce ;).

Co do detailingu, ostatnio w sierpniu chyba 3 dni się bawiłem, pięknie wyszło, i co... "ktoś" zaparkował rav4 pod lipą, cała oblepiła się, okrutnie, pojechałem na mechaniczną myjnię po miesiącu takiego ulepa, bo nie mogłem patrzeć i widzę, że z wosku nic nie zostało :). Na przyszły rok planuje przejść na jakiegoś quicka, glinkowanie i przygotowanie do powłoki zostawiam jak dotychczas, ale wcieranie wosku i docieranie + uważanie na porowate plastiki - trochę tego mam już dosyć :).

Ja chyba juz 2 lata temu robilem nowy wątek odnośnie Detailingu .. i co używam ;)
2 dni przed zimą i 2 dni na wiosne - poświęcam i co jakiś czas zwłaszcza w zimie podkręcam powłoke woskiem w płynie  od ADBL .

Co do 'Lipy' - to zamiast mechanicznej myjki - trzeba było np popryskać Tar and Glue Remover + Vampire Liquid  .. zostawic na ok 5min o potem ciepłą wodą.

Ja tam nie mam paranoji .. jak ktos pisze, ale 2x kładzony wosk w zime działa super na te wszystkie warunki zimowe, bo to całe g* nie trzyma sie to długo i szybko spływa na myjce bezdotykowej.

btw

Odnośnie wątku - widzieliscie wczorajsze info o nowej RAV4 w wersji GR ? ..no mi jedynie brakować będzie nowych zegarów i sprężyn :D  reszte różnych  modów już dawno zrobiłem. Ale wiadomo - gusta../ja nie mówie,że to ma być wyścigówka (jedynie wizualnie chce) - bo to może na wiosne będzie ... żona szuka Mini tak od 2016r. w automacie ;]

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1653 dnia: 20 Października 2022, 12:01:48 »
Ja tam nie mam paranoji .. jak ktos pisze, ale 2x kładzony wosk w zime działa super na te wszystkie warunki zimowe, bo to całe g* nie trzyma sie to długo i szybko spływa na myjce bezdotykowej.
No to może i ja się skuszę jak będzie cieplejszy dzień - bo faktycznie przed zimą i na wiosnę ma to sens.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1654 dnia: 21 Października 2022, 08:42:48 »
trochę tego mam już dosyć
To i tak długo. Dopiero teraz masz dosyć. Ja już co najmniej 10 lat w to się nie bawię. Myję samochód albo w myjni bezdotykowej, albo pod domem. Osuszam ręcznikiem. Casem rozpylam wosk w myjni, taki z automatu. Pilnuję odprysków, mam zaprawkę. I tyle. Jeżdżę, korzystam, staram się parkować w takich miejscach, żeby mi nie obijali. Samochód nie będzie nowy 10 lat, nie ma co popadać w paranoję.

Plecy mi też wysiadają, a że mam duże problemy z nimi, to woskowanie mnie męczy trochę;). Szkoda zdrowia.

a chyba juz 2 lata temu robilem nowy wątek odnośnie Detailingu .. i co używam ;)
Tak, widziałem pamiętam. Podobnie mam - całe wiadro preparatów do wszystkiego i korzystam, chyba umiem z tego korzystać całkiem nieźle.

Problem jest z miejscem (miasto), czasem i temperaturą. Wprawdzie docieranie wosku rozgrzewa, ale wcale temperatura nie pomaga w jego docieraniu ;).

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1655 dnia: 29 Października 2022, 12:40:10 »
Czy można w Ravce V regulować wysokość podnoszenia klapy bagażnika?
Parkuję pod wiatą i w obecnym vanie klapa zatrzymuje mi się 4 cm przed belką wiaty a w Ravce chyba podnosi się wyżej.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1656 dnia: 29 Października 2022, 12:51:41 »
Czy można w Ravce V regulować wysokość podnoszenia klapy bagażnika?
Parkuję pod wiatą i w obecnym vanie klapa zatrzymuje mi się 4 cm przed belką wiaty a w Ravce chyba podnosi się wyżej.

Można

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1657 dnia: 29 Października 2022, 13:28:24 »
Mam udrękę z tą klapą, tzn. wszystko działa bardzo dobrze, tylko jak chcę skorzystać z bagażnika to w garażu mogę otworzyć na 2, także trzeba się schylać, żeby coś włożyć lub wyjąć. A tak to ustawiam na maksymalne rozwarcie.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1658 dnia: 29 Października 2022, 14:03:37 »
Może akurat Ravka zmieści się we wiacie za belką bo jest 26 cm krótsza od vana. Bo też wolał bym otwierać ją na maxa a nie schylać się i pewnie przygrzmocić w nią pacyną nie raz.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1659 dnia: 29 Października 2022, 21:30:21 »
Może akurat Ravka zmieści się we wiacie za belką bo jest 26 cm krótsza od vana. Bo też wolał bym otwierać ją na maxa a nie schylać się i pewnie przygrzmocić w nią pacyną nie raz.
W rawce oprócz chyba 4 ustawień w kompie, sam możesz zaprogramować w banalnie prosty sposób dowolną wysokość otwarcia się klapy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #1660 dnia: 30 Października 2022, 19:58:17 »
Gdzieś filmik widziałem, że samym przyciskiem się da zaprogramować. Otwierasz na dowolną wysokość i przytrzymujesz wciśnięty przycisk. Można spróbować.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1661 dnia: 30 Października 2022, 20:51:11 »
Jest w instrukcji co i jak.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1662 dnia: 31 Października 2022, 11:21:56 »
Nawet na klapie obok guzika jest napisane.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1663 dnia: 31 Października 2022, 14:20:41 »
 Dziękuję Panowie za informacje. Jestem spokojniejszy w temacie parkowania pod wiatą.
Na marginesie:  zamówienie  koniec marca. Informacja od dealera, że wszystko na razie planowo ma być w grudniu.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1664 dnia: 31 Października 2022, 22:06:06 »
Dziękuję Panowie za informacje. Jestem spokojniejszy w temacie parkowania pod wiatą.
Na marginesie:  zamówienie  koniec marca. Informacja od dealera, że wszystko na razie planowo ma być w grudniu.

To najpierw zamówiłeś, a teraz pytasz? :D a jakby się nie zmieściło?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl