ale szukasz innej masy a nie tego dedykowanego wielkiego uchwytu, prawda?
No tak, w okolicy boxa z bezpiecznikami jest kilka śrub do których można się wygodnie podpiąć mając krótkie kabelki, na YT jest trochę filmików na ten temat, np: https://www.youtube.com/watch?v=SJo3-PrkNSY
Elektroniczne jump-startery mają zabezpieczenia przed zwarciem, czy też odwrotnym podpięciem - nie ma większego ryzyka, że cos się uszkodzi.
W przypadku hybrydy prąd potrzebny do uruchomienia napędu nie jest duży toteż styk do masy nie musi być jakiś super.
ciekawe, że w obu filmikach ludzie nie mają pojęcia gdzie jest dedykowany minus

i w tym Twoim gość mówi, że 3 razy wpinał się do śruby i klops... jeśli miałbym kupować starter to jednak taki, którym podepnę jak chce toyota (taka moja fanaberia) - w sumie mam wrażenie, że ten z Twojego filmiku, gdyby odwrócił lekko starter i rozplątał kabel to by dosięgnął uchwytu, ale on ma drogiego i wielkiego tego power banka...
Panowie, czy odpięcie klemy od akumulatora spowoduje jakieś dodatkowe ustawienia typu trzeba zegar ustawić czy cos więcej trzeba się spodziewać?
u mnie na stronie 605 instrukcji jest lista rzeczy, które będą wymagały kalibracji; pomijając mniejsze rzeczy, jak wspomniane wcześniej szyby, to masz jeszcze układy związane z parkowaniem np PKSB