Autor Wątek: Odpowiedni powerbank (starter) na czarną godzinę dla RAV4 hybrid  (Przeczytany 38462 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Odpowiedni powerbank (starter) na czarną godzinę dla RAV4 hybrid
« Odpowiedź #75 dnia: 30 Maja 2022, 08:42:42 »
Mój też żyje, ale jednak odpinam kamerkę na dłuższe postoje (w garażu w domu czy w pracy). Post-COVID'owa rzeczywistość sprawiła, że auto jak jedzie, to jedzie na dłuższe trasy, a jak stoi, to i tydzień.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #76 dnia: 30 Maja 2022, 09:08:12 »
Mój też żyje, ale jednak odpinam kamerkę na dłuższe postoje (w garażu w domu czy w pracy). Post-COVID'owa rzeczywistość sprawiła, że auto jak jedzie, to jedzie na dłuższe trasy, a jak stoi, to i tydzień.
Kiełek. A ty masz hybrydę czy benzynę? Jak odłączasz kamerkę na dłuższe postoje? Wyciągasz kabel z bezpieczników, czy wypinasz z kamerki? Ja w pracy na zamkniętym wewnętrznym parkingu też miałem dzwon. Ochroniarz załatwił mi przedni zderzak. Co prawda przyszedł grzecznie i się przyznał, ale jakby tego nie zrobił, filmik byłby jak znalazł.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 30 Maja 2022, 12:10:01 »
Mam hybrydę, odłączam od kamerki.
U mnie na parkingu jest tyle kamer z rozpoznawaniem tablic, że jak nie zaparkuję na swoim miejscu, to przechodząc przy recepcji już mogą mnie grzecznie poprosić o przestawienie auta...

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 30 Maja 2022, 16:14:27 »
Mam hybrydę, odłączam od kamerki.
U mnie na parkingu jest tyle kamer z rozpoznawaniem tablic, że jak nie zaparkuję na swoim miejscu, to przechodząc przy recepcji już mogą mnie grzecznie poprosić o przestawienie auta...
Też mam Hybrydę. Kamerka zamocowana w salonie odłącza się sama wraz z wyłączeniem zapłonu, przynajmniej tak mi się wydaje. Najdłuższy postój prawie 2 tygodnie w zimie, jeszcze nigdy nie było problemu z odpaleniem czy rozładowaniem akumulatorów. I mam nadzieję że tak pozostanie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Maja 2022, 22:35:42 »
Jednak moja pierwsza diagnoza okazała się błędna.
Adapter zasilania kamerki działa. Wtyczki bezpieczników wpiąłem złą stroną i dlatego nie podawały zasilania na adapter.
Muszę inaczej przetestować czy prawidłowo odcina zasilanie. Użyję zasilacza laboratoryjnego - łatwo będzie sprawdzić progi odcięcia oraz pobór prądu.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #80 dnia: 31 Maja 2022, 07:24:43 »
Tak u siebie zrobiłem, wyszło, że ustawiając 12,2 V odcinał przy ok 12,1 V (tylko daj mu czasu, nie kręć szybko, bo chyba min. 1 minutę ma zwłoki).
Co do poboru prądu to chyba było < uA, więc pomijalny prąd, albo całkowicie zerowy (mam dość dobry multimetr).

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 31 Maja 2022, 09:07:43 »
W sumie to nie dziwne, że wolno reaguje, przecież bateria się wyładowuje raczej powoli.
W zasadzie mogę podłączyć pod inny akumulator 12V - wtedy napięcie będzie opadać powoli - ale to wymaga wiele cierpliwości albo można rejestrator ustawić przed multimetrem i nagrać proces.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 31 Maja 2022, 10:35:47 »
Nie tak. Pod boxa podłączyłem zasilacz regulowany. Multimetr na wejście (bo zasilacz na wyjściu pokazuje zawsze gorzej), ustawiam 12,2 V na zasilaczu (precyzyjnie) i czekam czy po 1-2 minutach znika napięcie na wyjściu boxa, nie to lecę o 0,02-0,05 V w dół i aż do wyłączenia.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #83 dnia: 01 Czerwca 2022, 09:19:58 »
czy taki da radę? Powerbank Baseus Powerbank / Rozrusznik CRJS03-01 Car Jump Starter 12000 mAh,

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #84 dnia: 07 Czerwca 2022, 14:01:27 »
Nie tak. Pod boxa podłączyłem zasilacz regulowany. Multimetr na wejście (bo zasilacz na wyjściu pokazuje zawsze gorzej), ustawiam 12,2 V na zasilaczu (precyzyjnie) i czekam czy po 1-2 minutach znika napięcie na wyjściu boxa, nie to lecę o 0,02-0,05 V w dół i aż do wyłączenia.
W weekend przetestowałem adapter zasilania HK3 do kamerki Viofo 129PlusDuo z zasilaczem laboratoryjnym (dzięki @Hardthmuth za wskazówki) i owszem działa ale niedokładnie tak jak powinien.
Odcina zasilanie kamery ale o 0,4V niżej niż jest ustawiony próg odcięcia, np.:
próg         rzeczywiste napięcie odcięcia
12,4V       12,0V
12,2V       11,8V
12,0V       11,6V
11,8V       11,4V
A więc częściowa lipa, wyślę reklamację do dystrybutora.

Przy okazji pomierzyłem prądy:
- przy pojedynczej kamerze (druga została w aucie), bez GPS (też został w stopce kamerki w aucie) i z wygaszonym ekranem adapter pobiera ok 190mA przy napięciu 11..14V
- po odcięciu zasilania adapter dalej pobiera niewielki prąd ok 2,6mA - nie wiem czy tak powinno być ?

Przed padem aku miałem ustawiony najwyższy próg na adapterze tzn. 12,4V, w rzeczywistości odcinał przy 12,0V to jednak nie tłumaczy dlaczego akumulator się rozładował do ok 7..8V.
Może regularne użytkowanie kamerki w trybie parkingowym przy krótkich codziennych odcinkach jazdy spowodowało znaczne wydrenowanie akumulatora i spadek pojemności ?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 07 Czerwca 2022, 14:33:23 »
Nie wiem czy jest sens reklamować,  po prostu kalibracja jest jaka jest, rozrzut parametrów, sprzęt kosztuje <100 zł i nikt nie robi tego, że każda sztuka jest kalibrowana, bo kasy by nie starczyło. Wystarczy zapamiętać, u mnie jest 0,2 V niżej, u Ciebie 0,4 V i trzeba o tym pamiętać.

Musiałbym ponownie sprawdzić, jak na moje pomiary - było 0,0 mA, ale człowiek ma prawo się pomylić.
Mimo to 2,6 mA to nie jest katastrofa i taki pobór nie rozładuje aku. Po 2 tygodniach byłoby to poniżej 1 Ah rozładowane z aku (raczej marginalne).

Rozładowywanie aku do 11,5-12,0 jest jeszcze ok, poniżej jest już niemalże pustka i przy małym obciążeniu napięcie leci bardzo wyraźnie w dół. Stąd od 11,5 V taki pobór 2-3 mA kamera + trochę samochód, zapalenie światełek i już klops.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #86 dnia: 07 Czerwca 2022, 14:44:11 »
No to może rzeczywiście nie będę reklamował, tylko ustawię na 12,4V czyli 12,0V.
W sumie to zbliżam się do wyeliminowania problemu NNN-KRA (niemiłego, niespodziewanego, nagłego, kamerkowego rozładowania akumulatora) - na biurku od miesiąca PowerCore 6200LFP HW czeka na instalację ;)
Już go nawet potestowałem, ssie prąd jak pijawka przy ładowaniu. Tylko trochę czasu brak. I nie wiem gdzie go schować, strasznie długa cegła.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 08 Czerwca 2022, 07:29:44 »
Można pod fotel :), pasażera. Gratuluje zakupu, wygląda dobrze.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #88 dnia: 08 Czerwca 2022, 13:24:50 »
Gdy w końcu wykazałem się cierpliwością i przy testach obniżałem napięcie co 0,1V w odstępach po 2 minuty to okazało się,
że rozbieżność ustawień na adapterze z rzeczywistymi progami odcięcia wynosi tylko 0,2V.
Czyli tak jak u Ciebie. Dla 12,4V odcina przy 12,2V itd. W takim razie nie reklamuję adaptera.
Upadła też niestety przy okazji hipoteza, że sprawcą wyładowania akumulatora była kamerka. Dalej nie wiadomo co spowodowało takie znaczne wyładowanie.
Może kamera tylko w tym pomogła, tzn. systematycznie drenowała akumulator, a krótkie trasy i związany z tym krótki czas ładowania zrobiły swoje.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 08 Czerwca 2022, 13:44:30 »
Na drugi raz mniejszy pośpiech - pisałem, że czas zwłoki w reagowaniu jest minuta lub dłużej :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl