Autor Wątek: Nowy akumulator do aurisa hybrydowego  (Przeczytany 20359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nowy akumulator do aurisa hybrydowego
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Listopada 2021, 04:49:50 »
Nawet bym nie próbował stać na "zapłonie" zasilając się z baterii 12V... Jak jeżdżę z dzieciakami do lekarza to możliwość postoju na trybie EV z okresowym uruchomieniem silnika spalinowego to coś, o czym konwencjonalne auto może tylko pomarzyć. Latem chłodno, zimą ciepło i nikt się nie przyczepi, że silnik na postoju pracuje.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Listopada 2021, 09:43:28 »
Po 6 latach padł oryginał AGM.
Pierwsze objawy były już poprzedniej zimy, ale w tym roku nawet jesienią wystarczyło 4-5dni bez jeżdżenia żeby już nie odpalił.
Podgląd napięcia na Hybrid Assistancie pokazywał ostatnio 11,9-12V na postoju.
Wymieniłem na szybko na jakiegoś prostego kwasiaka za 180zł - wszystkie problemy jak ręką odjął.
Dużo szybciej pompuje hamulce przy otwarciu samochodu, szybciej składa lusterka, na postoju pokazuje 12,6-12,7V.
Zobaczymy jak z trwałością :-)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Listopada 2021, 09:55:50 »
Po 6 latach padł oryginał AGM.
...
Podgląd napięcia na Hybrid Assistancie pokazywał ostatnio 11,9-12V na postoju.
...

12V na AGM to nie tak źle.
Niektórym spadało do 10V w AGM w HSD i nie było problemu z odpaleniem.
Może wystarczyło doładować prostownikiem niż wymieniać.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Listopada 2021, 11:54:39 »
Potwierdzam słowa przedmówcy.
Fabryczny akumulator AGM w Yarysie przy 10,2-10,4 V dawał radę uruchamiać auto. Jednak za namową Panów z ASO Toyoty został wymieniony na kwasiaka BOSCH S4 i teraz mam spokój nawet przy jeździe tym autem raz w miesiącu.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46734.15.html
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Listopada 2021, 12:21:16 »
Zmierzyłem pojemność porządną ładowarką modelarską.
Pod obciążeniem 2A naładowany wcześniej akumulator oddał niecałe 2Ah do napięcia 10,5V
Kilka razy już próbowałem go reanimować i nie ma to sensu.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2021, 12:24:10 wysłana przez Mieciu »

Offline Robzak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Listopada 2021, 17:26:10 »
Mam Aurisa rocznik 2014. Akumulator od nowości samochodu. Codziennie jeżdżę ok 40 km do pracy, po 2 dniach postoju działa.
Na zabezpieczenie mam zestaw baterii do odpalenia :grin:

Offline kacpern969

• Prawie Toyot
  • Samochód:: auris hybrid
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Listopada 2022, 17:04:53 »
Witam ,
muszę zakupić nowy aku do mojego aurisa z 2017 roku 1.8 hybryda

kompletnie się na tym nie znam dlatego chcę się upewnić ,że wybrany przez mnie aku będzie odpowiedni

coś takiego sugerując się internetowymi katalogami chcę zamówić:

https://akumulatoryspecpart.pl/produkt/akumulator-grom-premium-38ah-340a-en-japan-prawy-plus-dtr/

ostatecznie zdecydowałęm się wtedy na tego groma i wszystko działa jak należy polecam

https://akumulatoryspecpart.pl/produkt/akumulator-grom-premium-38ah-340a-en-japan-prawy-plus-dtr/

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Listopada 2022, 12:12:19 »
Mojego Aurisa II 1.6 (nie hybryda) mam od nowości Październik 2013, oryginalny akumulator do tej pory nie padł ani razu auto jest garażowane. Ostatnio Aurisem jeżdżę mało bo mamy jeszcze Aygo zobaczymy tej zimy.
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Listopada 2022, 22:12:38 »
No ja w swoim HSD mam jeszcze OE z 13 roku tak jak auto. Działa b.dobrze ale ja też jestem j.... auto zawsze w garażu, i w okresie zimowym zawsze raz w miesiącu pod prostowniki w cenach konserwacyjnych.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Listopada 2022, 00:14:13 »
Bez garażu w micrze żony aku  wytrzymał 11lat, Almera 8 lat u mnie i 2 u kolegi, Tiida 8 lat i sprzedana ze sprawnym ...resztą aut nie jeździliśmy  dłużej niż 3-4 lata. W żadnym nie padł.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Listopada 2022, 21:50:34 »
Mój pokazuje zawsze około 11 V - 11,5 V po otwarciu auta. Nigdy nie miałem problemu z uruchomieniem systemu hybrydowego. Rocznik 2016, akumulator od nowości.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Stycznia 2023, 19:32:30 »
„Kupił nowe auto za 100 tys. zł. By nie stracić gwarancji odpala je z kabli.
Nabywcy decydujący się na zakup nowego samochodu mają różne motywacje, ale zdecydowana większość liczy po prostu na kilka lat "świętego spokoju" - bez żadnych problemów, awarii i nieplanowanych wizyt w ASO. Dotyczy to zwłaszcza klientów, którzy w poszukiwaniu nowego auta, kierują swoje kroki do salonu Toyoty. Niestety, kierowanie się stereotypami nie zawsze wychodzi na dobre.
Przekonał się o tym nasz czytelnik - pan Radosław (dane do wiadomości redakcji) - który w lecie odebrał pachnącą nowością hybrydową Toyotę Yaris. Auto kosztowało blisko 100 tys. zł i - przynajmniej przez pierwszych kilka tygodni - cieszyło nowych właścicieli. Potem było już, niestety, gorzej.
    Lecisz na urlop? Lepiej weź kable lub boostera
Wszystko było w jak najlepszym porządku, dopóki właściciele auta nie wybrali się na urlop nad polskie morze. Hybrydowy Yaris pełni funkcję drugiego auta w rodzinie (trzecia hybryda w historii właściciela), więc na wczasy rodzinę zawiozło inne auto. Postój Yarisa trwał równe 11 dni. I wtedy właśnie zaczęły się schody...
Próba wyjazdu z przydomowego garażu zakończyła się niepowodzeniem. Auto nie dało się uruchomić. Przez telefon pracownicy salonu zasugerowali próbę uruchomienia samochodu "z kabli". Właściciel sięgnął więc po - kupionego dawno temu z myślą o starym dieslu - boostera.   Pomogło.
    ASO Toyoty - "to normalne"
Nietypowa przygoda zaowocowała wizytą w serwisie, gdzie wykonano testy akumulatora. Serwis stwierdził, że wszystko jest w porządku i wystarczy go jedynie doładować. Sytuacja miała miejsce we wrześniu.   Od tego czasu, ze względu na rozładowujący się akumulator, samochód systematycznie uruchamiany jest właśnie "boosterem".
W rozmowie z Interią właściciel wspomina co najmniej cztery takie sytuacje. Tylko raz postój pojazdu trwał dłużej niż tydzień. Auto kilkukrotnie było też w serwisie, który - standardowo - wykonywał testy baterii i ładowanie akumulatora. Taki zabieg rozwiązuje problem na - mniej więcej - dwa tygodnie.
Jak dowiedzieliśmy się z nieoficjalnych rozmów z mechanikami pracującymi w ASO, problemy z akumulatorami prześladują Toyotę od dłuższego czasu. W większości przypadków chodzi jednak o benzynowe Corolle czy C-HR wyposażone w akumulatory rozruchowe (wzbudzeniowe) firmy Mutlu. Często zdarza im się nie wytrzymywać nawet dwóch lat eksploatacji, ale ich wymiana najczęściej wykonywana jest w ramach gwarancji.   
    Hybrydowa Toyota Yaris z akumulatorem jak w Daewoo Tico
Problem z hybrydowymi Yarisami zdaje się mieć inne podłoże. W najnowszej generacji bestselleru Toyoty akumulator rozruchowy ma pojemność zaledwie 35 Ah - tyle samo, co w Daewoo Tico z silnikiem 0,8 l, którego jedynym zaawansowanym elektronicznie elementem wyposażenia był - występujący za dopłatą - elektroniczny zegarek.
W przypadku nowoczesnej, wyposażonej w kilkadziesiąt modułów elektronicznych, hybrydy sprawa nieco się jednak komplikuje. Mechanicy, którzy na co dzień obsługują hybrydowe Toyoty przyznają, że w trybie pełnego "uśpienia" pobór prądu często oscyluje w okolicach 100 mA. Pamiętajmy też, że nie jest on jednolity.
By "wzbudzić" poszczególne moduły wystarczy chociażby zbliżyć się do pojazdu mając w kieszeni kluczyk systemu "keyless". Samo chodzenie w pobliżu auta może więc znacząco wpłynąć na sprawność akumulatora.   
    Toyota świadoma problemu z akumulatorami.
Jesteśmy świadomi zwiększonej ilości wymian akumulatorów w ramach gwarancji, wszystkie przypadki są raportowane, lecz ogłoszenie akcji serwisowej nie leży w gestii  - tłumaczy w rozmowie z Interią Robert Mularczyk - menedżer PR Toyota Central Europe.
Dodaje, że właściciele nowych Toyot, których auta mają problemy z uruchomieniem się po kilkudniowym postoju, powinni zgłosić się do autoryzowanego serwisu, w celu wykonania diagnostyki samochodu oraz akumulatora 12V.
Akumulator jest testowany przy użyciu testera zaaprobowanego przez Toyotę. Jeśli akumulator nie spełnia parametrów producenta jest wymieniany bezpłatnie w ramach gwarancji samochodu  - dodaje Mularczyk.
W przypadku hybrydowego Yarisa problem wydaje się jednak bardziej złożony. Przypadek pana Radosława (wiele wskazuje na to, że nieodosobniony) sugeruje, że winnym problemu nie są wcale usterki techniczne akumulatorów lecz zbyt mała pojemność akumulatora rozruchowego. Ten zdajaje się nie radzić sobie z kilkudniowymi przestojami i jazdą na krótkich dystansach.
"Chcąc mieć pewność, że rano wyjadę z garażu muszę wracać z pracy okrężną drogą, żeby akumulator się podładował" - żali się w rozmowie z Interią żona pana Radosława. - "W mojej poprzedniej hybrydzie (Yaris poprzedniej generacji) nie miałam takich problemów, a warto nadmienić, że od dobrych 15 lat nie zmieniłam ani miejsca pracy, ani miejsca zamieszkania" - dodaje.   
    Wymienisz akumulator, stracisz gwarancje
Wiele wskazuje na to, że najprostszym rozwiązaniem byłaby po prostu wymiana akumulatora na baterię o większej pojemności. Procedury Toyoty nie przewidują jednak takiej możliwości - jeśli ASO uzna, że akumulator jest wadliwy, zostanie on wymieniony na nowy, o tej samej pojemności - 35 Ah.   Użytkownicy mogą rzecz zamontować większy akumulator, ale robią to "na własne ryzyko".   
Zastosowanie takiego akumulatora nie oznacza utraty gwarancji "na cały samochód". Gwarancją nie będą objęte usterki, na które wpływ ma zastosowanie akumulatora o większej pojemności  - tłumaczy Robert Mularczyk z Toyoty.
W przypadku naszpikowanej skomplikowaną elektroniką hybrydy - przynajmniej do końca okresu gwarancyjnego - takie rozwiązanie nie wydaje się jednak najlepszym pomysłem.”

https://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/news-kupil-nowe-auto-za-100-tys-zl-by-nie-stracic-gwarancji-odpal,nId,6504610?fbclid=IwAR2OGM30pM3wpDoFhJ7f0aSO8BVpKWpt1MbgcVeKSHwDd1h1d3TYweWhA8o#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Stycznia 2023, 19:51:45 »
Pierwsza moja uwaga:
"100 mA poboru" - czyli owi Mechanicy nawet nie potrafią wykonać prawidłowo pomiaru, bo w OWYM Yarisie za 100 tys PLN prawidłowy pobór po uśpieniu sieci to około 10 mA, a około 20 z akcesoryjnym syfem domontoeanym jako immo

Jaki serwis taka jakość.

Druga:
Stacje nie posiadają testera do akumulatora lecz przyrząd, który SZACUJE jego stan.
owy przyrząd w wielu przypadkach pokazuje stan aku jako prawidłowy, choć ten nadaje się na śmietnik.
Wtedy należy wykonać kilka dodatkowych testów, ale jak "stawka trzyma" to właściciel buja się z boosterem.

Trzecia moja uwaga:
Jest tutaj na forum kolega Ludwik555, który 5 razy był z wizytą w zacnym ASO z takim samym problemem i potwierdzi to podejście, wymienili mu aku gdy w zasadzie to wymusił.

Zlać temat, może nie wróci.
Gwarant nie płaci za test akumulatora i doktoryzacje nad pojazdem Klienta
Ot taka polityka. I nic się w tym temacie nie zmieni.
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2023, 20:06:46 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Stycznia 2023, 23:44:56 »
A ja gdybym miał taki problem z aku i ASO nie chciał wymienić to bym kupił Boscha S4 albo S5 wydał te 2 czy 3 stówy i miał problem z głowy i nie przejmowałbym się gwarancją którą przecież się nie traci a nawet w razie czego można podmienić na stary fabryczny aku.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Stycznia 2024, 20:44:38 »
Czy przy wymiane akumulatora 12v w Auris HSD, trzeba wykonać jakieś specjalne kroki np.:
- klucz/pilot, poza zasiegiem auta,
- odczekać ileś minut od wyłączenia auta,
- czy bagażnik musi być już otwarty przy wyłączaniu auta
- odłączyć najpierw (+) czy (-),
- najpierw podłączyć (+) czy (-),
- jakieś dodatkowe czynnosći po wymianie akumulatora vi jego połączeniu, przed uruchomieniem auta.
Auris II HSD 2013 Prestige

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl