Autor Wątek: Awarie TTTM  (Przeczytany 50872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Greenarrow

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2021
Odp: Awarie TTTM
« Odpowiedź #165 dnia: 05 Kwietnia 2023, 17:24:26 »
Ale masz kartę PROXY do Cobry? Wymieniłeś baterię?

Kartę mam i podobno ASO wymieniało na przeglądzie w styczniu, ale może wymienię jeszcze raz.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #166 dnia: 05 Kwietnia 2023, 18:04:36 »
Mi po przeglądzie w ASO wytrzymała 7 tyg. Kupiona na Amazon duracel bodajże, siedzi już 6 mc bez problemów, a kosztowała 1/4 tej z ASO.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #167 dnia: 29 Maja 2023, 12:22:22 »
Podbiję wątek Panowie, bo rozważam dokupienie gwarancji.
Jeżdżę prawie 2 lata, przejechałem prawie 100 tys. i nie miałem żadnych poważnych usterek. Do tej pory wymienili mi w ramach gwarancji, zgłaszane przy przeglądach: łożysko kolumny Mc'Ph i mechanizm wycieraczek.
Nie miałem żadnych awarii, nie miałem żadnych komunikatów komputera, nie miałem żadnych trybów awaryjnych... zajebis*e auto. Leję i jeżdżę. Ale wiem, że szczęście wiecznie trwać nie będzie dlatego pytam ponownie kolegów z większymi przebiegami - czy mieliście jakieś awarie? Czy Waszym zdaniem warto przedłużyć gwarancję?

Zaktualizuję... Auto ma dwa lata i 5 miesięcy, przebieg na dziś 119 tys. Poza opisanymi wcześniej łożyskiem i wycieraczkami doszedł stelaż fotela kierowcy - zrobił się luz i zgłosiłem to jeszcze przed upływem 100 tys. Ostatni przegląd zrobiłem droższy (z gwarancją) i dobrze, bo wyszło drugie łożysko kolumny (tym razem lewej).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #168 dnia: 29 Maja 2023, 19:59:32 »
I to łożysko podlega RELAXowi?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #169 dnia: 29 Maja 2023, 21:57:29 »
...? A nie?
W sumie, to nie wiem, jeszcze nie zgłaszałem. W przyszłym tygodniu pewnie zrobię przegląd, to zgłoszę i się dowiem.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #170 dnia: 04 Czerwca 2023, 20:00:56 »
Relax obejmuje łożyska, Lexus i Toyota bez problemu przechodzi.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #171 dnia: 16 Czerwca 2023, 21:46:44 »
Tak, łożysko mphersona podlega relaxowi. I jeszcze Wam powiem, że jak ja umawiałem się przy przeglądzie na wymianę jednego, to na stanowisku obok facet zostawiał camry do wymiany obu. Tak więc chyba można uznać, że tttm.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #172 dnia: 16 Czerwca 2023, 21:57:25 »
Mam wrażenie, że camry ma bardzo kiepską przednią szybę...  tzn. bardzo podatną na uszkodzenia. Mam milion mikroodprysków. W nocy niezaleznie od pogody widzę przed oczami rozgwiezdzone niebo :)
Auto ma dwa lata i przebieg 120 tys, a szyba wygląda jakby przejechała z 500...
Też tak macie? Chyba będę musiał ją wymienić.

Offline Calamardo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: 16 Czerwca 2023, 22:19:03 »
Mam wrażenie, że camry ma bardzo kiepską przednią szybę...  tzn. bardzo podatną na uszkodzenia. Mam milion mikroodprysków. W nocy niezaleznie od pogody widzę przed oczami rozgwiezdzone niebo :)
Auto ma dwa lata i przebieg 120 tys, a szyba wygląda jakby przejechała z 500...
Też tak macie? Chyba będę musiał ją wymienić.
Też to ostatnio zauważyłem :embarassed: ( samochód jeszcze nie ma roku ani nawet 30 tyś ).
Ale może dałoby się załatwić sprawę bez rozbebeszania samochodu na kilka dni tzn. tylko polerując szkło?
Chyba warto zaryzykować tym bardziej, że sama polerka i pasta to groszowe koszty porównując z wymianą szyby.

Pierwsza lepsza oferta ( 250 zł ):

https://polerowanie-szyb.pl/polerowanie-szyb-samochodowych/?gclid=CjwKCAjwkLCkBhA9EiwAka9QRlbnCzC0rf1PNspOx2TBQEXiNHtzCSEeIGssoHFZIfpKdaMIfwv45hoCTRQQAvD_BwE
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2023, 22:26:04 wysłana przez Calamardo »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #174 dnia: 16 Czerwca 2023, 22:54:37 »
Jeśli to wina szyby, to po polerce też zmarnieje, może nawet jeszcze szybciej. Chociaż nie spotkałem się, aby jakiś poważny warsztat proponował polerowanie przedniej szyby.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #175 dnia: 17 Czerwca 2023, 11:01:48 »
Tak więc chyba można uznać, że tttm
Widać niestety, że te łożyska w Toyocie nie należą do trwałych i czasem dożywają znacznie poniżej 100kkm. Chociaż z drugiej strony jeżeli ktoś amortyzatory wymienia co 100kkm, to wtedy obligatoryjnie wypada wymienić łożyska i ryzyko awarii znacznie maleje.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 17 Czerwca 2023, 16:03:49 »
Toyota od dłuższego czasu ma problem z jakością szyby przedniej.
Strasznie się „piaskuje”, u mnie wycieraczki zrobiły „przetarcia”, a wymieniam je min. dwa razy w roku.
Jak będę zmieniał to wrzucę jakiegoś europejskiego dostawcę i zobaczę.
W Proace zmieniłem po 50 tys. na Shatterprufe i ma już dwa razy tyle km i wygląda lepiej niż w pozostałych w których nie wymieniałem.
Przedniej szyby nie powinno się polerować. W nocy efekt będzie gorszy niż przed polerowaniem.

Offline Calamardo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: 17 Czerwca 2023, 20:35:04 »
Przedniej szyby nie powinno się polerować. W nocy efekt będzie gorszy niż przed polerowaniem.

Na forach samochodziarskich piszą, że jeśli ktoś na odwal poleruje wiertarką to efekty faktycznie mogą być nędzne: mogą wychodzić hologramy czy rozszczepienie światła. Podobno dobra polerka, bez przegrzewania szyby i minimum 4 godziny pracy daje bardzo dobre efekty przy rysach do 0,3 mm.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2023, 20:36:52 wysłana przez Calamardo »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #178 dnia: 17 Czerwca 2023, 20:58:09 »
tylko niewskazana przy kamerach i innych ustrojstwach na szybie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: 17 Czerwca 2023, 22:20:01 »
Słowem klucz jest tutaj „podobno” :).
250/4=62,50 za godzinę pracy. W tym ma 26,28 godzina pracy pracownika brutto/brutto (minimalne wynagrodzenie). Do tego zużycie urządzeń, prąd, woda itp.
Kiedyś dałem się naciągnąć na naprawę odprysku. Po tygodniu poleciało pęknięcie, nie zwróciłem uwagi, że na fakturze było „naprawa szyb nie jest objęta gwarancją”

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl