Autor Wątek: MyT Toyota  (Przeczytany 10811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
MyT Toyota
« dnia: 09 Listopada 2021, 20:52:57 »
Cześć. Czy korzysta ktoś z aplikacji MyT Toyota? Jakie są wasze opinie? Ja zainstalowałem to i założyłem konto kilka dni temu i jak na razie nie mam z tego żadnego pożytku. Pokazuje mi na razie tylko przebieg auta, nic więcej. Warto to ciągnąć dalej? Czy usunąć konto, odinstalować i spokój. W salonie przy zakupie auta dają na tę apkę rabat 1000 zł na zakup akcesoriów do auta. Ciekawy jestem, dlaczego im tak zależy, żeby to instalować?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: MyT Toyota
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopada 2021, 20:57:08 »
Pokazuje gdzie jest auto , średnie zużycie dzienne, miesięczne,  roczne  wszystkie trasy, styl jazdy...i sporo więcej.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopada 2021, 21:30:31 »
No, tak, gdzie jest auto też mi pokazuje. No, ale Krisman, pytałem o wasze opinie na temat apki, czy też z niej korzystacie, czy warto ją instalować, czy jest przydatna. Ja mam to dopiero kilka dni, więc nie mam jeszcze wszystkich informacji. Ja skurcze, tak sobie myślę, że jak jakiś nieuczciwy dealer Toyoty udostępni dane lokalizacji auta złodziejom, no, to ukradną i tyle. No, chyba że ta lokalizacja jest tylko na moim smartfonie, inni nie mają do niej dostępu. Zresztą po diabła mi ta lokalizacja auta, skoro sam zawsze wiem, gdzie ono stoi? No, chyba że zachoruję na alzheimera, to wtedy przyda mi się lokalizacja ;) Nie znam jeszcze tego programu, więc przepraszam za ewentualne głupie pytania i sugestie.
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2021, 21:44:17 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopada 2021, 21:50:26 »
Apka jak apka, każdy sam decyduje. Skoro już zainstalowałeś, trochę późno na pytanie czy warto instalować, prawda?
Mam, zainstalowałem dla tysiaka,  korzystam. Tyle mogę od siebie
To szpieg, jak telefon, komp itp.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopada 2021, 22:02:46 »
A jeszcze jedno. Te wszystkie dane o aucie pokazują się tylko na smartfonie kierowcy, prawda? Nikt inny nie ma do nic dostępu? Toyota np. Sprawdzałem u siebie na kompie stacjonarnym na swoim koncie u Toyoty i nic ze smartfonu tam nie ma. I żeby wyświetliła się w apce trasa mojego przejazdu to muszę mieć ze sobą w aucie smartfon? Gdybym w czasie jazdy zostawił smartfon w domu, to trasy nie będzie?
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2021, 22:05:04 wysłana przez fynooh »

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Listopada 2021, 22:19:21 »
Nawet jak telefonu nie masz to i tak wszystko będzie. To z samochodu zczytywane są dane a nie z telefonu.Zapisywane są gdzieś na serwerze Toyoty.Więc nawet jak nie zainstalujesz apki to i tak gdzieś te dane fruwają

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopada 2021, 22:23:50 »
To z samochodu zczytywane są dane a nie z telefonu

No, oczywiście że z samochodu, ale na mój smartfon i nigdzie więcej? Skąd wiesz, że na serwerze Toyoty? A może to komunikacja jedynie auto - smartfon kierowcy?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopada 2021, 06:44:25 »
Nie. To jest tylko w formie bezpiecznej i zaszyfrowanej w serwerach toyoty. W aucie masz wbudowany system GPS i łączność GSM, które prócz przekazywania wspomnianych danych pełnią jeszcze funkcję systemu przywoławczego SOS w razie wypadku. Kumulowane dane dostępne w formie otwartej są tylko dla ciebie, a toyota wykorzystuje je do swoich globalnych statystyk. Być może na żądanie organów ścigania mogą być im udostępniane. Prócz ratowania z alzhimera system może się przydać w przypadku kradzieży, choć złodzieje potrafią zakłócić sygnał GSM, są przypadki że nie zawsze skutecznie. Samo odinstalowanie apki chyba nie pomoże, trzeba włączyć opcję prywatną czy jakoś tak, żeby nie było przekzaywania danych. Bo apka tylko wyświetla dane z konta na serwerze. Dane nie są gromadzone na smartfonie tylko właśnie w chmurze. Nie zabieranie do auta smartfonu nic nie zmieni.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopada 2021, 17:00:12 »
Dzięki wszim za obszerne i wyczerpujące wyjaśnienie  :-) :-) :-)

Offline dayvan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Listopada 2022, 19:21:12 »
Hej,
Sorry za wykopanie wątku (prawie dokładnie po roku :grin:), ale ciekawi mnie jak wygląda sprawa z tą aplikacją jeżeli sprzedaje/kupuje się używana toyotę którą ktoś już dodał do swojego konta na MyT.
Jeżeli ja jestem kupującym i dodam do swojego konta w MyT, to czy poprzedniemu właścicielowi się usunie? Czy musi to zrobić ręcznie? inaczej będzie mógł mnie śledzić?  :shock:

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Listopada 2022, 20:02:03 »
Musi usunąć ręcznie lub administrator systemu w Wawie dokona zmian po okazaniu papierów (dowodu rej)
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2022, 20:03:48 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline dayvan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Listopada 2022, 22:17:42 »
Musi usunąć ręcznie lub administrator systemu w Wawie dokona zmian po okazaniu papierów (dowodu rej)
Dzięki za odpowiedz.  :-)

Czy wiesz może w jaki sposób mogę się skontaktować z administratorem systemu w Wawie?
Tutaj?
https://www.toyota.pl/kontakt

do klient@toyota.pl?

Powiedziałbym że słabo to zrobili. Powinien być limit na tylko jedno konto, bo nie wiem w jakim przypadku byłaby potrzeba żeby dodać do wielu kont.
W takim razie jest też szansa że ktoś po cichu w serwisie ASO Toyoty, albo innym może sobie dodać mój samochód do swojego konta i mnie śledzić!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Listopada 2022, 08:27:28 »
Zaraz, zaraz. Jeśli Ty założysz konto i Ci się uda, z Twoim hasłem i loginem, to chyba oznacza,  że poprzednik konto usunął lub zmieniłeś na jego danych.
Zrób prosty test. Spróbuj założyć inne konto bez zmian w aktualnym. Mam nadzieję, że Ci się nie uda, a jeśli tak, to poprzednie przestanie działać.  Inaczej Toyota mogłaby mieć poważne problemy prawne, a dla klienta byłoby to niebezpieczne.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Listopada 2022, 09:39:40 »
VIN auta, czyli modul DCM który śledzi jego pozycję i zbiera dane - jest przyporządkowany pod e-maila użytkownika (czyli pod login do aplikacji) w systemie MyT

samo utworzenie kont dodanie wozu, radia etc. czy tez mieszanie aut miedzy kontami nie pozwoli na śledzenie auta
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2022, 09:41:28 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline dayvan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopada 2022, 15:01:37 »
hej, zgadza się. Potwierdziłem z Toyotą (z klient@toyota.pl) i mi powiedzieli:

dodanie auta do aplikacji MyT i aktywacja usług powoduje, że poprzedni użytkownik traci możliwość śledzenia tras bieżącego użytkownika. Nie ma możliwości, by dwa niezależne konta miały podłączone to samo auto z aktywnymi usługami. Nie ma również możliwości śledzenia danych jazdy przez innego użytkownika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl