Autor Wątek: Zakup Corolla Sedan 1.8 Hybrid  (Przeczytany 51694 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Zakup Corolla Sedan 1.8 Hybrid
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Listopada 2021, 14:31:33 »
A ten znajomy jaką konkretnie Toyotę kupił i z jakim silnikiem? Wprawdzie mam Aurisa kombi a więc napęd HSD poprzedniej generacji ale bardzo często jezdze z pięcioma dorosłymi osobami na pokładzie i nie robi to na aucie żadnego wrażenia. Byłem w górach o ile Karkonosze nazwać można górami wprawdzie w dwie osoby ale żadnych problemów z podjazdami nie było. Fakt, silnik wył jakby już więcej nie mógł z siebie dać ale to specyfika napędu HSD stąd może wrażenie, że mocy zaczyna brakować ale ta moc nadal jest.

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Listopada 2021, 14:59:52 »
Znajomy miał najpierw Toyotę Yaris z silnikiem 1.0 i stwierdził że nie ma czym jeździć i poszedł do salonu wymienić na Corollę 1.3, bodajże 99KM. Teraz znowu chce zmienić i mówi że tylko 2.0 Hybryda wchodzi w grę.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Listopada 2021, 15:13:31 »
Toyota pasuje. Corolla w sedanie jest super, tylko ten silnik
Mam 1.8 sedan od marca i nie narzekam na brak mocy. Zaznaczam tylko, że jeżdżę maksymalnie w 2 osoby. Mi też sedan pasuje. Bez żadnych konkretnych powodów użytkowych. Lubię sedany i tyle.
Jak jesteś w trakcie wyboru auta to może jeszcze warto zainteresować się Hondą Civic. Sedana nie ma, ale to jest taki wydłużony hatchback. Niezawodność i trwałość jak w Toyocie i mocny silnik 1.5T.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Listopada 2021, 15:26:23 »
Honda Civik raczej odpada. Według mnie wygląd tyłu samochodu jest nie do zaakceptowania. Mocno przekombinowali. Typowa Azja. Choć to oczywiście rzecz gustu. Ale dzięki za porady.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Listopada 2021, 15:36:02 »
Porównanie wolnossącej Corolli 1.33 do hybrydy 1.8 to jak.... hmmm... w sumie brak mi słów :)

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Listopada 2021, 15:41:40 »
Honda Civik raczej odpada. Według mnie wygląd tyłu samochodu jest nie do zaakceptowania. Mocno przekombinowali. Typowa Azja. Choć to oczywiście rzecz gustu. Ale dzięki za porady.
Zbyt dużego wyboru sedanów nie ma. A Corolla jest do tego bardzo zgrabna. Mi się bardzo Kia Stinger podoba, no ale to inna liga.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Listopada 2021, 15:56:58 »
Corolla w sedanie jest super, tylko ten silnik. Muszę gdzieś wypożyczyć na przynajmniej dobę. Godzinna jazda wokół salonu mnie nie przekonuje. Toyota ma specyficzne silniki jak na dzisiejsze czasy. Bez turbo już się spotyka rzadko. Mam znajomego który kupił nową Toyotę i później musiał ją zmieniać na inną z uwagi na za słaby silnik.

Silnik bez turbo, to IMHO największa zaleta. Nie musisz interesować się ile kosztuje regeneracja. Podobnie z wtryskami, DPF/GPF, dwumasą, paskiem rozrządu. Część ludzi dlatego jeździ japońskimi samochodami (coraz mniej ich ale jeszcze są) - wsiadasz robisz 1000km i następnego dnia powtórka, niczym się nie przejmując. Ja od wielu lat w ten sposób wybieram auta i czy to Mazda czy Honda czy Toyota bez większego znaczenia...
Często też za "słaby silnik" oznacza po prostu "za słaby kierowca"... ;)
Sam napisałeś, że "Nie jestem raczej osobą która preferuje jakąś sportową jazdę.". Jeśli to prawda, to moc nie jest istotnym kryterium dla Ciebie, lepiej zwracać uwagę na inne rzeczy...

Znajomy miał najpierw Toyotę Yaris z silnikiem 1.0 i stwierdził że nie ma czym jeździć i poszedł do salonu wymienić na Corollę 1.3, bodajże 99KM. Teraz znowu chce zmienić i mówi że tylko 2.0 Hybryda wchodzi w grę.

Czyli jak on za 2 lata stwierdzi, że Corolla 2.0 to co najwyżej na"L-kę", to też będziesz zmieniał na mocniejsze auto? :)
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2021, 16:05:04 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Listopada 2021, 16:16:03 »
Porównanie wolnossącej Corolli 1.33 do hybrydy 1.8 to jak.... hmmm... w sumie brak mi słów :)

W którym miejscu porównałem 1.3 do 1.8 Hybrid ? Czytaj proszę ze zrozumieniem :)

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Listopada 2021, 16:21:30 »
Corolla w sedanie jest super, tylko ten silnik. Muszę gdzieś wypożyczyć na przynajmniej dobę. Godzinna jazda wokół salonu mnie nie przekonuje. Toyota ma specyficzne silniki jak na dzisiejsze czasy. Bez turbo już się spotyka rzadko. Mam znajomego który kupił nową Toyotę i później musiał ją zmieniać na inną z uwagi na za słaby silnik.

Silnik bez turbo, to IMHO największa zaleta. Nie musisz interesować się ile kosztuje regeneracja. Podobnie z wtryskami, DPF/GPF, dwumasą, paskiem rozrządu. Część ludzi dlatego jeździ japońskimi samochodami (coraz mniej ich ale jeszcze są) - wsiadasz robisz 1000km i następnego dnia powtórka, niczym się nie przejmując. Ja od wielu lat w ten sposób wybieram auta i czy to Mazda czy Honda czy Toyota bez większego znaczenia...
Często też za "słaby silnik" oznacza po prostu "za słaby kierowca"... ;)
Sam napisałeś, że "Nie jestem raczej osobą która preferuje jakąś sportową jazdę.". Jeśli to prawda, to moc nie jest istotnym kryterium dla Ciebie, lepiej zwracać uwagę na inne rzeczy...

Czyli jak on za 2 lata stwierdzi, że Corolla 2.0 to co najwyżej na"L-kę", to też będziesz zmieniał na mocniejsze auto? :)

Nie no jak przede wszystkim kupuję samochód tylko wedle własnego odczucia. Jestem po jeździe próbnej i co nieco już wiem. Lubię poczytać i posłuchać innych ale kiedy płacę za samochód to przede wszystkim muszę sam organoleptycznie wszystko zweryfikować o czym piszecie. Godzina z tym samochodem to za mało zatem muszę poszukać kto mi go wypożyczy przynajmniej na 1 dzień :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Listopada 2021, 19:11:01 »
Moim zdaniem wrażenie "słabości" pochodzi nie z mocy silnika, a że specyfikacji pracy e-cvt. Auto wybiera optymalne obroty gdy potrzebuje mocy, a to równa się słynne "wycie".
Stąd tak wielu po jazdach próbnych i nie tylko mówi "CVT, nigdy w życiu " A jak ktoś się nauczy z nią żyć, to okazuje się świetnym napędem.
Wypożycz z wypożyczalni na kilka dni nawet i po problemie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2021, 19:12:33 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Listopada 2021, 19:38:03 »
Przecież każdy silnik jak wejdzie na obroty powyżej 3500 tyś jest głośny. I nie widzę tu jakieś specyfiki silników Toyoty.
A hybrydą trzeba się nauczyć jeżdzic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Listopada 2021, 20:11:11 »
Przecież każdy silnik jak wejdzie na obroty powyżej 3500 tyś jest głośny. I nie widzę tu jakieś specyfiki silników Toyoty.

Tu się nie zgodzę. W toyocie (i nie tylko) ze skrzynią e-CVT czy też w poprzedniej CVT  (do 2018r) jest "problem" z odczuciami typu "ślizgającego się/zużytego" sprzęgła.  Auto jednostajnie "wyje" a przyspiesza nieadekwatnie do wycia (mówię o jeździe 0-1kowej - hebel w podłogę)
W autach z wszystkimi pozostałymi typami skrzyń tego nie ma, silnik wyje ale wraz z zwiększającymi się obrotami, potem redukcja i od nowa. Jakimś tam rozwiązaniem  "problemu" jest elektronika i "wirtualne" biegi i większość producentów to wprowadziła i wprowadza (mistrzowsko w tym względzie dla mnie chodzi cvt mitsubishi) m/i wprowadza to też toyota czy lexus, tylko nie wiadomo czemu nie w hybrydach toyoty.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2021, 20:13:28 wysłana przez Krisman »

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Listopada 2021, 20:40:03 »
Swoją drogą zastanawiam się skąd w Polsce aż taka popularność Corolli. W Polsce model bije wszelkie rekordy a w Europie jest bodajże tylko na 18 miejscu jeśli chodzi o ilość sprzedanych egzemplarzy. Próbowałem dziś napisać do dwóch wypożyczalni samochodów ale oni nie gwarantują konkretnego egzemplarza niestety. Ma może ktoś jakiś sposób aby gdzieś wypożyczyć ten samochód na dzień lub dwa? Nie wiem gdzie szukać, wątpię aby salon Toyoty wypożyczył samochód aż na 2 dni.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Listopada 2021, 21:03:29 »
Nie wiem gdzie szukać, wątpię aby salon Toyoty wypożyczył samochód aż na 2 dni.
BŁĄD, zero problemu za kasę :)
A popularność stąd, że my jak Amerykanie kochamy sedany i choć nie jeżdżę od 5 lat sedanem (moim), to i tak to jedyna bryła za którą zawsze się obejrzę, jak bryka fajna. To linia spójna, klasyczna i ponadczasowa. Niestety to w EU gatunek ginący i zostaną tylko najwięksi (na 100% nie toyota, no może poza właśnie corollą)
Dla mnie, prawdziwe sedany to od "D" ale są wyjątki ;) Super bryłę z nowych "C" ma Elantra, Mazda i...Toyota :)
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2021, 21:08:05 wysłana przez Krisman »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Listopada 2021, 10:37:37 »
Godzina z tym samochodem to za mało zatem muszę poszukać kto mi go wypożyczy przynajmniej na 1 dzień :)

Nie wiem, mi wystarczyło 10 minut przed zakupem. Przejechałem się, przyspieszyłem do dużej prędkości i już wiedziałem, że na tor to jedno z gorszych aut,  na miasto nie ma lepszego a w pozostałych warunkach da sobie radę.
Przy czym moje kryteria zakupowe dotyczące aut są jasne i od wielu lat niezmienne - auto używane, proste w budowie, łatwe i tanie w serwisowaniu, bez zbędnych udziwnień, ze stosunkowo bogatym wyposażeniem.

Stąd tak wielu po jazdach próbnych i nie tylko mówi "CVT, nigdy w życiu " A jak ktoś się nauczy z nią żyć, to okazuje się świetnym napędem.

Ci sami ludzie, gdyby w podobnym aucie podobnie chcieli przyspieszyć, usłyszeliby podobne wycie... ale o tym nie wiedzą bądź nie chcą wiedzieć... I zgadzam się - świadome przejechanie się tym autem powie wszystko.

[...]Ma może ktoś jakiś sposób aby gdzieś wypożyczyć ten samochód na dzień lub dwa? Nie wiem gdzie szukać, wątpię aby salon Toyoty wypożyczył samochód aż na 2 dni.

Może jakaś wypożyczalnia aut? Może inny salon za "drobną" opłatą?
Tylko po co auto na dwa dni? Co więcej chcesz sprawdzić, skoro miałeś auto przez godzinę?
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2021, 10:46:13 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl