Autor Wątek: Wpływ rozmiaru opon na jazdę  (Przeczytany 9853 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
Wpływ rozmiaru opon na jazdę
« dnia: 14 Listopada 2021, 15:32:26 »
Taki weekendowy temat. W sumie bez większego znaczenia, bardziej chciałem się podzielić wrażeniami po zmianie kół na zimowe. Mam fabryczne letnie opony Falken 225/40/18. Kupiłem kilka tygodni temu używany 2-letni komplet kół 225/45/17 (wiem, wiem, "zbrodnia homologacyjna" ubezpieczenie, itp - ale nie o tym mowa). W tych używanych kołach są alufelgi oryginalne Toyoty, opony Nokian. Chodzi o to, że dużo lepiej się jeździ! Bardziej miękko (to akurat jasne), ale i ciszej. Wychodzi na to, że te 18" co dokupiłem w pakiecie "Dynamic" to tylko dla wyglądu. Do tego Falkeny są chyba głośne, skoro zimówki ze średniej półki są cichsze.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Wpływ rozmiaru opon na jazdę
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2021, 16:45:14 »
Trzeba było kupić 16"-  205/55 R16 to być miał jeszcze lepsze i zgodne z homologacją.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2021, 18:47:27 »
Nokian byly i cały czas są oponami premium.
https://www.oponeo.pl/artykul/opony-klasy-premium-najlepsze-modele
A czasy gdzie zimowe znaczyło głośne,  już dawno minęły.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2021, 18:49:39 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2021, 07:47:37 »
Taki weekendowy temat. W sumie bez większego znaczenia, bardziej chciałem się podzielić wrażeniami po zmianie kół na zimowe. Mam fabryczne letnie opony Falken 225/40/18. Kupiłem kilka tygodni temu używany 2-letni komplet kół 225/45/17 (wiem, wiem, "zbrodnia homologacyjna" ubezpieczenie, itp - ale nie o tym mowa). W tych używanych kołach są alufelgi oryginalne Toyoty, opony Nokian. Chodzi o to, że dużo lepiej się jeździ! Bardziej miękko (to akurat jasne), ale i ciszej. Wychodzi na to, że te 18" co dokupiłem w pakiecie "Dynamic" to tylko dla wyglądu. Do tego Falkeny są chyba głośne, skoro zimówki ze średniej półki są cichsze.
Mam sedana exe + VIP 1.8 . Auto kupiłem z minimalnym przebiegiem i miało założone Nokiany 225/40r18 zimowe - myślałem , że ogłuchnę powyżej 90 km/h . Według katalogu miały 69 db . Bardzo szybko zmieniłem je na Imperiale wielosezonowe które świetnie spisywały mi się w poprzednim Aurisie hybrydowym - jakie było moje zdziwienie jak nastała cisza i teraz opony słyszę od jakiś 120 km/h . Dodam, że wg katalogu są głośniejsze -71 db więc opona oponie nie równa .

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopada 2021, 09:20:47 »
Nokian miał wpadkę z jakością (fabryka w Rosji) sam w aucie córki też tego doświadczyłem.
Ruscy źle magazynowali opony co było przyczyną ich deformacji i w efekcie ząbkowania i hałasu.
Te co mam w ravce (fińskie) mega ciche.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopada 2021, 13:24:30 »
A jak się ma hałas z opon montowanych w standardzie w wersji Comfort czyli felgi 16 cali do opon z pakietu style na feldze 17 cali ?

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2021, 14:25:10 »
16 calowe koła w wersji Comfort są węższe i mają większy balon więc są cichsze i bardziej komfortowe a 17 calowe głównie lepiej wyglądają i zapewniają też pewniejsze prowadzenie samochodu.
Osobiście uważam, że montowanie opon 225 do Corolli i tak niskim profilu to przesada. Dodatkowo fabrycznie montowane Falkeny w rozmiarze 225 są twarde i stosunkowo głośne a ich zachowanie na mokrej nawierzchni jest tragiczne. Obecnie dużo lepiej jeździ mi się na zimówkach Goodyeara.
Po ostatniej wizycie w wulkanizacji zauważyłem uszkodzenia i zarysowania na felgach. Czy możliwe jest, że zostały uszkodzone w trakcie przekładki opon? Wulkanizacja idzie w zaparte i twierdzą, że nie ma takiej możliwości bo stopka od maszyny nie dotyka felgi.

Offline Jarek_ns

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopada 2021, 14:30:02 »
Stopka nie dotyka ale łyżka już tak. Z tym ze jak za rękę nie złapiesz to teraz jak to udowodnić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline seba_god

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla sedan
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Listopada 2021, 12:13:20 »
Cześć koledzy,

Zamówiłem dla żony Corollkę z pakietem VIP i 18 w standardzie.  Ma być podobno w połowie marca. Planuję najpierw kupić zestaw kół 16 z zimówkami do niej. Proszę o podanie parametrów felg, abym mógł coś dopasować.
Drugie pytanie czy zestaw czujników to tylko w salonie czy można taniej dorwać na alledrogo lub innym sklepie? Czy można samemu sparować czy tylko salon?

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Seba
Pozdrawiam
Seba

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Listopada 2021, 12:46:24 »
Co do rozmiaru r16 to się nie wypowiem. Kupiłem kompletne koła zimowe 225/45r17. Też oryginalnie mam 18. Na 17 jeździ się nawet lepiej i auto dobrze wygląda. Jeśli chodzi o czujniki, Corolla ma możliwość zaprogramowania 2 zestawów kół. Nie wiem czy działa to z zamiennikami. Ja mam oryginały. Zaprogramowanie w ASO 140zł. Jest to operacja jednorazowa. Potem tylko przekładasz koła.

Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline seba_god

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopada 2021, 12:56:18 »
No to może masz parametry tych siedemntastek?
Trzeba znać rozstaw szpilek, ET itd.
Też zastanawiam się nad sprzedażą 18 z letnimi i wziąć 17. Jakby ktoś chciał to mogę się nawet wymienić, byle były nówki.
Pozdrawiam
Seba

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2021, 13:05:30 »
Kupiłem używane oryginalne koła Toyoty. Moim zdaniem parametry felgi są takie:
- rozstaw śrub 5x114,3
- ET 40
- szerokość 7,5J
Lepiej to oczywiście potwierdzić.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2021, 16:34:05 »
Mój post z wątku o oponach zimowych:
Jakby kogoś interesowały rozmiary alufelg do sedana hybrydowego z 17" felgami to proszę (wiadomość z Toyoty):
- rozmiar: 17 x 7 1/2J
 - rozstaw śrub: 5x114.3
 - otwór centralny: 60.1 mm
 - odsadzenie (ET): 40 mm
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Walker-ufo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Selec. 4x4
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopada 2021, 17:08:52 »
Witam. Co do komfortu jazdy na 16 zimowych  jestem w  szoku a mianowicie auto na oryginalnych 17 stakach,  2 dni temu zmieniłem na 16 stalowe które kupiłem u dealera i wow, dużo ciszej i lepiej na nierównych drogach.

Pytanko do wszystkich. Czy jestem w stanie sam dopisać nr czujników jako drugi zestaw ? P.S. Nr już czujników już mam :)

A i jeszcze jedno odnośnie ciśnienia ... jakie jest prawidłowe dla 205/55 16  dla 1.8 Hybrid kombi ??

Offline seba_god

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopada 2021, 17:52:26 »
Super dzięki za odpowiedzi!
Pozdrawiam
Seba

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl