Autor Wątek: Modyfikacja audio - wymiana systemu multimedialnego  (Przeczytany 10451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dzikiCamry

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
Modyfikacja audio - wymiana systemu multimedialnego
« dnia: 16 Listopada 2021, 23:10:33 »
Witam
Od niedawna stałem się posiadaczem Camry rok 2019
System muzyczny podstawowy w wersji executive (Panasonic 8 cali)
Jak wiadomo niema Apple CarPlay  , dźwięk jakościowo ma słaby

Mój kolega w takiej samej Camry od około 2 lat ma system muzyczny po tuningu : wymiana głośników , dołożony wzmacniacz i sub , wyciszenie
Odpowiedni dźwięk uzyskał dopiero po ominięciu oryginalnego źródła -> przystawka Bluetooth 5.0 transmisja z komórki
działa gra , system się przełącza  jak dzwoni telefon , ale carplaya nie ma , nawet jeśli by był to jakość dźwięku z panasonica jest wyraźnie gorsza.

I tu moje pytanie - czy komuś udało się wymienić jednostkę centralną tak żeby nowy system miał wszystkie funkcjonalności oryginału ( działające przyciski funkcyjne, klimatyzacja itp  ) i lepsze parametry techniczne , przede wszystkim jakość dźwięku ,
pozdrowienia

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Modyfikacja audio - wymiana systemu multimedialnego
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopada 2021, 23:43:47 »
Najmniejszą ingerencją będzie odłączenie końcówki mocy w fabrycznym radiu i dołożenie dowolnej zewnętrznej. Jeśli chodzi o bluetooth, to nie musi być w wersji 5. O jakości dźwięku będzie decydować obsługa kodeków LDAC oraz APTX-HD (nadajnik i odbiornik), dostępna od bluetooth 4.2.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopada 2021, 07:27:20 »
Witam
Od niedawna stałem się posiadaczem Camry rok 2019
System muzyczny podstawowy w wersji executive (Panasonic 8 cali)
Jak wiadomo niema Apple CarPlay  , dźwięk jakościowo ma słaby

Mój kolega w takiej samej Camry od około 2 lat ma system muzyczny po tuningu : wymiana głośników , dołożony wzmacniacz i sub , wyciszenie
Odpowiedni dźwięk uzyskał dopiero po ominięciu oryginalnego źródła -> przystawka Bluetooth 5.0 transmisja z komórki
działa gra , system się przełącza  jak dzwoni telefon , ale carplaya nie ma , nawet jeśli by był to jakość dźwięku z panasonica jest wyraźnie gorsza.

I tu moje pytanie - czy komuś udało się wymienić jednostkę centralną tak żeby nowy system miał wszystkie funkcjonalności oryginału ( działające przyciski funkcyjne, klimatyzacja itp  ) i lepsze parametry techniczne , przede wszystkim jakość dźwięku ,
pozdrowienia
Radia nie da sie wymienic, mozna tylko dolozyc Carplay.

Ja zalozylem Alpine PWD-X5 i wymienilem glosniki na Focal. Z subem pod siedzeniem i wyciszonymi drzwiami gra moim zdaniek przyzwoicie. Conajmniej jak JBL.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline dzikiCamry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudnia 2021, 22:54:04 »
Minęło parę tygodni odkąd zacząłem wątek i ..

Właśnie odebrałem Camry po modyfikacjach
założone wyciszenie - nadkola podszybie , drzwi, bagażnik - to jest warte pieniędzy, zachodu , co tam chcecie , jak ktoś umie sam zamontować to zaoszczędzi ale jak dla mnie różnica ogromna - polecam , jazda autostradą przestała być uciążliwa

założony wzmacniacz Helix P SIX , głośniki Focal z przodu - 4 szt , 2 wyjścia ze wzmacniacza na sub do bagażnika - sub zabudowany w bagażniku
o ostatecznym efekcie porozmawiamy za jakiś miesiąc jak się głośniki wygrzeją, zestaw zostanie powtórnie zestrojony,  ale już jest nieźle -

natomiast co do źródła :
nie znalazłem nic lepszego niż podłączenie telefonu (iPhone) przez USB do wzmacniacza i TIDAL ,
Próbowałem z kolegami opracować inne sposoby na dostarczenie dźwięku ( głownie chodziło o to by wszystko było bezprzewodowo z komórki) , ale stopień komplikacji rósł bez gwarancji sensownej obsługi

BT w iPhone - ze względu na niezgodność protokołów generalnie odpada ( przystawki z bluetooth 5.0 nie dogadują się z iPhone - APTX HD w iPhone nie działa) , znalazłem w necie coś w rodzaju DAC wpinanego do iphona który potem łączył się  po protokole APTX - podobnie działa , ale na to samo wychodzi wpięcie kabla USB

Podłączenie iphona do wzmacniacza też nie jest takie proste
można użyć "Apple Przejściówka ze złącza Lightning na złącze USB aparatu MD821ZM/A" ale nie będzie ładowania iphona - trochę słabo na dłuższych trasach
dlatego założyłem "Adapter Apple Lightning to USB 3.0 , MK0W2ZM/A" - działa i ma drugie gniazdo do podłączenia ładowania  ale...
Po podłączeniu kabla wypisuje błąd - że iPhone nie współpracuje z tym akcesorium -  próbuje zaktualizować sterownik , nic z tego nie wynika ale działa - gra bez problemu i ładuje

Podobny kabel jest też do androida ale nie znam symbolu

w wypadku androida  można to sensownie obejść przez np przystawkę bludento HD ( polecam ) wpięta optykiem do wzmacniacza i to działa jest przetestowane
o połączeniu z BT z oryginalnym radiem można zapomnieć  - ( mówimy o jakości dźwięku)

Myślę że w ciągu kilku następnych tygodni uda mi się przetestować tzw head to head połączenie USB iPhone vs Bluetooth 5.0 aptX HD android - mam wyprowadzony optyk ze wzmacniacza  , stawiam na USB ale co szkodzi potestować ;-)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudnia 2021, 23:00:51 »
Jakie to glosniki Focala? IS? Dedykowane pod Camry? Nie brakuje Ci dzwieku z tylu? Wiem ze scena jest z przodu, ale?

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudnia 2021, 23:09:01 »
CarPlay+ Carlinkit załatwią sprawę.

Offline dzikiCamry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudnia 2021, 23:18:51 »
FOCAL K2 POWER ES 165KX2

szczerze to z ostatecznym werdyktem wolę się wstrzymać , jeszcze jest na świeżo , system niewygrzany - to ma znaczenie tak jak i strojenie DSP później - mówię to na podstawie doświadczeń kolegi który ma podobny system od 2 lat

90% czasu jeżdżę sam więc myślę że mi taki system  wystarczy ale ...
kiedyś słuchałem bowers&wilkins w Volvo - tam była taka przestrzeń - nie do odtworzenia przy własnych modyfikacjach ( a przynajmniej za w miarę rozsądne pieniądze ) - gdzie nie siadłeś w samochodzie grało dobrze , nie wiem jaki czy jest jakiś fabryczny system który gra od tego lepiej

mam zamontowany "pilot kablowy helix URC.3" ma potencjometr do głośności i suba , oraz przełącznik ustawień pamięci  w DSP- na chwile obecną ustawienia bardziej celowane na mnie i  drugie jakby na cały samochód jak jeżdżę z rodziną , postaram się napisać jakie wrażenia ale na dziś to ciut wcześnie

Offline dzikiCamry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Grudnia 2021, 23:21:57 »
CarPlay+ Carlinkit załatwią sprawę.
Raczej nie bo z oryginalnego systemu jest tylko wyjście głośnikowe ( dźwięk wchodzi do Hi-Level wzmacniacza) , a oryginalne radio dość mocno modyfikuje dźwięk i obcina częstotliwości

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Grudnia 2021, 08:28:05 »
Piszesz że chcesz bezprzewodowo. Carlinkkit działa po bt+wifi, wpinasz w usb.  Nie widzę prostszego rozwiązania. Najwyżej sprzedasz. CP zawsze się przyda.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Grudnia 2021, 10:35:42 »
nie znalazłem nic lepszego niż podłączenie telefonu (iPhone) przez USB do wzmacniacza i TIDAL
Z Tidalem będzie różnie, ponieważ do przyzwoitego streamingu potrzeba stabilnego internetu min 10Mb/s. W mieście OK, ale na trasie to będzie tylko czasami.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Grudnia 2021, 10:40:04 »
Ja jestem fanem CD. Uwazam ze naprawde daje rade.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Grudnia 2021, 12:20:24 »
Ja jestem fanem CD. Uwazam ze naprawde daje rade
No nie da się ukryć, że ten cały streaming jest daleko za formatem CD Audio. Tylko z płytami jest problem natury logistycznej.
A w Tidalu pisze flac, ale z kupionym za pieniądze plikiem flac brzmienie ma niewiele wspólnego.

Offline dzikiCamry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Grudnia 2021, 10:36:00 »
@klaudiusz
CD daje radę - za to potem są różnice , oryginalne radio modyfikuje dźwięk , podbija pewne częstotliwości, obcina inne, brak jest szczegółów

Jest duża różnica nawet w streamingu TIDAL z komórki  przez USB na wzmacniacz
Ale sa też niedogodności - być może w konfiguracji wzmacniacza , ale dźwięk czasem się nie przełączy  po rozmowie telefonicznej ... takie drobiazgi
I tu jest pytanie - czy  ktoś montował do Camry  , moduł android  z dobrym jakościowo wyjściem dźwięku na wzmacniacz , optymalnie  transferem audio przez USB
( w wzmacniaczu jest DAC na Burr Brown i on dekoduje dźwięk)

Ktoś ma takie coś u siebie , widział u kogoś ;-)

Czy jest taka opcja w Hadronie - ma ktoś?
Wszystkiego dobrego Wesołych Świąt

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Grudnia 2021, 10:42:56 »
@klaudiusz
CD daje radę - za to potem są różnice , oryginalne radio modyfikuje dźwięk , podbija pewne częstotliwości, obcina inne, brak jest szczegółów

Jest duża różnica nawet w streamingu TIDAL z komórki  przez USB na wzmacniacz
Ale sa też niedogodności - być może w konfiguracji wzmacniacza , ale dźwięk czasem się nie przełączy  po rozmowie telefonicznej ... takie drobiazgi
I tu jest pytanie - czy  ktoś montował do Camry  , moduł android  z dobrym jakościowo wyjściem dźwięku na wzmacniacz , optymalnie  transferem audio przez USB
( w wzmacniaczu jest DAC na Burr Brown i on dekoduje dźwięk)

Ktoś ma takie coś u siebie , widział u kogoś ;-)

Czy jest taka opcja w Hadronie - ma ktoś?
Wszystkiego dobrego Wesołych Świąt
Dzwon do Hadronu. Jesli oni nie maja to nikt w Polsce nie bedzie mial.

Offline dzikiCamry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Stycznia 2022, 21:50:23 »
Czy ktoś zamontował takie coś

Hengcheng dla Toyota Camry 8 XV 2017-2020
https://pl.aliexpress.com/item/1005003230294834.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.cart.0.0.7bcb3c00Ic1OIM&mp=1

Wydaje się że ma wszystko co jest potrzebne, pasuje na miejsce , obsługuje klimatyzacje, CarPlay i inne rzeczy, a dodatkowo wyjścia audio coaxial i optical (biorę pod uwagę wersje najdroższą)  co daje możliwości podłączenia wzmacniacza i głośników ,
Chętnie bym zobaczył na żywo jak to działa ;-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl