Autor Wątek: Jakie letnie opony?  (Przeczytany 31557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Jakie letnie opony?
« dnia: 17 Listopada 2021, 23:36:26 »
Wątek może nie na czasie, ale dziś założyłem zimowe Nokiany. Co za ulga :grin: no więc z powodu nieznośnego hałasu chciałbym pożegnać letnie Dunlopy. Tylko co wybrać? Macie już jakieś doświadczenia? Powoli zmieniamy opony i w temacie szumu toczenia łatwiej jest odnieść się do opon letnich.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Jakie letnie opony?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2021, 08:30:43 »
Najcichsze jakie używałem były Michelin primacy.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2021, 09:38:49 »
Najcichsze jakie używałem były Michelin primacy
Potwierdzam. Również miałem Primacy 4 i HP. Bardzo ciche były też Goodyear Efficientgrip. Ale to były małe felgi, a przy rozmiarze Camry sprawa chyba się komplikuje.
Etykietowy poziom hałasu dla zimowych Nokianów Brigestone i fabrycznych Dunlopów jest podobny (71, 72dB), a odczucia są całkiem różne.
Jak latem jadę tunelem na Wisłostradzie przy uchylonym oknie, to jakby szlifierka kątowa była włączona :)

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2021, 10:19:44 »
To na co patrzeć szukając cichych opon skoro nie ma etykiety?

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopada 2021, 10:27:03 »
michelin pilot sport 4s lub bridgestone potenza sport lub goodyear supersport. tylko te  opony zapewniaja znosna przyczepnsoc. reszta chinski zlom. gy supersport powinien zapewniac po nagrzaniu najlepsze czasy okrazen.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2021, 10:58:21 »
To na co patrzeć szukając cichych opon skoro nie ma etykiety?

Etykiety są od 2012 roku. Akurat etykiety naszych Dunlopów nie odnalazłem, bo tego modelu nie ma na naszym rynku. Wydaje się, że europejskim odpowiednikiem może być Maxx 50, który wg etykiety hałasem jakoś nie odbiega od średniej. Poza tym szersze opony generalnie są głośniejsze i podobne, wg etykiety na ogół 71-72dB. Ale jak widać, w praktyce jest inaczej. Także próbuję patrzeć na doswiadczenia innych.
I jeszcze problem odnośnie etykiet, bo chyba najczęściej nie ma na niej podanego rozmiaru opony. A dla danego modelu, różnice w poziomie hałasu w zależności od rozmiaru mogą być duże.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2021, 11:31:08 wysłana przez surrender »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopada 2021, 16:06:27 »
RAV4 2.5 hybrid

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopada 2021, 14:20:54 »
michelin pilot sport 4s lub bridgestone potenza sport lub goodyear supersport. tylko te  opony zapewniaja znosna przyczepnsoc. reszta chinski zlom. gy supersport powinien zapewniac po nagrzaniu najlepsze czasy okrazen.
A co myślisz o tej i czy nadaje się do Camry?
https://wulkanista.pl/pirelli-p-zero-235-45-r18-98y-xl-pz4/
Pirelli miałem bardzo dawno temu modele P2000 i P6000 i to były niedobre opony.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopada 2021, 14:59:12 »
A co myślisz o tej i czy nadaje się do Camry?
https://wulkanista.pl/pirelli-p-zero-235-45-r18-98y-xl-pz4/
Pirelli miałem bardzo dawno temu modele P2000 i P6000 i to były niedobre opony.

Opony z serii P Zero Nero szły kiedyś na pierwszy montaż do Lamborghini, McLarena, Ferrari i innych podobnych wynalazków...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopada 2021, 16:39:03 »
Pzero  nero tak ale obecnie sa o lata swietlne wolniejsze od tych trzech opon ktore wymienilem. Zapomnialem do tych trzech dodac continental sportcontact 7 ale brak obecnie jakichs konkretnych testow tych opon choc zalozyc mozna ze beda w czubie.
Z pirelli pzero jest ten problem ze obecnie jest z 4 rodzaje roznych bieznikow pzero pz4 i niewiadomo co tak na prawde sie zamawia. W testach tez bywa roznie bo rozne wersje testuja. Tak na prawde pzero pz4 to dla mnie jedna wielka niewiadoma. W tym roku znow zmieniali ta opone i znow ta sama nazwa. Niby mowia na nia new pz4 ale nie wiem czy to tylko sprzedawcy czy w nazwie ma te new. Smieszne to troche.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2021, 16:45:22 wysłana przez Piwo »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Listopada 2021, 09:59:44 »
na każdej oponie-etykiecie jest rozmiar opony
Nie do końca jest to dla mnie jasne. Konkretny przykład na Oponeo. Efficientgrip Performance 215/55 R17 94 V występuje w cenniku w dwóch pozycjach, czyli AAB(70dB) za 613zł oraz BBA(68dB) za 651zł. Nadruk rozmiaru opony wprost zintegrowany na etykiecie występuje dopiero od połowy 2021roku. W linkach od Kolegi rozmiar opony jest naklejką z kodem EAN, przylepioną do etykiety. Co się dystrybutorowi naklei i gdzie, to nie jest do końca pewne.
Reasumując kwestie hałasu przypomniałem sobie, że moje Primacy HP zaczęły strasznie buczeć, czyli wyząbkowały się zanim wysokość bieżnika kwalifikowała je do wymiany. Receptą na uniknięcie zjawiska może być konstrukcja opony, w której zewnętrzna część bieżnika stanowi lity zamknięty obwód ( jak w w/w/Goodyearach), w przeciwieństwie to Michelinów gdzie zewnętrzy obwód składa się z naciętych kostek nie połączonych ze sobą.

Offline RaphauG

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Listopada 2021, 16:54:15 »
Na fabrycznych, letnich oponach, przejechałem ok 60tys (2 sezony letnie), opony ciągle z wysokim bieżnikiem ale... pod koniec użytkowania coś zaczęło delikatnie dudnić na tylnej osi. Przy wymianie na zimówki Chłopaki zauważyli że tylne gumy są poząbkowane. Zimówki są ciche, dudnienia brak. Więc chyba mnie czeka zakup na wiosnę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Listopada 2021, 17:00:46 »
Reklamuj
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Listopada 2021, 13:01:41 »
Na fabrycznych, letnich oponach, przejechałem ok 60tys (2 sezony letnie), opony ciągle z wysokim bieżnikiem ale... pod koniec użytkowania coś zaczęło delikatnie dudnić na tylnej osi. Przy wymianie na zimówki Chłopaki zauważyli że tylne gumy są poząbkowane. Zimówki są ciche, dudnienia brak. Więc chyba mnie czeka zakup na wiosnę.
Wygląda, że gumy nie były zamieniane miejscami i kręciły się w tą samą stronę, na tej samej osi przez wiele km. Ja robię ok. 50 tys. rocznie i zdarzyło mi się dwa razy, że pod koniec sezonu też miałem taki efekt (na innych autach, na innych gumach). Jak się więcej jeździ, to trzeba obracać koła w trakcie sezonu, ale komu by się chciało :)
Na przedniej osi koło raz przyspiesza, a raz hamuje - bieżnik ściera się w obie strony. Na tylnej osi jest tylko hamowanie dlatego bieżnik ściera się w jednym kierunku i ząbkuje.
Jeśli gumy nie są kierunkowe wystarczy obrócić by kręciły się w drugą stronę - będzie ok)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Listopada 2021, 13:29:55 »
...
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2021, 13:31:27 wysłana przez przmor »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl