Autor Wątek: Jakie letnie opony?  (Przeczytany 31540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RaphauG

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakie letnie opony?
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Listopada 2021, 21:35:23 »
Na fabrycznych, letnich oponach, przejechałem ok 60tys (2 sezony letnie), opony ciągle z wysokim bieżnikiem ale... pod koniec użytkowania coś zaczęło delikatnie dudnić na tylnej osi. Przy wymianie na zimówki Chłopaki zauważyli że tylne gumy są poząbkowane. Zimówki są ciche, dudnienia brak. Więc chyba mnie czeka zakup na wiosnę.
Wygląda, że gumy nie były zamieniane miejscami i kręciły się w tą samą stronę, na tej samej osi przez wiele km. Ja robię ok. 50 tys. rocznie i zdarzyło mi się dwa razy, że pod koniec sezonu też miałem taki efekt (na innych autach, na innych gumach). Jak się więcej jeździ, to trzeba obracać koła w trakcie sezonu, ale komu by się chciało :)
Na przedniej osi koło raz przyspiesza, a raz hamuje - bieżnik ściera się w obie strony. Na tylnej osi jest tylko hamowanie dlatego bieżnik ściera się w jednym kierunku i ząbkuje.
Jeśli gumy nie są kierunkowe wystarczy obrócić by kręciły się w drugą stronę - będzie ok)
Dokładnie. Jest tak jak mówisz, piszesz. Rzeczywiście przespałem moment przełożenia opon, myślałem że zdążę :)
Mimo wszystko spróbuję jeszcze wrzucić je wiosną na przód - zobaczymy jak się będą zachowywać.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Listopada 2021, 23:00:59 »
Tu nie chodzi o zwykłą rotację (ale tylko taka jest możliwa w przypadku kierunkowych jak np. większość zimowych) a o przekładanie PP na PT, PT na LP, a LP na LT (mając taki sam zapas, można też go włączyć w rotację) itd. Samo przekładanie przód/tył też wystarcza, ale wtedy powinno się to robić max co 10kkm (zalecane 5kkm dla AWD) ale komu się chce. Najczęściej zmieniamy przy wymianie sezonowej, a ta często to 15-20kkm.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2021, 23:03:02 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Marca 2022, 12:25:12 »
Jak wiadomo, w Camry minimalna homologowana obciążalność opon letnich dla felg 18 cali to 94Y. Na rynku jest dostępne 98Y, co teoretycznie może oznaczać mniej komfortu. W przypadku Primacy 4, dostępna jest również wersja "homologowana" do Volvo o indeksie 98W. Ta opona ma też trochę inne parametry, tzn opory toczenia A i przyczepność na mokrym B. To może oznaczać mniej hałasu, ale też pogorszoną trakcję. No i podstawowa kwestia... czy obniżenie zastosowanego indeksu z Y do W, może mieć jakieś konsekwencje prawne? Co o tym myślicie?
Jest jeszcze model Primacy 4+, ale jakoś internet milczy na temat tej opony....

PS.
Dunlopy sprzedałem, więc przede mną poważne dywagacje na temat nowych opon :|
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2022, 12:30:10 wysłana przez surrender »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Marca 2022, 20:12:28 »
Kupuj sportcontact7. Najlepsza obecnie opona na rynku.
https://www.tyrereviews.com/Article/2022-Sport-Auto-UHP-Summer-Tyre-Test.htm
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2022, 20:21:32 wysłana przez Piwo »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Marca 2022, 20:48:35 »
Kupuj sportcontact7
Nie mam za bardzo gdzie się rozpędzać, także priorytetem jest niski hałas i komfort.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Marca 2022, 18:53:52 »
Ja zmieniłbym na Bridgestone Turanza T005. Odradzam na pewno Dunlopy Bluresponse, tak jak i te co mamy fabryczne. Ogólnie nigdy więcej już Goodyear/Dunlop bo to ta sama firma i problemy. Indeksem prędkości się nie przejmuj. Przy prędkości max. Camry każdy będzie dobry, a indeks nośności wystarczy 94.

Offline Marek88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Marca 2022, 19:38:23 »
Ja osobiście wybrał bym opony ktore ma max 68dB

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Marca 2022, 19:59:56 »
Zakupiłem wyżej wspomniane Micheliny. Ogólnie w takim rozmiarze najcichsze opony to 70dB. Trzeba też pamiętać, że ten poziom hałasu mierzony jest na zewnątrz i często nie pokrywa się z tym co słychać w kabinie. Z tego co udało mi się wyczytać, poziom hałasu w kabinie można powiązać z oporami toczenia. Dlatego postawiłem na opony z efektywnością A. A jak będzie, to zobaczymy na wiosnę. No i te powiedzmy 70dB nie zawsze znaczy to samo. Fabryczne Dunlopy pewnie nie są najgłośniejsze, ale charakter dźwięku typu szlifierka ciężko zaakceptować :cry:

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Kwietnia 2022, 18:18:22 »
Czy ktoś jeździ Camry na którejś z poniższych opon w rozmiarze 18'' - zależy mi przede wszystkim na ciszy:
1) Kleber Dynaxer UHP 98Y (69dB)
2) Falken ZIEX ZE310 EC 98W (69dB)
3) Hankook K115 94W (67dB)
Pozdrawiam,

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Kwietnia 2022, 19:54:41 »
O Falken można zapytać w dziale Corolli, bo bywało fabrycznym wyposażeniem. Co prawda to inny rozmiar i to dużo zmienia, ale osoba orientująca się w temacie opon pewnie coś pomocnego by powiedziała. Hankook nie jest XL.

Offline Greenarrow

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Kwietnia 2022, 20:25:12 »
Te fabryczne opony są aż tak bardzo tragiczne że zmieniacie? Auto mam od stycznia i na razie tylko jeździłem na zimówkach, więc nie mam porównania.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Kwietnia 2022, 20:53:03 »
parę dni temu kupiłem ,akurat nie do toyoty Goodyear EfficientGrip 2 SUV , sam jestem ciekaw ich zachowania ,dawno nie miałem Goodyear-ów założonych na samochód.
RAV4 2.5 hybrid

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Kwietnia 2022, 21:52:24 »
Te fabryczne opony są aż tak bardzo tragiczne że zmieniacie? Auto mam od stycznia i na razie tylko jeździłem na zimówkach, więc nie mam porównania.
jak zmieniłem na zimówki to aż zdziwiłem się jak auto cicho jedzie :), więc letnie są do bani.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Kwietnia 2022, 17:58:05 »
https://www.youtube.com/watch?v=yqXQgBdqVqI

Assymetric 6 z tego roku opona jest dosc cicha. Ponad dwukrotnie cichsza od bridgestone turanza t005 (3db roznicy to dwa razy glosniej)

« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2022, 18:22:47 wysłana przez Piwo »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Kwietnia 2022, 18:46:37 »
https://www.youtube.com/watch?v=yqXQgBdqVqI

Assymetric 6 z tego roku opona jest dosc cicha. Ponad dwukrotnie cichsza od bridgestone turanza t005 (3db roznicy to dwa razy glosniej)

235 / 45 / R18 goodyear w tej wersji nie występuje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl