Autor Wątek: dudnienie przy ruszaniu, pisk po zamknięciu auta, problem zmiany biegów  (Przeczytany 1839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alaj

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris III 1.5
Witam, od razu ostrzegam że jestem babą i się nie znam  :-P
Mam od niedawna 5 letniego Yarisa III 1.5 wersja premium city style. Są trzy problemy;
1.   Czasem kiedy ruszam autem rano do pracy słychać spod maski dudnienie takie DU DU DU DU DU i potem już podczas jazdy nie ma tego. Ktoś wie co to może być? Czy auto na gwarancji naprawa to obejmuje?
2.   Czasem kiedy kończę jazdę i zamykam auto kluczykiem, auto normalnie się zamyka ale z przodu gdzieś spod maski słychać głośny wysoki pisk przez kilka sekund, taka jakby jakaś kontrolka, jakiś alarmowy pisk….? Pojawia się to tylko czasem po zamykaniu auta i nie mam pojęcia o co chodzi. Mam cobre pro czy to od tego?
3.   Czy wy też macie problem że jak wrzucacie 4 z 2 auto czasem niekontrolowanie rzuca do przodu jakby ktoś pulsacyjnie dodawał gazu???

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: dudnienie przy ruszaniu, pisk po zamknięciu auta, problem zmiany biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2021, 19:12:35 »
1. A to czasem nie koła Ci buksują jak za dużo dasz gazu?
2. To nie awaria tylko zbyt daleko karta PROXY od Cobry (np. zamykasz i jednocześnie odchodzisz szybko od auta) też tak mam w RAVce
3 Żeby z 2-ki wrzucić 4kę, musisz mieć odpowiednią prędkość i obroty i lepiej nie pod górkę, Nauczysz się ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Alaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2021, 19:47:25 »
1. Raczej nie bo dzieje się tak za każdym razem kiedy ruszam po dłuższym staniu auta np. rano nawet jeśli ledwo dodaję gazu. A piszczę oponami bardzo często i często niezmierzenie ale to całkiem co innego;) To taki dźwięk spod maski z przodu bardziej i mimo ze auto się przesuwa słychać takie dudnienie przez kilka sekund. Potem już się to nie dzieje, aż do kolejnego dnia do rana, tak jakby się to działo tlyko p otym jak auto dłużej na postoju.
2. Dzięki to mnie uspokoiłeś. Zastanawiałam się co za kontrolkę może mieć pod maską...
3. Jeżdżę od ponad 10 lat i umiem wrzucać biegi ;)  W poprzednich autach nic takiego się nie działo, a w Yarisie też zdarzyło się to tylko 2 razy w ciągu kilku miesięcy, ale było to na tyle dziwne i zaskakujące jakby się auto psuło czy jakbym straciła kontrolę nad autem, więc póki co po prostu zrezygnowałam i wrzucam 4 z 3... :/ Tylko jest to męczące. Jeżdżę raczej tak ze non stop kontrolka pokazuje wrzuć wyższy bieg. Czy to może mieć związek z tym dudnieniem? Czasem też nie wchodzi 1 i wsteczny ale słyszałam że yarisy tak mają... Trochę to dla mnie szok że kilkuletnie auto za prawie 40 tys ma takie problemy...:/

Offline MarioSsss

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris 1.3 2012
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2021, 20:08:47 »
Z tym dudnieniem to od ok roku tez tak mam, ze na zimnym silniku jak ruszam to auto sie dusi, tak jak by probowal zerwac ale kola nie mialy sily, silnik sie nagrzewa i jest dobrze, no ale nauczylem sie ze na zimnym silniku trzeba wiecej gazu dawac i troche wolniej sprzeglo puszczac.

A co do wrzucania czworki z dwojki to pierwsze slysze zeby ktos tak jezdzil. Bynajmniej ja wrzucam biegi po kolei. Co innego przy redukcji tu to moge np z 5 na 3 wrzucic ale na wyzszy zawsze po kolei.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2021, 20:11:36 wysłana przez MarioSsss »

Offline Alaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2021, 17:53:37 »
Dzięki!
1. gdzieś w necie przeczytałam że to mogą jakieś uszkodzone poduszki pod silnikiem albo skrzynią...?
Co do wrzucania 4 z 2 to całe życie tak jeździłam i ojciec też i wiele znajomych tak jeździ :) I nigdy nie było problemu do czasu aż zmieniłam auto na tego Yarisa... Może to właśnie jakiś związek z tymi poduszkami...?
Powiem że naczytałam się tyle dobrego o Yarisach a odkąd go mam nie wchodząca czasem 1 i wsteczny, to dudnienie i ta zmiana z 2 na 4 doprowadza mnie do szału... :/ Nie wiem czy kupiłabym ponownie to auto... No ale może jednak mechanik coś wyjaśni, chciałam tylko przedtem trochę opinii, żeby mnie nie skasował skoro to normalne u tego auta...

Offline MarioSsss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopada 2021, 20:18:56 »
Dzięki!
1. gdzieś w necie przeczytałam że to mogą jakieś uszkodzone poduszki pod silnikiem albo skrzynią...?
Co do wrzucania 4 z 2 to całe życie tak jeździłam i ojciec też i wiele znajomych tak jeździ :) I nigdy nie było problemu do czasu aż zmieniłam auto na tego Yarisa... Może to właśnie jakiś związek z tymi poduszkami...?
Powiem że naczytałam się tyle dobrego o Yarisach a odkąd go mam nie wchodząca czasem 1 i wsteczny, to dudnienie i ta zmiana z 2 na 4 doprowadza mnie do szału... :/ Nie wiem czy kupiłabym ponownie to auto... No ale może jednak mechanik coś wyjaśni, chciałam tylko przedtem trochę opinii, żeby mnie nie skasował skoro to normalne u tego auta...

Ja sie uczylem jezdzic maluchem takze nie wiem czy z 2 na 4 by sie dobrze przerzucalo ;-)

To ze czasem nie wchodzi 1 albo wsteczny to tez tak mam i ktos jeszcze tu pisal na forum ze tak ma, wiec to pewnie normalne, ja jezdze tak 6 lat i jest ok. A co do samego auta to jest troche tandetne jesli chodzi o wnetrze, no ale jaka cena takie auto. Jak sie nim jezdzi na codzien to sie tego nie odczuwa, ale raz zajechalem do pracy swoim i mialem jechac gdzies Fordem Kuga wynajetym przez firme. Pojezdzilem dzien ta Kuga i jak wsiadlem do swojej Yariski i popatrzylem na te tandetne wykonczenie to sobie powiedzialem: "ale gowno" ;-)
Generalnie z auta jestem zadowolony, ale teraz jak ma te 9 lat to powoli cos tam juz wychodzi, ale to chyba normalne, mimo ze serwisy robie regularnie, olej i filtry wymieniam raz do roku bez wzgledu na przeglad. Czy bym kupil Yariske drugi raz? Chyba tylko GR ;-). Yaris auto fajne na miasto, nawet da sie pocisnac na autostradzie, ale bagaznik maly jak trzeba jechac na jakis biwak albo spakowac kilka walizek. Nastepne auto to bedzie cos klasy C i z silnikiem minimum 130 koni i raczej w automacie, ale to pewnie za kilka lat. Ta Yariska zamierzam jezdzic az sie zacznie regularnie psuc, mam nadzieje ze jeszcze 5 do 7 lat wytrzyma, przebiegu ma ze 123 tys km a rocznie robie z 15 tys km.
Dobrze czasem pogadac z innym wlascicielem Yariski i sie przekonac ze te usterki ktore mi wychodza nie tylko ja mam ;-).
Pozdrawiam

Offline Alaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudnia 2021, 13:20:12 »
Nie mam jakichś szczególnych wymagań co do wnetrza auta, naprawdę, a w wersji premium city Yaris wygląda w środku całkiem spoko i fajnie. Ale żeby auto miało problem z tak podstawową czynnością jak zmiana biegów to już zaczyna mnie irytować na tyle że zaczynam mysleć o sprzedaży auta i nigdy nikomu nie doradzę Yarisa...
Nie wiem czy tylko mój egzemplarz jakiś trefny czy Polacy to masochiści że tak lubią te Yarisy  :grin: Dziś na środku skrzyżowania na wchodzi znowu jedynka... Ani dwójka... Wchodziła za to trójka nie wiem po co...
Jest coraz gorzej....  :-( Codziennie rano nadal to dudnienie, a dziś jeszcze po zimnej nocy auto odpaliło z wyraźnym trudem, zaś podczas jazdy w środku plastiki z przodu całą drogę klekotały i trzeszczały... Premium city style za 36 tys, serio????  :| Wyobrażam sobie dłuższą trasę i to stukanie całą drogę...
Dudnienie przy ruszaniu nie ustaje jak tylko skończy się sezon oponowy ruszam do mechanika z 3 letnim autem za 36 tys którym nie mogę ruszyć ani wrzucić wstecznego...

Offline MarioSsss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Grudnia 2021, 10:06:46 »
A nie jest jeszcze na gwarancji? Jestem pewien ze moj jak byl nowszy to mial gwarancje 5 lat albo 100 tys.
A co do samego wnetrza to jest troche tandetne ;-). Ja przywyklem. Generalnie Yaris to dobry samochod sportowy i terenowka w jednym ;-). Ma swoje wady, ale tak jest chyba z kazdym autem. Fakt faktem ze drugi raz Yarisa nie kupie, jak tego zajezdze - daje jeszcze z 5-6 lat, to wezme cos o klase wyzej. Auto na miasto jest ok, ale jechac gdzies dalej z bagazami to jest troche za male. Na nowe auto bym rozpatrywal Corolle, Hyundai i30 albo Kia Ceed i zeby silnik mial te 130 koni conajmniej. Z niechecia bym patrzyl na SUVy (raczej), jakos nie rozumiem tej mody na auta ktore udaja terenowe ;-).
Pozdrawiam.

Offline Alaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Grudnia 2021, 20:12:31 »
Jest na gwarancji ale muszę daleko jechać do nich, dlatego zbieram info żeby mnie nie ściemnili ze to normalne. Miałam opla astrę ponad 20 lat. Oddałam tylko dlatego że go rozbili. Astra2 i Yaris nie ma porównania. Yaris przy Astrze nawet nie jest samochodem tylko jeździdłem. Te 11km Yarisa to nie wiem gdzie jest, Astra 1.4 90KM, Yaris 1.5 111KM i Astra była wyczuwalnie o niebo lepsza we wszystkim, w nagłym ruszaniu, przyspieszaniu, wyprzedzaniu, prędkości. Nigdy nie uwierzę że Yaris ma 111KM, to jakaś pomyłka. Boję się na trasie wyprzedzić cokolwiek tym autem tak kiepskie ma przyspieszenie. Eh trzeba było brać tego opla corsę...  :-P No nic może jakoś przywyknę do tego Yarisa, naprawdę się staram, ale poza wyglądem i naprawdę fajnymi solidnymi hamulcami ciężko mi dotrzeć co ludzie tak lubię w tych autach... Rozpędza się to jak ślimak, odgłosy wydaje jakby miał wybuchnąć, trzeszczy zimą i jeszcze to dudnienie i te biegi... Raz utknęłam na parkingu chciałam wjechać tyłem i nagle, nie mogę wrzucić wstecznego, nie mogę wrzucić jedynki, stoję skosem szarpię biegi a koleś trąbi co za kretynka zablokowała ulicę.... Porażka i wstyd... Planowałam mieć to auto kolejne 15 lat a rwę powoli włosy z głowy na co ja wydałam tyle pieniędzy... Gdyby mi oddali tę 20 letnią astrę wzięłabym ją natychmiast...

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Grudnia 2021, 20:57:36 »
Jest na gwarancji ale muszę daleko jechać do nich, dlatego zbieram info żeby mnie nie ściemnili ze to normalne. Miałam opla astrę ponad 20 lat. Oddałam tylko dlatego że go rozbili. Astra2 i Yaris nie ma porównania. Yaris przy Astrze nawet nie jest samochodem tylko jeździdłem. Te 11km Yarisa to nie wiem gdzie jest, Astra 1.4 90KM, Yaris 1.5 111KM i Astra była wyczuwalnie o niebo lepsza we wszystkim, w nagłym ruszaniu, przyspieszaniu, wyprzedzaniu, prędkości. Nigdy nie uwierzę że Yaris ma 111KM, to jakaś pomyłka. Boję się na trasie wyprzedzić cokolwiek tym autem tak kiepskie ma przyspieszenie. Eh trzeba było brać tego opla corsę...  :-P No nic może jakoś przywyknę do tego Yarisa, naprawdę się staram, ale poza wyglądem i naprawdę fajnymi solidnymi hamulcami ciężko mi dotrzeć co ludzie tak lubię w tych autach... Rozpędza się to jak ślimak, odgłosy wydaje jakby miał wybuchnąć, trzeszczy zimą i jeszcze to dudnienie i te biegi... Raz utknęłam na parkingu chciałam wjechać tyłem i nagle, nie mogę wrzucić wstecznego, nie mogę wrzucić jedynki, stoję skosem szarpię biegi a koleś trąbi co za kretynka zablokowała ulicę.... Porażka i wstyd... Planowałam mieć to auto kolejne 15 lat a rwę powoli włosy z głowy na co ja wydałam tyle pieniędzy... Gdyby mi oddali tę 20 letnią astrę wzięłabym ją natychmiast...
Jak się nie podoba to trzeba zmienić:)
Ja już wiem że nie kupię nowszej toyoty jak po 2011 roku. Czyli max yaris II jeśli mowa tym segmencie i to w D4D bo te benzynowe jednostki napędowe pomijając hybrydę  to porażka. 1.33 101 KM a jedzie jakby miał max. 70 kucy..... To samo było w Aurisie 1.6 140KM  dla mnie to nie jedzie wcale. Corolla E12 1.6 110KM przyspiesza zdecydowanie lepiej i jest bardziej elastyczna.
Toyota uważam że strasznie traci na jakości/trwałości/solidności mnie to auto im nowsze tym bardziej rozczarowuje - coraz większa "tandeta".. kiedyś wszystko made in Japan teraz Czech Republic ludzie glupie bo kupują ..... jak to mówią każda potwora znajdzie swego amatora...
P.S z opowieści słyszałem że ten 1.5 to najlepsza opcja w Yarisie III :)) sam nie sprawdziłem, może jeszcze będę miał okazję przekonać się na własnej skórze jak jest naprawdę:))

Offline MarioSsss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Grudnia 2021, 12:57:12 »
Dziwi mnie ze Yaris Wam slabo przyspiesza. Ja mam silnik 1.33 i jest zrywny i przyspiesza dosyc dobrze, na swiatlach przyspieszam lepiej niz 90% aut. Na autostradzie wyprzedza w miare dobrze, chociaz jaj nie urywa. Jak juz pisalem, autko nawet fajne, ale drugi raz nie kupie ;-)

Offline MarioSsss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Grudnia 2021, 13:02:47 »
Jest na gwarancji ale muszę daleko jechać do nich, dlatego zbieram info żeby mnie nie ściemnili ze to normalne.

Jesli az taki problem z biegami to ja bym nie zwlekal i oddal i niech robia. To slabe przyspieszanie to tez dziwne jest. A moze masz sprzeglo do wymiany? Niby w 5 letnim aucie nie powinno ale nie wiesz kto przed Toba jezdzil i tez zalezy jaki przebieg. Moze ktos caly czas noge na sprzegle trzymal, jezdzil duzo w miescie w korkach, naduzywal sprzegla, spalil sprzeglo, wciskal sprzeglo przed dojazdem do skrzyzowania itp. Czytalem w internecie o kobiecie ktora niszczyla sprzeglo w 15 tys km ale ze auto na gwarancji to jej wymieniali.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Grudnia 2021, 14:27:11 »
Jest na gwarancji ale muszę daleko jechać do nich, dlatego zbieram info żeby mnie nie ściemnili ze to normalne.
To nie bardzo rozumiem po co założyłaś ten temat, tym bardziej ,że jak piszesz nie znasz się na samochodach.   :shock:

Offline MarioSsss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Grudnia 2021, 14:33:48 »
To nie bardzo rozumiem po co założyłaś ten temat, tym bardziej ,że jak piszesz nie znasz się na samochodach.   :shock:
Jak by sie znala, to by nie zakladala tematu  :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Grudnia 2021, 17:38:02 »
 Nie znam się, mam gwarancję, jadę do ASO i po naprawie sprawdzam czy problem jest wyeliminowany w czasie jazdy próbnej. Przecież sama i tak nie naprawi. To tak jak z poradami lekarskimi przez telefon, badanie na odległość.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl