Autor Wątek: CH-R 2.0 - bardzo duże spalanie w mieście (nieładowanie akumulatorów)  (Przeczytany 15431 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
Odp: CH-R 2.0 - bardzo duże spalanie w mieście (nieładowanie akumulatorów)
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Listopada 2021, 08:51:01 »
Kolego  jarodebesciak zdecydowanie jesteś w błędzie twierdząc że autko koleżanki pali zdecydowanie za dużo. Przykłady spalania jakie koleżanka podała to są krótkie odcinki 1,4 km - 11,6l/100km , 2,9 km - 10,7l/100km do tego startowanie z zimnego silnika, dość długi czas pokonania tych odcinków. Na takim dystansie to nawet nie osiągnie właściwej temperatury. Każda hybryda , także Yaris będzie na takim odcinku i w podobnych warunkach zdecydowanie więcej palił niż te wartości które podajesz 3,9 - 4,4l . W dodatku silnik 1,5 nie nazwałbym niewiele mniejszym niż silnik 2,0 nie wspomnę już o masie pojazdu. Jeżdżę już hybrydą 4lata, z tym że mój C-HR to 1,8 i prawie ze 100% pewnością mogę powiedzieć że co do ładowania akumulatora trakcyjnego w autku koleżanki też się mylisz. Jakby nie było ładowania akumulatora trakcyjnego, to po pierwszej jeżdzie i zaparkowaniu autka już by go nie odpaliła. Ja pokonując w mieście odcinki 22 km nawet w obecnych warunkach mam 3 z przodu, a akumulator trakcyjny pokazuje zazwyczaj w dolnych wartościach naładowania. Jadąc rano na zakupy odcinek 1,7 km pokazuje mi niekiedy nawet 12,5 l/100km. I tak jak ktoś wcześniej napisał nie należy się sugerować wskażnikami naładowania akumulatora trakcyjnego. Jakby było coś nie tak od razu wywaliłby komunikat o błędzie. A spalanie najlepiej sprawdzić przy tankowaniu. Ja najmniejsze jakie miałem to po zużyciu całego baku (do zapalenia rezerwy) komputer 3,8 l , dystrybutor 3,9l/100km. Największe to komputer 5,3 l , dystrybutor 5,6l/100km.

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Listopada 2021, 15:00:20 »
Ok, nie zamierzam kłócić się z rzeczywistym użytkownikiem, ale jeśli ten typ tak ma , to poczułem niesmak, takie spalanie jest nieakceptowalne dla hybrydy . Tak jak pisałem , moja yaris w chwili obecnej średnie spalanie po mieście trochę ponad 4 l (z tym że to jest już 4 generacja, najnowsza napędu hybrydowego) RAV 4 poprzedniej generacji,2l z CVT nie hybryda, nie przekracza 10 l przy trasach do 6 km. OK, zgodzę się ,że trasy krótkie, po 1,5 czy 2,5 km wygenerują takie spalanie, ja sam jadąc hybryda do sklepu 600 m mam spalanie rzedu 20 paru litrów, ale wydaje mi się że userka która ma ten problem stwierdza ze nie ważne ile jeździ , zawsze silnik pracuje na max. obrotach i jest tak duże spalanie.Może byłoby lepiej , gdyby powiedziała ile tak naprawdę spala  jedząc na odcinki miejskie ale dłuższe  np ponad 10 km

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Listopada 2021, 17:48:11 »

hybrydowego) RAV 4 poprzedniej generacji,2l z CVT nie hybryda, nie przekracza 10 l przy trasach do 6 km.
No teraz to Cię poniosło

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Listopada 2021, 07:49:11 »

hybrydowego) RAV 4 poprzedniej generacji,2l z CVT nie hybryda, nie przekracza 10 l przy trasach do 6 km.
No teraz to Cię poniosło

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Krismann ale to święta prawda! Pod warunkiem ze kierowca pół dystansu pcha auto na zgaszonym silniku  :grin:
Obi

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Listopada 2021, 08:04:56 »
Z autem jest wszystko ok. Wysokie spalanie to kwestia krótkich przejazdów i niskiej temperatury. Sam mam hybrydę 1.8 (Corolla). Codziennie jeżdżę do pracy 20km w jedną stronę. Rano przejazd płynny, powrót przez zakorkowaną Warszawę. Średnie spalanie od marca, gdy kupiłem auto to 4.8. Dzisiaj natomiast zrobiłem mały eksperyment. Otóż w drodze do pracy zatrzymałem się po 2 km i wyłączyłem zapłon, aby dane zapisały się e MyT. Spalanie na takim odcinku 11,7. Potem kolejne 17 km już na ciepłym silniku 4,1. Auto stoi niestety pod chmurką. O 6.15, gdy jechałem było 2 stopnie. Moje zdanie jest takie, że hybrydy Toyoty są super, ale "skrzydła rozwijają" dopiero przy min. kilkunastokilometrowych przejazdach. Latem oczywiście szybciej.
Poniżej screenshot z MyT.
https://photos.app.goo.gl/G8hfmZ8YxKc47ZJNA
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2021, 08:08:50 wysłana przez atom »
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline matyspio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 2.0 GR S
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Listopada 2021, 08:06:46 »
Żona użytkuje od Lipca C-HR GR Sport 2.0, jeżdżąc po mieście spalanie utrzymuje się na poziomie 6L.
Czasem przejadę się w trasę 100km, średnie wtedy zbliża się pod 7. Tylko ta trasa też taka z ograniczeniami, tirami i korkami.
Jak dla mnie jazda tym autem gdzieś dalej do przyjemności nie należy, spalanie wyższe niż w 3.0 Audi, o hałasie to już nawet nie wspominam... .
Teraz zimą oczywiście spalenie wzrośnie bo z względu na ogrzewanie, grzanie stołków, szyby tylnej i lusterek, silnik elektryczny załącza się o wiele rzadziej.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2021, 08:23:39 wysłana przez matyspio »

Offline matyspio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 2.0 GR S
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Listopada 2021, 20:00:08 »
Co do wskazań baterii to aura zimowa spowodowała, że dzisiaj pierwszy raz od zakupu auta, baterii trakcyjnej zabrakło dwie kreski do pełnego naładowania...

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Stycznia 2022, 17:44:24 »
No teraz to Cię poniosło

Nie rozumiem złośliwości Kolegów, wystarczy być mądrzejszym od komputera samochodu  :)
To moja ostatnia normalna podróż z pracy, odległość ok 5,5 km, normalne miasto z przejściami dla pieszych, rondami i skrzyżowaniami

https://images92.fotosik.pl/564/9e455110a6c91347med.jpg

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Stycznia 2022, 20:09:12 »
1) Na autostradzie jadę 120km/h i spalanie wczoraj np na trasie 110 km w okolicach 5.1 l.
2) Przejezdzam krotkie odcinki standardardowo po miescie ok 6 km. Silnik na niskich obrotach ten spalinowy wyje i jest mega glosny. Najbardziej niepokoi mnie to ze w mieście nigdy przenigdy nie mam wiecej niz 3 plytek z 8 naladowanego akumulatora. Nigdy nie wsoczyl na 4...w trasie tak max do 5, w miescie nigdy.
Nie testowalam auta. Jezdxilam wcześniej 10 lat priusem.

1) Skąd ma pani te dane???? 5.1 z komputer pokładowego któremu nic się nie zgadza????
Meldowanie pomiarów spalania proszę robić pod korek zrobiłem 450 km zatankowałem tyle i tyle pod korek albo tankuje pod korek zrobię ileś kilometrów i wracam zapisuje moje kilometry i ile litrów pod korek znów spaliłem.  Wtedy wiem ze 5.2L /100km co pokazuje to totalna bzdura! albo 6L/100 a jest 6.8L/100km
albo pokazuje 5.1 a jest 6.5L/100km
ja nie wieżę w to co pisze hybryda bo ona nie potrafi liczyć spalania ! ja wieżę ile spale kiedy sam liczę i tankuje!
2) na autostradzie nie jadę 120km/h bo bym zasnął jade jakiś 150-160km/h według licznika bo według GPS to jest to prawdziwa predkosc 147km/h !!!
3) To ze sie nie ładuje moze pani to naładować ! jak odpalić hybride włączyć na wskaźniki baterii i gaz do dechy dźwignia na P (parking) i tak trzymać z 10 minut na pewno naładuje baterie
4) jednak nie wiem kiedy jest jakis -15 czy hybryda sie ładuje ???! Nie wiem
5) Jesli masz wszystko włączone ogrzewanie , fotele podgrzewane , kierownica podgrzewana TO WYŁĄCZ i sprawdz czy tak samo sie zachowuje hybryda działa bo musi grzac temperature a fotele i kierownica z podgrzewaniem ciagną w holere duzą prądu. Proszę sprawdzić czy działa cały czas kiedy jest wyłączone wszystko po mieście !
6) Hybridą NIE należy się bać jechać kiedy robiłem pod korek testy spalania wyszło ze przy 90km/h max prędkości i 70km odcinek spaliła 4.1 L/100km a zawsze ruszałem tak aby silnik sie włączył i start był szybki a nie wolniejszy od 80letniej babci mojej.
To moje odczucia,  jedz normalnie a nie ECO i nie wiem CO jeszcze czasem trzeba tez szybciej czasem rekuperuj energie po szybszej jedzie po mieście, tutaj dużo osób meldowało ze na ECO maja większe spalania niz na Normal!
hybryda i tak sie naładuje albo rozładuje nie patrz na to ile ma bateria na autostradzie nic nie daje a to tylko balast i się nie ładuje wogule . jedz 150km/h i potem puść go przed wyjazdem z autostrady ona się nie naładuje jak jadę wolno babcinnie i bez pomysłu , chce ja naładować to hamuje z dużej prędkości , Albo jedz do Zakopanego albo do samej góry Karpacza i potem z Gorki się naładuję do fulla na bank!
kiedy hałasuje jak czołg to jest info ze wtedy ładuje baterie ! te HV tą dużą

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Stycznia 2022, 22:26:13 »
na autostradzie nie jadę 120km/h bo bym zasnął jade jakiś 150-160km/h według licznika bo według GPS to jest to prawdziwa predkosc 147km/h !!!
No to jesteś pirat drogowy

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Lutego 2022, 20:10:17 »
No to jesteś pirat drogowy
czemu bo jade 7 wiecej niz moge??? 140 jest max na tablicy jade prawdziwą 147km/h a w samochód pisze 160km/h!

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Lutego 2022, 21:25:12 »
Ma corolla, czy jakoś tak. Nie da się ciebie czytać. Litości.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Lutego 2022, 23:01:52 »
Jak na obcokrajowca dobrze sobie radzi z polskim językiem.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Lutego 2022, 23:29:35 »
Nie wiadomo czy koleżankę Tysiunię jeszcze ten temat zajmuje - od 2 mc nic nie odpowiada na te nasze dobre rady ;)
... a może pomogły i dlatego cisza w eterze ;)

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Lutego 2022, 12:33:28 »
Nie wiadomo czy koleżankę Tysiunię jeszcze ten temat zajmuje - od 2 mc nic nie odpowiada na te nasze dobre rady ;)
... a może pomogły i dlatego cisza w eterze ;)
...albo pozbyła się "problemu" ;)
DarioT

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl