Autor Wątek: Toyota C-HR 2.0 Hybrid URZĄDZENIE ROZRUCHOWE POWERBANK BOOSTER  (Przeczytany 17114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Karmel10

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota CHR
Toyota C-HR 2.0 Hybrid URZĄDZENIE ROZRUCHOWE POWERBANK BOOSTER
« dnia: 20 Listopada 2021, 15:46:01 »
Witam.Wiele osób ma problem z odpaleniem swoich hybryd po dłuższym postoju.Jaki powerbank,boster kupić aby ożywić mały akumulator w Toyocie C-HR 2.0 Hybrid .Na co zwrócić szczególną uwagę,na prąd szczytowy czy może na prąd rozruchowy,żeby nie spalić elektroniki w aucie.Może ktoś poda konkretne modele powerbanka lub boostera.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota C-HR 2.0 Hybrid URZĄDZENIE ROZRUCHOWE POWERBANK BOOSTER
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopada 2021, 19:37:30 »
Ja kupiłem coś takiego

NOCO GB40 LITOWY JUMP STARTER BOOSTER 12V 1000A. Nie jest tanio ale odpalił już kilka aut.
Ale ja bym zaczął od sprawdzenia poboru prądu na postoju . Każdy montaż nie fabrycznych urządzeń może powodować wyładowanie akumulatora.
Obecne auta są już są tak zabudowane że przeciągniecie dodatkowej wiązki przewodów graniczy z cudem. Łatwo wtedy o uszkodzenie izolacji które doprowadza póżniej do takich sytuacji.

zorian

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudnia 2021, 20:50:48 »
Ja kupiłem coś takiego

NOCO GB40 LITOWY JUMP STARTER BOOSTER 12V 1000A. Nie jest tanio ale odpalił już kilka aut.
Ale ja bym zaczął od sprawdzenia poboru prądu na postoju .

Odpalałeś tym C-HR? Jeśli tak, czy wszystko Ok?

Cytuj (zaznaczone)
Każdy montaż nie fabrycznych urządzeń może powodować wyładowanie akumulatora.
Obecne auta są już są tak zabudowane że przeciągniecie dodatkowej wiązki przewodów graniczy z cudem. Łatwo wtedy o uszkodzenie izolacji które doprowadza póżniej do takich sytuacji.

Czemu piszesz o montażu skoro urządzenie jest przenośne?

Wypytuję bo chcę coś takiego kupić widząc jak samochód (C-HR) postawiony w garażu traci napięcie. Rozmawiałem z serwisem Meta System (Toyota daje takie zabezpieczenie w opcji) i powiedziano mi tam, że samochód sam ciągnie prąd nawet gdy jest wyłączony. Zastanawiam się, po co mu ten prąd i podejrzewam, że to GPS bo na stronie Toyoty widzę gdzie samochód w danej chwili stoi.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudnia 2021, 21:08:09 »
No tak GPS ciągnie tyle prądu że ho ho i co jeszcze może czujniki ciśnienia

zorian

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Grudnia 2021, 21:27:20 »

Na logikę - musi wysłać sygnał do satelity wiszącego 35 tys km nad Ziemią (nie oznacza to, że jest w odległości 35 tys km od urządzenia na Ziemi ale znacznie więcej). Znane mi urządzenia robią to 10x na sekundę (GPS 10 Hz) ale sądzę, że Japończycy głupi nie są i stojący bez ruchu samochód nie wysyła raczej tak często. Mimo wszystko energia musi być znaczna by taki satelita zdołał odebrać pytanie o pozycję.

Jeszcze dodajmy pochmurne dni - moc sygnału pewnie musi być większa.

No chyba że wymyślili coś obliczającego pozycję względem nadajników GSM ale nie słyszałem o czymś takim.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2021, 21:35:44 wysłana przez zorian »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Grudnia 2021, 21:29:04 »
Bardziej chodzi o np. rejestrator jazdy :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

zorian

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudnia 2021, 21:39:14 »
Bardziej chodzi o np. rejestrator jazdy :)

He, he. Późna pora...

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudnia 2021, 21:39:28 »

Na logikę - musi wysłać sygnał do satelity wiszącego 35 tys km nad Ziemią (nie oznacza to, że jest w odległości 35 tys km od urządzenia na Ziemi ale znacznie więcej). Znane mi urządzenia robią to 10x na sekundę (GPS 10 Hz) ale sądzę, że Japończycy głupi nie są i stojący bez ruchu samochód nie wysyła raczej tak często. Mimo wszystko energia musi być znaczna by taki satelita zdołał odebrać pytanie o pozycję.

No chyba że wymyślili coś obliczającego pozycję względem nadajników GSM ale nie słyszałem o czymś takim.
No tak  a przez szczepienia mają  dostęp do naszego mózgu. Człowieku co ty bredzisz

zorian

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudnia 2021, 22:30:32 »
No tak  a przez szczepienia mają  dostęp do naszego mózgu. Człowieku co ty bredzisz

Można i tak żyć - używać urzadzeń opracowanych przez tęgie głowy i nigdy nie zastanowić się jak to działa albo choćby pomyśleć ile to wysiłku naukowców i inżynierów kosztować mogło.

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Grudnia 2021, 23:30:57 »

Nie masz pojęcia jak działa system GPS ogólnie i komunikacja w Toyotach, prawda? Po pierwsze sygnał z satelitów GPS jest ZAWSZE odbierany a nie nadawany, to nie potrzebuje kilowatów mocy, Toyota robi to tylko raz, po zgaszeniu zapłonu i wysyła status samochodu, ostatnią trasę itp do serwerów MyT za pośrednictwem sieci komórkowej a nie satelitarnej. Systemy w Toyotach działają przez kilkanaście minut od wyłączenia, potem przechodzą w stan głębokiego uśpienia i prawie nie pobierają prądu. Co do problemu z tematu, najczęściej powodem rozładowania baterii 12V (bo o niej mówimy w kontekscie rozruchu) jest jakiś dodatkowo montowany sprzęt np kamerka, alarm, nie zawsze fachowo podłączony lub uszkodzona instalacja. Po postoju dłuższym niż miesiąc oczywiście aku też może być w dużym stopniu rozładowane. Do rozruchu hybryd Toyoty nie trzeba jakiegoś mega mocnego powerbanku, tak jak do spalinowych bo 12V nie zasila rozrusznika, który potrzebuje dużego natężenia prądu. Tutaj wystarczy jakiekolwiek źródło napięcia 12V, może być mały akumulatorek o napięciu 12V, np 7Ah, dowolny powerbank z wyjściem 12V lub kable z innego auta, to wystarczy żeby włączyć komputer pokładowy, zaraz po tym, włączy się przetwornica, która zacznie ładować akumulator 12V z akumulatora trakcyjnego, ten drugi praktycznie nigdy się nie rozładowuje do zera, chyba że zostawisz auto na dłużej niż pół roku bez rozruchu i z mocno rozładowaną baterią trakcyjną, wtedy już bez lawety się nie obejdzie i żaden powerbank ani kable nie pomogą.
A co do obliczania pozycji na podstawie nadajników GSM, słyszałeś o A-GPS? Każda komórka to ma, to jest właśnie namierzanie wspomagane pozycjami stacji bazowych, używa się tego w warunkach słabego zasięgu GPS, np w budynkach, nie wiem czy Toyota z tego też korzysta ale bardzo możliwe, że tak, nieraz pokazuje mi mniej dokładną pozycję, jak stoję np w garażu podziemnym a bez tego nie wiedziałaby w ogóle gdzie jest.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Grudnia 2021, 23:34:12 »
Dajecie się wkręcać
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Grudnia 2021, 11:20:37 »
    Ja kupiłem coś takiego

Ale ja bym zaczął od sprawdzenia poboru prądu na postoju .

Odpalałeś tym C-HR? Jeśli tak, czy wszystko Ok? Bez komentarza

Cytuj (zaznaczone)

Każdy montaż nie fabrycznych urządzeń może powodować wyładowanie akumulatora.

Bez komentarza:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl