Na logikę - musi wysłać sygnał do satelity wiszącego 35 tys km nad Ziemią (nie oznacza to, że jest w odległości 35 tys km od urządzenia na Ziemi ale znacznie więcej). Znane mi urządzenia robią to 10x na sekundę (GPS 10 Hz) ale sądzę, że Japończycy głupi nie są i stojący bez ruchu samochód nie wysyła raczej tak często. Mimo wszystko energia musi być znaczna by taki satelita zdołał odebrać pytanie o pozycję.
Jeszcze dodajmy pochmurne dni - moc sygnału pewnie musi być większa.
No chyba że wymyślili coś obliczającego pozycję względem nadajników GSM ale nie słyszałem o czymś takim.
Nie masz pojęcia jak działa system GPS ogólnie i komunikacja w Toyotach, prawda? Po pierwsze sygnał z satelitów GPS jest ZAWSZE odbierany a nie nadawany, to nie potrzebuje kilowatów mocy, Toyota robi to tylko raz, po zgaszeniu zapłonu i wysyła status samochodu, ostatnią trasę itp do serwerów MyT za pośrednictwem sieci komórkowej a nie satelitarnej. Systemy w Toyotach działają przez kilkanaście minut od wyłączenia, potem przechodzą w stan głębokiego uśpienia i prawie nie pobierają prądu. Co do problemu z tematu, najczęściej powodem rozładowania baterii 12V (bo o niej mówimy w kontekscie rozruchu) jest jakiś dodatkowo montowany sprzęt np kamerka, alarm, nie zawsze fachowo podłączony lub uszkodzona instalacja. Po postoju dłuższym niż miesiąc oczywiście aku też może być w dużym stopniu rozładowane. Do rozruchu hybryd Toyoty nie trzeba jakiegoś mega mocnego powerbanku, tak jak do spalinowych bo 12V nie zasila rozrusznika, który potrzebuje dużego natężenia prądu. Tutaj wystarczy jakiekolwiek źródło napięcia 12V, może być mały akumulatorek o napięciu 12V, np 7Ah, dowolny powerbank z wyjściem 12V lub kable z innego auta, to wystarczy żeby włączyć komputer pokładowy, zaraz po tym, włączy się przetwornica, która zacznie ładować akumulator 12V z akumulatora trakcyjnego, ten drugi praktycznie nigdy się nie rozładowuje do zera, chyba że zostawisz auto na dłużej niż pół roku bez rozruchu i z mocno rozładowaną baterią trakcyjną, wtedy już bez lawety się nie obejdzie i żaden powerbank ani kable nie pomogą.
A co do obliczania pozycji na podstawie nadajników GSM, słyszałeś o A-GPS? Każda komórka to ma, to jest właśnie namierzanie wspomagane pozycjami stacji bazowych, używa się tego w warunkach słabego zasięgu GPS, np w budynkach, nie wiem czy Toyota z tego też korzysta ale bardzo możliwe, że tak, nieraz pokazuje mi mniej dokładną pozycję, jak stoję np w garażu podziemnym a bez tego nie wiedziałaby w ogóle gdzie jest.