Autor Wątek: SelectaDNA  (Przeczytany 16118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: SelectaDNA
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Grudnia 2021, 18:17:54 »
Toyota nie montuje Keyless protectora. Nowy kluczyk ma działać tak jak w Land Roverach. Dezaktywuje się po odejściu na kilka metrów od samochodu, a aktywuje się dopiero po zbliżeniu. Nie wysyła sygnału cały czas, więc nie można go przekazać walizką. Nic nie trzeba klepać. Klepać trzeba, jeżeli sam sobie zainstalujesz keyless protector do starego typu kluczyka.

dokładnie jak kolega niżej napisał - jeśli czujnik by się wyłączał to trzeba by go ręcznie włączyć; jeśli włącza się sam, to znaczy, że samochód coś transmituje, co można przedłużyć i nie będzie to żadnym zabezpieczeniem (ewentualnie uproszczona wersja keyless protectora - wygodniejsza w obsłudze, ale mniej bezpieczna)

to co na szybko znalazłem:
"Najpopularniejszym trikiem koncernów jest umieszczenie w kluczyku czujnika ruchu. Gdy ten przez określony czas nie wykrywa zmiany położenia kluczyków, wyłącza komunikację z samochodem. Ma to zabezpieczyć przed kradzieżą po pozostawieniu kluczyków np. w płaszczu powieszonym tuż za drzwiami wejściowymi domu. Założony przez producentów czas pomiędzy ostatnim ruchem kluczyka a wyłączeniem komunikacji z samochodem może być jednak bardzo różny – od 40 sekund w przypadku Forda Fiesty do 15 minut dla Audi TT. To daje potencjalnym złodziejom zupełnie różne możliwości.

Innym sposobem zabezpieczenia auta przez producenta jest wprowadzenie nowego standardu komunikacji. W przypadku Land Roverów i Jaguarów postawiono na jednocześnie nadawany sygnał o skrajnie odległych częstotliwościach. Obecnie testy pokazują, że jest to skuteczny sposób zabezpieczeń. Bezprzewodowa komunikacja nie jest tu jednak całkowicie wyłączana. Niewykluczone więc, że w przyszłości przestępcy opracują urządzenia pozwalające sforsować takie zabezpieczenie."

nie liczyłbym, że Toyota opracuje coś rewolucyjnego; Japończycy od dawna nie przodują w nowinkach technologicznych tylko idą w niezawodność...

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Grudnia 2021, 21:17:26 »
Jak na razie niezawodnie działają złodzieje.  :|

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Grudnia 2021, 22:28:47 »
Ja nie rozumiem czemu nie można wyłączyć silnika po utracie łączności z kluczykiem... Oczywiście nie natychmiastowo, ale przecież auto mogłoby dać komunikat "nie znaleziono kluczyka, zatrzymaj się w bezpiecznym miejscu, silnik zostanie wyłączony za 3 minuty". Do tego stopniowe ograniczanie mocy/prędkości auta i problem z głowy

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Grudnia 2021, 22:51:20 »
Bo są przepisy homologacyjne, bo producent unika się procesów sądowych gdyby auto stanęło na środku autostrady z powodu rozładowanej bateryjki kluczyka.

zorian

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Stycznia 2022, 13:43:39 »
Dla mnie zagadką pozostaje czemu ludzie tak pożądają tego keylessa, który jest tak popularnym haczykiem złodziei na ich samochody.
Dla mnie - szukającego auta i w zw. z tym przeglądającego oferty (cenniki) - brak tego urządzenia był zdecydowanym plusem.
Czy naprawdę wciśnięcie 1 guzika na pilocie jest takim wysiłkiem?

PS. Zgroza mnie bierze na myśl co będzie się działo na świecie, gdy zabraknie prądu na globalną skalę. Np. koronalny wyrzut masy Słońca, o czym NASA trąbi od lat, może zniszczyć całą infrastrukturę energetyczną - transformatory itp. Przy odp. skali zniszczeń odbudowa może się nie powieść i cofniemy się w rozwoju. Ale skoro ludzie są tak wygodni, jak tłumy zareagują na perspektywę chodzenia do lasu po chrust na opał i ganiania gołębi na rosół? Czarno to widzę.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Stycznia 2022, 20:04:16 »
Trzeba znaleźć kompromis między wygoda, a bezpieczeństwem. Akurat keyless uważam za fajny wynalazek, choć już wiem, że w toyocie jest niestety skopany (klapa bagażnika odblokowuje drzwi i brak możliwości otwarcia/zamknięcia na tylnych drzwiach...)

Z drugiej strony jak tak się boisz keylessa, to nie powinieneś mięs start-stopa, tylko zwykła stacyjkę na kluczyk...

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Stycznia 2022, 22:53:56 »
Dla mnie zagadką pozostaje czemu ludzie tak pożądają tego keylessa, który jest tak popularnym haczykiem złodziei na ich samochody.
Dla mnie - szukającego auta i w zw. z tym przeglądającego oferty (cenniki) - brak tego urządzenia był zdecydowanym plusem.
Czy naprawdę wciśnięcie 1 guzika na pilocie jest takim wysiłkiem?

PS. Zgroza mnie bierze na myśl co będzie się działo na świecie, gdy zabraknie prądu na globalną skalę. Np. koronalny wyrzut masy Słońca, o czym NASA trąbi od lat, może zniszczyć całą infrastrukturę energetyczną - transformatory itp. Przy odp. skali zniszczeń odbudowa może się nie powieść i cofniemy się w rozwoju. Ale skoro ludzie są tak wygodni, jak tłumy zareagują na perspektywę chodzenia do lasu po chrust na opał i ganiania gołębi na rosół? Czarno to widzę.
Podstawą rozwoju cywilizacji jest postęp.
Czarno to widzę te Twoje wróżby z fusów… Co roku słyszymy podobne rewelacje/mity/bajki…

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Stycznia 2022, 14:33:06 »
zy naprawdę wciśnięcie 1 guzika na pilocie jest takim wysiłkiem?

Zwizualizuj sobie damską torebkę  :laugh:

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Stycznia 2022, 22:25:42 »
Trzeba znaleźć kompromis między wygoda, a bezpieczeństwem. Akurat keyless uważam za fajny wynalazek, choć już wiem, że w toyocie jest niestety skopany (klapa bagażnika odblokowuje drzwi i brak możliwości otwarcia/zamknięcia na tylnych drzwiach...)

fakt, mogli dać czujniki z tyłu (księgowy pewnie czuwał), ale jak ktoś nie pakuje dzieci do tyłu to raczej nie zauważy problemu; z klapą się nie zgadzam - mi akurat pasuje, że otwierają się drzwi, bo ja sobie spokojnie otwieram bagażnik (nogą, bo ręce pełne), żeby zapakować zakupy a rodzina wsiada; w cr-v była opcja otworzenia samej klapy bez drzwi i w sumie używałem może ze 2 razy na miesiąc - zazwyczaj jak potrzebuję dostać się do bagażnika to też i do samochodu, żeby odjechać, więc dlaczego miałby się nie otwierać?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Stycznia 2022, 23:08:48 »
-klapę można sobie ustawić (wszystkie drzwi/tylko klapa) techstream lub ASO... więc?
- co do przycisków w drzwiach pasażera...miałem pięć różnych aut (nie premium) w których ZAWSZE miałem tylko drzwi przednie i bagażnik. Podajcie proszę auto w
  tej klasie z bez-kluczykowym dostępem z drzwi pasażera? ( Nie to, że nie wierzę że są, ale może przykład bez mojego szukania w necie?)
- Co do auta bez tego systemu i "co ludzie widzą w tym..." WYGODA, wygoda i wygoda. Ja auta bez tego nie kupiłbym już, chyba że oldtimer ;) Używam od 2005r. a argument, że łatwiej ukraść, bez jaj  :cheesy: :cheesy: :cheesy: , a co jest trudniej...z kluczykiem w manualu?  :grin: :cool:
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2022, 23:11:24 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Stycznia 2022, 12:36:59 »
Powiem wam, że byłem sceptycznie nastawiony do tego znakowania Select Dna. Ale po przemyśleniach zwracam honor. To jest jakiś krok naprzód. Oczywiście, ktoś kupując części na Allegro nie będzie w monitor świecił światłem ultrafioletowym, żeby sprawdzić, czy nie kupuje kradzionej części. Zakładam, że nikt nie będzie tego robił po otrzymaniu części kurierem, tylko ją weźmie w ręce i zamontuje do pojazdu. Tym bardziej, jeżeli pocięty na kawałki samochód trafi do Rosji czy Kazachstanu. Ale jeżeli Policja zrobi nalot na jakiś szrot lub dziuplę, sprzedającą przez Allegro kradzione części i stwierdzi, że są oznakowane Select DNA i pochodzą z kradzieży, to Allegro już nie wpisze, że pochodzą od "zaufanego sprzedawcy" i raczej odbierze mu możliwość sprzedaży. I jeżeli inne portale tak zaczną robić, to złodziejaszki będą omijać samochody z naklejką "oznakowano Select DNA". Oczywiście musi minąć kilka lat, ale efekt powinien być.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Stycznia 2022, 17:09:39 »
zazwyczaj jak potrzebuję dostać się do bagażnika to też i do samochodu, żeby odjechać, więc dlaczego miałby się nie otwierać?
korzystam z tego "w drugą stronę", czyli pod domem - zamykam całe auto i idę do bagażnika po zakupy/bagaże. zamykam klapę i odchodzę...

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Stycznia 2022, 17:10:49 »
klapę można sobie ustawić (wszystkie drzwi/tylko klapa) techstream lub ASO... więc?
jesteś tego pewien? sprawdzę w instrukcji, ale jestem niemal pewien, że takei ustawienie nie było możliwe.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Stycznia 2022, 17:14:14 »
mam tak w mondeo V titanium. bardzo przydatne przy małych dzieciach (na tyle małych, że trzeba im otworzyć drzwi i/lub pomóc wsiąść czy zapiąć pas) - jak jadę gdzieś z dzieckiem, to niemal zawsze zaczynam otwieranie od tylnych drzwi

^ Krisman - to odpowiedź na Twoje pytanie o auto z dostępem na wszystkich 4 drzwiach. nie wiem czemu nie potrafię tego zacytować;/

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Stycznia 2022, 18:18:46 »
jesteś tego pewien? sprawdzę w instrukcji, ale jestem niemal pewien, że takei ustawienie nie było możliwe.
Sprawdź sobie w tabelce "Ustawienia własne" ;) Tu było o tym i kilka osób zmieniało.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl