Autor Wątek: Leasing - czy warto z poza Toyoty?!  (Przeczytany 35245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline filnak

• Toyot Leżący
  • *
Leasing - czy warto z poza Toyoty?!
« dnia: 24 Listopada 2021, 13:22:55 »
Witam wszystkich,

Jestem na etapie szukania leasingu. Ostatnio kolegał doradził mi że bezpieczniej brać leasing z zewnętrzego podmiotu który nie jest powiązany z Toyota.

Możecie kogoś plecić z niskimi stawkami? brac ze stałą czy zmienną stopą?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Leasing - czy warto z poza Toyoty?!
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada 2021, 13:28:09 »
Najlepiej weź oferty z kilku leasingów i porównaj koszty. Ja rok temu najlepsze warunki dostałem z ING, a nie z Toyoty - dlatego wziąłem ale to się zmienia więc warto sprawdzić kilka ofert.
A i przy tym również weź pod uwagę ubezpieczenia bo to często jest w pakiecie, a nie zawsze jest dobre cenowo.

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopada 2021, 15:23:12 »
Zrób tak jak ja, poproś o ofertę w Toyota. Na pierwszy rzut dostaniesz standardowy cennik bo przecież jak Ci się nie będzie chciało sprawdzać to klient zapłaci i każdy jest zadowolony. Ale jak chcesz mieć taniej to poproś również o wycenę u innych leasingodawców. Ja w sierpniu najlepszą dla mnie ofertę dostałem z ING (ps. jak masz tam konto to po zalogowaniu jest kalkulator), słyszałem że EFL i Alior też mają dobre ceny ale w moim przypadku tak nie było. Wracasz do handlowca z informacją, że masz lepszą ofertę i wtedy dostaniesz od Toyoty przeliczoną indywidualnie. W moim przypadku dorównali ING, a że wszystko w jednym miejscu to wybrałem tą salonową.

Propozycję ubezpieczenia też sprawdzałem, salon się przyłożył kompleksowo do oferty i mam wszystko w jednym miejscu na odpowiednim poziomie cenowym.

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopada 2021, 15:34:24 »
Wydaje mi się że bezpieczniej jest brać poz Toyotą .
W wypadku jakiś problemów z samochodem w okresie gwarancji właściciel i gwarant to to samo a ty musisz płacić ratę.
Sam sobie wyobraź możliwe scenariusze.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopada 2021, 19:10:39 »
W wypadku jakiś problemów z samochodem w okresie gwarancji właściciel i gwarant to to samo a ty musisz płacić ratę.
To nie to samo, dwie całkiem inne firmy.
Jedyna kwestia to finanse.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopada 2021, 10:41:21 »
Nie wiem w jakim województwie mieszkasz, ale w Kujawsko-Pomorskim jest fundusz pożyczkowy przy Urzędzie Marszałkowskim.
Oprocentowanie 0,5%. Nie ma o czym mówić. Banki, Toyota nie mają podjazdu.
Jedyna wada - życzą sobie sporo dokumentów i zaświadczeń.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2021, 15:39:32 »
Ja dwa lata temu wziąłem leasing w PKO BP bo wyszło mnie najtaniej, też szukałem w różnych miejscach.

Offline brlcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Listopada 2021, 15:15:32 »
Na jakim poziomie kształtuje się aktualnie oprocentowanie? Najniższa oferta jaką mi przedstawiono to 11%.

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Listopada 2021, 19:17:10 »
Te 11%, to na jaki okres, jaka wpłata i jaki wykup ?

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Listopada 2021, 20:28:21 »
Ja mam 102,86% przy wpłacie własnej 45% i 35 ratach, wykup 1%. Wydaje mi się, że to dobra oferta. Wszystko zależy od konfiguracji spłat.

Offline brlcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Listopada 2021, 20:58:14 »
Auto 134 tysiące brutto - wpłata 10% - wykup 30% - okres 5 lat. Propozycja na 11% jest z EFL, Toyota zaproponowała 16,89%. Przy oprocentowaniu około 3% mogę zmniejszyć ilość rat tylko gdzie dostać taką ofertę :p
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2021, 21:03:17 wysłana przez brlcz »

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Listopada 2021, 21:56:41 »
Moja oferta jest z salonu, Toyota zaproponowała takie warunki. Podobne miałem z ING więc to pewnie wynik konfiguracji wpłaty własnej i spłat.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Grudnia 2021, 11:41:35 »
Teraz stopy procentowe czy to w kredycie, czy leasingu idą w górę. W przeciągu ostatnich 2 miesięcy wibor 1m podskoczył z 0,18 do 1,41. Można pokusić się o ofertę na stałej stopie, wtedy teoretycznie raty nie zmienią się nawet o grosz w ciągu całej umowy leasingowej. To jest plus stałego oprocentowania. Minus jest taki, że raty z założenia są droższe(suma rat) ok 3% na sumie 3 letnich rat. Trzeba rozważyć, czy biorąc leasing na stopie zmiennej, podwyżki wibor przez 3 lata będą wyższe niż 3%, czy nie. No i sprawdzić warunki ogólne u leasingodawcy, bo wielu ma zapis w OWUL, że w przypadku "drastycznego wzrostu" wibor, przemianują umowę ze stopy stałej na zmienną. Takiego leasingodawcy raczej unikamy. No i leasing wg mnie definitywnie poza salonem. Niech każdy robi to, co umie najlepiej. Salony niech sprzedają samochody, firmy leasingowe niech udzielają leasingu. Trzeba mieć za sobą żywego człowieka z firmy leasingowej, a nie głos na infolinii z automatu. Kiedy zdarza się problem, doradca powinien pomóc swemu klientowi. Takie jest moje prywatne zdanie o leasingu.

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Grudnia 2021, 15:26:43 »
To nie to samo, dwie całkiem inne firmy.
Jedyna kwestia to finanse.
I wspólny właściciel tychże firm

Offline Nononsense

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Grudnia 2021, 16:19:07 »
Odnośnie stup procentowych. Mi sie wydają ze musza pójść  w górę w przyszłym roku ale o ile to nie wiadomo. Ja obstawiam stopy na poziomie 2.5-3% w 2022. Jeśli masz oprocentowanie leasingu/kredytu na 3% rocznie przy ratach stałych to ja bym raczej się na taka opcje decydował zamiast rat zmiennych.

Ps.
Mój komentarz nie jest porada finansowa :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl