Autor Wątek: Leasing - czy warto z poza Toyoty?!  (Przeczytany 35270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Leasing - czy warto z poza Toyoty?!
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Marca 2022, 13:52:35 »
Liczyłem na wszystkie sposoby jakim cudem miałoby się opłacac ten najem robić i wyszło mi że tylko w przypadku gdy ktoś prowadzi działalność, w której zarabia kapitałem dużo więcej niż dopłaca na oprocentowaniu najmu. W każdej innej sytuacji to jakiś żart bo przeciez na oprocentowaniu od wartości auta która pozostanie po zakończeniu wynajmu stracimy kilka worków pieniędzy. I nie będzie to tylko to tylko kwota równa utracie wartości auta a jakieś 50% więcej. Zwłaszcza teraz. BTW czy jeszcze są wgl oferty ze stałym oprocentowaniem?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Marca 2022, 14:00:02 »
Liczyłem na wszystkie sposoby jakim cudem miałoby się opłacac ten najem robić i wyszło mi że tylko w przypadku gdy ktoś prowadzi działalność, w której zarabia kapitałem dużo więcej niż dopłaca na oprocentowaniu najmu. W każdej innej sytuacji to jakiś żart bo przeciez na oprocentowaniu od wartości auta która pozostanie po zakończeniu wynajmu stracimy kilka worków pieniędzy. I nie będzie to tylko to tylko kwota równa utracie wartości auta a jakieś 50% więcej. Zwłaszcza teraz. BTW czy jeszcze są wgl oferty ze stałym oprocentowaniem?
Też liczyłem. Złodziejstwo w biały dzień :) Koszty wynajmu są dwukrotnie wyższe niż koszta leasingu.
Oczywiście mamy za to pełen komfort, ale matematyka nie kłamie. Oczywiście dla kogoś kto nie liczy pieniędzy też będzie ok.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Marca 2022, 15:08:54 »
W wątku o Kinto (może w dziale Corolli TNGA) opisałem moje wrażenia z najmu, który miałem i wykupiłem auto. Co prawda przez błąd Toyoty nie płaciłem za serwis (czyli miałem prawdziwy gratis oraz nie dostałem faktury za ubezpieczenie na własną rękę poza najmem, więc oszczędzono mi 250 zł). Teraz nie skorzystałbym ponownie. Ogólnie pisząc płacisz opłatę wstępną i od ceny na fakturze za auto masz przy wykupie zapłacić różnicę. W między czasie płacisz co miesiąc stałą kwotę za najem. Czyli wszystko co płacisz pomiędzy wpłatą początkową a ewentualnym wykupem idzie do kieszeni Toyoty i nie ma to wpływu na kwotę końcowego wykupu. Jeśli auto kosztuje 100 tys. zł, wpłacisz 20 tys. zł, to kwota wykupu będzie 80 tys. zł. A czy przez trzy lata lub dłużej zapłacisz rat za najem na xx tys. to nic to nie zmieni w końcowym rozrachunku.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Marca 2022, 16:46:11 »
Pewnie przy leasingu jest inaczej, ale ja przy najmie, chcę mieć za wszelką cenę stałe opłaty, a na ten tydzień rata z oprocentowaniem zmiennym wyprzedziła moją ofertę o 250zl, i nie ma najmniejszych szans, że przez najbliższe pół roku wibor przestanie rosnąć, a w ciągu roku na pewno to nie spadnie, ja wiem, że pewnie wyjdę na 0 i to tylko przez inflację wywołaną, przez wojnę, którą mało kto mógł przewidzieć, to ja wolę dopłacić te 10% miesięcznie(przy założeniu, że stopy nigdy by nie wzrosły), niż obudzić się pewnego dnia i płacić 3,5k zamiast 2,5k, ale to wynika z tego, że głównym motorem napędowym naszego domowego budżetu jest mój etat, a że ja nie jestem sklepem spożywczym, to z dnia na dzień przekleję metkę na +20%, bo inflacja i paliwo po 7,5zl, tylko się będę bujał ze swoją pensją jakiś czas, aż łaskawy pan i władca mi tą pensje podniesie.

Z ciekawosci - jak ksztaluja sie u Ciebie koszty najmu vs koszt calego samochodu? Masz juz jakas oferte?
Planujesz auto zwrocic po uplywie terminu?
Kwota na fakturze, to jakieś 195k brutto, a ja brutto łącznie (jeśli będę chciał odebrać auto na koniec) spłacę 250k, ale w tym jest pełny serwis i assistance, na 4 lata i do 20kkm rocznie. Odkup 127k. Niestety, dla mnie to była jedyna możliwość jeżdżenia większym autem, bez pakowania dużej kasy, ale jestem w stanie zaakceptować, że będę płacił jakiś % pensji za samochód do końca życia, nie muszę mieć wszystkiego na własność. No ja zakładam, że przy dzisiejszej sytuacji, ten samochód będzie i tak więcej warty niż ta kwota wykupu, więc pewnie go jeszcze wykupię. Wiadomo, że klasyczny leasing opłaca się bardziej, ale płaciłbym 2x tyle, a to dla mnie za dużo.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Marca 2022, 13:07:47 »
Wiadomo, że klasyczny leasing opłaca się bardziej, ale płaciłbym 2x tyle, a to dla mnie za dużo.

Przy obecnej wysokosci stop i wariactwu, jakie wprowadzil polski lad juz nie jest tak kolorowo.
Pamietam, jak w grudniu namawiano mnie na podpisanie umowy leasingowej na 8 miesiecy przed przewidywana data odbioru samochodu. Wtedy oferta byla na 107%, a calkowity koszt leasingu to bylo okolo 9tys netto. Wtedy odmowilem, bo wydawalo mi sie zdecydowaniae za wczesnie na wiazanie sie jakakolwiek umowa.

Teraz, identyczna symulacja - 45% wplaty i 3 lata z wykupem za zyla to juz 111,65%, a suma oplat to 174 460,27 netto (cena samochodu 156 261,79). Bedzie jeszcze gorzej

Jestem na ryczałcie, wiec w moim przypadku leasing jest drozszy niz kupno na osobe nie prowadzaca dzialalnosci...

Jak zyc.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Marca 2022, 14:17:59 »
Jestem na ryczałcie, wiec w moim przypadku leasing jest drozszy niz kupno na osobe nie prowadzaca dzialalnosci...
Nie wiem czy mówisz o stałym czy zmiennym oprocentowaniu, bo przy zmiennym i tak czy tak koszty by od tego czasu wzrosły.
Skoro nie możesz odliczyć nic (bo jesteś na ryczałcie), to kupując na firmę, tylko sobie utrudniasz, a leasing działa w tym przypadku po prostu tak jak kredyt. Musiałbyś porównać oprocentowanie z normalnym kredytem być może leasing wychodzi taniej.
A ogólnie, to kto pobrał jakikolwiek kredyt/leasing/najem, że stałą stopą, rok temu, to jest trochę wygranym. Auta podrozlay o kilka-kilkanaście %. Koszty finansowania przez 4-5 lat i tak nie wrócą do takiego poziomu jak były, wiec zawsze trochę kasy mniej ubędzie.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Marca 2022, 15:15:29 »
Skoro nie możesz odliczyć nic (bo jesteś na ryczałcie), to kupując na firmę, tylko sobie utrudniasz, a leasing działa w tym przypadku po prostu tak jak kredyt

Mam zwrot 1/2 VAT, wiec cos tam skubne.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Kwietnia 2022, 12:26:17 »
Podbijam.

Ktos rozpoznawal niedawno temat? Internetowe kalkulatory twierdza, ze sa leasingi na 106/107%.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Kwietnia 2022, 14:06:36 »
Ktos rozpoznawal niedawno temat? Internetowe kalkulatory twierdza, ze sa leasingi na 106/107%.
Nieosiągalne dziś. Wibor jest prawie 5%, a gdzie marża firmy leasingowej? Napisz mi na priv czego oczekujesz, to we wtorek zrobię Ci kilka ofert do porównania. Jeżeli nie skorzystasz, to przynajmniej będziesz mógł porównać z konkurencją:))

Offline pateus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Października 2022, 14:52:21 »
Cześć,
również badam rynek pod kątem leasingu. ROzeznawał się ktoś temacie? Ile można obecnie procent wyciągnąć?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 26 Października 2022, 16:00:38 »
Nieosiągalne dziś. Wibor jest prawie 5%, a gdzie marża firmy leasingowej? Napisz mi na priv czego oczekujesz, to we wtorek zrobię Ci kilka ofert do porównania. Jeżeli nie skorzystasz, to przynajmniej będziesz mógł porównać z konkurencją:))
Niekoniecznie. W Mercedes-Benz dostępne są samochody
w programie Lease&Drive 1%. Ale to już inny pułap cenowy. To dla tych których nie satysfakcjonuje oferta Leasingu Lexusa

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #56 dnia: 26 Października 2022, 16:26:42 »
 ...reszta jest w cenie auta i umowie zainteresowsnych stron, rachunek się musi zgadzać. Coś jak "raty 0%.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 26 Października 2022, 16:34:02 »
Coś jak "raty 0%.
Masz rację, ale czy kupujesz za gotówkę, czy na Kredyt 0% cena jest taka sama. To ja zawsze biorę za 0%
Dzięki korzystniejszemu finansowaniu często można było kupić "lepszy" samochód , przy tych samych ratach leasingu.
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2022, 16:36:37 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #58 dnia: 26 Października 2022, 17:01:59 »
Nie wszędzie, np. Meble reklamowane raty 0%, za gotówkę mają rabat 10%. Ale tak, często były tego typu "promki" w różnych markach lease 1%.
'Leasing 0%, czyli coś za coś"

https://www.fmleasing.pl/porady/leasing-100-procent

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2022, 17:05:32 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Października 2022, 20:12:56 »
Zbliża się koniec roku, przydałyby się koszty. Czy ktokolwiek z Was ma doświadczenia w kontekście nadpłaty leasingu? Można się jakoś z leasingodawcą umówić i spłacić np. jednorazowo 80% kapitału pozostałego do spłaty i otrzymać na to FV?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl