Autor Wątek: Yaris Cross i sprawa czujników parkowania  (Przeczytany 6403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Yaris Cross i sprawa czujników parkowania
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Grudnia 2021, 16:12:15 »
Jak to wyszło kosztowo w Twoim przypadku, powiesz coś więcej? Może rzeczywiście sam kupię odpowiednie środki i spróbuję to zrobić

Puszka 1L dobrego środka to około 100zł.

Na podwozie poszło 2 litry, w profile reż 2.

Czyli koszt materiałów to około 400zł.
Do tego pistolet VAUPEL 3300, bo innym nie zrobisz dobrze profili to koszt 500zł, ale on zostaje i można go użyć wielokrotnie.

Ja jeszcze zanim pokryłem spód woskiem, to uszczelniłem łączenia blach masą uszczelniającą do karoserii, aby wilgoć nie zalegała w szczelinach między blachami.

Najlepiej to zrobić zaraz po wyjechaniu z salonu, bo podwozia nie trzeba myć i suszyć. Wystarczy zdemontować wszelkie plastiki i osłony. Da się to ogarnąć w jeden dzień, ale zejdzie od rana do wieczora jak ma być porządnie.

Aha, warto powyciągać z drzwi i klapy tylnej zatyczki które są na dolnych krawędziach w otworach odpływowych. Mogą w przyszłości utrudniać odprowadzenie wody, jak zajdą trochę brudem i kurzem.
Ja usunąłem wszystkie.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Grudnia 2021, 19:57:34 »
Jak to wyszło kosztowo w Twoim przypadku, powiesz coś więcej? Może rzeczywiście sam kupię odpowiednie środki i spróbuję to zrobić

Puszka 1L dobrego środka to około 100zł.

Na podwozie poszło 2 litry, w profile reż 2.

Czyli koszt materiałów to około 400zł.
Do tego pistolet VAUPEL 3300, bo innym nie zrobisz dobrze profili to koszt 500zł, ale on zostaje i można go użyć wielokrotnie.

Ja jeszcze zanim pokryłem spód woskiem, to uszczelniłem łączenia blach masą uszczelniającą do karoserii, aby wilgoć nie zalegała w szczelinach między blachami.

Najlepiej to zrobić zaraz po wyjechaniu z salonu, bo podwozia nie trzeba myć i suszyć. Wystarczy zdemontować wszelkie plastiki i osłony. Da się to ogarnąć w jeden dzień, ale zejdzie od rana do wieczora jak ma być porządnie.
Tak to wygląda zrobione: https://drive.google.com/file/d/1B2_UxNUXa9BgJhVgSn9_T35-0US2Jmbk/view?usp=sharing

Aha, warto powyciągać z drzwi i klapy tylnej zatyczki które są na dolnych krawędziach w otworach odpływowych. Mogą w przyszłości utrudniać odprowadzenie wody, jak zajdą trochę brudem i kurzem.
Ja usunąłem wszystkie.

Offline PierwszaToyota

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Stycznia 2022, 01:05:50 »
Ktoś wie, jak są transportowane do PL Yarisy z francuskiej fabryki? Bezpośrednio spod fabryki na pewno są ładowane na pociągi, tyle wiem. Ale zastanawiam się, czy na nasz rynek drogą lądową cały czas czy może trochę morską i np. w Hamburgu na lawety/lohry i do nas...
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2022, 01:09:09 wysłana przez PierwszaToyota »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl