No i odebrałem autko.
Okazało się że jeszcze wyrywając pogięli osłonę termiczna, która teraz nieładnie odstaje.
Dopisane jeszcze do szkody i czekamy teraz co zdecyduje ubezpieczyciel.
Dopytywałem się o osłony do Ravki, ale niestety nie mają. Do Aurisow i CH-Rek są po ok 950pln.
Jak zawiozłem resztki rur na komisariat to się dowiedziałem, że jeszcze 2 przypadki się pojawiły w okolicy.
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
Wracajac do mojej sprawy. Wszystko zastało zakończone.
Skończyło sie tym, że dopłacili za osłonę - ok.800zł. Koszty łączne wyszły ok 7200 pln z czego ja musialem doplacic ok 475 pln.
Probowalem sie odwoływac od decyzji o zuzyciu elementów układu wydechowego, ale Warta odpisala, ze oni stosuja info-eksperta i on im wylicza procentowe zużycie (wychodzi, ze przewidują, że sie zużyje po 250k km).
"Układy wydechowe pojazdów, ze względu na specyfikę warunków w czasie eksploatacji pojazdu, ulegają zużyciu wcześniejszemu, niż inne elementy. Producenci pojazdów zwykle nie podają dokładnego okresu trwałości poszczególnych części układu wydechowego, ponieważ długość tego okresu w znacznej mierze zależy od warunków eksploatacji.Powszechnie przyjmuje się, że przy optymalnych warunkach pracy oraz przy braku jakichkolwiek uszkodzeń mechanicznych, zwykłe układy wydechowe, w tym filtry i katalizatory współczesnych pojazdów osobowych, również terenowych i dostawczych, w pełni spełniają swoje zadania do przebiegu ok. 250 tys. km."
W warunkach OWU AC nie ma słowa o podstawie wyliczania zużycia.
Odpisali, że oni wyliczyli dobrze i jak mi sie nie podoba, to moge sobie do sądu iść.
Troche wkurzony jestem, ale szkoda mi czasu na włóczenie sie po sadach, rzeczoznawacach, itp.