Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1425 dnia: 29 Czerwca 2023, 14:44:35 »
Nie znam dokładnie konstrukcji magistral CAN w RAV4 ale zgodnie z opisem na https://kentindell.github.io/2023/04/03/can-injection/ RAV4 ma 3 magistrale CAN. Chodzi w każdym razie o możliwość uruchomienia za pomocą CAN injector.

The diagram below shows how ECUs in a RAV4 are wired together with CAN bus (it’s a very simplified diagram and doesn’t show every ECU or CAN bus).

There are three CAN buses shown:

A control CAN bus (which has ECUs for headlights, door control, telematics, aircon, etc.)
    A powertrain CAN bus (which has ECUs for engine control, the hybrid battery and motor control, etc.)
    An autonomy CAN bus (which has ECUs for radar, forward looking camera, and self-parking)

The way CAN Injection works is to get into the car’s internal communication (i.e. the CAN bus) and inject fake messages as if from the smart key receiver, essentially messages saying “Key validated, unlock immobilizer”.
Obawiam się, że podobnie jak ja nie znajdziesz definitywnej odpowiedzi. Finalnie doszedłem do wniosku, że lepszy jest immo spoza ASO Toyoty. Przez montaż niestandardowy.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1426 dnia: 29 Czerwca 2023, 16:06:34 »
Zatem te canlocki wpina w ten sam 'control bus', do którego wpina się injectory. Inaczej nie powinny mieć dostępu do 'klawiszy pin'. Ciekawe to.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #1427 dnia: 29 Czerwca 2023, 17:39:27 »
Nie znam dokładnie konstrukcji magistral CAN w RAV4 ale zgodnie z opisem na https://kentindell.github.io/2023/04/03/can-injection/ RAV4 ma 3 magistrale CAN. Chodzi w każdym razie o możliwość uruchomienia za pomocą CAN injector.

The diagram below shows how ECUs in a RAV4 are wired together with CAN bus (it’s a very simplified diagram and doesn’t show every ECU or CAN bus).

There are three CAN buses shown:

A control CAN bus (which has ECUs for headlights, door control, telematics, aircon, etc.)
    A powertrain CAN bus (which has ECUs for engine control, the hybrid battery and motor control, etc.)
    An autonomy CAN bus (which has ECUs for radar, forward looking camera, and self-parking)

The way CAN Injection works is to get into the car’s internal communication (i.e. the CAN bus) and inject fake messages as if from the smart key receiver, essentially messages saying “Key validated, unlock immobilizer”.
Obawiam się, że podobnie jak ja nie znajdziesz definitywnej odpowiedzi. Finalnie doszedłem do wniosku, że lepszy jest immo spoza ASO Toyoty. Przez montaż niestandardowy.

może wklej resztę:
You can see how it can work in the RAV4 from the wiring diagram above: thieves break into the wiring for the red CAN bus (the one the smart key receiver ECU - shown in yellow - is connected to) and then use a simple electronic device to send CAN frames on to the red CAN bus to send fake “Key is validated” messages as if from the smart key receiver. The gateway ECU (a simple device that just copies certain CAN messages back and forth) will copy that fake message over to the green CAN bus, and the engine control system (shown in blue) will accept the message and deactivate the immobilizer function.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2023, 18:25:41 wysłana przez aks »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1428 dnia: 29 Czerwca 2023, 18:03:14 »
Czy tak jak na schemacie oni mogą zrobić to tylko przez lewą lampę? Czy przez prawą też?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1429 dnia: 29 Czerwca 2023, 18:17:09 »
Lampa lewa i  prawa, radar, wszędzie tam gdzie idzie CAN ...

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1430 dnia: 29 Czerwca 2023, 18:38:23 »
Nie zwróciłem uwagi, że prawa też tam jest wypisana, mój błąd :)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1431 dnia: 03 Lipca 2023, 10:27:39 »
Znani warszawscy złodzieje aut zatrzymani przez grupę "Orzeł"
Nawet 10 aut tygodniowo mieli kraść i demontować na części "Lala" i "Góral", czyli złodzieje grasujący w Warszawie. Skupiali się głównie na markach koreańskich i japońskich. Obaj zostali zatrzymani przez policyjną grupę "Orzeł".
https://www.onet.pl/informacje/onetwarszawa/znani-warszawscy-zlodzieje-aut-zatrzymani-przez-grupe-orzel/6pmzwcr,79cfc278

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Mazda CX30
« Odpowiedź #1432 dnia: 03 Lipca 2023, 10:31:29 »
Nawet 10 aut tygodniowo mieli kraść i demontować na części "Lala" i "Góral", czyli złodzieje grasujący w Warszawie. Skupiali się głównie na markach koreańskich i japońskich. Obaj zostali zatrzymani przez policyjną grupę "Orzeł".
https://www.onet.pl/informacje/onetwarszawa/znani-warszawscy-zlodzieje-aut-zatrzymani-przez-grupe-orzel/6pmzwcr,79cfc278

Minimum 10 lat żeby zapomnieli jak się kradnie. Do tego powinni jeszcze mieć grzywnę w wysokości ukradzionego sprzętu.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1433 dnia: 03 Lipca 2023, 15:30:49 »

Minimum 10 lat żeby zapomnieli jak się kradnie. Do tego powinni jeszcze mieć grzywnę w wysokości ukradzionego sprzętu.
Jak to recydywa... 10 aut dziennie, trudno tu mówić, że ktoś skradł auto przez pomyłkę, że się zapomniał czy coś. Powinni im dożywocie dać.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1434 dnia: 03 Lipca 2023, 16:56:28 »
No i odebrałem autko.

Okazało się że jeszcze wyrywając pogięli osłonę termiczna, która teraz nieładnie odstaje.

Dopisane jeszcze do szkody i czekamy teraz co zdecyduje ubezpieczyciel.

Dopytywałem się o osłony do Ravki, ale niestety  nie mają. Do Aurisow i CH-Rek są po ok 950pln.

Jak zawiozłem resztki rur na komisariat to się dowiedziałem, że jeszcze 2 przypadki się pojawiły w okolicy.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Wracajac do mojej sprawy. Wszystko zastało zakończone.
Skończyło sie tym, że dopłacili za osłonę - ok.800zł. Koszty łączne wyszły ok 7200 pln z czego ja musialem doplacic ok 475 pln.
Probowalem sie odwoływac od decyzji o zuzyciu elementów układu wydechowego, ale Warta odpisala, ze oni stosuja info-eksperta i on im wylicza procentowe zużycie (wychodzi, ze przewidują, że sie zużyje po 250k km).

"Układy wydechowe pojazdów, ze względu na specyfikę warunków w czasie eksploatacji pojazdu, ulegają zużyciu wcześniejszemu, niż inne elementy. Producenci pojazdów zwykle nie podają dokładnego okresu trwałości poszczególnych części układu wydechowego, ponieważ długość tego okresu w znacznej mierze zależy od warunków eksploatacji.Powszechnie przyjmuje się, że przy optymalnych warunkach pracy oraz przy braku jakichkolwiek uszkodzeń mechanicznych, zwykłe układy wydechowe, w tym filtry i katalizatory współczesnych pojazdów osobowych, również terenowych i dostawczych, w pełni spełniają swoje zadania do przebiegu ok. 250 tys. km."

W warunkach OWU AC nie ma słowa o podstawie wyliczania zużycia.
Odpisali, że oni wyliczyli dobrze i jak mi sie nie podoba, to moge sobie do sądu iść.
Troche wkurzony jestem, ale szkoda mi czasu na włóczenie sie po sadach, rzeczoznawacach, itp.

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1435 dnia: 03 Lipca 2023, 17:12:01 »
Odpisali, że oni wyliczyli dobrze i jak mi sie nie podoba, to moge sobie do sądu iść.
Widzę, że nic w temacie nie zmieniło się od 20 lat. Pamiętam jak kuzyn robiący jakiś staż w sądzie wspominał, że metodą ww. towarzystwa jest takie likwidowanie szkód jak wspomniałeś. Koniec końców jakiś procent wkurzonych zakładał sprawy w sądzie. Podejrzewam, że ta praktyka i tak im się opłacała.
Stąd ja, nawet mając cenowo lepszą ofertę z Warty, nigdy się na nich nie zdecydowałem.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1436 dnia: 03 Lipca 2023, 17:17:32 »
Wszyscy tak robią. Nie tylko Warta.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1437 dnia: 03 Lipca 2023, 18:47:04 »
Obecne układy wydechowe obliczane są na 100 kkm.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1438 dnia: 03 Lipca 2023, 19:26:32 »
Żaden producent auta nie napisze Ci, że po 100k km układ jest zużyty i powinieneś wymienić.

Pisałem do kilku ASO i TME. jeden tylko odpisał, że to zależy od wielu czynników i producent nie określa konkretnego przebiegu i generalnie działa tyle, co żywot auta.

TME nie ma szczegółów co do żywotnosci tych  części.

Zresztą kolega z Poznania któremu w podobnym okresie też wycięli też musiał dopłacić z własnej kieszeni. Ubezpieczony był chyba w PZU.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1439 dnia: 03 Lipca 2023, 20:31:18 »
Tak, tak. Nikt nie ma szczegółów, nie zna, nie powie, tylko sprzątają.

No to wkleję wycinek
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl