Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 460093 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #75 dnia: 08 Grudnia 2021, 00:02:11 »
pamiętam tamte czasy, ale jeśli uważasz, że tamtą sytuację (przekształcenie gospodarki sterowanej centralnie w rynkową) i obecną można porównywać to nie wiem co powiedzieć...
pamiętam tamte czasy, ale jeśli uważasz, że tamtą sytuację (przekształcenie gospodarki sterowanej centralnie w rynkową) i obecną można porównywać to nie wiem co powiedzieć...

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 08 Grudnia 2021, 00:09:42 »
Miejmy nadzieję, że taka inflacja już się nie powtórzy, ale ja jednak chyba GAPa nie wezmę... Wydaje mi się, że jak ukradną 2-3 letnie auto, to z samego AC dostanę niewiele mniej, niż wartość fakturowa...

bierz GAPa - zapłacisz np 3k za 5 lat, to 600 zl na rok; jeśli w jakiś sposób (szkoda całkowita, kradzież) stracisz samochód po roku to jesteś już 20-30k w plecy (bo tak spadnie wartość samochodu przez wg ubezpieczyciela po roku), więc GAP od razu się zwraca
wg mnie, większym problemem niż inflacja za czasów przemiany ustrojowej jest fakt, że cenniki używane przez ubezpieczyciela nie biorą pod uwagę co się dzieje na rynku aut nowych i przez to używanych - marne są szanse, że za pieniądze, które dostaniesz z AC, kupisz używany samochód podobny do tego, który straciłeś...

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Grudnia 2021, 07:14:35 »
Hmm, ale te cenniki są tworzone w oparciu o cenę rynkową... Czy się mylę?

Poza tym niektóre TU umożliwiają ubezpieczenie auta na kwotę wyższą, niż "standardowa" (mieszczącą się w ich widełkach).

PS: gdzie można dostać za 3k na 5 lat? Jak tak sobie sprawdzałem, to wychodziło mi koło 1700-1900 rocznie
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2021, 07:16:56 wysłana przez firek »

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Grudnia 2021, 07:49:55 »
Rok temu dostałem za 3K na 5 lat., pytaj u brokera.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 08 Grudnia 2021, 08:47:46 »
Jedynie dobre ubezpieczenie,  a nie opłacanie dodatkowych firemek do śledzenia auta. Jak już ukradli, cholera wie co z nim robili, to ja już tego auta nie chcę. $$ i kupię następne...
SAP ABAP Certified Developer

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Grudnia 2021, 09:08:40 »
Hmm, ale te cenniki są tworzone w oparciu o cenę rynkową... Czy się mylę?

Poza tym niektóre TU umożliwiają ubezpieczenie auta na kwotę wyższą, niż "standardowa" (mieszczącą się w ich widełkach).

PS: gdzie można dostać za 3k na 5 lat? Jak tak sobie sprawdzałem, to wychodziło mi koło 1700-1900 rocznie

też mam ofertę od Pani, która ogarnia różne ubezpieczenia; nie szukałem w necie ile to powinno kosztować; wiadomo, że składka będzie się różniła w zależności od wybranej opcji (kwoty), ale 1700 rocznie przez 5 lat to faktycznie zacząłbym już wątpić...

niby cenniki powinny mieć ceny rynkowe, ale nie mają - może twórcy nie chcą aktualizować, bo liczą, że zaraz się unormuje i po co marnować na to czas? a może faktycznie mają ceny rynkowe, tylko wszyscy się nasłuchali jak samochody zyskują na wartości, wystawiają za ceny salonowego i nie mogą sprzedać? tak czy inaczej będzie ciężko kupić podobny samochód (rocznik, przebieg, wyposażenie itd) za kwotę z AC

Offline czaki58

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 V 222 KM
« Odpowiedź #81 dnia: 08 Grudnia 2021, 13:11:19 »
Rok temu dostałem za 3K na 5 lat., pytaj u brokera.
Ja tez tyle płaciłem w lipcu tego roku plus 3600 pln OC i  AC .

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #82 dnia: 08 Grudnia 2021, 13:11:26 »

Nie no, taki czarny humor ns aktualną sytuację  ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 08 Grudnia 2021, 15:57:48 »
Wracając do tematu, zaciekawiła mnie blokada  E-JOYLOCK.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #84 dnia: 08 Grudnia 2021, 17:56:20 »
Fakt, ciekawe rozwiązanie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #85 dnia: 08 Grudnia 2021, 18:03:18 »
Wracając do tematu, zaciekawiła mnie blokada  E-JOYLOCK.

nie zdziwie się jeżeli przez interfejs diagnostyczny można wyslać bieg i załączyć normalnie auto. Ciekawe czy to działa w takim przypadku.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #86 dnia: 08 Grudnia 2021, 19:16:09 »
Raczej zainterwsujcie się Seo can i.
Montuje to z do droższych aut w wg mnie lepiej zabezpiecza.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #87 dnia: 08 Grudnia 2021, 19:25:56 »
Raczej zainterwsujcie się Seo can i.
Montuje to z do droższych aut w wg mnie lepiej zabezpiecza.

wystarczy zwarcie linii CAN i nikt auta nie uruchomi - powodzenia w szukaniu gdzie ;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #88 dnia: 08 Grudnia 2021, 20:57:21 »
Miejmy nadzieję, że taka inflacja już się nie powtórzy, ale ja jednak chyba GAPa nie wezmę... Wydaje mi się, że jak ukradną 2-3 letnie auto, to z samego AC dostanę niewiele mniej, niż wartość fakturowa...

bierz GAPa - zapłacisz np 3k za 5 lat, to 600 zl na rok; jeśli w jakiś sposób (szkoda całkowita, kradzież) stracisz samochód po roku to jesteś już 20-30k w plecy (bo tak spadnie wartość samochodu przez wg ubezpieczyciela po roku), więc GAP od razu się zwraca
wg mnie, większym problemem niż inflacja za czasów przemiany ustrojowej jest fakt, że cenniki używane przez ubezpieczyciela nie biorą pod uwagę co się dzieje na rynku aut nowych i przez to używanych - marne są szanse, że za pieniądze, które dostaniesz z AC, kupisz używany samochód podobny do tego, który straciłeś...

Jak 20-30k w rok? Wiem, że mam biedną wersję, bo tylko C+S, ale 143k dałem (w rzeczywistości 140 +3k za nowe opony), a po roku ubezpieczyciel wycenił auto na 128k, teraz patrze (po 1,5 roku) jest 124-126k. Do utraty 20-30k w ciągu roku dość daleko...

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 08 Grudnia 2021, 22:37:38 »
no to straciłeś 10% w ciągu roku, jak ktoś dał 190k to po roku i stracie 10% ma 19k straty...

to chyba normalne, że droższe samochody szybciej tracą na wartości - przecież nie jest tak, że 7 letnią rav4 kupisz za 50k ze słabym wyposażeniem a z dobrym za 100k, bo taka była różnica w salonie; po prostu ten lepiej wyposażony więcej straci na wartości i różnica to będzie np 10k

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl