Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459645 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #105 dnia: 09 Lutego 2022, 23:46:29 »
Proxi z Vodafone pewnie niewiele tu daje?

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #106 dnia: 10 Lutego 2022, 08:15:40 »
Samo urządzenie to żaden bułgarski cud techniki, jego działanie opiera się na wykorzystaniu oryginalnych baz danych wykradanych z serwisów czy nawet wykradanych bezpośrednio od producentów.
Nie najlepiej to świadczy o producentach samochodów zatrudniających informatyków z ... łaski.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #107 dnia: 10 Lutego 2022, 08:23:24 »
Daje tyle, że złodziej musi je dodatkowo zneutralizować (bez kodu/karty nie odjedzie), a to dodatkowy czas, pod warunkiem, że PIN jest twój a nie fabryczny i nie podajesz go w serwisach.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2022, 08:33:03 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #108 dnia: 10 Lutego 2022, 09:06:48 »
Kto z Was ma wiedzę na temat immobilisera Meta System Bluetooth Low Energy, który montuje toyota. Mi handlowiec powiedział, że to breloczek dopinany do kluczyka, bez którego nie otworzysz samochodu i nie uruchomisz go, bo odcina centralkę i blokuje sygnał. Czyli, że niby ten Bułgarski gameboy nie odczyta sygnału, jeżeli w pobliżu nie ma tego pilocika META. Czy to prawda?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #109 dnia: 10 Lutego 2022, 09:21:35 »
"Dzięki zastosowaniu wielopunktowej blokady rozproszonej, uniemożliwiającej nieautoryzowane przejęcie lub sklonowanie sygnału uruchamiającego silnik, system ma bardzo wysoki poziom skuteczności."
https://www.motofakty.pl/artykul/zabezpieczenie-auta-przed-kradzieza-to-mozemy-dostac-w-standardzie.html

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #110 dnia: 10 Lutego 2022, 11:52:14 »
Daje tyle, że złodziej musi je dodatkowo zneutralizować (bez kodu/karty nie odjedzie), a to dodatkowy czas, pod warunkiem, że PIN jest twój a nie fabryczny i nie podajesz go w serwisach.
Święta racja - daje. To jednak kolejny etap przez który złodziej musi się przedrzeć. Gameboy rozpracowuje fabryczny dostęp, raczej nie ma zaimplementowanych dodatkowych urządzeń zabezpieczających, bo to trochę inne technologie. Co do pinu, to fakt, że z ASO po montażu mogą wyjeżdżać konfiguracje z prostym pinem typu 1112, bo tak szybciej jest przeprowadzić konfigurację. Dlatego warto sobie zmienić pin na jakiś swój własny, zwłaszcza gdy zaufanie do pracowników ASO może być takie sobie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #111 dnia: 10 Lutego 2022, 12:03:11 »
A może jak mawiał Pawlak "dla spokojności ducha" warto zrezygnować z wygód i wyłączyć dostęp bezkluczykowy? Przynajmniej w stolicy? Z tego, co wiem, robi się to wciskając odpowiednią sekwencję przycisków w kluczyku. Równie łatwo można to włączyć z powrotem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #112 dnia: 10 Lutego 2022, 12:07:08 »
I co to Ci da poza brakiem możliwości kradzieży na walizkę? A tego można uniknąć w bardziej wygodny sposób  :-)
Keyless można wyłączyć z poziomu tabletu lub na moja toyota. Z przycisków  można wyłączyć pilot, by nie siał sygnału, ale przy wsiadaniu musisz go włączyć ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2022, 12:10:07 wysłana przez Krisman »

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 10 Lutego 2022, 12:34:47 »
Kradzież na tzw. walizkę polega na skanowaniu kluczyka, a metoda na bułgara (game boya) polega na skanowaniu auta i "dorobieniu kluczyka", wyłączenie zdalnego dostępu przyciskami w kluczyku nic nie daje, bo bułgarowi nie jest potrzebny kluczyk, który jest przy kierowcy.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #114 dnia: 10 Lutego 2022, 12:49:38 »
Teraz to zaczynam żałować iż dałem się przekabacić sprzedawcy i zdecydowałem się na Comfort + style. Początkowo przyszedłem z zamiarem zakupu tylko Comfort , a koło zapasowe i przyciemniane szyby zakupiłbym i zrobiłbym indywidualnie. No trudno stało się , oczywiście byłem i jestem świadomy , że złodzieje najbardziej kradną Toyoty i tylko pełne ubezpieczenie zagwarantuje mi lepsze samopoczucie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #115 dnia: 10 Lutego 2022, 13:01:03 »
W Krakowie aż tak nie kradną RAVek ;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #116 dnia: 10 Lutego 2022, 13:31:54 »
metoda na bułgara (game boya) polega na skanowaniu auta
Czyli na Bułgara pomaga immo META System, bo samochód nie emituje sygnału, jak nie ma pluskwy w pobliżu?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #117 dnia: 10 Lutego 2022, 13:51:35 »
Teraz to zaczynam żałować
Nie żałuj, to dobrze wydane 2900. A systemu się nie bój, ja bez tego auta bym nie kupił.
metoda na bułgara (game boya) polega na skanowaniu auta
Czyli na Bułgara pomaga immo META System, bo samochód nie emituje sygnału, jak nie ma pluskwy w pobliżu?

Tak jaki i proxy. Ale na to mają inne patenty ;) I nie o to chodzi że nie emituje, ale o brak sygnału z pastylki/karty.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #118 dnia: 10 Lutego 2022, 13:55:43 »
Bezprzewodowe zdalne sterowanie można wyłączyć samemu tylko w kluczyku, auto dalej emituje sygnał. Wyłączenie bezprzewodowego zdalnego sterowania może zrobić ASO, tylko po co? Trzeba było kupić wersję wyposażenia bez tego systemu, a nie przepłacać.
Bułgar pokonuje fabryczny system bezprzewodowego zdalnego sterowania, a co do pokonania dodatkowych zabezpieczeń to jest to już inny problem.
Wg stanu z przed miesiąca prawdopodobnie bułgar nie miał jeszcze dostępu do danych Toyoty. Padały łupem inne marki. Ale jest to już może nieaktualne. Poza tym, większość chyba dokupuje jakieś dodatkowe zabezpieczenia i nie ma się co za bardzo stresować. Ostatecznie zawsze można zabrać ze sobą akumulator np. wchodząc do sklepu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #119 dnia: 10 Lutego 2022, 14:06:02 »
Bezprzewodowe zdalne sterowanie można wyłączyć samemu tylko w kluczyku
Jesteś tego pewien? Ja mam po wejściu na moje konto na stronie toyoty i kliknięciu w auto -> ustawienia pojazdu-> możliwość wyłączenia/włączenia pozycji "System otwierania i uruchamiania pojazdu" (jedna z wielu w ustawieniach) 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl