Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 460168 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #210 dnia: 23 Lipca 2022, 15:25:57 »
Syrenę ma cobra, meta to immobiliser, ale ja go nie mam, więc nie potwierdzę, że na 100% nie ma syreny.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: 23 Lipca 2022, 19:29:10 »
Czy fachowcy- wygląda,że raczej tak. Tanio też nie jest.
Gdzie robisz? Bo ja zastanawiam się nad systemem antykradzieżowym CanLock®. Niestety alarm samochodowy Viper 5906V, jest w Polsce niedostępny, chyba, że ktoś ma namiary, bo ja nic nie znalazłem.
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2022, 19:35:31 wysłana przez pireus »

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #212 dnia: 23 Lipca 2022, 20:35:27 »
Ja mam metę. Montował mi to sądząc po imieniu i nazwisku Pan z Ukrainy (nic nie mam przeciwko). W pudełku wszystko jest opisane, niby jest tam jakiś "scan killer" co uniemożliwia przechwycenie sygnału (albo coś takiego, wczoraj nie za bardzo miałem już głowę do tego, żeby to zapamiętać), ale ja będę montował także canlock pro, ale to we wrześniu zapewne (5904 zł brutto). Meta nie korzysta z klaksonu ani z syreny, a po liczbie błysków można poznać czy ktoś chciał go złamać i jaki jest jego status.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #213 dnia: 23 Lipca 2022, 23:05:45 »
ja będę montował także canlock pro
kto to montuje w PL?

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #214 dnia: 23 Lipca 2022, 23:14:41 »
Czy fachowcy- wygląda,że raczej tak. Tanio też nie jest.
Gdzie robisz? Bo ja zastanawiam się nad systemem antykradzieżowym CanLock®. Niestety alarm samochodowy Viper 5906V, jest w Polsce niedostępny, chyba, że ktoś ma namiary, bo ja nic nie znalazłem.

Jeszcze nie wiem gdzie będę montował. Również zastanawiam się nad "CanLok" Gość, który ze mną rozmawiał i ustalał szczegóły zaproponował  przyjazd technika do mnie i założenie urządzenia. Znalazłem później też coś podobnego: CanBlu W sklepie Hedron. Jakoś tak lepiej do mnie przemawia i ma własną syrenę. Can lok ma korzystać z mojego klaksonu. Ten drugi działa na magistrali can i lin- cokolwiek to znaczy ale brzmi trochę lepiej (lin)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #215 dnia: 23 Lipca 2022, 23:27:40 »
Ten drugi działa na magistrali can i lin- cokolwiek to znaczy ale brzmi trochę lepiej (lin)
Absolutnie nic co działa na magistrali CAN - można się do niej dostać nie otwierając auta, bo wejście jest gdzieś za przednim reflektorem, prawdopodobnie złodzieje mają sprzęt, który potrafi większość takich zabezpieczeń globalnie wyłączyć (wystarczy się podpiąć kostką i wysyłać brute forcem sygnały, aż się dezaktywuje)

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #216 dnia: 23 Lipca 2022, 23:38:25 »
Ten drugi działa na magistrali can i lin- cokolwiek to znaczy ale brzmi trochę lepiej (lin)
Absolutnie nic co działa na magistrali CAN - można się do niej dostać nie otwierając auta, bo wejście jest gdzieś za przednim reflektorem, prawdopodobnie złodzieje mają sprzęt, który potrafi większość takich zabezpieczeń globalnie wyłączyć (wystarczy się podpiąć kostką i wysyłać brute forcem sygnały, aż się dezaktywuje)
To w takim razie nie ma sensu wydawać kasy na te cuda. Dobrze rozumiem?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #217 dnia: 24 Lipca 2022, 02:21:43 »
Hmm, możesz trochę bardziej technicznie to wyjaśnić? Bo z mojej wiedzy o magistrali CAN wynika, że brute-forcem to możesz tygodniami szukać właściwej kombinacji. Oczywiście o ile autor zabezpieczenia nie poszedł na skróty.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #218 dnia: 24 Lipca 2022, 07:05:41 »
ja będę montował także canlock pro
kto to montuje w PL?
To znaczy? Chodzi o to, kto się tym zajmuje, czy że właściciele w Polsce tego nie używają? Jeśli chodzi o to pierwsze, to sprawdź w wyszukiwarce, a potem zadaj pytanie (podany jest kontakt) o konkretne miejsce montażu w danym mieście, jeśli o to drugie, to nie wiem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #219 dnia: 24 Lipca 2022, 11:28:47 »
Hmm, możesz trochę bardziej technicznie to wyjaśnić? Bo z mojej wiedzy o magistrali CAN wynika, że brute-forcem to możesz tygodniami szukać właściwej kombinacji. Oczywiście o ile autor zabezpieczenia nie poszedł na skróty.
Tych urządzeń jest na rynku kilkadziesiąt modeli, w Europie prawdopodobnie zakłada się 2-3 modele. Każde takie urządzenie ma jakiegoś backdora, bo musi mieć, chociażby gdyby właściciel zapomniał jak odblokować, więc prawdopodobnie jeśli złodzieje wiedzą, że właściciele jakiejś marki mają jakieś zabezpieczenia (to żadna tajemnica, że 3/4 rav4 ma cobre albo meta bt) to oni są na to przygotowani. Pewnie 50/50, jedni złodzieje nie odpalą i uciekną, a inni wyjmą komputerek i w ciągu 20 sekund odpalą.
Ale ogólnie powinno się stosować urządzenia standalone, do których nie ma dostępu z lokalnej sieci samochodu.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #220 dnia: 24 Lipca 2022, 13:06:52 »

[/quote]
[/quote]
Tych urządzeń jest na rynku kilkadziesiąt modeli, w Europie prawdopodobnie zakłada się 2-3 modele. Każde takie urządzenie ma jakiegoś backdora, bo musi mieć, chociażby gdyby właściciel zapomniał jak odblokować, więc prawdopodobnie jeśli złodzieje wiedzą, że właściciele jakiejś marki mają jakieś zabezpieczenia (to żadna tajemnica, że 3/4 rav4 ma cobre albo meta bt) to oni są na to przygotowani. Pewnie 50/50, jedni złodzieje nie odpalą i uciekną, a inni wyjmą komputerek i w ciągu 20 sekund odpalą.
Ale ogólnie powinno się stosować urządzenia standalone, do których nie ma dostępu z lokalnej sieci samochodu.
[/quote]

A może masz wiedze w takim razie, które to urządzenia są bardziej niezależne i nie potrzebują ingerencji w elektronikę auta?
Dużo info i można się pogubić, ale cenne.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #221 dnia: 24 Lipca 2022, 13:23:16 »
A może masz wiedze w takim razie, które to urządzenia są bardziej niezależne i nie potrzebują ingerencji w elektronikę auta?
Dużo info i można się pogubić, ale cenne.

Niestety takiej wiedzy nie mam. Jedynie wiem że studiów jak działają magistrale w samochodach i od znajomych z it automotive jak prosto można niektóre zabezpieczenia obejść.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #222 dnia: 24 Lipca 2022, 13:27:46 »
Każde takie urządzenie ma jakiegoś backdora, bo musi mieć, chociażby gdyby właściciel zapomniał jak odblokować,
Tym backdoorem powinno być wypięcie kostki z magistrali - tylko trzeba wiedzieć, gdzie jest schowana. Nie widzę potrzeby robienia programowego backdoora, bo to trochę jak zamki do walizek z "atestem TSA".

Ale niestety jak te wszystkie szpejsy są naprawdę zaprogramowane to złodzieje wiedzą lepiej niż ich legalny użytkownik ("nie, nie pokażemy panu kodu źródłowego").

Szkoda, bo akurat takie pudełko zapałek wpięte do gdzieś CANa jest teoretycznie bardzo skutecznym zabezpieczeniem. Nie do znalezienia ani fizycznie (trzebaby samochód rozbierać), ani elektronicznie (urządzenie słucha magistrali, a nie nadaje). Powinno się uaktywnić dopiero przy próbie nielegalnego uruchomienia silnika czy zmiany biegu i wtedy dopiero wysyła np. komendę "wyłącz silnik". Zaprogramować odpowiednie opóźnienia zabezpieczające przed szukaniem źródła sygnału i brute-force'owaniem kombinacji odblokowującej i trzeba naprawdę parę godzin przy samochodzie, żeby to unieszkodliwić. Tyle teorii. Jak wiadomo, wszystko można spieprzyć.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #223 dnia: 24 Lipca 2022, 13:57:43 »

A jakie jest wasze zdanie o " Ikol Svr". Chodzi o monitoring drogą radiową. Jest też opcja zdalnego odcięcia zapłonu/silnika. Bardzo trudno to zagłuszyć. Z tego co wiem jest jeszcze kilka firm, które się tym zajmują. Już byłem zdecydowany co zrobię, a teraz jakiś totalny mętlik.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #224 dnia: 24 Lipca 2022, 15:15:00 »

A jakie jest wasze zdanie o " Ikol Svr". Chodzi o monitoring drogą radiową. Jest też opcja zdalnego odcięcia zapłonu/silnika. Bardzo trudno to zagłuszyć. Z tego co wiem jest jeszcze kilka firm, które się tym zajmują. Już byłem zdecydowany co zrobię, a teraz jakiś totalny mętlik.

w aucie będzie zagłuszacz nic nie zrobisz. Musi być blokada aktywna w momencie wejścia złodzieja. Sam uważam, że najlepsza jest własna blokada:
1) Odcięcie przekaźnikiem istotnego obwodu / sygnału
2) Canlock, który nadaje na CAN i działa skutecznie, cokolwiek ktoś wrzuci na CAN jest nadpisywane tym ustrojstwem. Nie słyszałem, żeby komuś bez lawety ukradli auto z tym systemem.

Każdy tutaj neguje sens tych systemów, ale nikt nie wykazał, że takie auto zostało skradzione - oczywiście systemy montowane poza ASO.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2022, 15:16:52 wysłana przez aks »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl