Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459597 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #315 dnia: 30 Sierpnia 2022, 15:27:08 »
W obecnej sytuacji to mże się okazać że i w drugim roku GAP jest bez sensu, bo wartość auta będzie wyższa od fakturowej. Wcale bym się nie zdziwił przy takiej inflacji. Żony Corolla bez żadnych negocacji została wyceniona o 3 tys wyżej niż rok temu a auto ma 16 lat.
Nie ma oczywiście co się cieszyć, bo tak jak kiedyś GAP dawał praktycznie kasę na nowe auto to teraz trzeba będze w razie czego i tak sporo dopłacić. :cry:
Tyle że na przestrzeni czasu samochody zawsze drożały i w normalnych czasach utrata pojazdu po kilku latach i mając GAP, do zakupu nowego również trzeba było dokładać. Teraz podwyżki galopują, ale wycena do ubezpieczenia jest robiona wg Eurotax i jest wątpliwe żeby ta wycena przekroczyła wartość fakturową. Do tego nie sposób przewidzieć co będzie za 2-3 lata, a na GAPa chyba musisz zdecydować się od razu. Za polisę 5-cio letnią na 150tys zapłaciłem 2800 i dla mnie lepiej kupić.
Oczywiście, zgadzam się. Zawsze lepiej mieć w razie czego więcej niż mniej nawet jesli na nowe nie starczy. BArdziej chodziło mi o to że przez lata przywyczailśmy się że ceny aut jakos specjalnie mocno nie wzrastały i GAP dawał dość duże poczucie bezpieczeństwa. Teraz inflacja to zżera i na dobrą sprawę GAP musiałby być waloryzowany inflacją....
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #316 dnia: 30 Sierpnia 2022, 16:50:14 »
Mój błąd. Rzeczywiście GAP fakturowy w każdym roku ubezpieczenia wypłaca różnicę między wypłatą z AC  a wartością fakturową, nie więcej jednak niż maksymalna wartość Gap określoną w umowie.

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #317 dnia: 30 Sierpnia 2022, 17:05:58 »
Teraz podwyżki galopują, ale wycena do ubezpieczenia jest robiona wg Eurotax i jest wątpliwe żeby ta wycena przekroczyła wartość fakturową. Do tego nie sposób przewidzieć co będzie za 2-3 lata, a na GAPa chyba musisz zdecydować się od razu. Za polisę 5-cio letnią na 150tys zapłaciłem 2800 i dla mnie lepiej kupić.

Nie jestem taki pewien. Poprzedni samochód po trzech latach użytkowania sprzedałem o 2k drożej niż za niego zapłaciłem. Jeżeli inflacja i dostępność samochodów nie zmienią się w perspektywie 3-5 lat, może się okazać, że utrata wartości wedle eurotax nie jest wcale taka dotkliwa. Na szybkie zmiany się nie zanosi. Nie będę zaskoczony, jeżeli będzie jeszcze gorzej. Z tego powodu nie zdecydowałem się na GAP. Stwierdziłem, że szkoda kasy. Już teraz, po kilku miesiącach od odebrania auta, wartość z faktury nie pozwoliłaby na jego odtworzenie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #318 dnia: 30 Sierpnia 2022, 17:15:41 »
[/quote
Już teraz, po kilku miesiącach od odebrania auta, wartość z faktury nie pozwoliłaby na jego odtworzenie.
Bo chyba żadne ubezpieczenie nie pozwoli na zakup nowego samochodu, ale chodzi o to żeby mieć jak najmniejszą stratę. Ja też uważam, że mimo inflacji, GAP jednak tą stratę trochę zmniejszy. Mimo inflacji nie sądzę, żeby cena samochodu 4-5 letniego w/g wyceny Eurotax, była równa cenie fakturowej. Ale każdy kalkuluje i wybiera sam. Tym bardziej , że w/g mnie nie są to jakieś wysokie koszty. Mi wyszło ok 50 zł miesięcznie za 5 lat ubezpieczenia
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2022, 17:19:25 wysłana przez pireus »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #319 dnia: 30 Sierpnia 2022, 18:47:17 »
Poprzedni samochód po trzech latach użytkowania sprzedałem o 2k drożej niż za niego zapłaciłem
Zgadza się, ale najbliższy czas jest bardzo nieprzewidywalny, a ta sytuacja jest naprężeniem które gdzieś w końcu znajdzie ujście. Może przyjść bieda i bezrobocie, a ludzie będą kupować samochody żeby się w nich dogrzewać albo palić nimi w piecu.
Co by nie kalkulować, to módlmy się żeby nam nie ukradli, bo prędko kolejnego nowego sobie nie kupimy :roll:
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2022, 18:56:36 wysłana przez surrender »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #320 dnia: 30 Sierpnia 2022, 19:58:11 »
Teraz podwyżki galopują, ale wycena do ubezpieczenia jest robiona wg Eurotax i jest wątpliwe żeby ta wycena przekroczyła wartość fakturową
Ja nie uważam, że to wątpliwe:)

Taka ciekawostka: mondeo z '17, które kupiłem jako dwuletnie w '19, sprzedałem w '22 drożej, niż zapłaciłem. Focusa, którego kupowałem w 2015 za 46k (wtedy miał też 2.5 roku) teraz eurotax wycenił na 33, czyli niemal 75% wartości prawie nowego auta sprzed 7lat! Poczekam z nim jeszcze kilka lat i może też sprzedam z zyskiem :-P

pireus

• Gość
« Odpowiedź #321 dnia: 30 Sierpnia 2022, 20:38:03 »
Taka ciekawostka: mondeo z '17, które kupiłem jako dwuletnie w '19, sprzedałem w '22 drożej, niż zapłaciłem.
A sprzedałeś drożej niż kosztowało w 2017?
Focusa, którego kupowałem w 2015 za 46k (wtedy miał też 2.5 roku) teraz eurotax wycenił na 33, czyli niemal 75% wartości prawie nowego auta sprzed 7lat!
2 letni samochód, nie jest prawie nowy. Napisz ile kosztował nowy. Ale nawet taki jak piszesz staniał o 13 tys. do 33 tys. i nie jest to 75% tylko 71,7%. Bardzo naginasz fakty, aby udowodnić swoją tezę. Najbardziej rzetelne  dane mogą podać osoby, które ubezpieczały w tym roku samochód 1,2,3,4, letni. Na ile został on wyceniony przez Eurotax. Bo cała reszta to gdybanie. Póki co firmy sprzedające GAP mają się dobrze, a nie jest to piramida finansowa.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2022, 20:45:28 wysłana przez pireus »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #322 dnia: 30 Sierpnia 2022, 20:44:23 »
Każdy to w tym roku przedłużał ubezpieczenie swojego nowego samochodu, może sobie zerknąć. Może mam pecha, ale u mnie wycena w polisie zawartej w lutym 2022 jest o 7tys niższa niż cena (wyprzedażowa zresztą) na fakturze z lutego 2021.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #323 dnia: 30 Sierpnia 2022, 20:49:13 »
Może mam pecha, ale u mnie wycena w polisie zawartej w lutym 2022 jest o 7tys niższa niż cena (wyprzedażowa zresztą) na fakturze z lutego 2021.
Nie masz pecha, tylko takie są fakty. Ceny samochodów w ogłoszeniach nijak mają się do wyceny Eurotax które są podstawą w zawieraniu ubezpieczenia, a co za tym idzie w wypłaceniu odszkodowania.
Czyli dzięki GAP w razie nieszczęścia, nawet po roku będziesz mniej stratny.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2022, 20:54:25 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #324 dnia: 30 Sierpnia 2022, 22:07:26 »
Taka ciekawostka: mondeo z '17, które kupiłem jako dwuletnie w '19, sprzedałem w '22 drożej, niż zapłaciłem.
A sprzedałeś drożej niż kosztowało w 2017?
Focusa, którego kupowałem w 2015 za 46k (wtedy miał też 2.5 roku) teraz eurotax wycenił na 33, czyli niemal 75% wartości prawie nowego auta sprzed 7lat!
2 letni samochód, nie jest prawie nowy. Napisz ile kosztował nowy. Ale nawet taki jak piszesz staniał o 13 tys. do 33 tys. i nie jest to 75% tylko 71,7%. Bardzo naginasz fakty, aby udowodnić swoją tezę. Najbardziej rzetelne  dane mogą podać osoby, które ubezpieczały w tym roku samochód 1,2,3,4, letni. Na ile został on wyceniony przez Eurotax. Bo cała reszta to gdybanie. Póki co firmy sprzedające GAP mają się dobrze, a nie jest to piramida finansowa.

Ja to napisałem jako ciekawostkę, a nie potwierdzenie tezy, że auta za kilka lat mogą być droższe, niż w momencie zakupu. Twoja argumentacja, że było taniej, niż w 2017r albo, że obecnie ubezpieczający 1-4 letnie auto powinni mieć wyższą kwotę są błędne z założeniami. Auta drożeją w takim tempie od kilku miesięcy, a eurotax jest w stosunku do tego ruchu opóźniony, bo bierze średnia z kilku lat, więc w tym momencie taka dyskusja jest (jak sam napisałeś) gdybaniem

PS: a tym 71.7% to mnie nieźle ubawiles:-D

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #325 dnia: 31 Sierpnia 2022, 06:29:22 »
Chyba aż tak mocno nie jest opóźniony, bo u mnie wycena z sierpnia właśnie wykazała wartość 2 letniego auta (Rav4) jak z FV (a odejmując dodatkowy komplet opon, bo ich przecież nie mam, śmigam na całorocznych - to nawet jest już wyższa cena).

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #326 dnia: 31 Sierpnia 2022, 07:26:40 »
Chyba aż tak mocno nie jest opóźniony, bo u mnie wycena z sierpnia właśnie wykazała wartość 2 letniego auta (Rav4) jak z FV (a odejmując dodatkowy komplet opon, bo ich przecież nie mam, śmigam na całorocznych - to nawet jest już wyższa cena).

O, czyli się zaczyna :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #327 dnia: 19 Września 2022, 13:00:04 »

O, czyli się zaczyna :-)

Dokładnie. Właśnie mi ubezpieczyli auto na kwotę ok. 5%wyższą niż widnieje na fakturze z dnia zakupu 2 lata temu. (w PZU)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline laicov

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4?
« Odpowiedź #328 dnia: 08 Listopada 2022, 12:45:28 »
Podbijam temat... Coś się zadziało w świecie zabezpieczeń antykradzieżowych ostatnio? CanLock? Coś innego?
Mam tylko prośbę o odpuszczenie sobie wycieczek w stronę wyższości GAP i dwóch wściekłych wilkorów nad wszelką elektroniką, bo przez to ciężko dyletantom się odkopuje informacje z forum ;)
RAV4 Hybrid AWD C+S expected
16.5.2022 zamówiony, 8.11.2022 w produkcji, 17.11.2022 wyjazd z fabryki, 23.12.2022 w transporcie (Zeebrugge), 10.1.2022 w transporcie (Mszczonów), 15.1.2022 w salonie

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #329 dnia: 08 Listopada 2022, 14:31:24 »
Nic się nie zmieniło. Zastosować dodatkowe zabezpieczenie elektryczne/elektroniczne jak COBRA, BLE lub najlepiej jakieś swoje nietypowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl