Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459790 razy)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #705 dnia: 18 Stycznia 2023, 10:10:34 »
Przy BLE odłączasz centralkę i auto odpala.
Cobra zabezpiecza OBD i jedno odcięcie zapłonu, które nic daje przy takiej próbie kradzieży.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #706 dnia: 18 Stycznia 2023, 10:13:30 »
Czyli autko jest gole i wesołe. Możemy zostawić kluczyki w środku i zostawić otwarte drzwi. Wyjdzie niemal na taki sam poziom zabezpieczenia?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #707 dnia: 18 Stycznia 2023, 10:18:35 »
No to pytanie, co i jak jest lepiej zabezpieczone w innych markach. Np w Peugeotach których najwięcej ginie we Francji, czy w Fordach a Anglii?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #708 dnia: 18 Stycznia 2023, 10:24:09 »
CAN BUS to stary standard jeszcze z lat 80 ubiegłego wieku, nie wspiera żadnych funkcji bezpieczeństwa czy szyfrowania komunikacji.
Producenci mogą w tym zakresie wprowadzać własne rozwiązania ale czy to jest ich priorytet ?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #709 dnia: 18 Stycznia 2023, 10:25:50 »
No to pytanie, co i jak jest lepiej zabezpieczone w innych markach. Np w Peugeotach których najwięcej ginie we Francji, czy w Fordach a Anglii?
Ja myślę, że wszystkie są tak samo słabo zabezpieczone. W Land Roverach dobierają się przez wiercenie otworu w plastikowej maskownicy klapy bagażnika i tam wpinają się do centralki. Potem na dziurę przyklejają naklejkę i jadą. W Polsce kradną najwięcej Toyot, bo do Toyot jest największe zapotrzebowanie na części z powodu popularności. Wiem, że jestem nudny i się powtarzam, ale kradzieże będą do momentu, kiedy znajdzie się ktoś w Policji i skieruje kilka osób do monitorowania rynku części używanych. Jeżeli wyeliminujemy złodziei i paserów sprzedających legalnie kradzione części, to kradzieży nie będzie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #710 dnia: 18 Stycznia 2023, 10:31:30 »
Wiem, że jestem nudny i się powtarzam, ale kradzieże będą do momentu, kiedy znajdzie się ktoś w Policji i skieruje kilka osób do monitorowania rynku części używanych. Jeżeli wyeliminujemy złodziei i paserów sprzedających legalnie kradzione części, to kradzieży nie będzie.
Tez tak uważam.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #711 dnia: 18 Stycznia 2023, 10:42:38 »
Gdyby patrzeć na proporcje ilości kradzionych samochody w stosunku do nowo rejestrowanych w ujęciu rocznym to nie odstajemy od normy.

W zeszłym roku skradziono 198 RAV4 a zarejestrowano 10992. Czyli 1,8% sprzedanych aut skradziono.
Na 1 miejscu kradzionych aut była Toyota Corolla (214), na 22 095 nowych daje to niecały 1%
Na 3 miejscu kradzionych aut w 2021 był Hyundai Tucson (192 sztuki) a sprzedano go 9585 szuk. Czyli 2% sprzedanych aut skradziono.
Mój Mitsubishi Outlander był na 4 miejscu kradzionych aut (178 skradzionych w 2021) i już chyba w 2021 nie można go było kupić nowego. Ale nigdy sprzedaż Outlandera nie zbliżyła się do poziomu RAV, więc jest ich wielokrotnie mniej, a kradną prawie tyle samo sztuk.
Nowego modelu (lata 2019 do 2022) w sumie zarejestrowano w Polsce ok 38tys. sztuk.
W zeszłym roku skradziono 198 RAV4 (w tym do 23 października 2022 - 118 ) – co daje już tylko 0,5% wszystkich aut obecnego modelu. A przecież, nie kradną tylko nowego, więc procentowo to nie wygląda tak źle. Oczywiście połowa z tego to Mazowieckie, ale pewnie i tam jest najwięcej zarejestrowanych RAVek.
Dwóm moim znajomym skradziono nowe samochody, pierwszej nocy jak się wybrali z Koszalina do Warszawy (jednemu Mazdę CX-5 sprzed domu dzieci, drugiemu Kię Niro z ulicy przed hotelem), więc warszawskie statystyki dotykają także przyjezdnych. Może nawet bardziej….

Dane do obliczeń rejestracji nowych RAV4 z internetu:
2019 6759
2020 9583
2021 10992
2022 8318 szt (od stycznia do końca wrzesnia) x1,3 = 10 813

https://www.autobaza.pl/page/news/kradzieze-samochodow-w-2021-roku-znamy-najczesciej-kradzione-marki-i-modele/
https://magazynauto.pl/wiadomosci/podsumowanie-sprzedazy-nowych-aut-osobowych-w-polsce-w-2021-r,aid,1790

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #712 dnia: 18 Stycznia 2023, 10:59:14 »
Ja myślę, że wszystkie są tak samo słabo zabezpieczone. W Land Roverach dobierają się przez wiercenie otworu w plastikowej maskownicy klapy bagażnika i tam wpinają się do centralki. Potem na dziurę przyklejają naklejkę i jadą. W Polsce kradną najwięcej Toyot, bo do Toyot jest największe zapotrzebowanie na części z powodu popularności. Wiem, że jestem nudny i się powtarzam, ale kradzieże będą do momentu, kiedy znajdzie się ktoś w Policji i skieruje kilka osób do monitorowania rynku części używanych. Jeżeli wyeliminujemy złodziei i paserów sprzedających legalnie kradzione części, to kradzieży nie będzie.
Nie. Jeżeli wyeliminujemy nabywców kradzionych części - wtedy rynek kradzionych części umrze śmiercią naturalną.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #713 dnia: 18 Stycznia 2023, 11:03:35 »
Nie. Jeżeli wyeliminujemy nabywców kradzionych części - wtedy rynek kradzionych części umrze śmiercią naturalną.
Nabywców nie wyeliminujesz, bo niby jak.

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #714 dnia: 18 Stycznia 2023, 11:09:34 »
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #715 dnia: 18 Stycznia 2023, 11:10:03 »
Dwóm moim znajomym skradziono nowe samochody, pierwszej nocy jak się wybrali z Koszalina do Warszawy (jednemu Mazdę CX-5 sprzed domu dzieci, drugiemu Kię Niro z ulicy przed hotelem), więc warszawskie statystyki dotykają także przyjezdnych. Może nawet bardziej….
Też unikam wyjazdów do Warszawy, choć mieszka tam dwóch moich synów. Jak jednak już jadę to stawiam na najbliższym strzeżonym.
Wydatek kilkudziesięciu złotych to pestka w zestawieniu ze stratami i kłopotami po kradzieży.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #716 dnia: 18 Stycznia 2023, 11:33:21 »
Jak jednak już jadę to stawiam na najbliższym strzeżonym.
Warunek skuteczności jest taki, że pracownik strzeżonego parkingu będzie rzeczywiście pilnował, a nie spał. Albo nie weźmie pajdy od złodzieja za chwilowe przymknięcie oka.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #717 dnia: 18 Stycznia 2023, 11:34:49 »
Ok a takie coś: https://zabezpiecz-auto.pl/?
Najdrożej ceniąca się firma, za zabezpieczenie które można kupić u innych taniej. Chciałem montować, w ASO MB mi odradzono. Ponoć moje firmowe jest lepsze.
Albo nie weźmie pajdy od złodzieja za chwilowe przymknięcie oka.
Albo złodziej nie przekona go argumentami siłowymi nie do odrzucenia.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2023, 11:36:54 wysłana przez pireus »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #718 dnia: 18 Stycznia 2023, 11:35:01 »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #719 dnia: 18 Stycznia 2023, 11:35:15 »
Jak jednak już jadę to stawiam na najbliższym strzeżonym.
Warunek skuteczności jest taki, że pracownik strzeżonego parkingu będzie rzeczywiście pilnował, a nie spał. Albo nie weźmie pajdy od złodzieja za chwilowe przymknięcie oka.
Parking powinien mieć swoje OC.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl