Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #945 dnia: 26 Marca 2023, 10:30:47 »
Tylko co to zmienia?
Wszystko, nic się nie psuje, nie zawiesza, nie rozładowuje akumulatora, nie muszę ciągle wymieniać baterii, nie ogranicza innych funkcji samochodu, i ma olbrzymią ilość funkcji łącznie z powiadomieniem policji o kradzieży przez MB.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #946 dnia: 26 Marca 2023, 12:26:38 »
Nie zmienia to faktu, że szukasz wciąż zabezpieczenia dodatkowego i sporo o tym pisałeś.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #947 dnia: 26 Marca 2023, 13:25:44 »
Nie zmienia to faktu, że szukasz wciąż zabezpieczenia dodatkowego i sporo o tym pisałeś.
Już przestałem, bo wszystkie dodatkowe są gorsze od mojego, a potem mogą tylko sprawiać jakiś problem.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #948 dnia: 26 Marca 2023, 15:32:28 »
Wszystko, nic się nie psuje, nie zawiesza, nie rozładowuje akumulatora, nie muszę ciągle wymieniać baterii, nie ogranicza innych funkcji samochodu
Jak wszystkie moje zabezpieczenia, które miałem przez ostatnie 20 lat i jak u 99% posiadaczy Toyot... Że czasem ASO coś źle podepnie - zdarza się (choć pewnie nie powinno), ale to nie wina zabezpieczenia. Z takim podejściem, to rozumiem,że w życiu nie zdecydujesz się np. na montaż haka, bo niefabrycznie, to pewnie zepsują?

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #949 dnia: 26 Marca 2023, 15:40:00 »
pireus ma racje, zabezpieczenia typu canlock są wygodne dla montażysty, jednak mogą powodować mnóstwo problemów. po pierwsze: maja być niedrogie, więc oparte na tanim mikrokontrloerze oraz słabej architekturze w ogóle. w rezultacie bywają niestabilne, jednak wciąż na stale zintegrowane z siecią auta. to wszystko stwarza ryzyko powodzenia aktualizacji zarówno zdalnych, jak poprzez złącze obd. świadomy serwis zawsze ma to na uwadze..

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Mazda CX30
« Odpowiedź #950 dnia: 26 Marca 2023, 15:53:05 »
Tyle są warte salonowe akcesoria-odcięca-blolady-utrudniacze oferowane w gratisie.
Klaudiusz dobrze to ujął: "montaż za free a demontaż ODPŁATNY" bo bardziej utrudniają korzystanie z samochodu aniżeli chronią cokolwiek...

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-niesamowita-szybkosc-zlodziei-aut-oto-co-policja-zastala-chw,nId,6673039

Dwa spostrzeżenia mam:

1. Grozi mu do 5 lat - czyli jest szansa że dostanie 2 miesiące a nie maksa i zaraz będzie kroić kolejne auta - jednak obcinanie rąk nie było głupim pomysłem ;)

2. Zastanawiam się od jakiegoś czasu kto kupuje trefne części z prawie nowego auta - ponad 3/4 aut (nowych) to leasingowe gdzie w przypadku stłuczek czy innych sytuacji robi się na nowych częściach z AC itp.  - kto do auta za 200 tys będzie szukał pokrętła klimy na szrotach zamiast za stówkę kupić nówkę?
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #951 dnia: 26 Marca 2023, 16:02:18 »
pireus ma racje, zabezpieczenia typu canlock są wygodne dla montażysty, jednak mogą powodować mnóstwo problemów. po pierwsze: maja być niedrogie, więc oparte na tanim mikrokontrloerze oraz słabej architekturze w ogóle. w rezultacie bywają niestabilne, jednak wciąż na stale zintegrowane z siecią auta. to wszystko stwarza ryzyko powodzenia aktualizacji zarówno zdalnych, jak poprzez złącze obd. świadomy serwis zawsze ma to na uwadze..

Teoretyzowanie. Jak pisałem u absolutnej większości użytkowników działa to bezproblemowo i to, że Ty albo Pireus napiszecie na forum, że według was powinno być niestabilne niczego w tym temacie nie zmieni:P

PS: taka cobra czy meta to wcale nie są tanie rozwiązania. Standardowo zdaje się koło 2k. Jasne, że nie jest to rozwiązanie pancerne, ale takiego po prostu nie ma. A jak już pisałem - lepiej mieć coś, niż nie mieć nic. Wy również tak uważacie, bo gdyby tak nie było, to po co zamykalibyscie drzwi w aucie lub mieszkaniu? Czy taki zamek powstrzyma złodzieja?

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #952 dnia: 26 Marca 2023, 16:22:40 »
nawet nie pomyslalem o funkcji powstrzymania złodzieja, chodzi wyłącznie o problemy powodowane przez takie wynalazki. dwa tysie z montażem to niska cena za sterownik dla motoryzacji, zwykle jest to 1000 euro netto bez usługi..

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #953 dnia: 26 Marca 2023, 17:21:12 »
chodzi wyłącznie o problemy powodowane przez takie wynalazki

No ok, niech ci będzie. Ja będę używał, bo u mnie działa, ty nie używaj, bo u Ciebie być może byłyby problemy. Zresztą pamiętam, że ty masz stuki w zawieszeniu i też się upierasz, że tak musi być, bo to wina toyoty, mimo, że innym nie stuka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #954 dnia: 26 Marca 2023, 18:29:12 »
że w życiu nie zdecydujesz się np. na montaż haka,
Montaż haka w Toyocie to firmowe druciarstwo z wycinaniem kawałka zderzaka. Nie przewidzieli, że ktoś coś będzie chciał pociągnąć. Świetna propozycja dla klienta tak uznanej marki. :shock: W tym zakresie to chyba pobili konstrukcyjny rekord świata.
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2023, 18:31:07 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #955 dnia: 26 Marca 2023, 19:18:37 »
Montaż haka w Toyocie to firmowe druciarstwo z wycinaniem kawałka zderzaka. Nie przewidzieli, że ktoś coś będzie chciał pociągnąć. Świetna propozycja dla klienta tak uznanej marki. :shock: W tym zakresie to chyba pobili konstrukcyjny rekord świata.

Masz rację, tylko kompletnie zmieniasz temat:D

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #956 dnia: 26 Marca 2023, 19:26:23 »
Zwykle druciarstwo jakiegoś szeregowego pracownika. Ważne jak zareaguje ASO i tyle.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #957 dnia: 26 Marca 2023, 23:56:31 »
Myślę, że pireusowi chodziło o to, że rav4 jest tak zaprojektowana,.że trzeba ciąć zderzak pod hak. Generalnie zgadzam się, że to słabe, chociaż nie uważam tego za duży problem. Już większym dla mnie jest np. brak dziury w tylnej kanapie do przewozu nart

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #958 dnia: 27 Marca 2023, 10:08:53 »
Montaż haka w Toyocie to firmowe druciarstwo z wycinaniem kawałka zderzaka.
Może to być mniej lub bardziej widoczne, zależnie od wyprofilowania zderzaka. Zderzak często dolną krawędzią wchodzi głęboko lub jeszcze dodatkowo są osłony podwozia. Oczywiście niektóre samochody szczególnie terenowe mają genitalia na wierzchu :shock: i jadący z tyłu wszystko widzi, ale na ogół tylny spód jest zabudowany i cięcie jest konieczne.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2023, 10:26:59 wysłana przez surrender »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #959 dnia: 27 Marca 2023, 10:28:56 »
ale w jakich samochodach nie trzeba podcinać zderzaka?
Np. w MB. Jest elektryczny, montowany fabrycznie bez żadnego wycinania zderzaka. Miałem też w Oplu i Mitsubishi, też nic nie wycinali.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl