Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459562 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1125 dnia: 25 Kwietnia 2023, 17:40:53 »
Pięknie to brzmi marketingowo, a jak się sprawdza widać po tabelce, którą wkleiłem...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1126 dnia: 25 Kwietnia 2023, 19:00:41 »
Pięknie to brzmi marketingowo, a jak się sprawdza widać po tabelce, którą wkleiłem...
A co tabelka mówi o zabezpieczeniu ? Mówi tylko jakie marki samochodów mogą być potencjalnie najczęściej kradzione. Nie jest to nawet tabela faktycznie skradzionych pojazdów. Dacia nie jest zabezpieczona i jej nie kradną. Czyli w/g Ciebie zabezpieczenie fabryczne Toyoty jest na tym samym poziomie co MB ? Krótka odpowiedź tak czy nie? Przecież Toyota praktycznie nie ma  żadnego fabrycznego zabezpieczenia i dokłada jakieś g. Ale chyba tylko fanatyzm nie pozwala przyjąć tego do wiadomości
To sprawdź przez Google ile w Niemczech  kradną Toyot i Lex a ile MB
Liczysz w sztukach czy w procentach do ogólnej liczby samochodów poszczególnych marek. Najpierw sprawdź ile jeździ w Niemczech MB a ile Toyot i Lexusów.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2023, 19:13:06 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1127 dnia: 25 Kwietnia 2023, 19:23:06 »
A co tabelka mówi o zabezpieczeniu ? Mówi tylko jakie marki samochodów mogą być potencjalnie najczęściej kradzione. Nie jest to nawet tabela faktycznie skradzionych pojazdów.
A czym według ciebie się to różni? Albo zapytam inaczej: na jakiej zasadzie według ciebie ustalają ilość potencjalnych kradzieży, jeśli nie na podstawie faktycznych?
Cytuj (zaznaczone)
Dacia nie jest zabezpieczona i jej nie kradną. Czyli w/g Ciebie zabezpieczenie fabryczne Toyoty jest na tym samym poziomie co MB ? Krótka odpowiedź tak czy nie? Przecież Toyota praktycznie nie ma  żadnego fabrycznego zabezpieczenia i dokłada jakieś g.
W broszurach marketingowych MB ma lepsze, życie pokazuje, że to nic nie daje - czy taka odpowiedź Cię zadowala?
Cytuj (zaznaczone)
Ale chyba tylko fanatyzm nie pozwala przyjąć tego do wiadomośc
Fanatyzmem nazwałbym pisanie co chwilę frazesów, że zabezpieczenia toyoty chronią ją przed właścicielem, bo jednemu się rozładował Aku po podpięciu kamerki, innemu z jakimiś chińskimi dodatkami i jeszcze komuś, kto miał wadliwy akumulator
Cytuj (zaznaczone)
To sprawdź przez Google ile w Niemczech  kradną Toyot i Lex a ile MB
Liczysz w sztukach czy w procentach do ogólnej liczby samochodów poszczególnych marek. Najpierw sprawdź ile jeździ w Niemczech MB a ile Toyot i Lexusów.
Nie wiem jak w Niemczech, w Polsce procentowo więcej MB

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1128 dnia: 25 Kwietnia 2023, 19:41:59 »
W broszurach marketingowych MB ma lepsze, życie pokazuje, że to nic nie daje - czy taka odpowiedź Cię zadowala?
Nie , bo  nie jest to odpowiedź. Wymień mi funkcje fabrycznego zabezpieczenia Toyoty, w porównaniu do MB. Ja wymieniłem funkcje zabezpieczenia MB.
W Polsce nie ukradziono żadnego MB GLA  35 AMG, czyli mój  samochód jest najlepiej zabezpieczony, idąc Twoim tokiem rozumowania.
Fanatyzmem nazwałbym pisanie co chwilę frazesów, że zabezpieczenia toyoty chronią ją przed właścicielem,
Znam to z autopsji, miałem w Yarisie, wielokrotnie mnie chronił przed jazdą bez pomocy assistance.
w Polsce procentowo więcej MB
Jakieś liczby to potwierdzające? Ogólna liczba samochodów danej marki i ilość skradzionych sztuk.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2023, 20:00:50 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1129 dnia: 25 Kwietnia 2023, 19:55:49 »
Nie , bo  nie jest to odpowiedź. Wymień mi funkcje fabrycznego zabezpieczenia Toyoty, w porównaniu do MB. Ja wymieniłem funkcje zabezpieczenia MB.
Ale po co - przecież wyraźnie napisałem, że na papierze jest lepszy. Szkoda, że złodzieje nie czytają broszur reklamowych...
Cytuj (zaznaczone)
W Polsce nie ukradziono żadnego MB GLA  35 AMG, czyli mój  samochód jest najlepiej zabezpieczony, idąc Twoim tokiem rozumowania.
Chyba według Twojego. W moim rozumowaniu jest zabezpieczony tak samo, jak inne MB i też nie liczę ile skradziono rav4 JBL Black z dodatkowo przyciemnianymi szybami
Cytuj (zaznaczone)
Fanatyzmem nazwałbym pisanie co chwilę frazesów, że zabezpieczenia toyoty chronią ją przed właścicielem,
Znam to z autopsji, miałem w Yarisie, wielokrotnie mnie chronił przed jazdą bez pomocy assistance.
To, że miałeś jakiś wadliwy nie oznacza, że wszyscy mają. Jak wytłumaczysz fakt, że jeżdżę Ravka dokładnie 15 miesięcy i ani razu nie miałem żadnego problemu z cobrą? Co więcej - miałem też cobrę w jednym z wcześniejszych aut, którym jeździłem (bezproblemowo) z 10 lat

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1130 dnia: 25 Kwietnia 2023, 20:03:42 »
W moim rozumowaniu jest zabezpieczony tak samo, jak inne MB i też nie liczę ile skradziono rav4 JBL Black z dodatkowo przyciemnianymi szybami
To policz wszystkie GLA do RAV 4
Jak wytłumaczysz fakt, że jeżdżę Ravka dokładnie 15 miesięcy i ani razu nie miałem żadnego problemu z cobrą?
Szczęściem, i krótkim czasem użytkowania. Inaczej będziesz śpiewał po gwarancji. Masz to jak w banku. Zresztą Colin już pisał co te zabezpieczenia są warte, a chyba ma do czynienia z większą ilością samochodów niż jeden egzemplarz
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2023, 20:06:31 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1131 dnia: 25 Kwietnia 2023, 21:06:23 »
W moim rozumowaniu jest zabezpieczony tak samo, jak inne MB i też nie liczę ile skradziono rav4 JBL Black z dodatkowo przyciemnianymi szybami
To policz wszystkie GLA do RAV 4
Niestety nie mam takich danych, więc mogę bazować jedynie na markach...
I tak - MB 367 skradzionych w 2022 na 21356 kupionych, co daje 1.3%
Toyota odpowiednio: 781 na 73862, czyli 1%.

Oczywiście chętnie poznam Twoje dane gla vs rav4
Cytuj (zaznaczone)
Jak wytłumaczysz fakt, że jeżdżę Ravka dokładnie 15 miesięcy i ani razu nie miałem żadnego problemu z cobrą?
Szczęściem, i krótkim czasem użytkowania. Inaczej będziesz śpiewał po gwarancji. Masz to jak w banku. Zresztą Colin już pisał co te zabezpieczenia są warte, a chyba ma do czynienia z większą ilością samochodów niż jeden egzemplarz
Kilka (jak nie kilkanaście) lat to nie taki krótki czas. W dodatku absolutna większość ludzi na tym forum również używa bezproblemowo

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #1132 dnia: 25 Kwietnia 2023, 21:44:45 »
Kolego pireus, bez urazy ale po co właściwie siedzisz na tym forum i odpisujesz narzekając na toyke i wychwalając MB. Masz inna auto, wyglada ze nic wspolnego z Toyka, nie czaję,  trochę  to dziwne... w robocie jesteś, czy jak?
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1133 dnia: 25 Kwietnia 2023, 22:25:49 »
Na każdym forum znajdzie się ktoś kto odczuwa satysfakcję z bycia czarną owcą. Psychologów trzeba by popytać co takimi ludźmi kieruje. W czasach dzieciństwa kiedy nie było internetu być może nie byli akceptowani w grupie i teraz sobie to rekompensują na forach.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1134 dnia: 25 Kwietnia 2023, 22:42:46 »
Na każdym forum znajdzie się ktoś kto odczuwa satysfakcję z bycia czarną owcą. Psychologów trzeba by popytać co takimi ludźmi kieruje. W czasach dzieciństwa kiedy nie było internetu być może nie byli akceptowani w grupie i teraz sobie to rekompensują na forach.
. Osobiście bym odpuścił bo nakręcacie "osobowość" do bycia jeszcze większą "osobowością" a potem będą przerobione Wasze wypowiedzi co da zielone światło do obrażania Was.
Jest takie powiedzenie "kopać się z koniem"  wtedy żaden argument nie jest ważny chyba że jest mój.

P.s.

Co do opinii psychologów to można poczytać w necie  :-)

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #1135 dnia: 25 Kwietnia 2023, 23:35:29 »
Kolego pireus, bez urazy ale po co właściwie siedzisz na tym forum i odpisujesz narzekając na toyke i wychwalając MB. Masz inna auto, wyglada ze nic wspolnego z Toyka, nie czaję,  trochę  to dziwne... w robocie jesteś, czy jak?

przecież to standardowe zabezpieczenie, porównywalne do innych marek
No nie wiem czy do wszystkich. Toyota takiego systemu nie posiada. URBAN GUARD składa się z alarmu, zabezpieczenia przed odholowaniem i dźwiękowego ostrzeżenia w przypadku wykrycia zmiany pozycji auta, a także z syreny alarmowej, monitorowania wnętrza oraz instalacji systemu wykrywania kradzieży i kolizji parkingowych. Czujniki rejestrują, kiedy zaparkowany i zablokowany pojazd zostaje uderzony lub jest holowany albo gdy ktoś próbuje się do niego włamać. Kierowca otrzymuje odpowiednią informację za pośrednictwem aplikacji Mercedes me – np. jaka była siła kolizji na parkingu i który obszar nadwozia został uszkodzony.  Po uruchomieniu pojazdu informacja ta pojawia się także na ekranie systemu operacyjnego. URBAN GUARD może ponadto wskazać lokalizację skradzionego auta, nawet jeśli złodziej wyłączył np. funkcję śledzenia pojazdu. Odbywa się to we współpracy z policją.
A teraz napisz mi jakie fabryczne zabezpieczenie posiada Toyota i jakie ma ono funkcje.

Dobrze to opisałeś z rozwiązaniami dodatkowego zabezpieczenia w Mercedesach, które są dodatkowo odpłatne. Toyota jednak takiego czegoś nie posiada o mogłaby również coś podobnego skopiować od Mercedesa. Sądzę że ich nieświadomi właściciele tak zakochani w tej marce (lub tacy którzy mają klapki założone na oczy) mogą się jedynie pochwalić jakimiś tabelami niewiadomymi skąd w których to, są analizy dotyczące prawdopodobieństwa kradzieży w zależności od czego ? tego już tam nie pokazano. Bo przecież nie napiszą, że mają BLE lub Cobrę, która im przeważnie utrudnia życie. Jak nie mają, żadnych argumentów, to będą się tylko jak przysłowiowi kuple pod budką z piwem przepychać :) z Tobą i stwierdzają, że przecież mają AutoCasco i super GAP :)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1136 dnia: 26 Kwietnia 2023, 00:14:39 »
Sądzę że ich nieświadomi właściciele tak zakochani w tej marce (lub tacy którzy mają klapki założone na oczy) mogą się jedynie pochwalić jakimiś tabelami niewiadomymi skąd
Dam ci życiowego life-hacka: można wpisać kawałek tekstu w google i znajdzie się źródło
Cytuj (zaznaczone)
w których to, są analizy dotyczące prawdopodobieństwa kradzieży w zależności od czego ? tego już tam nie pokazano.
No jak od czego? Chyba każdy się zorientuje, że w zależności od historycznych kradzieży. Kolejna ciekawostka: ubezpieczalnie również biorą pod uwagę te dane przy wycenie AC
Cytuj (zaznaczone)
Bo przecież nie napiszą, że mają BLE lub Cobrę, która im przeważnie utrudnia życie.
Nie no - następny :D
Cytuj (zaznaczone)
Jak nie mają, żadnych argumentów, to będą się tylko jak przysłowiowi kuple pod budką z piwem przepychać  z Tobą i stwierdzają, że przecież mają AutoCasco i super GAP
GAPa nie kupowałem mimo namów pireusa. W tym momencie moje auto jest warte 15-20% więcej, niż w chwili odbioru.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1137 dnia: 26 Kwietnia 2023, 00:42:39 »
Dobrze to opisałeś z rozwiązaniami dodatkowego zabezpieczenia w Mercedesach, które są dodatkowo odpłatne. Toyota jednak takiego czegoś nie posiada
To chyba nie są jakieś tajne rozwiązania znane tylko Mercedesowi. Także jeśli zapłacisz, otrzymasz to samo z zewnętrznej firmy do dowolnego pojazdu.
Raczej nie było przymusu montażu Cobry. Można sięgnąć głębiej do kieszeni i założyć coś bardziej zaawansowanego i będzie jak Mercedes ;). A Toyota... cóż... w swoim najdroższym wozie za nieco ponad 200kzł, nie oferuje od siebie nic innego.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2023, 01:22:27 wysłana przez surrender »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1138 dnia: 26 Kwietnia 2023, 06:13:44 »
W tej chwili RAV4 w najbogatszej wersji to ponad 250 tysięcy - rzecz jasna cennikowo.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1139 dnia: 26 Kwietnia 2023, 08:14:47 »
W tej chwili RAV4 w najbogatszej wersji to ponad 250 tysięcy - rzecz jasna cennikowo.
Nie kupisz za tyle nawet GLA. Chcesz porównać z adekwatnym modelem GLB?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl