Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459912 razy)

Offline _Marek_

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1290 dnia: 01 Czerwca 2023, 19:44:58 »
Bo katalizatorów nie wycina się szlifierkami kątowymi tylko taśmowymi, które są ciche..

Kątowymi lub lisicami (piłą typu lisi ogon). Szlifierką taśmową niczego nie przetniesz

Offline _Marek_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1291 dnia: 01 Czerwca 2023, 19:47:11 »
A idąc Twoim tokiem myślenia to lepiej nic nie montować
Jeśli ma być fabryczne a może jeszcze zakładane w ASO, to tak, tobrze wyindukowałeś

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1292 dnia: 01 Czerwca 2023, 20:07:43 »
Jeśli ma być fabryczne a może jeszcze zakładane w ASO, to tak, tobrze wyindukowałeś

Co by nie było tutaj napisane to montaż seryjnie powtarzany tego samego systemu wdlg tej samej instrukcji w tych samych punktach stanowi zerową wartość zabezpieczenia. Jedyne co stanowi to punkt dla ubezpieczalni w papierach do AC.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1293 dnia: 01 Czerwca 2023, 22:23:33 »
Tak bo oczywiście wszyscy znamy wszystkie przypadki że ani Cobra ani BLE nikogo nie uratowały :D.
Marku teraz dla Ciebie wyindukowanie: "Cobra i BLE zamiast ratować auto stwarzają problemy i jeszcze musisz za to płacić" :D

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1294 dnia: 02 Czerwca 2023, 07:45:27 »
Czyli co?
Cobra, ble42 złe strata kasy
Chlapacze passe
Ceramika sie zmywa po 3mc
Konserwacja podwozia woskiem  dla frajerów
Listwy dla wieśniaków
Słabsze wersje silnikowe only "dziadek mode"
Aku 12 V must have boost power
Gw. relax  to spis podzespołów które napewno ci się popsują po 3 latach za twoje pieniążki.

« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2023, 08:50:05 wysłana przez shark_ »
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1295 dnia: 02 Czerwca 2023, 07:52:56 »
Czyli co?
Cobra, ble42 złe strata kasy
Chlapacze passe
Ceramika sie zmywa po 3mc
Konserwacja podwozia woskiem  dla frajerów
Listwy dla wieśniaków
Słabsze wersje silnikowe only "dziadek mode"
Aku 12 V must have boost power

Podsumowałeś setki stron dyskusji i kłótni :)
Co my tu będziemy robić, jak zamknołeś wiele tematów jednym wpisem.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1296 dnia: 02 Czerwca 2023, 09:56:45 »
Kuba. Wg mnie:
1, Ceramika nie warta wydatku przy tej klasie samochodu
2. Konserwacja podwozia woskiem nie  dla frajerów, ale dla drugiego właściciela Twego samochodu.
3. Listwy dla wieśniaków, nie mam zdania, co kto lubi, mi osobiście się nie podobają.
4. Słabsze wersje silnikowe only "dziadek mode", nie zgadzam się, każdy kupuje samochód zgodnie ze sposobem użytkowania. Jak ktoś mało używa samochodu, bez sensu płacić za droższą wersję silnikową.
5. Aku 12 V must have boost power. Kupiłem przed odbiorem samochodu, jeszcze nie użyłem ani razu( minął rok). Przy czym ja codzień korzystam z samochodu.
6. Cobra, ble42 złe strata kasy. Cobrę odradził mi handlowiec w salonie, bo te wersje, które wstawiali w 2022 miały dużo problemów z zacinaniem się. Dlatego mam tylko BLE i nie miałem przez rok ani jednego problemu. Słyszałem też, że ludzie mieli aktualizację softu Cobry i działa teraz ok. Myślę, że każde zabezpieczenie w pewnym sensie zwiększa ochronę, niestety żadne w 100%. 
7. Chlapacze passe. Mam, miałem obawy, że pourywam po pierwszej zimie. Nie spełniły się, działają, jestem zadowolony. Wizualnie pasują mi do listew, bo mam matowe. Jak wiesz Toyota wymyśliła, że najbogatsza wersja wyposażenia ma listwy matowe(???), a pośrednia w połysku. Dlatego u mnie tworzy to spójną całość.
A to, że ludzie mają różne spojrzenia na kwestie inwestycji w samochód, to rzecz normalna. Dla każdego co innego jest ważne. Ja bazuję na doświadczeniach z lat poprzednich, a kilka samochodów już w życiu miałem (Chevrolet Cevette, VW Golf, Chevrolet Suburban, Ford F-250, Toyota Camry V6, Fiat Punto, Fiat Brava, Hyundai i30, Skoda Otavia II, Yaris benz szt 2, Yaris Diesel 1,4 D4D, Rav 4 2.2 D4D). Każdy z nich był zadbany, ale bez ceramiki, konserwacji czy innych drogich wygłuszeń. Każdy sprzedałem bez problemu i w dobrej cenie. I wiem, że z konserwacją czy cereamiką nie sprzedałbym drożej. A jeżeli dojdę do takiego momentu, że kupię samochód i będę wiedział, że to już na całe życie, to zakonserwuję podwozie i zrobię ceramikę:))

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #1297 dnia: 02 Czerwca 2023, 12:20:40 »

Co by nie było tutaj napisane to montaż seryjnie powtarzany tego samego systemu wdlg tej samej instrukcji w tych samych punktach stanowi zerową wartość zabezpieczenia. Jedyne co stanowi to punkt dla ubezpieczalni w papierach do AC.

Czy może kolega robi przeróbki położenia centralki (lub innych ważnych komponentów systemu anty złodziejowego), aby utrudnić życie złodziejom ?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1298 dnia: 02 Czerwca 2023, 21:33:40 »
Mój komentarz to taki sarkazm do wypowiedzi kolegi shark :).

Ale z konserwacją to trafna uwaga… są do tego lepsze środki, a paradoksalnie wosk (twardy) lepiej nałożyć zamiast ceramiki.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1299 dnia: 07 Czerwca 2023, 15:07:55 »
Nie tylko RAVkę łatwo ukraść. Tu akurat Kodiaq skradziony na walizkę: https://www.youtube.com/watch?v=L2IlOu7O6Is
Wystarczyła minuta.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1300 dnia: 07 Czerwca 2023, 16:06:38 »
Nawet łatwiej. Kluczyk ravki się usypia i tak łatwo to by nie mieli. No i chyba zero innych zabezpieczeń. Nie widać żeby złodziej w środku coś robił. Chociaż, może i coś podłącza do OBD - w ten sposób da się rozbroić BLE/Cobrę? A ganneta czy canlocka?
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2023, 16:08:31 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1301 dnia: 07 Czerwca 2023, 16:07:39 »
dubel - sorki
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1302 dnia: 07 Czerwca 2023, 16:15:26 »
A ganneta czy canlocka?
Gannet jest tylko lokalizatorem, Canlock działa na zasadzie Cobry, która montowana jest w miejscu o którym wiedzą wszyscy złodzieje. BLE to tylko immobilizer.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1303 dnia: 07 Czerwca 2023, 17:46:11 »
A ganneta czy canlocka?
Gannet jest tylko lokalizatorem, Canlock działa na zasadzie Cobry, która montowana jest w miejscu o którym wiedzą wszyscy złodzieje. BLE to tylko immobilizer.
No i oprócz tego ża gannet nie utrudnia w żaden sposób kradzieży co to wniosło? To co napisałeś wiadomo od dawna. Pytanie było czy w/w urządzenia da się rozbroić bez rozbierania auta żeby się do nich dostać? Na przykład wpinając się do OBD? Na filmie nie widać żeby zlodziej sięgał gdziekolwiek głębiej, jedynie OBD jest zwykle na wierzchu
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1304 dnia: 07 Czerwca 2023, 19:00:06 »
Z filmiku nie wynika w co autko bylo uzbrojone.
Byc może bylo gole, a kamera miala byc tym czyms co spowoduje, ze nikt go nie ukradnie.
Uwazam ze to nie jest tak, ze idzie zlodziej, patrzy stoi autko i on mysli, stoi to można zajumać.
Tego typu kradzieże to kilkudniowa obserwacja zwyczajów własciciela, podchody by podgladnąć co tam w srodku widać, jak kierowca zazbraja syctem, co mruga a czego nie ma.
 Paradoksalnie wlepa w rogu szyby z jakimś orientalnym systemem zabezpieczajacym moze skutecznie zrazić złodzieja.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl