Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459562 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1620 dnia: 01 Października 2023, 19:36:59 »
Auta już są dobrem luksusowym.
Zobacz co się stało z cenami w przeciągu ostatnich dwóch lat.
Yaris Hybryda z sensownym wyposażeniem to już min. 100 tys. pln.
Spróbuj skonfigurować A6 czy BMW5, bez 400 tys. nie masz czego szukać.

I tak i nie. Auta ostro poszły w górę, ale co nie poszło? Nie ma sensu porównywać cen z tymi przed dekadą, bo to zupełnie inna wartość pieniądza. Porównaj np z wartościami nieruchomości.

W cywilizowanych krajach już od dawna nie można zarejestrować auta po szkodzie całkowitej i jakoś nie widać żeby mieszkańcy byli szczególnie nieszczęśliwi.
Ale tutaj akurat jestem za. Problem w tym, że określanie całki na podstawie "50% wartości naprawy na oryginalnych częściach" jest bzdurą, bo w takim 15-letnim aucie to będzie kwestia pękniętego reflektora. Czy według ciebie taka szkoda dyskwalifikuje pojazd do naprawy i dalszej eksploatacji?

Wystarczy wziąć pod uwagę systemy bezpieczeństwa. Poruszanie się autem starszym niż 10 lat to jak wycieczka na Rysy w krótkich spodenkach i sandałach…
Nie no- znów grubo przesadzasz. Jasne, że systemy bezpieczeństwa poszły do przodu i dobrze, że tak jest, ale te obecne 10-letne auta 10 lat temu były nówkami z salonu. Uważasz, że jazda dekadę temu w porównaniu do dzisiejszej była sportem ekstremalnym?

Zresztą większość z aktywnych forumowiczów jeździ autami techonologicznie z 2019r. Według ciebie jeszcze kilka lat i tylko na złom, bo odsprzedać komuś to jakby go zabić, czy co?:)
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2023, 19:40:39 wysłana przez firek »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1621 dnia: 01 Października 2023, 22:11:37 »
Ledziu wszystkie tematy za zaśmiecisz nieudolnymi próbami wmawiania nam, że prawie nowe auto (trzy letnie z przebiegiem 80 tys.) którego naprawa przekracza 50% wartości, nadaję się do dalszej eksploatacji

Tak się robi w krajach cywilizowanych

https://www.autocrashexpert.de/wirtschaftlicher-totalschaden/

Czyli jednak jest całka techniczna, ekonomiczna a autem dalej można jeździć to tyle w temacie.

Różnica jest w porównaniu do Pl w innych miejscach niż tych o których jest mowa jakoby były powodem kradzieży aut.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1622 dnia: 01 Października 2023, 22:34:45 »
Ledziu wszystkie tematy za zaśmiecisz nieudolnymi próbami wmawiania nam, że prawie nowe auto (trzy letnie z przebiegiem 80 tys.) którego naprawa przekracza 50% wartości, nadaję się do dalszej eksploatacji

Tak się robi w krajach cywilizowanych

https://www.autocrashexpert.de/wirtschaftlicher-totalschaden/

Czyli jednak jest całka techniczna, ekonomiczna a autem dalej można jeździć to tyle w temacie.

Różnica jest w porównaniu do Pl w innych miejscach niż tych o których jest mowa jakoby były powodem kradzieży aut.
Nadal śmiecisz zamiast wrzucić vin i pokazać nam to Twoje cudo po szkodzie całkowitej prawnej nie technicznej…

Kolego Firek, każdy wycenia swoje zdrowie i życie wg. własnych kryteriów.
Dla mnie wystarczy porównać testy zderzeniowe nowej Rav4 do poprzedniej generacji.
Do tego w każdej kolejnej masz nową wersję Safety Sens itp. o sztywności karoserii nie wspominając.
Ja tam cenię swoje zdrowie i życie dość wysoko wiec wolę częściej zmienić samochód i czuć się bezpieczniej. Ale każdemu wg. potrzeb :).
A co do szkody całkowitej w 15-letnim aucie… Zawsze taniej wyjdzie wypłacić wartość niż naprawiać i nikt nikomu nie broni odkupić sobie za otrzymane odszkodowanie kolejnego 15-sto latka.

Wracają do tematu kradzieży, większość aut ginie z przeznaczeniem na części i tutaj należy szukać rozwiązania problemu.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2023, 22:43:39 wysłana przez KubaCamry »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #1623 dnia: 01 Października 2023, 22:39:58 »
po co dyskutować auta kradną nawet w USA. Złodzieje są i zawsze będą. Jakiekolwiek producent wymyśli zabezpieczenie to zostawi dla siebie furtkę serwisową. Zabezpieczenie, żeby było skuteczne musi być nieznane.
Uważam, że tylko własne zabezpieczenie jest w stanie skutecznie utrudnić kradzież auta. Nawet typu CANLock przypuszczam, że są montowane w góra 3-4 miejscach, czasem łatwo dostępnych, co ułatwia ich neutralizację.

Ostatnio znajomy stracił w warszawie Camry, auto znaleźli z policji, ale było już rozebrane w 80% (na drugi dzień). Miał dodatkowe zabezpieczenie z salonu a i tak odjechali.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2023, 22:47:21 wysłana przez aks »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1624 dnia: 02 Października 2023, 00:27:06 »
Nadal śmiecisz zamiast wrzucić vin i pokazać nam to Twoje cudo po szkodzie całkowitej prawnej nie technicznej…
Chłopie daj sobie spokój z tym vinem bo to jest Twój temat zastępczy którym kryjesz swoją skrajną niwiedzę niemalże w każdym temacie w którym się odezwiesz. Napusaleś jasno że nigdzie w krajach cywilizowanych nie rejestrują całek, więc Ci udowodniłem kolejny raz że pleciesz głupoty bo rejestrują tylko są inne przepisy których nie ma w Polsce. Niemcy, Francja i trzeba sprawdzić jakie inne kraje ale rejestrują całki ekonomiczne a nawet techniczne tylko jest obwarowane licznymi przepisami. We Francji jest koleś który stoi Ci nad głową i wszystko sprawdza od wykonanej roboty przez faktury na graty. Jak sobie policzymy to że roboczogodzina to 250 EUR, dodamy do tego brak dobrych warsztatów dodamy konoeczność wykazania faktu zakupu części to przeciętny żabojad oleje temat i odpuści więc żadne części mu nie potrzebne.
Podobnie jest w Niemczech.

Teraz kolejny temat rozliczenie z ubezpieczalniami. Jestem ciekaw czy to się odbywa tak jak w Pl czy może sprawniej i z większymi ograniczeniami  dla ubezpieczyciela w oszukiwaniu klientów na zaniżaniu szkód/wartości aut itp.

Do tego dochodzi zakres czynności których koszty są zwracane po rezygnacji z auta o ile było uczciwie wyliczone.

Więc podsumowując złodzieje kradną nie dlatego że toyota ma kiepskie alarmy tylko dlatego że system ubezpieczeń i obrotu częściami jest dziurawy jak ser szwajcarski a nie dlatego że można rejestrować całki bo można to robić jak soę okazuje w krajach cywilizowanych.

Zawsze taniej wyjdzie wypłacić wartość niż naprawiać i nikt nikomu nie broni odkupić sobie za otrzymane odszkodowanie kolejnego 15-sto latka.
Ty dalej nie kumasz o co biega. Wycena nie pokrywają nawet 40-50% wartości auta starszego. Głupkowato się tłumaczyli że coś było nietypowe ale jak ostatnio zaniżyli mi wartość yarisa2 1,3 to też mam uznać że było coś dla nich nietypowe w zwykłym yarisie2 ?. A rozliczanie uszczerbku na zdrowiu jak się odbywa ?
Bez sądu się nie obejdzie.

Więc może okaże się że złodziej to tylko efekt uboczny prawa ubezpieczeniowego i firm które realizują te prawa.
Zaczynając od swobodnego handlu na aukcjach ubezpieczeniowych rozbitymi autami. Czy ktoś ma wgląd co dalej się dzieje z takim autem ? Jak jest naprawiane ? Na jakich gratach i skąd ? A przegląd gdzie ? Na zwykłym skp?
Wracają do tematu kradzieży, większość aut ginie z przeznaczeniem na części i tutaj należy szukać rozwiązania problemu.
Sprytne podsumowanie już bez krajów cywilizowanych i definicji całki  :-)

Czyli jest niekontrolowany obrót rozbitkami, jest niekontrolowana ich naprawa to są potrzebne części które dostarczają złodzieje.
Ubezpieczalnie zarabiają na dowolnej sprzedaży rozbitków a złodzieje na dostarczaniu gratów bo nikt nie musi się tłumaczyć z ich posiadania albo użycia w konkretnym aucie które przecież ma Vin i wycenę szkody z fotkami i opisem.

Jestem tylko ciekawy jak zachowałby się ubezpieczalnie przy ograniczeniu swobodnego obrotu aut po całkach chociażby technicznych ?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1625 dnia: 02 Października 2023, 01:25:12 »
Kolego Firek, każdy wycenia swoje zdrowie i życie wg. własnych kryteriów.
Dla mnie wystarczy porównać testy zderzeniowe nowej Rav4 do poprzedniej generacji.
Do tego w każdej kolejnej masz nową wersję Safety Sens itp. o sztywności karoserii nie wspominając.
Ja tam cenię swoje zdrowie i życie dość wysoko wiec wolę częściej zmienić samochód i czuć się bezpieczniej. Ale każdemu wg. potrzeb :).

Piszesz strasznie ogólnikowo. Ty sobie cenisz, bo ciebie stać, ale nie każdy może sobie pozwolić na auto za 200k co 5 lat. Czy w takim razie ma w ogóle nie mieć auta? Czy samochody w kilka lat naprawdę robią taki postęp w kwestii bezpieczeństwa? Według mnie między autami z przedziału kilku lat jest co najwyżej kilka % wzrostu bezpieczeństwa. Czy warto je mieć? Jeśli kogoś stać, to zdecydowanie tak! Ale jeśli nie, to auta 5, 10 czy nawet 15-letnie w dobrym stanie są jak najbardziej ok. Nie dyskryminuj ludzi mających mniej, niż ty.

Zapominasz też zupełnie o fakcie, że nawet nowe auto niższej klasy może być mniej bezpieczne, niż kilku (a nawet kilkunasto!)- letnie klasy wyższej
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2023, 01:28:32 wysłana przez firek »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1626 dnia: 02 Października 2023, 06:21:08 »
Generalnie demagogia. "Każdemu według potrzeb" "cenię sobie zdrowie " tak jakby przeciętny Kowalski nie chciał nowego pięknego bezpiecznego auta, a wybierał strucla na złomie. Do tego nie chciałby być zdrowy i bezpieczny z super ubezpieczeniem. Niestety w przypadku ogromnej większości to były, są i będą marzenia. Każdemu według możliwości, a możliwości rodaków są jakie są, to nie utopijny socjalizm, to życie.
Kuba zresztą sam piszesz, że nowe auto to już "dobro luksusowe".
Co do rozliczenia szkody całkowitej (tu zgadzam się z Kubą, ze takie auta powinny iść na części a nie być wciskane jako "pozostaloci" klientowi i "bujaj się z tym") zapominacie, że można zastosować amortyzację zgodną z wiekiem auta i wypłacać realną wartość bez naprawy, gdy to jest nieopłacalne. Utylizacja czy pozyskiwanie części powinno być po stronie firm a nie "Kowalskiego". No dobra, rozmarzyłem się.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2023, 06:34:58 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1627 dnia: 02 Października 2023, 07:23:56 »
Co do rozliczenia szkody całkowitej (tu zgadzam się z Kubą, ze takie auta powinny iść na części a nie być wciskane jako "pozostaloci" klientowi i "bujaj się z tym")
Powtarzasz slogany typu "niech zapanuje pokój na świecie " czy tak powinno być ? Oczywiście powinno być. Czy tak będzie ? Oczywiście że nie.
Po co wymyślać koło od nowa jak można zastosować wzorce  z krajów "cywilizowanych" jak zaproponował Kuba chociaż nie wiedział o czym pisze.

I jeszcze jedna kwestia nikt niczego nikomu nie wciska tylko jest to jedna wielka dziura prawna którą wykorzystują ubezpieczalnie do robienia sobie dobrze.
A ta dziura prawna myślisz że jest przypadkowa ?
Przecież ubezpieczalnie sá powiązane z politykami władzy rządzącej do tego są to często firmy o zasięgu międzynarodowym i co taka niewiedza ?

« Ostatnia zmiana: 02 Października 2023, 07:31:14 wysłana przez ledziu »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1628 dnia: 02 Października 2023, 07:43:42 »
Nie musisz komentować wszystkich i wszystkiego bo co napisałeś? O układzie czyli m/i wciskaniu klientowi złomu w rozliczeniu, a o tym i ja pisałem.
Jak przeczytasz ze zrozumieniem to co napisałem, to  zauważysz, że piszę o "idei" wiedząc że to utopia i zbyt duży interes, by "zrobić dobrze" malutkim. Kradli,nkradną i będą kraść bo jest przyzwolenie i koniunktura na tanie części.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2023, 07:45:23 wysłana przez Krisman »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1629 dnia: 02 Października 2023, 08:09:09 »
O układzie czyli m/i wciskaniu klientowi złomu w rozliczeniu, a o tym i ja pisałem.
Problem jest taki że nikt nikomu nie wciska. Jest takie prawo a nie inne a złodziej aut odpowiada na zapotrzebowanie rynku który jest wyjęty spod kontroli prawnej.

« Ostatnia zmiana: 02 Października 2023, 08:17:50 wysłana przez ledziu »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1630 dnia: 02 Października 2023, 21:00:35 »
Podsumowując w krajach cywilizowanych możliwość ponownej rejestracji jest tylko iluzoryczna.
Jak sam stwierdziłeś jest to nieopłacalne, bo nikt przy zdrowych zmysłach nie naprawi auta, którego szkoda przekracza 50% wartości.
No chyba, że ma to miejsce w republice bananowej, gdzie możesz zreanimować złom przy użyciu części z samochodu „sąsiada”.
Biorąc pod uwagę skłonność do korupcji, najprostszym rozwiązanem jest zakaz wprowadzania do obrotu aut po szkodzie całkowitej. Problem kradzieży szybko by się rozwiązał.
Ale teorie cyt. … Więc podsumowując złodzieje kradną nie dlatego że toyota ma kiepskie alarmy tylko dlatego że system ubezpieczeń i obrotu częściami jest dziurawy jak ser szwajcarski a nie dlatego że można rejestrować całki bo można to robić jak soę okazuje w krajach cywilizowanych.
No więc tak… wina Tuska :). Tak unormujmy rynek używanych części… czy Ty czasem czytasz co Ty piszesz? I znowu z naszych podatków niech utworzą kolejną służbę i zatrudnią kolejnych urzędników. Może niech to zrobią z dodatkowego podatku dla tych co mają potrzebę rejestracji złomu.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1631 dnia: 02 Października 2023, 21:33:07 »
Nie będę cytował tych głupot. Napisałeś że w krajach cywilizowanych nie można rejestrować całek a ja napisałem że można i tyle. Reszta to znowu kunszt interpretowania wszystkiego z podziałem na litery oraz słowa.

« Ostatnia zmiana: 02 Października 2023, 21:40:53 wysłana przez ledziu »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1632 dnia: 02 Października 2023, 21:57:30 »
Nie musisz komentować wszystkich i wszystkiego bo co napisałeś? O układzie czyli m/i wciskaniu klientowi złomu w rozliczeniu, a o tym i ja pisałem.
Jak przeczytasz ze zrozumieniem to co napisałem, to  zauważysz, że piszę o "idei" wiedząc że to utopia i zbyt duży interes, by "zrobić dobrze" malutkim. Kradli,nkradną i będą kraść bo jest przyzwolenie i koniunktura na tanie części.

Krismanie drogi, nie prowokuj ich do dalszego pisanie, mają swój fajny temat i tam niech się wyżywają.
Ja wiem, sam nie jestem bez winy, czasem mój temperament polemisy, czasem się rozpędzę czy pomylę wątki, ale mimo wszystko proszę...
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1633 dnia: 02 Października 2023, 23:11:09 »
Ja wiem, sam nie jestem bez winy, czasem mój temperament polemisy, czasem się rozpędzę czy pomylę wątki
Czasem? ...jesteś baaardzo skromny :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1634 dnia: 02 Października 2023, 23:25:24 »
OK
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl