Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459781 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1785 dnia: 17 Lutego 2024, 23:24:45 »
Czyli w/g Ciebie Toyota nie jest najczęsciej kradzionym samochodem?
Dobrze wiesz o jaką manipulację mi chodzi :)  Zmieniasz temat na "zastępczy", bo ja o niczym takim nie pisałem  :grin:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1786 dnia: 18 Lutego 2024, 00:20:47 »
Czyli w/g Ciebie Toyota nie jest najczęsciej kradzionym samochodem?
Dobrze wiesz o jaką manipulację mi chodzi :)  Zmieniasz temat na "zastępczy", bo ja o niczym takim nie pisałem  :grin:
Uważaj igrasz  :-) bo z literek Twojego posta można złożyć coś całkowicie nowego czego jeszcze sam nie jesteś świadomy. :grin:

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1787 dnia: 19 Lutego 2024, 12:11:47 »
Elegancko. Kiedy można zamawiać?

WARUNKI GWARANCJI TOYOTA i RELAX
Nie pokrywa się kosztów naprawy Pojazdu, jeżeli:

nieprawidłowość w działaniu Pojazdu stanowi szkodę wtórną spowodowaną przez montaż nieoryginalnych akcesoriów lub wyposażenia nie stanowiących wyposażenia i akcesoriów firmy Toyota;
nieprawidłowość w działaniu Pojazdu stanowi następstwo modyfikacji oryginalnej konstrukcji Pojazdu lub montowania niektórych akcesoriów, w wyniku czego Pojazd nie spełnia już minimalnych norm określonych przez producenta Pojazdu;

nieprawidłowość w działaniu Pojazdu wynika z zainstalowania części, których jakość nie odpowiada warunkom oryginalnych części, określonym przez producenta Pojazdu;

Trudny temat, nawet po wstawieniu chińskiej ledówki można się rozczarować.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2024, 12:13:48 wysłana przez animuss »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1788 dnia: 19 Lutego 2024, 12:16:31 »

nieprawidłowość w działaniu Pojazdu stanowi szkodę wtórną spowodowaną przez montaż nieoryginalnych akcesoriów lub wyposażenia nie stanowiących wyposażenia i akcesoriów firmy Toyota;
nieprawidłowość w działaniu Pojazdu stanowi następstwo modyfikacji oryginalnej konstrukcji Pojazdu lub montowania niektórych akcesoriów, w wyniku czego Pojazd nie spełnia już minimalnych norm określonych przez producenta Pojazdu;

nieprawidłowość w działaniu Pojazdu wynika z zainstalowania części, których jakość nie odpowiada warunkom oryginalnych części, określonym przez producenta Pojazdu;

Znam te zapisy. A co ma to do tego zabezpieczenie?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1789 dnia: 19 Lutego 2024, 17:55:12 »
Po przeczytaniu tego, człowiek czuje, że ma wiązane ręce, a niedoskonałości w tym aucie jest sporo.
Zabezpieczenie to też jakaś ingerencja w auto.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1790 dnia: 19 Lutego 2024, 18:12:26 »
Montaż dodatkowego wyposażenia, które nie zostało oficjalnie zatwierdzone przez gwaranta, nie powoduje automatycznej utraty czegokolwiek.
Gwarant ponosi jednak odpowiedzialność tylko za te problemy, które leżą po stronie pojazdu i nie są spowodowane rzeczami/akcesoriami domontowanymi.
I to zadaniem ASO jest potwierdzenie, czy zgłoszona usterka jest przypisana odpowiedzialności gwaranta i tylko wówczas taka usterka może zostać usunięta na jego koszt.
Masz wątpliwości lub ktoś odrazu na wstępie stwierdził, że "już po gwarancji"? Bierzesz to stanowisko od nich na PIŚMIE i zgłaszasz ten przypadek w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1791 dnia: 19 Lutego 2024, 19:28:23 »
Masz wątpliwości lub ktoś odrazu na wstępie stwierdził, że "już po gwarancji"? Bierzesz to stanowisko od nich na PIŚMIE i zgłaszasz ten przypadek w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
A potem zaczynasz się kopać z koniem. Bo Dealer/Toyota nie chce polubownego rozwiązywania sporu konsumenckiego proponowanego przez UOKiK i pozostaje sąd i kilka lat procesu sądowego.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2024, 19:30:03 wysłana przez pireus »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1792 dnia: 19 Lutego 2024, 19:39:24 »
Albo walczysz o swoje racje i słuszność, wszak to Twój samochód, i do tego sądów nie potrzeba tak często albo dajesz się omamić ptaszkami luźno wstawianymi na kartach przeglądowych, darmowa kawą która nie jest darmowa i "tracisz tą watpliwą gwarancję" nawet za napompowane kol i zakup dywaników poza wyrocznią :)
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2024, 19:44:50 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1793 dnia: 19 Lutego 2024, 19:44:12 »
Po przeczytaniu tego, człowiek czuje, że ma wiązane ręce, a niedoskonałości w tym aucie jest sporo.
Zabezpieczenie to też jakaś ingerencja w auto.
Ingerencja? Zabudowujesz złącze ale nie ingerujesz w samą złączkę. Podobnie z osłoną nadkola to wstawienie blachy zamykającej otwarcie w nadkolu.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1794 dnia: 19 Lutego 2024, 20:05:58 »
Albo walczysz o swoje racje i słuszność, wszak to Twój samochód, i do tego sądów nie potrzeba tak często albo dajesz się omamić ptaszkami
Teraz walczę już 4 lata ,w bardzo prostej sprawie, ale dla mnie ambicjonalnej, która ciągnie się z powodu rozpraw, odbywających się co 6 mies. Ale to jest Polska. We Włoszech, wynajmujący mieszkanie mojej córce, nie chciał  jej oddać 500 Euro zastawu,.To po 3 miesiącach oddał jej razem z karą 4500 Euro po 2 rozprawach sądowych. Można?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1795 dnia: 19 Lutego 2024, 20:32:35 »
Noe jest aż tak źle. Z mojego doświadczenia wystarczy poprosić o uzasadnienie odmowy na piśmie… przywołać kierownika i ogarniają temat. ASO boją się UOKiK bo za ograniczenie dostępu konkurencji kary nie są niskie, a doskonale wiedzą co robią.
Założyłem kiedyś lpg w nowej Toyocie, poza ASO. Przy pierwszej reklamacji zaczęli robić problem, poprosiłem o uzasadnienie na piśmie i od tej pory robili wszystko bez gadania.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1796 dnia: 19 Lutego 2024, 23:06:34 »
A potem zaczynasz się kopać z koniem. Bo Dealer/Toyota nie chce polubownego rozwiązywania sporu konsumenckiego proponowanego przez UOKiK i pozostaje sąd i kilka lat procesu sądowego.

Ale zdajesz sobie sprawę, że to nie jest problem tylko z toyotą. Absolutna większość, jak nie wszyscy producenci mają podobne zapisy. Zresztą - one po prostu mają sens.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1797 dnia: 19 Lutego 2024, 23:09:28 »
Ja już dawno powinienem mieć po gwarancji, a do tej pory nikt się nie czepił że tyle zmian w aucie wykonałem. Tutaj znajomości nie wchodzą w grę.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1798 dnia: 20 Lutego 2024, 06:44:24 »

Mam wrażenie, że nikt nie przeczytał tego ze zrozumieniem. Wyraźnie napisane, że chodzi o naprawę awarii lub nieprawidłowości działania pojazdu będących skutkiem nieoryginalnej modyfikacji. A jakiej awarii może dokonać osłonka złącza?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1799 dnia: 20 Lutego 2024, 08:58:22 »
Dokładnie, nie ma zakazu modyfikacji. Natomiast jeżeli modyfikacja spowoduje awarię wtedy Toyota odpowiedzialności nie ponosi. Pytanie otwarte co w sytuacji gdy zrobisz retrofit i on spowoduje usterkę?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl