Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 460037 razy)

pireus

• Gość
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1800 dnia: 20 Lutego 2024, 09:15:13 »
Ale zdajesz sobie sprawę, że to nie jest problem tylko z toyotą. Absolutna większość, jak nie wszyscy producenci mają podobne zapisy. Zresztą - one po prostu mają sens.
Dokładnie tak jest. Dlatego wstawienie kawałka blachy jest bezpieczne, gorzej  może być po wpięciu się w wiązki elektryczne, przy montowaniu jakiejś chińszczyzny czy cholera wie czego.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1801 dnia: 20 Lutego 2024, 17:44:56 »
Poznałem koszty produkcji osłonek złącza lampy i nadkola. Jeśli kogoś interesuje, zapraszam za wiadomość prywatną.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #1802 dnia: 20 Lutego 2024, 20:28:58 »
Poznałem koszty produkcji osłonek złącza lampy i nadkola. Jeśli kogoś interesuje, zapraszam za wiadomość prywatną.
Moja opinia jest taka , jeśli TOYOTA zna słaby punkt w temacie kradzieży RAV4 /prawie 900 sztuk kradzieży w 2023 r , to prawie co 10 ty sprzedany w roku ubiegłym / , to winna szybko kupić licencję od kol. Bartka i montować po kosztach własnych , a chętnych 
by nie brakowało .
Ale oni nie czytają forum , bo jak reklamowałem w poprzednim z 2019 RAV4 mazanie wycieraczek to bezczelnie odpowiedzieli , że nie znają tematu ! Proszę sobie kupić i  wymienić pióra na nowe  , bo tego gwarancja RELAX nie obejmuje i tak niestety musiałem
zrobić , bo akurat auto sprzedawałem .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1803 dnia: 20 Lutego 2024, 20:52:20 »
Panowie , aby była jasność. Cena jednostkowa za produkcję jednego kpl wynosi 120 zł . Przy większym zamówieniu min 20 szt cena za jeden kpl wynosi ok 90 zł za kpl.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #1804 dnia: 20 Lutego 2024, 21:12:22 »
Dlatego wstawienie kawałka blachy jest bezpieczne, gorzej�  może być po wpięciu się w wiązki elektryczne, przy montowaniu jakiejś chińszczyzny czy cholera wie czego.

I tak i nie. Jeśli wpięcie naruszy/zmodyfikuje jakieś oprogramowanie lub układy sterujące i doprowadzi to do awarii to tak, mogą odmówić naprawy gwarancyjnej.
Najczęściej jednak nie ma dodatkowych problemów, albo są nieistotne dla gwarancji.
Sam miałem tak z chińskim HUDem, który zamontowałem w C-HR.
Na przeglądzie zaraz po montażu było OK. Na przeglądzie po roku nie mogli zrobić testu baterii trakcyjnej. HUD coś wyrzucał i było to odczytywane jako błąd, teas się nie udał. Doszli do tego, że to HUD, odłączyli, test przeszedł. Zrobili doatkowe testy i wszystobyło OK.
Dostałem tylko zalecenie abym przy następnym przeglądzie sam odłączył HUD, albo ich poinformował o problemie.
Tak więc obyło się bez większych kłopotów.
Ostatecznie jednak HUD wyrzuciłem.
Za to założyłem kamerkę FITCAMX.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1805 dnia: 20 Lutego 2024, 22:08:25 »
Panowie , aby była jasność. Cena jednostkowa za produkcję jednego kpl wynosi 120 zł . Przy większym zamówieniu min 20 szt cena za jeden kpl wynosi ok 90 zł za kpl.
Zbierasz 20 chętnych czy sukcesywnie wysyłasz?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1807 dnia: 20 Lutego 2024, 22:52:03 »
prawie 900 sztuk kradzieży w 2023 r , to prawie co 10 ty sprzedany w roku ubiegłym
Chyba porownujesz ilość kradzieży wszystkich toyot do ilości rejestracji rav4
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2024, 22:54:31 wysłana przez firek »

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1808 dnia: 20 Lutego 2024, 23:10:38 »

Szkoda przepłacać, jak będzie może z 10-ciu chętnych to puszczę na produkcję pasuje. Może uda się coś jeszcze ponegocjować.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1809 dnia: 20 Lutego 2024, 23:11:12 »

Szkoda przepłacać, jak będzie może z 10-ciu chętnych to puszczę na produkcję pasuje. Może uda się coś jeszcze ponegocjować.
Słuszna racja.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1810 dnia: 20 Lutego 2024, 23:21:40 »
Słuszna racja.
Masz rację, ale mimo wszystko...nie można mieć „słusznej racji” – takie połączenie to pleonazm ;) Bez urazy, ja też się mylę i to często.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1811 dnia: 20 Lutego 2024, 23:29:20 »
Jak najbardziej można mieć słuszną rację poprawnie językowo. I najwyraźniej nie znasz powiedzenia z którego to pochodzi. Słuszna racja psiej zupy. Czyli właściwe, oczekiwane rozwiązania jakiegoś problemu, zagadnienia czy kłopotu.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2024, 23:37:34 wysłana przez topoll »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1812 dnia: 20 Lutego 2024, 23:34:17 »
Jak najbardziej można mieć słuszną rację.
Tak wiem, ale nie w tym znaczeniu. A generalnie, trzymajmy się zasady, że  RACJA i SŁUSZNOŚĆ to synonimy: można MIEĆ RACJĘ i można MIEĆ SŁUSZNOŚĆ. Oba te połączenia mają takie samo znaczenie i są tak samo poprawne. Nie można natomiast mieć „słusznej racji” – takie połączenie to pleonazm, czyli niepoprawne wyrażenie, w którym część podrzędna gramatycznie zawiera elementy treściowe występujące w wyrazie nadrzędnym, innymi słowy: wyrażenie składające się z wyrazów znaczących to samo lub prawie to samo. WIEM, jest "furtka" Ale nie tu :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1813 dnia: 20 Lutego 2024, 23:51:55 »
Jak najbardziej można mieć słuszną rację.
Tak wiem, ale nie w tym znaczeniu. A generalnie, trzymajmy się zasady, że  RACJA i SŁUSZNOŚĆ to synonimy: można MIEĆ RACJĘ i można MIEĆ SŁUSZNOŚĆ. Oba te połączenia mają takie samo znaczenie i są tak samo poprawne. Nie można natomiast mieć „słusznej racji” – takie połączenie to pleonazm, czyli niepoprawne wyrażenie, w którym część podrzędna gramatycznie zawiera elementy treściowe występujące w wyrazie nadrzędnym, innymi słowy: wyrażenie składające się z wyrazów znaczących to samo lub prawie to samo. WIEM, jest "furtka" Ale nie tu :)
Toż napisałem dlaczego jest to poprawne. Jest to paralela psiej miski (czyli zaspakajania potrzeby psa - „należy się jak psu micha”) i zaspakajania innych potrzeb czy interesów grupy ludzi. Nie ma natomiast żadnego związku z walidacją poglądów czy słusznością argumentów. I nadal nie wyczerpaliśmy wszystkich znaczeń niepozornego słówka „racja”…

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #1814 dnia: 21 Lutego 2024, 06:43:38 »

Jak się tych powiedzmy "dziesięciu" uzbiera, to dasz znać na forum? Ja się oczywiście wpisuję na listę :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl