Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 460006 razy)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1920 dnia: 14 Marca 2024, 11:21:17 »
Te żeberka wcześniej już były.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1921 dnia: 14 Marca 2024, 13:04:55 »
TCE odpisało. "dziękujemy za kontakt. W nawiązaniu do przesłanej przez Pana wiadomości uprzejmie informuję, iż na ten moment owa akcja nie jest planowana w Polsce."
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1922 dnia: 14 Marca 2024, 13:45:39 »
Wygląda na to, że trzeba zalać TCE pismami domagającymi się reakcji od użytkowników z powołaniem się na przypadek z GB.
Przecież nie jest tak, że w GB kradną (185 Toyot) więcej RAVek niż w PL (869 Toyot, w tym 189 RAV4) i dlatego tam Toyota reaguje, a u nas nie.
Wręcz przeciwnie wg statystyk w Polsce ginie 5 razy tyle Toyot co w GB.
Więc raban powinien być znacznie większy.
Chyba rację ma kolega Kuba, że nie bijemy się o swoje jak w innych krajach i dlatego robią nas w ciula z uśmiechem na ustach.

ps. swoją drogą w GB to z Range Roverami mają prawdziwy Armagedon - w 2023 skradziono 924 szt.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2024, 13:48:34 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1923 dnia: 14 Marca 2024, 13:55:07 »
...nie chyba, tylko na pewno ma rację.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1924 dnia: 14 Marca 2024, 13:55:31 »
że mozna TCE naciskać skoro sie dało w GB..
W GB jak Toyota, kilka lat temu wciskała kit na temat możliwości korzystania z ML, co okazało się nieprawdą, to za darmo nawigację musieli montować.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #1925 dnia: 14 Marca 2024, 14:10:01 »
Myślę że można bezpiecznie założyć, że owe żeberka mają wszyscy. Naoglądałem się na różnych aukcjach zdjęć tych lamp i wszystkie lampy z RAV4 5gen je mają, z jednej strony reflektora 3 żeberka a z drugiej 2 żeberka. Natomiast mogą być one w różnym stanie, np. wygięte, co w przypadku używek się zdarza.
Co się podziało u Bartka nie wiem, może skutecznie przykręcił blachę zabezpieczającą na żeberkach bez podkładki (bo teoretycznie jest to możliwe), może dociskając blachę te żeberka nieświadomie odgiął. Skoro zabezpieczenia skutecznie założył to trudno domagać się by specjalnie na nowo zdejmował zderzak i rozkręcał zabezpieczenia tylko po to, by wyjaśnić tajemnicę czy ma te żeberka pod blachą, czy też nie :) 

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1926 dnia: 14 Marca 2024, 15:09:36 »
TCE odpisało. "dziękujemy za kontakt. W nawiązaniu do przesłanej przez Pana wiadomości uprzejmie informuję, iż na ten moment owa akcja nie jest planowana w Polsce."
To co, może marekj prześle nam treść maila który pisał do TCE i wyślemy wszyscy do nich jednocześnie co by spam dostali o jednoznacznej treści?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1927 dnia: 14 Marca 2024, 15:10:54 »
...nie chyba, tylko na pewno ma rację.
No chyba.
ps. u mnie to pewnie stąd, że obok są dwie miejscowości: Chyby i Podchyby ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1928 dnia: 14 Marca 2024, 15:13:03 »
To co, może marekj prześle nam treść maila który pisał do TCE i wyślemy wszyscy do nich jednocześnie co by spam dostali o jednoznacznej treści?
Jak najbardziej jestem za. Zawsze to mniej roboty Ctrl-C Ctrl-V niż samemu tworzyć ... i po temacie.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1929 dnia: 14 Marca 2024, 15:20:52 »
Treść nie jest szczególnie wyszukana:

"
Dzień dobry,

Znalazłem dziś taki artykuł dotyczący samochodów Toyota w Wielkiej Brytanii. Wynika z niego, że pojawiła się możliwość wykonania zabezpieczenia magistrali CAN przed łatwym dostępem przez złodzieja. Jak się nietrudno domyślić chodzi o wtyczkę przy reflektorach dostępną po rozcięciu nożem nadkola.

https://mag.toyota.co.uk/toyota-gb-statement-on-vehicle-theft/

Czy taka akcja jest planowana również w Polsce? Posiadam samochód Rav4 wyprodukowany w ......... roku i byłbym zainteresowany wykonaniem takiego zabezpieczenia

Z poważaniem
....
"
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1930 dnia: 14 Marca 2024, 15:24:22 »
Dodam ze w odpowiedzi otrzymałem rowniez link do opisu zabepieczeń obecnie stosowanych :)
https://www.toyota.pl/swiat-toyoty/nowosci/pelen-pakiet-zabezpieczen-antykradziezowych

W sumie to można by ta moja treść zmodyfikować podkreślając informacje z artykulu o spadku kradzieży w GB po zastosowaniu osłony jak rownież wskazac że nasze zabezpieczenia typu Meta czy Cobra srednio chronią.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #1931 dnia: 14 Marca 2024, 15:42:30 »
W UK niektóre ubezpieczalnie przestały ubezpieczać RAV4, zwłaszcza dla mieszkańców Londynu i okolic, w inny stawki podwoiły się, więc to mogło mieć wpływ na reakcje Toyota GB i ich oficjalne stanowisko, że coś robią w tym temacie i nie pozostawili użytkowników samych sobie. A pewnie i pozew zbiorowy ten na wzór właścicieli KIA/Hyundai w USA był na horyzoncie.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2024, 15:49:22 wysłana przez wpisdu »

Offline darkanian82

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lancer
« Odpowiedź #1932 dnia: 14 Marca 2024, 18:48:18 »
Druga wersja blokady CAN jest już u mnie. Wysyłam dziś 3 przesyłki do osób, które otrzymały już paczki z pierwszą wersją. Mam nadzieję, ze teraz lepiej będą pasowały.
Pozostałe przesyłki nadam w ciągu weekendu.

Dajcie znać czy lepiej to pasuje. Ale i tak pewnie nie obejdzie się bez dystansów w postaci nakrętek (dołączam do wysyłek).

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1933 dnia: 14 Marca 2024, 19:06:48 »
Ja bym tylko zmienił - że nie pytamy ale żądamy.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1934 dnia: 14 Marca 2024, 23:28:53 »
Myślę że można bezpiecznie założyć, że owe żeberka mają wszyscy. Naoglądałem się na różnych aukcjach zdjęć tych lamp i wszystkie lampy z RAV4 5gen je mają, z jednej strony reflektora 3 żeberka a z drugiej 2 żeberka. Natomiast mogą być one w różnym stanie, np. wygięte, co w przypadku używek się zdarza.
Co się podziało u Bartka nie wiem, może skutecznie przykręcił blachę zabezpieczającą na żeberkach bez podkładki (bo teoretycznie jest to możliwe), może dociskając blachę te żeberka nieświadomie odgiął. Skoro zabezpieczenia skutecznie założył to trudno domagać się by specjalnie na nowo zdejmował zderzak i rozkręcał zabezpieczenia tylko po to, by wyjaśnić tajemnicę czy ma te żeberka pod blachą, czy też nie :)
Będę montował w wolnym czasie stronę prawą,więc i tak zderzak zleci w dół i się wszystko okaże

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl