Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 460084 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miętus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1995 dnia: 16 Kwietnia 2024, 21:14:42 »
Cześć
Wybaczcie to mój 1 post i być może przeoczyłem gdzieś informację, dlaczego spersonalizowane odcięcie zapłonu (w sensie, ze przełącznik jest gdzieś ukryty) nie jest lepsze od tej blaszki na szynę CAN. Ta blaszka to oczywiście super inicjatywa, rzadko spotykana w społecznościach. Jednakże odcięcie nie powoduje utraty gwarancji i ponadto nie pozwoli uruchomić pojazdu (nawet napędu elektrycznego) po zdekodowaniu kluczyka w module CAN lub GameBoyu.

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1996 dnia: 16 Kwietnia 2024, 22:00:01 »
Chyba nikt tu nie twierdzi, że blacha lepsza od ukrytej blokady. Jedno i drugie dobre jeśli złodziej się tego nie spodziewa.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1997 dnia: 16 Kwietnia 2024, 22:03:24 »
Odcięcie najlepsze. Zwłaszcza, jeśli jest autorskie i Twoje najtwojsze. Problem polega na tym, że NIKT nie opublikuje jak to zrobił i co odciął, bo wtedy straci to większość swoich walorów.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1998 dnia: 16 Kwietnia 2024, 22:55:44 »
I trzeba umieć tak odciąć, by odcięcie nie wywoływało kaskady rejestracji błędów w systemie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1999 dnia: 17 Kwietnia 2024, 06:52:01 »
Problem polega na tym, że NIKT nie opublikuje jak to zrobił i co odciął, bo wtedy straci to większość swoich walorów.
Oczywiście, bo jakiś łobuz go wytropi i ukradnie samochód. Wolne żarty. A tak, naprawdę pewnie nikt tego nie zrobił, bo nie jest to we współczesnych samochodach takie proste.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2000 dnia: 17 Kwietnia 2024, 08:10:34 »
Odcięcie najlepsze. Zwłaszcza, jeśli jest autorskie i Twoje najtwojsze. Problem polega na tym, że NIKT nie opublikuje jak to zrobił i co odciął, bo wtedy straci to większość swoich walorów.
Najgorsze są zabezpieczenia montowane w ASO bo wszystkie auta mają identyczne. Te które są oferowane na forum nawet po opisaniu sposobu montażu spełniają swoją funkcję bo dotyczą małego procenta aut, nikt się z nimi nie eksponuje oznaczeniami/naklejkami albo przy zamówieniu nie podajesz namiarów auta w postaci numerów rej.vinów itp.więc zaskoczenie złodzieja pewne.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2024, 08:21:27 wysłana przez ledziu »

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #2001 dnia: 17 Kwietnia 2024, 08:42:02 »
I trzeba umieć tak odciąć, by odcięcie nie wywoływało kaskady rejestracji błędów w systemie.

Właśnie. U mnie na wsi nikt nie chciał się z tego powodu podjąć.

Jeśli znacie, to dajcie proszę namiary takowego z zachodniopomorskiego.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2002 dnia: 17 Kwietnia 2024, 09:42:29 »
Problem polega na tym, że NIKT nie opublikuje jak to zrobił i co odciął, bo wtedy straci to większość swoich walorów.
Oczywiście, bo jakiś łobuz go wytropi i ukradnie samochód. Wolne żarty. A tak, naprawdę pewnie nikt tego nie zrobił, bo nie jest to we współczesnych samochodach takie proste.
Ten scenariusz jest mało prawdopodobny ale jeśli konkretne zabezpieczenie zostanie opisane i zastosowane w wielu autach to przestaje zaskakiwać złodzieja.
Branża przestępcza też czytuje fora motoryzacyjne. Z tego względu zabezpieczenia typu Cobra, BLE są łatwe do pokonania gdyż szeroko znane - łatwo się dowiedzieć gdzie są wpinane moduły.
Nawet znane zabezpieczenie może być skuteczne jeśli jego obejście wymaga dłuższego czasu - np. okno / drzwi w budynku w  wersji antywłamaniowej są do sforsowania ale wymaga to np. 15...20 minut pracy łomem i to odstrasza potencjalnych złodziei.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2024, 10:27:47 wysłana przez Markid »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2003 dnia: 17 Kwietnia 2024, 10:25:22 »
nie podajesz namiarów auta w postaci numerów rej.vinów itp.
Z tym VIN to masz faktycznie jakoś problem  :cheesy: Może zrobimy próbę i podam Ci VIN mojego samochodu , jak go wytropisz gdzie stoi, daję 1 tys. zł , bo to ponoć łatwizna, jak nie dasz rady Ty mi odpalasz taką sumę.

Offline Miętus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2004 dnia: 17 Kwietnia 2024, 11:29:28 »
Ja własnie przed zakupem dużo dzwoniłem i dowiadywałem się o możlwiych opcjach. Na początku po nieoficjalnej rozmowie z firmą leasingową obsługującą Lexusa miałem zamiar założyć niby mniej popularne rozwiązanie od Expero (omega immo), ponieważ właśnie to oni stosowali i podobno nic im nie ukradli. Jednkaże po rozmowie z rzeczoznawcą, który powiedział, żeby darować sobie komercyjne rozwiązana i stosować jedynie spersonalizowane oraz mechaniczne zacząłem dzownić po warsztatach i pytać. Dużo odmawiało, ponieważ boją się dotykać hybryd, których nie znają zbyt dobrze. Ostatecznie znalazłem (All Japanese Cars / Warszawa) i za 700 PLN w 6h mi zamontowali. Można wybrać sobie miejsce gdzie będzie przełącznik, albo sami proponują. Działa bez błędów w systemie i faktycznie nawet na trybie EV nie rusza.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2005 dnia: 17 Kwietnia 2024, 20:02:38 »
nie podajesz namiarów auta w postaci numerów rej.vinów itp.
Z tym VIN to masz faktycznie jakoś problem  :cheesy: Może zrobimy próbę i podam Ci VIN mojego samochodu , jak go wytropisz gdzie stoi, daję 1 tys. zł , bo to ponoć łatwizna, jak nie dasz rady Ty mi odpalasz taką sumę.
Z handlarzem chcesz się zakładać?
Proste, że wytropi ale zamiast 1 tys. zł usłyszysz 1000 wymówek no i pogadanki w gratisie. :)

Offline spider200

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 PLUG-IN
« Odpowiedź #2006 dnia: 18 Kwietnia 2024, 09:25:27 »
Wczoraj zamontowałem zestaw w PLUG-INie z 2023r, nie obeszło się bez delikatnej korekty blachy za nadkolem z powodu jakieś chłodniczki. Więc blacha została przycięta. Reszta bez problemu. Nie mogę dołączyć zdjęć bo bym pokazał w czym tkwi problem. Dzięki i pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2024, 09:29:56 wysłana przez spider200 »

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2007 dnia: 22 Kwietnia 2024, 09:10:43 »
Weekend majowy zapasam więc chyba wezmę się za montaż jak dam rade. Mam pytanie: dostaliśmy po dwie małe osłony tzn., że tam są dwa złącza do zabezpieczeni?

Offline miszkoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: XA5
« Odpowiedź #2008 dnia: 22 Kwietnia 2024, 10:02:31 »
to ja ustawię się w kolejce po drugi zestaw dla znajomego, widział montaż i się przekonał :)

1. koks70
2. miszkoo - 1 x kpl.
3.

Offline wapn

• Początkujący
  • Samochód:: highlander
« Odpowiedź #2009 dnia: 23 Kwietnia 2024, 15:27:49 »
Czy ta osłona będzie pasować do innych Toyot?
Szczególnie mam na myśli najnowszy model Highlandera.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl