Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459896 razy)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #2235 dnia: 21 Marca 2025, 12:55:50 »
Si
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Techniczny

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 2.0 2022
« Odpowiedź #2236 dnia: 22 Marca 2025, 17:57:13 »
Nie prawda.
OK, napisałem na początku że specjalista nie jestem. Czy możesz cos konstruktywnego wnieść do dyskusji skoro masz lepszą wiedzę?
Szkoda czasu, nie jest to Tobie potrzebne i nie da się tego napisać w jednym zdaniu czy nawet w 10. Nie znasz budowy, zasady działania sieci CAN ani urządzeń opartych o tą sieć więc nie rozumiesz, że się nie da.
Nie wpłyniesz na urządzenie Canblu (sprzedawane przez pośredników jako CANLOCK) poprzez istniejąca w aucie sieć CAN. Więc nie ma co fermentu siać.
OK, dzięki za informację, a co z BLE? :)

Jak masz BLE to możesz spać spokojnie . Do samochodu sie dostaną po Canie ale go nie odpalą . Dlatego przed akcja zaglądają przez szybę aby zobaczyć w co jest uzbrojony samochód ....
RAV 4 2.0 AWD CVT Comfort  2022

Offline darkanian82

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lancer
« Odpowiedź #2237 dnia: 11 Kwietnia 2025, 20:45:55 »
Mam już wszystkie blaszki u siebie.
W weekend pakowanie i zaczynam wysyłki. Myślę, że najpóźniej do środy (16.04.2025) wszystkie przesyłki powinny być u wszystkich zainteresowanych.

Offline darkanian82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2238 dnia: 16 Kwietnia 2025, 21:34:29 »
Ponieważ pojawiały się pytania odnośnie instrukcji instalacji blach, poniżej skrócona wersja instrukcji montażu:

1. Blacha nadkola - lewa strona
Przykręcamy blacha wykorzystując szpilki gwintowane M6 zaznaczone na zdjęciu poniżej:

2. Blaszki na wtyczki modułu świateł - spód obu reflektorów
Wykorzystujemy śruby mocujące moduł świateł i za ich pomocą przykracamy blachę blokującą wtyczkę. W razie wystąpienia problemów z dopasowaniem blaszki do otworów mocujących (wystające żeberka dookoła otworu gwintowanego) dodajemy dystans w postaci nakrętki M6 (w zestawie). Dzięki temu blaszka jest trochę wyżej i mijamy wystające żeberka a blacha układa się równo. Z doświadczenia innych użytkowników wiem, że wkręty mogą zostać oryginalne a ich długość jest wystarczającą.

W razie dodatkowych pytań proszę o wiadomość priv.

Offline Arogol78

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CHR
« Odpowiedź #2239 dnia: 18 Kwietnia 2025, 13:43:53 »
Cześć wszystkim. Wreszcie zdecydowałem się na rejestrację na forum :) Czy orientuję się ktoś, czy blaszki będą pasować do innych modeli: Toyota CHR, Lexus RX IV Gen.
Kiedyś spotkała mnie przykra sytuacja i chciałbym maksymalnie się zabezpieczyć i utrudnić życie potencjalnym złodziejom.

Offline darkanian82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2240 dnia: 19 Kwietnia 2025, 08:39:21 »
Pracuję nad innymi modelami ale nie jest to takie proste. W tej chwili przymierzam się do Lexusa NX i mam już pierwsze sztuki takich blaszek do przymiarki.
Niestety nie mam bezpośredniego dostępu do tych modeli samochodów Toyoty więc takie prototypowanie trochę czasu zajmuje.

Wysłane z mojego DN2103 przy użyciu Tapatalka

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #2241 dnia: 19 Kwietnia 2025, 22:54:25 »
Te blaszki mają sens jak autko nie ma żadnego zabezpieczenia typu np. BLE, no chyba że ma tylko laskę na kierownicę.

Offline lp78

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 hybridplug
« Odpowiedź #2242 dnia: 20 Kwietnia 2025, 20:11:05 »
Pracuję nad innymi modelami ale nie jest to takie proste. W tej chwili przymierzam się do Lexusa NX i mam już pierwsze sztuki takich blaszek do przymiarki.
Niestety nie mam bezpośredniego dostępu do tych modeli samochodów Toyoty więc takie prototypowanie trochę czasu zajmuje.

Wysłane z mojego DN2103 przy użyciu Tapatalka

Witam.
Będą jeszcze zbierane zamówienia do rav4? Rozważam instalacje w mojej rav4 hybrid plugin 2022. Z góry dziękuję za info.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #2243 dnia: 21 Kwietnia 2025, 20:21:21 »
Te blaszki mają sens jak autko nie ma żadnego zabezpieczenia typu np. BLE, no chyba że ma tylko laskę na kierownicę.
BLE akurat nie wydaje się być zabezpieczeniem wysokiej klasy i z tego co rozumiem raczej nie blokuje komunikacji po CANie, więc po podłączeniu do CANa (bez blaszki) mimo BLE istnieje ryzyko, że auto się odpali.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2025, 20:22:59 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline wjotek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 2021
« Odpowiedź #2244 dnia: 22 Kwietnia 2025, 11:11:31 »

Te blaszki są dużo więcej warte niż BLE. Blaszek w Polsce jest 20 sztuk, BLE pewnie kilka tysięcy, w co - 2- giej RAVCE. Jeśli myślisz że jakiś złodziejaszek przestraszy się BLE to możesz się nieco zdziwić...

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2245 dnia: 22 Kwietnia 2025, 14:23:06 »

Te blaszki są dużo więcej warte niż BLE. Blaszek w Polsce jest 20 sztuk, BLE pewnie kilka tysięcy, w co - 2- giej RAVCE. Jeśli myślisz że jakiś złodziejaszek przestraszy się BLE to możesz się nieco zdziwić...
Zgadzam się, szkoda, że nadal nie wiemy co właściwie BLE odcina i co się wydarzy po wpięciu do CANa bezpośrednio. :(

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2246 dnia: 22 Kwietnia 2025, 14:32:34 »
Z punktu widzenia użytkownika BLE odcina przycisk Start/Stop. Nie ma żadnej reakcji na jego naciskanie, gdy nie mamy przy sobie pastylki. Ale to tak w formie żartu, bo chyba nie jest to tak prosto zrobione, że BLE jest wpięte w kabelek z przycisku do jakiejś centralki. ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #2247 dnia: 22 Kwietnia 2025, 18:24:13 »
Zgadzam się, szkoda, że nadal nie wiemy co właściwie BLE odcina i co się wydarzy po wpięciu do CANa bezpośrednio. :(

nie wiemy jak działa i co odcina i co się wydarzy ... ale wiemy na pewno, że jest do kitu

Offline qropatwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2248 dnia: 22 Kwietnia 2025, 20:02:28 »
A co sadzicie o blokadzie CAN, np. https://zabezpiecz-auto.pl/urzadzenia/ ?

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2249 dnia: 22 Kwietnia 2025, 23:34:30 »
A co sadzicie o blokadzie CAN, np. https://zabezpiecz-auto.pl/urzadzenia/ ?
Myślę, że canlock i wszelkie pochodne, bo są różni producenci to jedno z niewielu sensownych zabezpieczeń elektronicznych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl