Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin CrossClimate 2 czy Dębica Navigator 3?  (Przeczytany 8063 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Opony całoroczne Michelin CrossClimate 2 czy Dębica Navigator 3?
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Listopada 2021, 22:52:34 »
No kurna cud. Właśnie udowodniłeś istnienie cudów
auto auris hybryda, zawsze spokojna jazda, bez gwałtownych hamowań czy przyspieszeń, zakręty zawsze pokonywane delikanie
opony założone przez poprzedniego właściciela przy przebiegu 48tyś
auto kupione z przebiegiem 56tyś
obecnie 130tyś z czego 6tyś było na oponach zimowych
codziennie dojazd do pracy w 90% drogą expresowa na tempomacie 100km/h
no nie mają ciężko te opony dlatego 100tyś na nich zrobię spokojnie
mam tu jutro foty wrzucić z suwmiarką? no jak się emerycko traktuję oponę klasy premium to tak jest
https://www.auto-swiat.pl/dobry-warsztat/porady-dla-kierowcow/test-opon-calorocznych-w-rozmiarze-22545-r-17-ktore-sa-najlepsze-na-lato-i-na-zime/s6epykh#slajd-16

aaaa
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,27077.885.html
w tym temacie powyżej "pluto" miał te same opony i robił pomiary co 10tyś km
w poście #888 pisze że zrobił na nich 80tyś i miały ponad 4mm a po sprzedaży kolejny właściciel zrobił 20tyś na nich zanim je zmienił tak że 100tyś na tych oponach jest realne
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2021, 22:59:01 wysłana przez jacek1979 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Listopada 2021, 23:13:39 »
W takim razie przejechane mają 76kkm i zużyte 2mm...
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2021, 23:19:22 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Listopada 2021, 23:17:57 »
... to do 2mm wysokości bieżnika zrobisz jesze dodatkowe  114kkm :) Cofam, to nie cud, to magaia ;) 190kkm do 2mm!!!
Tak na marginesie:
"O żywotności opony decyduje nie tylko zastosowana mieszanka gumowa, ale również technologie i rozwiązania mające na celu wydłużenie trwałości ogumienia. Dlatego często bywa, że opony klasy premium charakteryzują się dłuższą żywotnością niż modele z niższej półki. Są również marki, które specjalizują się w produkcji opon wyróżniających się wyjątkowo długimi przebiegami, jak np. Michelin czy Goodyear. I właśnie przedstawiciel tego ostatniego koncernu zasłużył na wyróżnienie, gdyż w ostatnim teście ADAC sprawdzającym opony letnie w rozmiarze 205/55 R16 model Goodyear Efficient Grip Performance 2 wykazał się najdłuższym, prognozowanym przebiegiem wynoszącym ponad 55 000 km. Dla porównania przebieg najsłabszej opony określono na  24 800 km, różnica wynosiła zatem aż 120%."
https://www.voida.pl/blog/zywotnosc-opon-jakie-opony-sa-najlepsze-pod-wzgledem-przebiegu-/73416

« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2021, 23:20:57 wysłana przez Krisman »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Listopada 2021, 23:23:26 »
w ostatnim teście ADAC sprawdzającym opony letnie w rozmiarze 205/55 R16 model Goodyear Efficient Grip Performance 2 wykazał się najdłuższym, prognozowanym przebiegiem wynoszącym ponad 55 000 km.
W teście Auto Bild CC+ miały prognozowany przebieg 70 tys. km.  Te testy chyba nie są standaryzowane, więc trzeba uważać z porównywaniem.  Z pewnością zimówki żyją krócej.  W poprzednim aucie zrobiłem 124 tys. km na jednym komplecie letnich i zimowych Continentali, zimowe zrobiły 45-50 tys. km i były do wymiany, letnie jeszcze spokojnie mogły z 10 tys. km zrobić.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Listopada 2021, 23:30:17 »
W teście Auto Bild CC+ miały prognozowany przebieg 70 tys. km.  Te testy chyba nie są standaryzowane, więc trzeba uważać z porównywaniem.  Z pewnością zimówki żyją krócej.  W poprzednim aucie zrobiłem 124 tys. km na jednym komplecie letnich i zimowych Continentali, zimowe zrobiły 45-50 tys. km i były do wymiany, letnie jeszcze spokojnie mogły z 10 tys. km zrobić.
No tyle to i ja robię od wielu lat :) Ale tu mamy przykład opony all season, gdzie na jednym komplecie kolega może przejechać 190kkm i bieżnik nadal będzie miał 2mm, co jest wartością większą niż dopuszcza polskie prawo :) Księga Guinessa  :cool:
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2021, 23:33:05 wysłana przez Krisman »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Listopada 2021, 19:31:36 »
Te testy to w sumie są mało wiarygodne. Co test to inne wyniki. W najnowszym tygodniku "Motor" w teście opon całorocznych zwycięzca to Continental AllSeasonContact, 2. Goodyear Vector 4 Seasons Gen 3, , 3. Bridgestone Weather Control A005 EVO, 4. Michelin Crossclimate +.  Mam mętlik w głowie. W tym roku pierwsze w życiu wielosezonówki kupiłem Continental AllSeasonContact. Jak się zedrą, następne kupię prawdopodobnie Micheliny CC , bo tak wszyscy je chwalą, mimo że zdobyły dopiero 4 miejsce i będę miał wiarygodne porównanie bez tych pseudotestów.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2021, 19:36:43 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Listopada 2021, 19:45:33 »
chyba że ktoś jest emerytem

Ja! :-) Powinno się pisać, że ktoś jest 80-letnim dziadkiem, albo choćby gospodynią domową za kierownicą, to wtedy bym zrozumiał, ale np. 50 czy 60 letni emeryt ma jeździć gorzej od młodych? Szczególnie taki, co jeździ już np. 30 - 40 lat? Co się tak wszyscy czepiają tych emerytów. Tacy dumni młodsi kierowcy, że dla nich emeryt to gorszy sort jakiś czy co? Wystarczy być młodym i z automatu jest się świetnym kierowcą, a emeryt to już zawalidroga jakaś?
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2021, 19:49:24 wysłana przez fynooh »

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Listopada 2021, 20:07:45 »
Tacy dumni młodsi kierowcy, że dla nich emeryt to gorszy sort jakiś czy co? Wystarczy być młodym i z automatu jest się świetnym kierowcą, a emeryt to już zawalidroga jakaś?

Zauważyłem u mnie w mieście, że gdy ktoś długo waha się z wjazdem na rondo (po prostu boi się wjechać), mimo, że ja już bym wjechał ze dwa razy, to albo jest kobieta (w dowolnym wieku) albo starszy mężczyzna (emeryt).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Listopada 2021, 20:17:04 »
Młodzi myślą że wszystko wiedzą i "pozjadali wszystkie rozumy", a starsi dorośli do tego, że  zrozumieli jak ta wiedza jest złudna.
Co do opon, liczy się też konkrety rozmiar, stąd takie różnice.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Listopada 2021, 20:41:41 »
Zauważyłem u mnie w mieście, że gdy ktoś długo waha się z wjazdem na rondo (po prostu boi się wjechać)

A skąd wiesz, czy się boi, czy jest po prostu rozsądnie ostrożniejszy?

mimo, że ja już bym wjechał ze dwa razy

Z tych dwóch razy, raz byś zajechał komuś drogę. Ktoś, kto powoli i spokojnie wjeżdża na rondo, nie znaczy, że się boi. Po prostu jedzie sobie na luzie, zgodnie z przepisami, a ty jeździsz pewnie po młodzieńczemu, nerwowo i irytuje cię taka spokojna jazda.

A opony w "Motorze" były testowane o rozmiarze 215/60 R16. Ciekawy jestem, jak się mają rozmiary do wyników testów jeśli chodzi o szerokie opony i węższe, bo profil opony ma chyba mniejsze znaczenie?
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2021, 20:44:59 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Listopada 2021, 21:02:22 »
Wszystko ma znaczenie (profil np. W jeździe po łuku)
Ten sam model w zależności od rozmiaru będzie zachowywał się zupełnie inaczej, ale z zasady w określonym zakresie. Więc jeśli opona jest dobra,  to będzie w każdym rozmiarze zadowalająca.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2021, 21:04:36 wysłana przez Krisman »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Listopada 2021, 23:09:39 »

Ja! :-) Powinno się pisać, że ktoś jest 80-letnim dziadkiem, albo choćby gospodynią domową za kierownicą, to wtedy bym zrozumiał, ale np. 50 czy 60 letni emeryt ma jeździć gorzej od młodych? Szczególnie taki, co jeździ już np. 30 - 40 lat? Co się tak wszyscy czepiają tych emerytów. Tacy dumni młodsi kierowcy, że dla nich emeryt to gorszy sort jakiś czy co? Wystarczy być młodym i z automatu jest się świetnym kierowcą, a emeryt to już zawalidroga jakaś?

Chodzi o to że emeryt już się do pracy nie spieszy, do niej nie dojeżdża i jest już na tyle doświadczonym kierowcą że i na najtańszej Dębicy przejeździ zimę.  :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Listopada 2021, 00:22:53 »

Chodzi o to że emeryt już się do pracy nie spieszy, do niej nie dojeżdża i jest już na tyle doświadczonym kierowcą że i na najtańszej Dębicy przejeździ zimę.  :grin:
A gdzie jest napisane że do pracy trzeba się spieszyć!!!!! Nie łatwiej pracować w domu ,albo nie pracować wcale.;))
RAV4 2.5 hybrid

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Listopada 2021, 11:36:29 »
3. Bridgestone Weather Control A005 EVO, 4. Michelin Crossclimate +.
I tu właśnie widać wiarygodność testów :(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl