Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479638 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1260 dnia: 22 Listopada 2022, 20:21:07 »
Cytat:  link=topic=52265.msg759437#msg759437 date=1669130099

... i chyba lubię tych serwisantów, zawsze można pogadać o czymś na czasie w tematach moto.
To mnie przekonuje

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1261 dnia: 22 Listopada 2022, 21:04:51 »
Odebrałem dziś samochód. O odczuciach nie będę pisał, bo to dopiero pierwsze kilometry, ale jest kilka rzeczy, o których chyba jeszcze nikt nie wspomniał:
  • opony, na których przyjechał mój samochód to Dunlop SP Sport Maxx 050
  • 1000zł bonusu na akcesoria można wydać na jeden z wideorejestratorów Mio, ale trzeba dopłacić za montaż, w moim przypadku 200zł. Czyli zamiast 1700zł zapłaciłem 900zł za przód+tyl
  • za ubezpieczenie OC+AC zapłaciłem 4300zł (pełna bezwypadkowa historia OC, bez historii AC)
  • po wymontowaniu progów bocznych z wersji Premiere Edition zostają otwory montażowe. Sprowadzenie zaślepek, które normalnie są w niższych wersjach, trwa parę dni
  • paliwa wystarczyło na 7km i samochód się zatrzymał :shock: Gdybyśmy poszukali najbliższej stacji to by wystarczyło, ale jechaliśmy z nastawieniem - jedziemy w kierunki domu i zatrzymamy się na najbliższej stacji. Niestety nie udało się
Hej, a co z tą wiązką? Od alarmu chyba. Zamontowali Ci czy będziesz się z nimi umawiał?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1262 dnia: 22 Listopada 2022, 21:48:45 »
paliwa wystarczyło na 7km i samochód się zatrzymał
  komputer pokładowy powinien świecić jak opętany. Ręce opadają. To ile tego paliwa było szklanka ?
 Na upartego to na takim odcinku wcale nie musiało być żadnej stacji.
Rozumiem cenę paliwa ale to jest żenujące. Kupujesz auto za 150tys., a ASO jak typowy Janusz/Mirek bez paliwa Ci auto wydadzą… ciekawe co na to TMP?
Jak się czepiłem u Dobrygowskiego o to, każe kolejne odbieram z min. 1/4 baku, wiec chyba się da…

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1263 dnia: 22 Listopada 2022, 22:00:49 »
W Lexusie to chociaż leją tego paliwa aż kontrolka rezerwy zgasnie. A kiedyś wydawali z pełnym bakiem...
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1264 dnia: 22 Listopada 2022, 22:57:21 »
ASO jak typowy Janusz/Mirek bez paliwa Ci auto wydadzą… ciekawe co na to TMP?
A no nic bo wszędzie jest ten sam problem albo jeszcze gorszy bo często auto przyjeżdżają bez paliwa. 5l leje się na pierwszy przegląd. Jeżeli auto jest przestawiane, uruchamiane paliwa jest na styk. Aktualne przepisy wymagają dodatkowych papierów i techniki na przewożenie powyżej 500l.paliwa. a co to jest przy wydaniu kilku aut dziennie ? A może ktoś powinien ładować auto na lawetę i jechać z nim na stację ? A może klienci chcą przed odbiorem auta spotkać pracownika ASO na stacji ich samochodem ?
Kiedyś takie tematy były załatwiane przez aso zbiornikami na paliwo i to też tam gdzie było dużo aut wydawanych ale dziś jest to papierowa i finansowa abstrakcja.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1265 dnia: 22 Listopada 2022, 23:59:09 »
500L to na 10 aut dzienne po 10l ;) To celowe oszczędności firm i nie róbmy z tego ideologii.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1266 dnia: 23 Listopada 2022, 00:04:34 »
Szczerze? Każdy dział marketingu dealera powinien zainwestować w kanister. Ile dziennie tych samochodów wydają? 3? 5? Wiem, że zbankrutują jakby oddawali z pełnym bakiem, ale te 2-3 litry to jest koszt herbatek, którymi częstują za każdą wizytą.
A wrażenie dziadowania zostaje w kliencie na długo.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1267 dnia: 23 Listopada 2022, 00:11:36 »
Wystarczy wliczyć w cenę auta te kilkaset zł i każdy dostanie w pełni zatankowany samochód, a nikt się nie zorientuje, że sam za to zapłacił.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1268 dnia: 23 Listopada 2022, 00:18:35 »
500L to na 10 aut dzienne po 10l
to starczy na 5 dni wydawania lub
 to po 10 litrów na 50 aut. O takich wynikach to sobie TMP może co najwyżej pomarzyć, a nie pojedynczy salon. Masz całkowita rację w tym :
To celowe oszczędności firm
Aktualne przepisy wymagają dodatkowych papierów i techniki na przewożenie powyżej 500l.paliwa. a co to jest przy wydaniu kilku aut dziennie ?
piłeś ? Nie jedź. Albo nie pisz. Kilka aut dziennie to jakieś 50 litrów na auto ? Wystarczy 5- słownie pięć, żeby dojechać na stację. Ile on miał ? mniej jak pół litra. Kierownik ASO, powinien przeprosić i czekać z kwiatami dla małżonki i wielką flaszką dobrego trunku dla odbierającego. Żenada.
W 2021 roku TMP sprzedała 74512 samochodów. W Polsce są 83 salony. W 2021 roku, nie licząc świąt było 261 dni roboczych. Wychodzi więc 3,5 samochodu na salon na dzień roboczy. Jeśli dodamy do tego soboty to wyjdzie 3 samochody dziennie. Ile więc tego paliwa trzeba ? Totalna wpadka salonu bez żadnego usprawiedliwienia. Nie wiem jak gdzie indziej, ale w Poznaniu przy salonie jest Orlen, a w Lubinie BP. Wystarczy chcieć

« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2022, 00:20:09 wysłana przez witek1965 »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1269 dnia: 23 Listopada 2022, 04:42:44 »
Zaczynam podejrzewać, że to paliwo to z Japonii przyjechało z autem :) a tu olewka

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1270 dnia: 23 Listopada 2022, 06:28:16 »
Ten co nie miał styczności z produkcja i planowaniem nigdy tego nie zrozumie co zrobili.  Ale znając Japończyków paliwa było nalane z dokładnością do 1 ml i policzony byl dystans ile przejezdza auto miedzy statkami, lawetami i to dla kazdego kraju.  75 tys aut x np 5 litrow x8 zł. = 2625000 zł. Co to 5 litrow... w przypadku produkcji masowej szuka się każdego grosza i to dosłownie. Tak samo liczą każda sekundę pracownika na lini montażowej czy odległość narzędzia od reki.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1271 dnia: 23 Listopada 2022, 07:15:43 »
https://spidersweb.pl/autoblog/nowy-samochod-z-salonu-przed-wydaniem/

Tutaj jest fajny artykuł opisujący co się dzieje z autem przed wydaniem do klienta.
Salon na aucie zarabia bardzo mało, największe zyski generują na serwisach.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1272 dnia: 23 Listopada 2022, 07:49:15 »
500L to na 10 aut dzienne po 10l
to starczy na 5 dni wydawania lub
 to po 10 litrów na 50 aut. O takich wynikach to sobie TMP może co najwyżej pomarzyć, a nie pojedynczy salon. Masz całkowita rację w tym :
To celowe oszczędności firm
Aktualne przepisy wymagają dodatkowych papierów i techniki na przewożenie powyżej 500l.paliwa. a co to jest przy wydaniu kilku aut dziennie ?
piłeś ? Nie jedź. Albo nie pisz. Kilka aut dziennie to jakieś 50 litrów na auto ? Wystarczy 5- słownie pięć, żeby dojechać na stację. Ile on miał ? mniej jak pół litra. Kierownik ASO, powinien przeprosić i czekać z kwiatami dla małżonki i wielką flaszką dobrego trunku dla odbierającego. Żenada.
W 2021 roku TMP sprzedała 74512 samochodów. W Polsce są 83 salony. W 2021 roku, nie licząc świąt było 261 dni roboczych. Wychodzi więc 3,5 samochodu na salon na dzień roboczy. Jeśli dodamy do tego soboty to wyjdzie 3 samochody dziennie. Ile więc tego paliwa trzeba ? Totalna wpadka salonu bez żadnego usprawiedliwienia. Nie wiem jak gdzie indziej, ale w Poznaniu przy salonie jest Orlen, a w Lubinie BP. Wystarczy chcieć

Wituś nie ośmieszaj tego forum znanego jako zbiór malkontentów tojocianych. Piszesz elaboraty a to są praktyki wszystkich salonów samochodowych. Więc napisz do wszystkich.
Do tego masz artykuły internetowe/prasowe jak to wygląda no ale Ty pewnie wiesz lepiej. Jak sobie wyobrażasz przetrzymywanie paliwa w ASO ? A jak pracownik spowoduje wypadek z uszczerbkiem na zdrowiu podczas pracy i z paliwem to co wtedy powiesz prokuratorowi !?
Prokurator ma wywalone na roszczeniowych Misiów tylko musi zgadzać się dokumentacja i tyle.

A jak sobie to wszystko policzysz to okaże się że te 5l paliwo  kosztowało 200zł. To teraz te 200zł pomnóż sobie razy dzień pracy i chociażby 5aut. Wtedy okaże się że krzykacza 50zł.więcej w baku dla salonu miesięcznie oznacza 20k.

« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2022, 08:04:33 wysłana przez ledziu »

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1273 dnia: 23 Listopada 2022, 08:24:58 »
Auta nie mam ale opony juz zakupione.  Kumho WinterCraft WP51 215/60r17. Kupione za 405 zł a teraz cena juz 430 na oponeo, tydzien temu chcieli za nie 510 zł, można sie naciąć:D

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1274 dnia: 23 Listopada 2022, 08:37:27 »
U mnie w ASO jak sprzedawca wydawał auto i o to go pytałem powiedział, że mają przykaz żeby wydawać auto z 5 l w baku i do tylu mają dolewać. Nie ryzykowałem i od razu podjechałem na stację, bo oczywiście rezerwa się świeciła. Nie oceniam nikogo, ale ja nie zdecydowałbym się nowym samochodem jechać na "swoją" stację oddaloną o 12 km od salonu (+ korki, ruch miejski), żeby oszczędzić na litrze 4 grosze. Na całym baku 50 l wyjdzie 2 zł, a jak widać zamiast cieszyć się jazdą i autem, trzeba było wzywać lawetę. Ciekawe (nigdy nie korzystałem), czy wtedy działa program Toyota Eurocare.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl