Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline farba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corsa
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #525 dnia: 15 Października 2022, 17:04:46 »
Raczej mało prawdopodobne aby niro miała więcej baterii - bo większa bateria i większe napięcie dają większą moc silników elektrycznych, swoją drogą hybrydy nie mają napięcia w okolicach 600-650V?

Info o napięciu wziąłem stąd https://www.toyota-tech.eu/HYBRID/HVDM/EN/hvdm%20Corolla%20Cross.pdf zaś w podobnym dokumencie do niro znalazłem 240 V, więc by się zgadzało na poziomie wielkości przynajmniej, że okolice 200. Pojemność baterii oczywiście nie daje większej mocy, jedynie to może dać dłuższą jazdę na elektryku lub dłuższą żywotność baterii potencjalnie, że po kilku latach wciąż pojemności będzie sporo. Wydaje się, że podobnie jak w telefonach :D

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #526 dnia: 15 Października 2022, 20:06:02 »
Swoją drogą zwykły akumulator rozruchowy z diesla ma ok 74Ah i mieści się pod maską - zwykle benzyny pod maską mają akumulatory o pojemności 60Ah - wiec jak pod siedzeniem tak ogromnych rozmiarów bateria miała by mieć tylko 4,08 Ah i odpowiadać za napędzanie silnika elektrycznego który napędza auto - kiedy zimą te zwykle kwasowe akumulatory nawet nie dają rady napędzić odpowiednio rozrusznika a tu mówimy o ruszaniu z miejsca 1,5tony pojazdu

Wydaje mi się to jakimś błędem - chyba że ktoś wyjaśni tą magię bo nie rozumiem.

Sprawdziłem 4Ah to mają wkrętarki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2022, 20:16:25 wysłana przez KLP89 »

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #527 dnia: 15 Października 2022, 20:33:13 »
6v, 12v, 230v, 400v i na końcu elektryki EV 600/800v.

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #528 dnia: 15 Października 2022, 20:46:56 »
Zobaczcie jak gostek otwiera bagażnik. Podobno nogą nie będzie można otwierać klapy bagażnika w Crossie. I to mi mówiono właśnie na prezentacji tej sztuki w tym salonie.

https://youtu.be/ySq0nOMj--4

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #529 dnia: 15 Października 2022, 20:49:01 »
Wydaje mi się to jakimś błędem - chyba że ktoś wyjaśni tą magię bo nie rozumiem.
Zapominasz o napięciu. 4Ah z akumulatora o napięciu 200V to więcej energii niż 60Ah z akumulatora 12V.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #530 dnia: 15 Października 2022, 20:59:51 »
Zobaczcie jak gostek otwiera bagażnik. Podobno nogą nie będzie można otwierać klapy bagażnika w Crossie. I to mi mówiono właśnie na prezentacji tej sztuki w tym salonie.

To już chyba dawno bylo wiadomo. Masz jedynie przycisk.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #531 dnia: 15 Października 2022, 21:43:39 »
Odnośnie pojemności akumulatora to zamiast amperogodzin bardziej miarodajne są watogodziny i w przypadku akumulatora 12V 60Ah to jest 720Wh a w przypadku akumulatora trakcyjnego 200V 4Ah to jest... 800Wh czyli podobnie ale jest jedno ALE mianowicie prąd ładowania. Dla akumulatora 12V przyjmuje się bezpieczną wartość jako 1/10 pojemności czyli 6A natomiast akumulator trakcyjny jest w stanie wytrzymać prąd dużo większy (dziesięciokrotnie i więcej).

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #532 dnia: 16 Października 2022, 10:14:50 »
O zależności mocy auta elektrycznego/hybrydowego od baterii trakcyjnej na przykładzie CC można posłuchać od 6:15 poniższego materiału Toyoty
 https://www.youtube.com/watch?v=jZbVLjgfsHM&ab_channel=ToyotaNewsPL
Przy okazji można dowiedzieć się jakie zmiany wprowadzono w V generacji napędu hybrydowego.
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2022, 10:18:20 wysłana przez toranaga »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #533 dnia: 16 Października 2022, 10:28:50 »
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2022, 10:31:15 wysłana przez zielenijo »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #534 dnia: 16 Października 2022, 13:48:59 »
I jeszcze jeden - tu z kolei

Podczas dynamicznej jazdy Toyota Corolla Cross nie przechyla się przesadnie w zakrętach, a układ kierowniczy jest wystarczająco precyzyjny.

I to:

Mało kto jednak będzie Corollą Cross jeździł agresywnie – to nie jest auto do tego stworzone. Dlatego też tym większe wrażenie zrobiło na mnie zawieszenie tego auta. Oferuje ono bowiem zaskakująco wysoki poziom komfortu i to coś, co nazwałbym „sprężystością”. Czuć solidność i stabilność podczas tłumienia nierówności. Jednocześnie, do kabiny nie dochodzą żadne nad wyraz głośne dźwięki działania zawieszenia. W tym aspekcie duże brawa dla Toyoty!

I to:

Układ kierowniczy jest „lekki”, przez co mocno tłumi informacje płynące z przednich kół, i ma niezbyt bezpośrednie przełożenie, ale dobrze pasuje do charakteru tego auta.

A na koniec i tak sam
Zdecydujesz jakie to jest dla Ciebie - niezależnie od tego kto co i kiedy napisał :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #535 dnia: 16 Października 2022, 14:02:40 »
Co do zawieszenia jestem pozytywnej myśli,  bo w rav4  jestem bardzo zadowolony z jego pracy i charakterystyki, a też były komentarze, że "ponton" itp. To suv a nie coupe.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #536 dnia: 16 Października 2022, 16:35:01 »

To już chyba dawno bylo wiadomo. Masz jedynie przycisk.
O tym, że tylko na przycisk będzie klapa, to też już wiem długo. Jednak świństwem jest puszczać w eter  film reklamowy w którym pokazuje się coś, czego nie będzie w aucie.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #537 dnia: 16 Października 2022, 17:11:53 »
A to zgadzam się. Też to w sumie widziałem w jakiejś reklamie.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #538 dnia: 17 Października 2022, 07:18:29 »
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #539 dnia: 17 Października 2022, 09:37:30 »
to sa wszystko opłacane testy, niestety ale nikt nie krytykuje "ręki która Cie karmi".

Gdyby któryś reporter pojechał negatywnie, nie dostał by juz "zaproszeń" na nastepne testy nowych auta - czyli brak kasy + brak możliwości nagarnia nowego filmu na yotube,strone = dalej brak kasy.

Wiec nie brałbym takich testów na poważnie.

Gdyby teraz reporterzy mieli robić test VW 1,4TSI" dzieki 1.4 TSI poznasz nowych ludzi i przyjaciół, spedzicie miło czas na kawie, niesamowite auto i wspaniały silnik*"

Do dzisiaj praktycznie żaden reporter nie wspomina o tym bublu z przed kilku lat, zeby nie psuć opinie i kasy.

*podczas naprawy silnika po 80 tys km.

Dlatego pokoi ludzie nie wrzuca filmów na youtuba nie ma sie co zachwycać Crossem bo i tak jest słabo. Te testy to tylko fałszywie pozytywne . Model globalny zrobiona na azje i stany a do EU trafił wg mnie na zasadzie - "i tak sie cos sprzeda, model i tak jest produkowany".

Wczoraj i30 1,4 jechałem eko w trasie krajowej - srednia 4,4 przez 60 km. Nawet katalog nie przewiduje takiego spalania. Ale to nie była jazda tylko toczenie sie 50,60 na godzine. Wiec czy hybryda jest eko bo ma 3.8 wykrecone na pokaz?? niech każdy sobie odopiwe czy da sie tak jeżdxić na codzien :)
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2022, 09:48:09 wysłana przez Crosscorolla »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl