Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479740 razy)

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #660 dnia: 27 Października 2022, 18:21:45 »
Paradoksalnie lepiej jest parkować pod chmurką niż w garażu gdzie wyższa temperatura powoduje szybsze gnicie. Nikt przecież nie myje samochodu od spodu po każdym przejeździe zimą zanim wjedzie do garażu.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #661 dnia: 27 Października 2022, 18:38:43 »
Niech ktoś mi wskaże osobę która dzięki hiper konserwacji za 10k jeździła 10 lat dłużej przez to autem. Auto w wieku 15 lat jest szrotem tak czy tak. Obitym porysowanym itp. Ale za to ma zdrowa blachę od spodu. I warte jest 5900 a nie 5500 jak inne z rdza. 

W większości się zgadzam ale sprawa nie jest zero jedynkowa.
Są takie przypadki że konserwacja za 10K się nie zwróci i dlatego ja jestem zwolennikiem konserwacji podwozia ale z 1K.

Druga sprawa to nie zawsze auto 15 lat to porysowany szrot.
Kupiłem w 2020r. Yarisa I  z 1999r. od 1 właściciela użytkowane okazjonalnie przez kobietę i sewisowany i zakonserwowany w ASO z przebiegiem  140K i ciężko by było znaleźć ryskę na zewnątrz jak i we wnętrzu. Stan wizualny idealny techniczny bardzo dobry. Auto już sprzedane ale kto by dalej tak dbał o tą Yariskę to i drugie 20 lat przejedzie bez remontu silnika i ze zdrową blacharką.
Ale to rzadkość.

Paradoksalnie lepiej jest parkować pod chmurką niż w garażu gdzie wyższa temperatura powoduje szybsze gnicie. Nikt przecież nie myje samochodu od spodu po każdym przejeździe zimą zanim wjedzie do garażu.

Nie dodałeś że lepiej parkować pod chmurką w zimie na mrozie jak mamy auto oblepione śniegiem i lodem z dodatkiem soli.
Bo w ciepłym garażu lodowa breja się roztopi zostawiając sól na nadwoziu.
Ale dla całorocznej eksploatacji lepiej jest jednak jak auto jest garażowane bo z połowę deszczowych dni stoi sobie w suchym garażu zamiast gnić na deszczu czy pod śniegiem.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
Corolla Cross
« Odpowiedź #662 dnia: 27 Października 2022, 19:54:39 »
@Hisss skoro koszt takiego zabezpieczenia to około 10tyś pln, lepiej imo jeździć 6-8 lat i sprzedać, aby utrata wartości jeszcze tak nie bolała, a te kilka tysięcy złotych dorzucić do nowego auta poprostu, przez te 6~ parę lat dziur w podwoziu przecież nie będzie, a potem to już nie Twój problem

Ja to bym skłaniał się o zakup Seicento w holenderskim gazie i przejeździł zimę Corollka w garażu posłuży na długie lata
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2022, 19:58:32 wysłana przez vipmleko »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #663 dnia: 27 Października 2022, 20:03:34 »
Nie dodałeś że lepiej parkować pod chmurką w zimie na mrozie jak mamy auto oblepione śniegiem i lodem z dodatkiem soli.
Z postu jasno to wynika ;)
a potem to już nie Twój problem
Strasznie tego nie lubię. Zawsze staram się sprzedać auto w 100% sprawne i doinwestowane, a jeśli ma mankamenty, to o nich informuję. Może nie robię "interesu", ale lubię mieć "czyste" sumienie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #664 dnia: 27 Października 2022, 20:29:34 »
Nikt przecież nie myje samochodu od spodu po każdym przejeździe zimą zanim wjedzie do garażu.

A ja myję :-) Jeśli zdarzy mi się, że zaskoczy mnie śnieg i sól w trasie w zimie, to przed wjazdem do garażu biorę szlauch i spłukuję pod ciśnieniem cały spód i całe auto. Robię to w każdych warunkach, nawet w lekki mróz :-)

Zawsze staram się sprzedać auto w 100% sprawne i doinwestowane, a jeśli ma mankamenty, to o nich informuję. Może nie robię "interesu", ale lubię mieć "czyste" sumienie.

To masz na 100% tak samo, jak ja ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #665 dnia: 27 Października 2022, 20:29:48 »
Z postu jasno to wynika ;)
a potem to już nie Twój problem
Strasznie tego nie lubię. Zawsze staram się sprzedać auto w 100% sprawne i doinwestowane, a jeśli ma mankamenty, to o nich informuję. Może nie robię "interesu", ale lubię mieć "czyste" sumienie.
Pierwsza cześć mojego postu to był cytat @hisss, druga odpowiedź. Trochę nie ogarniam Tapatalk wiec w takiej formie go napisałem.

Rozumiem ludzi i szanuje ich decyzje jeżeli chodzi o konserwacje. Ja osobiście bym takich pieniędzy nie wydał. Samochód traktuje jako rzecz nabytą i oczywiście jak sprzedaje kupujący wie o jego wadach i zaletach. Z reszta w dzisiejszych czasach ludzie nie kupują kota w worku i wizyta przed zakupem conajmniej na stacji diagnostycznej jest zrozumiała.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #666 dnia: 28 Października 2022, 10:07:02 »
Ciekawe czy z tej okazji (że to marka premium) Lexusy są lepiej zabezpieczone pod pokładem niż Toyoty ?
Może @Marcin by się wypowiedział, jeśli trafiają do niego Lexy, a może nie trafiają bo nie potrzebują dodatkowych zabiegów ?

w jednym z komentarzy jego filmu na Youtube napisał, że Lexy też słabo zabezpieczone :) jest może nieco lepiej niż w Toyocie, ale nadal słabizna

Offline Eliane

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #667 dnia: 28 Października 2022, 14:50:16 »
Witam.
Właśnie dostałem informację, że pierwsze egzemplarze CC dotarły do Polski. :grin:
Na dniach będą rejestrować "testówki".

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #668 dnia: 28 Października 2022, 23:05:52 »
Pamiętajcie żeby wziąć całą rodzinę po babcie i teściów w celu wypróbowania fotela pasażera  :grin:

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #669 dnia: 28 Października 2022, 23:11:05 »
Witam.
Właśnie dostałem informację, że pierwsze egzemplarze CC dotarły do Polski. :grin:
Na dniach będą rejestrować "testówki".
Ciekawe ile z nich to już auta klientów:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #670 dnia: 28 Października 2022, 23:12:37 »
Serio ktoś może dostać wcześniej auto niż się pojawi na jazdach testowych? :D

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #671 dnia: 28 Października 2022, 23:16:30 »
Serio ktoś może dostać wcześniej auto niż się pojawi na jazdach testowych? :D
Nie wiem, zastanawiam się bo pod filmem tym produkcji Ania i Marek jadą jeden komentujący twierdzi że odebrał pierwszą w Polsce Corollę Cross, nawet podał salon który mu wydał, rzekomo Toyota Dobrgowski… i się tak zastanawiam czy ktoś ma fantazje czy naprawdę auto :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #672 dnia: 29 Października 2022, 00:40:29 »
Pamiętajcie żeby wziąć całą rodzinę po babcie i teściów w celu wypróbowania fotela pasażera  :grin:
Dla mnie i tak gorszą sprawą jest ta cholerna rura wydechowa. Od kilku tygodni gapię się w podwozia aut i zauważyłem, że Priusy mają odstającą rurę. Widziałem też, że Range Rover Evoque ma taką przypadłość

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #673 dnia: 29 Października 2022, 01:02:22 »
Haha, mam to samo. Dość dużo spaceruje i zaczynam zwracać uwagę na zaparkowane samochody. Zaczyna mi się rav4 podobać  :grin:
Tylko gdyby nie była taka długa  :-(

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #674 dnia: 29 Października 2022, 14:31:48 »
Ravka jest krótsza od Corolli sedan, bo ma 4600 mm, a Sedan ma 4630 mm.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl