Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #780 dnia: 04 Listopada 2022, 18:06:29 »
Jezdziałem dzisiaj chwile CC i musze zmienić zdanie o aucie. Auto po pierwsze jest duzo lepiej zrobione niz "malezyjska" wersja. Plastiki matowe przyjemniejsze w dotyku, np deska rozdzielcza. Wszystko lepiej spasowane  a zwłaszcza konsola centralna srodkowa, która latała jak we fiacie TIPO. Skóra w Premier edtion lepiej uszyta, widać ze całkiem inna skóra ( przyjemena w dotyku, nie sliska) niż to co widac na toyutube i to co w testówce.

Najwązniejsze wyciszenie - Jest cicho a wrecz bardzo cicho wzgledem np CHR 2.0, Silnik jest zaj**isty. Nie wkreca na max obrótów za każdym razem - tylko wtedy gdy wcisniemy pedał gazu do samego końca w podłoge. Np rav4, chr po wcisniecu gazu troche mocniej od razu wkreca sie na max obroty. Tutaj tego nie ma. Auto jeździ faktycznie wiekszośc czasu w Trybie EV mi pisało 80% czasu. Nawet nie wiadomo kiedy włacza sie silnik spalinowy bo jest naprawde cicho.

Elektryczne regulowane fotele - mimo krotkiego siedziska można je ustawić w miare fajnie. Mam 181 cm. Fotel pasażera normalny wygodny, nie wiem o co chodzi dziennikarza ze taka tragedia ma być z tym fotelem..

Srednia spalanie testówki było 13L/100km :D wiec optymalnie i oszczędnie. Z wykresu dało sie zobaczyć ze spokojnie da sie krecic koło 5 litów. Nie bawiłem sie konsola, mediami, zegarami bo nie miałem na to czasu.

Wade jedna znalazłem - auto przy mocniejszym kreceniu kierownica prawo lewo buja sie jak ponton na rzecze i przechyla. Nie miałem jeszcze takiego auta co by tak sie przechylało/ było taki odczycie wychylenia.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #781 dnia: 04 Listopada 2022, 18:12:03 »
Srednia spalanie testówki było 13L/100km
Naprawdę?
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #782 dnia: 04 Listopada 2022, 18:16:13 »
Naprawdę?

Ja wziałem auto po kims, pokazywało 13.1 a jak oddałem to było 12.9 :) owszem moja jazda to było wykresiki po 5 - 8 litrów ale przed mna ktoś miał wykresy po 15 litrów 3 -4  wykresy. moze serwis cos robił na odpalonym aucie, moze ktoś butował na zimnym od razu badz było kila jazd na zimnym silniku do 3km, nie wiem.. Raczej przypadek z tym spalaniem, nie ma sie co dziwic każde auto do 3 km ma kolo 10 -12 litrów

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #783 dnia: 04 Listopada 2022, 18:23:43 »
Naprawdę?

Wydaje mi się, że dużo osób idzie na jazdę testową w toyotach i testuje skrzynie cvt wciskając gaz do podłogi to potem taki wynik xD

Zresztą sam tak robiłem jak się zabierałem za wybór auta bo oczywiście najpierw się w internecie naczytałem o wyjących skrzyniach Toyoty.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2022, 18:26:17 wysłana przez lexziom »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #784 dnia: 04 Listopada 2022, 18:29:02 »
Jezdziałem dzisiaj chwile CC i musze zmienić zdanie o aucie. Auto po pierwsze jest duzo lepiej zrobione niz "malezyjska" wersja. Plastiki matowe przyjemniejsze w dotyku, np deska rozdzielcza. Wszystko lepiej spasowane  a zwłaszcza konsola centralna srodkowa, która latała jak we fiacie TIPO. Skóra w Premier edtion lepiej uszyta, widać ze całkiem inna skóra ( przyjemena w dotyku, nie sliska) niż to co widac na toyutube i to co w testówce.

Najwązniejsze wyciszenie - Jest cicho a wrecz bardzo cicho wzgledem np CHR 2.0, Silnik jest zaj**isty. Nie wkreca na max obrótów za każdym razem - tylko wtedy gdy wcisniemy pedał gazu do samego końca w podłoge. Np rav4, chr po wcisniecu gazu troche mocniej od razu wkreca sie na max obroty. Tutaj tego nie ma. Auto jeździ faktycznie wiekszośc czasu w Trybie EV mi pisało 80% czasu. Nawet nie wiadomo kiedy włacza sie silnik spalinowy bo jest naprawde cicho.

Elektryczne regulowane fotele - mimo krotkiego siedziska można je ustawić w miare fajnie. Mam 181 cm. Fotel pasażera normalny wygodny, nie wiem o co chodzi dziennikarza ze taka tragedia ma być z tym fotelem..

Srednia spalanie testówki było 13L/100km :D wiec optymalnie i oszczędnie. Z wykresu dało sie zobaczyć ze spokojnie da sie krecic koło 5 litów. Nie bawiłem sie konsola, mediami, zegarami bo nie miałem na to czasu.

Wade jedna znalazłem - auto przy mocniejszym kreceniu kierownica prawo lewo buja sie jak ponton na rzecze i przechyla. Nie miałem jeszcze takiego auta co by tak sie przechylało/ było taki odczycie wychylenia.
Ojjj to bujanie na zakrętach mnie nie pokoi… - przez to odrzuciłem ravkę…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #785 dnia: 04 Listopada 2022, 18:32:04 »
@Crosscorolla jeździłeś fwd czy awd? Bo coś mi się wydaje, że więcej testówek będzie fwd żeby rury nie było widać :D

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #786 dnia: 04 Listopada 2022, 19:53:02 »
FWD. Tak jak byłem anty Corolla tak teraz uwazam ze mało kto kupi RAV4 - krowa która w niczym nie jest lepsza droższa o 30k.

Bujanie - nie chodzi o zakręty, chodzi o jakieś szybkie ruchy kierownica szybsze np omijanie studzienki. Nie miałem tyle czasu żeby testować zakręty.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #787 dnia: 04 Listopada 2022, 19:55:30 »
FWD. Tak jak byłem anty Corolla tak teraz uwazam ze mało kto kupi RAV4 - krowa która w niczym nie jest lepsza droższa o 30k.

Bujanie - nie chodzi o zakręty, chodzi o jakieś szybkie ruchy kierownica szybsze np omijanie studzienki. Nie miałem tyle czasu żeby testować zakręty.
O hoo hoo mocne słowa na temat Ravki - lecę po popcorn

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #788 dnia: 04 Listopada 2022, 20:33:29 »
teraz uwazam ze mało kto kupi RAV4 - krowa która w niczym nie jest lepsza droższa
Dobre, mocno się zdziwisz, ale fakt, na rav4 w wyższych specyfikacjach trzeba czekać oficjalnie 18 mc, a nieoficjalnie 4mc dłużej. Także...ciężko będzie kupić nie będąc "masochistą". I skąd Ty wziąłeś info, że każde wciśnięcie gazu w ravce powoduje maksymalne obroty? Jeździłeś kiedykolwiek nią? Zdecydowanie więcej miejsca, super bagażnik, lepsze materiały to nie są plusy?
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2022, 20:35:31 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #789 dnia: 04 Listopada 2022, 21:06:10 »
Jeździłem bo rok temu chciałem kupić rav4. Teraz jeździłem chr plus corolla 2.0. Nie każdy potrzebuje autobusu na dojazdy do pracy czy 2x na wakacje. Jakość bym powiedział identyczna jest. Poza deska w CC. I rav4 ma np totalnie miękkie boczki drzwi ze aż nie przyjemnie się to dotyka. Rav 4 też ogólnie szału nie robi z jakością calosciowo bo od tego jest lexus. Ale każdy ma swoje zdanie. Dla jednego rav4 to marzenie a dla drugie bmw x5.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #790 dnia: 04 Listopada 2022, 21:14:44 »
Jeździłeś a piszesz bzdurę jak ta o obrotach. Co do autobusu,  ravka jest krótsza od corolli, skręca super I leciutko się prowadzi, jakby była o co najmniej o rozmiar mniejsza.  Materiały na tym samym poziomie? Jakbym był pryszczaty na jedno oko...cytując klasyka.
CC będzie skazana na sukces to pewne,  jak w zasadzie każda toyota, co mnie zadziwia w sumie, ale już mniej.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2022, 21:43:17 wysłana przez Krisman »

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #791 dnia: 04 Listopada 2022, 22:18:40 »
Rav4 460 cm. CC 446 cm. No rav4 to taki okruszek aspirujący do segmentu B..

Twarde argumenty wyciągasz ;)
"skręca super I leciutko się prowadzi"

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #792 dnia: 05 Listopada 2022, 10:35:04 »
Rav4 460 cm. CC 446 cm. No rav4 to taki okruszek aspirujący do segmentu B..

Gdzie ja napisałem Cross? od corolli (sedsn) 460,3cm TS 460.5cm...ironię trzeba stosować ze zrozumieniem tekstu :)
Z super krytyka (gdzie ja broniłem CC) przeradzasz się w fanboya po kilku min. jazdy..."Słuszną linię ma" toyota, cytując klasyka   Emocje górą, ale jednak polecam umówić się na dłuższą jazdę, z większą prędkością i też w zakrętach. Wtedy napisz ponownie.*jeśli twardy plastik jest dla Ciebie jest przyjemniejszy w dotyku od miękkiego tworzywa, to nie mam pytań.
Na marginesie, moja żona gdy wsiadła pierwszy raz za kierownicę ravki, stwierdziła "tym się jeździ łatwiej i wygodniej niż moją micrą".

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2022, 11:01:56 wysłana przez Krisman »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #793 dnia: 05 Listopada 2022, 11:33:09 »
*jeśli twardy plastik jest dla Ciebie jest przyjemniejszy w dotyku od miękkiego tworzywa, to nie mam pytań.
Wiele osób w ten sposób racjonalizuje to tak, żeby mieć pewność, że dokonali najlepszego możliwego wyboru

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
Corolla Cross
« Odpowiedź #794 dnia: 05 Listopada 2022, 13:12:32 »
Siedzialem dzisiaj w salonie w wersji na PL i moge napisac tak
Plusy:
Jakosc lepsza od wersji Malezyjskiej
Lepsza skora … grubsza i matowa
Baaardzo wygodny fotel kierowcy
Sporo miejsca nad glowa
Minusy:
Baaaardzo brzydki stopien pod drzwiami. Nie wiem co za /…/ wprowadzil to na rynek PL - wszyscy ktorzy to  cos ogladali przy mnie mowili identyczne zdanie
Ilosc miejsca z tylu na styk, naprawde na styk a mam 182-183 cm wzrostu
Baaaaaardzo waski bagaznik, gleboki ale strasznie waski
Kierownica w maxymalnym ustawieniu zdecydowanie ale zdecydowanie za nisko jest umiejscowiona / pod moj wzrost

Nie jechalem wiec tu pozostawiam puste miejsce

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2022, 13:14:04 wysłana przez pryzma »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl