Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479115 razy)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #930 dnia: 12 Listopada 2022, 16:23:30 »
Byłem w czwartek na jeździe testowej Lexusem UX hybrydą (sport design) i powiem Wam, że jestem pod wrażeniem jak jest dobrze wyciszony w porównaniu do Toyoty. Akurat byłem z mamą, która raczej srednio się zna, ale od razu zapytała czy tu jest zwykła skrzynia niż "to co jest w CC". W CC nie narzekałem na wycie, jest ok, ale jak się depnie gazu to słychać, nie ma co ukrywać. Tutaj natomiast słychać normalne obroty jak w spalinowym silniku i do tego wykończenie i te miękkie materiały jak poduszki, mega.
Niestety są minusy.
- bagażnik komiczny - 320 litrów i ucięty po bokach, mam wrażenie, że nawet większa walizka na lotnisko nie wejdzie.
- fantastyczny podłokietnik, (w CC to jest żart, musiałbym wygiąć nienaturalnie do tyłu rękę żeby oprzeć łokieć), ALE przez to, że konsola jest bardzo duża - mam ograniczone miejsca na nogi na szerokość przez co muszę trzymać je prosto.
- auto za tyle kasy i ma problemy z czytaniem znaków (raz czyta raz nie), w jakichś czujnikach i ogólnie bezpieczeństwie to jakieś nieporozumienie, zwłaszcza, że handlowiec mówił, że podobno nxy czy rxy itd nie mają z tym problemu
- ciasno z tyłu
- 8 cali ekran to jest malutko, w prestige jest chyba 12 z czymś i jest w sam raz
- cena 40k drożej pakiet prestige (tak żeby miało na wyposażeniu to co CC)

Może kiedyś się pokuszę na lexa, ale to raczej będzie z kategorii nx, który przy okazji jest piękny (ta najnowsza wersja).
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2022, 16:44:36 wysłana przez lexziom »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #931 dnia: 12 Listopada 2022, 18:38:31 »
Widzę że coraz głębiej wchodzicie w istotę istnienia corolli cross :-)

Czekamy na wszystko wiedzącego fanboy’a, który oświeci nas, że nie możemy narzekać na hałas, czy niewygodne fotele bo są inne marki (pozwolę sobie ich nie wymieniać), które mają większe problemy…

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #932 dnia: 13 Listopada 2022, 13:43:07 »
Co do ogrzewania przedniej szyby to CC oraz TS 23 będzie miała zdalne sterowanie klimatyzacją z aplikacji. Nie napisali nic więcej o tym ale może będzie działało jak Webasto i uda się z klimy ogrzać kabinę, żeby było ciepło przy wsiadaniu no i szyby powinny same odpuścić od temperatury.
Sterowanie klimatyzacją przez aplikację MyT uruchamia silnik spalinowy, o ile jest taka potrzeba. Czyli można też zagrzać w samochodzie.
Nie ma możliwości uruchomienia silnika spalinowego.
Ustawa o ruchu drogowym, a dokładniej - o art. 60 ust. 2, który mówi, że kierowcom zabrania się pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na dłużej niż jedną minutę. Nie ma przy tym znaczenia, czy pojazd z włączonym silnikiem jest zaparkowany na prywatnej posesji czy w miejscu publicznym.
Do tego jeszcze pozostawienie uruchomionego samochodu bez nadzoru…
Nie znam się jak to działa - ale w salonie zapewniano mnie że zimą też zdalnie jestem w stanie nagrzać auto jeszcze przed planowaną podróżą - prawdopodobnie są jakieś grzałki elektryczne bo i klima jest napędzana elektrycznie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na stronie Toyoty jest takie coś: MyT.  Gdyby ktoś jeszcze się zastanawiał.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2022, 13:47:24 wysłana przez praetore »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #933 dnia: 13 Listopada 2022, 13:45:22 »

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #934 dnia: 13 Listopada 2022, 13:48:03 »
Poprawione.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #935 dnia: 13 Listopada 2022, 15:14:48 »
Dla tych, którzy nie dowierzają w moje odczucia poziomu hałąsu jaki jest w kabinie Corolli Cross, proponuje obejrzenie recenzji Petryna. Od 7:30 https://www.youtube.com/watch?v=CUQJkNcrOE8&t=2s

pireus

• Gość
« Odpowiedź #936 dnia: 13 Listopada 2022, 15:27:12 »
proponuje obejrzenie recenzji Petryna.
Dlatego nie należy kupować w ciemno. Jeżeli wyciszą tak jak mówi Pertyn to Ci którzy kupili teraz okażą się frajerami.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #937 dnia: 13 Listopada 2022, 16:23:26 »
W życiu bym nie kupił auta w ciemno.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #938 dnia: 13 Listopada 2022, 16:25:45 »
Ja nie mam porównań za wiele z innymi aktualnie produkowanymi autami ale albo tu jest mikrofon dobrze wyciszony albo wcale jakiejś tragedii nie ma przy wyższych prędkościach.

https://www.youtube.com/watch?v=4z2cvepCnek

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #939 dnia: 13 Listopada 2022, 16:28:09 »
W aucie testowanym przez Petryna tez tego tak nie słychać. Trzeba być w środku auta. Zamów sobie jazdę testową kenny, to się przekonasz  i sam ocenisz, czy jest głośniej w porównaniu do innych aut, czy nie.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2022, 16:31:38 wysłana przez witek1965 »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #940 dnia: 13 Listopada 2022, 16:31:37 »
W aucie testowanym przez Petryna tez tego tak nie słychać. Trzeba być w środku auta. Zamów sobie jazdę testową kenny, to się przekonasz organoleptycznie i sam ocenisz.

Idę we czwartek :) spoko, będę widział, dam znać. Nie zaprzeczam, że może być, tak tylko patrzę jak to tu słychać.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #941 dnia: 13 Listopada 2022, 17:06:37 »
Dla tych, którzy nie dowierzają w moje odczucia poziomu hałąsu jaki jest w kabinie Corolli Cross, proponuje obejrzenie recenzji Petryna. Od 7:30 https://www.youtube.com/watch?v=CUQJkNcrOE8&t=2s

Jeśli wrażenia z filmu są zgodne z rzeczywistością, to jest to standardowe buczenie skrzyń CVT i eCVT.
Więc egzemplarz, którym jeździłeś nie jest uszkodzony. Albo jesteś uczulony na jakiś fragment częstotliwości emitowany w tym aucie albo spróbuj maksymalnie przyspieszyć innym podobnym autem (klasowo-cenowym), czyli np. od 0-100km i ciągnij do momentu gdy będzie nieco ponad maksymalny moment obrotowy, zmień bieg i kontynuuj w ten sam sposób (bo mniej więcej tak to działa w CVT) - IMHO będzie podobnie. Przynajmniej ja nie odczuwam tego jakoś negatywne w porównaniu do moich poprzednich aut. Jak kupowałem corollę z CVT, to chciałem jedynie doświadczyć tego zatykającego uszy huku, więc zrobiłem test 0-140km/h i kupiłem auto bo nie odbiegało jakoś specjalne in minus od mojego poprzedniego auta (duuużo starszego ale półkę wyżej i w najwyższej wersji wyposażeniowej).
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #942 dnia: 13 Listopada 2022, 17:13:41 »
Część osób zrezygnowało z odbioru aut po jego obejrzeniu, cześć zrezygnuje po jeździe testowej, a część dostanie wcześniej bez konieczności czekania bo akurat taki samochód im podpasuje.
Dwa tygodnie temu było kilkanaście sztuk wolnych w odbiorem listopad/grudzień, w ten piątek było już kilka sztuk więcej do wyboru z dostawą na początku grudnia (jednak musimy się liczyć z ograniczonym wyborem koloru czy wyposażenia) więc chyba premiera im nie wyszła.
Pewnie auta i tak się wyprzedadzą bo jest krucho na rynku a Toyota może i nie porywa ale zawsze to nowy model.

W tym tygodniu i ja odbędę jazdę testową i podejmę decyzję czy wezmę to auto (będę miał na początku grudnia) czy inne - drugi model wzięty pod uwagę już pojeździe próbnej (tymczasowo zarezerwowany) i zgoła inne odczucia niż w testach Marka czy Petryna.
Mam nadzieję że z CC będzie podobnie bo chodź pierwsze wrażenie auto jakoś nie wywarło to może jazda zdoła przeważyć szalę.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #943 dnia: 13 Listopada 2022, 17:38:33 »
drugi model wzięty pod uwagę już pojeździe próbnej (tymczasowo zarezerwowany)
Jaki to model? :)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #944 dnia: 13 Listopada 2022, 17:47:41 »
Ale w testowanym aucie w USA tego nie było. Jak to Petryn określił, Corolla Cross nie była projektowana pod wymagania i gusta Europejczyków i po prostu Toyota wytarła szkłem. Auto jest głośnie, nie dlatego, że taka uroda pracy skrzyni, tylko takie wygłuszenie. Już mówią o tym, że zostanie to poprawione, czyli Toyota przyznaje się do błędu, aczkolwiek rynek europejski to gówniany rynek dla nich jest. Jestem ciekaw opinii na portalach niemieckich i brytyjskich. Niemiecki klient jet bardziej wymagający. U nas dla przykładu do RAV 4 i Corolli Cross nagłośnienie JBL jest niedostępne, natomiast w Niemczech, w trzech wersjach wyposażenia w RAV 4  już tak i w jednym Corolii. Mają tylko dwie wersje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl