Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479768 razy)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #945 dnia: 13 Listopada 2022, 17:59:59 »
Ale w testowanym aucie w USA tego nie było. Jak to Petryn określił, Corolla Cross nie była projektowana pod wymagania i gusta Europejczyków i po prostu Toyota wytarła szkłem. Auto jest głośnie, nie dlatego, że taka uroda pracy skrzyni, tylko takie wygłuszenie.

No to jeszcze raz. Nie brzmi to inaczej niż w moich autach ze skrzyniami CVT. Nie odczuwam tego jako coś głośniejszego niż w moich poprzednich autach traktowanych podobnie (czyli przy ostrym przyspieszaniu). Jako, że takie auta nie służą do ostrej jazdy (ani zawieszenie ani hamulce ani silnik), to dla mnie problemu nie ma, jeżdżąc spokojnie do 3krpm nie będzie żadnych hałasów...
Co oznacza również, że nie spodziewam się, żeby w Twoim przypadku zmiana egzemplarza na inny cokolwiek zmieniła (a to sugerowałem wcześniej), bo odczucia hałasu będą podobne.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #946 dnia: 13 Listopada 2022, 18:02:47 »
a jechałeś tym autem ? może porównać do innych Twoich aut ze skrzyniami CTV ? Ale nie na filmie, tylko na żywo.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2022, 18:04:19 wysłana przez witek1965 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #947 dnia: 13 Listopada 2022, 18:04:27 »
No to jeszcze raz
Empirycznie to sprawdziłeś, czy tylko tak myślisz?

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #948 dnia: 13 Listopada 2022, 18:05:52 »
a jechałeś tym autem ? może porównać do innych Twoich aut ze skrzyniami CTV ? Ale nie na filmie, tylko na żywo.

Nie jechałem, dlatego pisałem na podstawie Twojego filmu. Brzmi tak jak w moich autach, może nieco ciszej (bardziej przytłumiony dźwięk).
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #949 dnia: 13 Listopada 2022, 18:10:37 »
Bo na filmie to brzmi o wiele ciszej niż w rzeczywistości. Przejedź się, chyba, że masz daleko do salonu, albo mocno zarobiony jesteś. Nie chodzi o sposób pracy skrzyni, tylko o poziom hałasu wewnątrz kabiny.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #950 dnia: 13 Listopada 2022, 18:11:24 »
Ale w testowanym aucie w USA tego nie było. Jak to Petryn określił, Corolla Cross nie była projektowana pod wymagania i gusta Europejczyków i po prostu Toyota wytarła szkłem. Auto jest głośnie, nie dlatego, że taka uroda pracy skrzyni, tylko takie wygłuszenie. Już mówią o tym, że zostanie to poprawione, czyli Toyota przyznaje się do błędu, aczkolwiek rynek europejski to gówniany rynek dla nich jest. Jestem ciekaw opinii na portalach niemieckich i brytyjskich. Niemiecki klient jet bardziej wymagający. U nas dla przykładu do RAV 4 i Corolli Cross nagłośnienie JBL jest niedostępne, natomiast w Niemczech, w trzech wersjach wyposażenia w RAV 4  już tak i w jednym Corolii. Mają tylko dwie wersje.
JBL jest dostępne w CC w najwyższej wersji za dodatkową opłatą. Nawet chyba ktoś pisał, że taką zamawiał.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #951 dnia: 13 Listopada 2022, 18:12:54 »
JBL jest dostępne w CC w najwyższej wersji za dodatkową opłatą. Nawet chyba ktoś pisał, że taką zamawiał.
to ukryli to w cenniku ? Bo Niemcy nie ukryli.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #952 dnia: 13 Listopada 2022, 18:16:45 »
W życiu bym nie kupił auta w ciemno.
Teraz takie czasy, że trzeba zaryzykować. W przypadku Corolli TS modelem po FL będzie można się przejechać dopiero na początku 23 a już od jakiegoś czasu są przyjmowane zamówienia na 24, także jak w końcu się przejedziesz modelem po FL to czas oczekiwania będzie ponad 1.5 roku, jak nie 2 lata
Zawsze można zamówić, poczekać na egzemplarze testowe i po jeździe zdecydować czy się rezygnuje czy dalej czeka.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #953 dnia: 13 Listopada 2022, 18:17:31 »
to ukryli to w cenniku ? Bo Niemcy nie ukryli.
Nie wiem, ale fakty są takie, że cennik jak i strona jest przygotowana fatalnie. W konfiguratorze możesz wybrać sobie JBL. Pełno błędów jest, złe tłumaczenia itp. Zgłosiłem do centrali toyoty to po miesiącu poprawili, że w konfiguratorze zaczynają się wyśwetlać pełne ledy zamiast basiców dla wersji style i premiere. Natomiast tak samo błąd jest w elektrycznie i bezdotykowo otwieranej klapie bagażnika (tak jest w ofertach) natomiast podobno tej opcji nie ma być w naszych autach... także to jest bardzo źle zrobione. Myślę, że brak tej opcji otwierania bagażnika przez machnięcie nogą może być przyczynkiem do łatwej rezygnacji z zakupu, jako przyczyna niezgodności z opisem ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2022, 18:19:11 wysłana przez kenny »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #954 dnia: 13 Listopada 2022, 18:19:33 »
Dorzucam jeszcze link ze zdjęciem na potwierdzenie konfiguratora :)

https://ibb.co/7NxwnGK

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #955 dnia: 13 Listopada 2022, 18:22:45 »
Kenny, ale błąd może być jeden, np. w cenniku, ale w cenniku brak info, w katalogu brak info. Zobacz ile razy w niemieckim cenniku pada JBL https://www.toyota.de/content/dam/toyota/nmsc/germany/downloads/corolla-cross/Toyota_Corolla_Cross_PL_11_22_d_final.pdf  i jest dostepne za dopłata do niższej wersji, a w wyższej jest w standardzie, w naszym ani razu https://pdf.sites.toyota.pl/spec_corolla_cross_2022.pdf ani w opcjach, ani na fotkach, nigdzie. Kumpel ma RAV 4 w wersji Adventure i chciał JBL i nic z tego. Bo po prostu mamy biedniejsze opcje. I tak było zawsze. Porównywałem opcje AVE i było identycznie.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #956 dnia: 13 Listopada 2022, 18:24:28 »
U mnie konfigurator jest niedostępny, cały czas wyskakuje błąd (po ich stronie) więc przestałem próbować, ale skoro twierdzisz, że są dostępne to są.

« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2022, 18:30:06 wysłana przez witek1965 »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #957 dnia: 13 Listopada 2022, 18:25:20 »
Bo na filmie to brzmi o wiele ciszej niż w rzeczywistości. Przejedź się, chyba, że masz daleko do salonu, albo mocno zarobiony jesteś. Nie chodzi o sposób pracy skrzyni, tylko o poziom hałasu wewnątrz kabiny.

Wciąż uważam, że to "wada" skrzyni a nie wyciszenia ale oczywiście mogę się mylić. W moich autach ze skrzyniami CVT jest to głośniejsze, dlatego napisałem, że na filmie jest podobnie tyle, że ciszej.
Nie mam zamiaru jeździć po salonach, mam zupełnie inne sposoby wydawania pieniędzy niż nowe puszki na kołach ;)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #958 dnia: 13 Listopada 2022, 18:30:09 »
U mnie konfigurator jest niedostępny, cały czas wyskakuje błąd (po ich stronie) więc przestałem próbować

Bo na stronach dealerów nie działają tak zauważyłem ale tutaj działa: https://www.toyota.pl/nowe-samochody/corolla-cross

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #959 dnia: 13 Listopada 2022, 18:32:46 »
Kenny, ale błąd może być jeden, np. w cenniku, ale w cenniku brak info, w katalogu brak info. Zobacz ile razy w niemieckim cenniku pada JBL https://www.toyota.de/content/dam/toyota/nmsc/germany/downloads/corolla-cross/Toyota_Corolla_Cross_PL_11_22_d_final.pdf  i jest dostepne za dopłata do niższej wersji, a w wyższej jest w standardzie, w naszym ani razu https://pdf.sites.toyota.pl/spec_corolla_cross_2022.pdf ani w opcjach, ani na fotkach, nigdzie. Kumpel ma RAV 4 w wersji Adventure i chciał JBL i nic z tego. Bo po prostu mamy biedniejsze opcje. I tak było zawsze. Porównywałem opcje AVE i było identycznie.

No ja to rozumiem, bo są też kraje gdzie koło zapasowe mają a u nas niemożliwe. Co do JBL to poniżej wrzucam Ci cytat posta pryzmy :)

Tak tak zamowiona wlasnie … ale moze nie bedzie az tak zle
Nie bralem 4x4 gdyz i tak jezdze praktycznie w miescie … ale dorzucilem dach i JBL z nawigacja … kolorek Manhattan szary
Ktos tu napisal o kolejnym delikatnie wzroscie ceny i sprzedawca tez tak mi powiedzial
Zdradzil, ze lada dzien podskoczy o 3 tys. I faktycznie mial racje … tez cos wspomnial o sierpniu niestety - bo dostal takie przecieki z Toyoty

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl