Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479576 razy)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #960 dnia: 13 Listopada 2022, 18:42:34 »
Wciąż uważam, że to "wada" skrzyni a nie wyciszenia ale oczywiście mogę się mylić.
wadą skrzyni może być jej głośna praca, owszem, ale to nie powinno być słyszalne w kabinie. W kabinie może być słyszalna charakterystyka pracy skrzyni, czy silnika, ale na pewnym poziomie.
https://www.wyborkierowcow.pl/halas-przy-predkosci-autostradowej-ranking/  nie wiem na ile test jest prawdziwe, ale skoro ja jeżdżąc autem głośnym wg. tego testu, czyli AVE, jak również jechałem z kumplem, kilkukrotnie Suzuki S4 S-Cross nie narzekałem na hałąs, a uderzył mnie od razu po przejechaniu się Corollą Cross, to chyba coś jest na rzeczy. Jeżeli w jednej klasie samochodu, jeden potrafi mieć hałas na poziomie 66 dB, a inny 74 dB to jaki z tego wniosek ? Różnica 3dB, to mniejszy hałas o połowę (odczuwalny)
kenny
przecież napisałem, że wierzę w To co napisałeś. W Corolli Cross 4x4 nawet nie pomarzysz o kole dojazdowym, bo przechodzi przez to miejsce wiącha kabli.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2022, 18:44:36 wysłana przez witek1965 »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #961 dnia: 13 Listopada 2022, 19:19:33 »
wadą skrzyni może być jej głośna praca, owszem, ale to nie powinno być słyszalne w kabinie. W kabinie może być słyszalna charakterystyka pracy skrzyni, czy silnika, ale na pewnym poziomie.

Widocznie mamy inne oczekiwania co do tego poziomu.
Nigdy nie zauważyłem by w autach, których jeździłem, przy standardowych prędkościach, komfort "dźwiękowy" był nieakceptowalny. Nigdy też nie pomyślałem po zakupie auta, że dałem ciała, bo jest zbyt głośne. Ale może ja jestem spaczony - dla mnie to podobny przedmiot do żelazka, telewizora czy lodówki... Ma działać zawsze i wszędzie... Tylko tyle i aż tyle...

https://www.wyborkierowcow.pl/halas-przy-predkosci-autostradowej-ranking/  nie wiem na ile test jest prawdziwe, ale skoro ja jeżdżąc autem głośnym wg. tego testu, czyli AVE, jak również jechałem z kumplem, kilkukrotnie Suzuki S4 S-Cross nie narzekałem na hałąs, a uderzył mnie od razu po przejechaniu się Corollą Cross, to chyba coś jest na rzeczy. Jeżeli w jednej klasie samochodu, jeden potrafi mieć hałas na poziomie 66 dB, a inny 74 dB to jaki z tego wniosek ? Różnica 3dB, to mniejszy hałas o połowę (odczuwalny)

Różnica ogromna, w autach zbliżonych klasą, ceną i przeznaczeniem mało prawdopodobna. Wskazuje na to, że w niektórych autach głośność nie jest priorytetem ("sportowe") albo mają tak zestopniowaną skrzynię, że przy badanej prędkości był "niższy bieg"...
Pamiętaj, że same dB to nie wszystko. Możesz być "uczolony" na konkretne częstotliwości...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #962 dnia: 13 Listopada 2022, 19:37:16 »
Różnica ogromna, w autach zbliżonych klasą, ceną i przeznaczeniem mało prawdopodobna.
skoro tak twierdzisz.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #963 dnia: 13 Listopada 2022, 19:39:49 »
Możesz być "uczolony" na konkretne częstotliwości...
chyba wszystkie rodzaje przeszłem. Pracowałem 35 lat w kopalni. Najpierw na oddziale transportu taśmowego. Dopiero przekładnie wyły. Później już w oddziałach wydobywczych. Ryk maszyn niesamowity. Wszędzie przekroczone normy hałasu. Ja raczej pewnych częstotliwości to już nie słyszę. No i jak wcześniej wspomniałem, podobne odczucia miała moja małżonka.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #964 dnia: 13 Listopada 2022, 20:21:44 »
Różnica ogromna, w autach zbliżonych klasą, ceną i przeznaczeniem mało prawdopodobna. Wskazuje na to, że w niektórych autach głośność nie jest priorytetem ("sportowe") albo mają tak zestopniowaną skrzynię, że przy badanej prędkości był "niższy bieg"...
Pamiętaj, że same dB to nie wszystko. Możesz być "uczolony" na konkretne częstotliwości..
Szczerze mówiąc to większych bzdur dawno nie czytałem. Dobrze, że nie dostał wysypki od tego uczulenia, albo kataru siennego.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #965 dnia: 13 Listopada 2022, 20:40:53 »
Hałas przy 50/100 km/h 51,0/61,0 dB dotyczy rywala CC z Południowej Korei. Wyżej podane poziomy hałasu były mierzone przy prędkości 130 km/h. Jak widać Opel Astra, zdeydoiwanie marka Premium, przez duże P, nie sięga nawet do 67 dB, natomiast KIA Ceed ma aż 73,5 dB, jak również Mazdę 6, czy Avensis, będące już autami klasy średniej, Ford Kuga, Tiguan deklasuje Subaru Forestera, czy Mitsubishi Outlandera z wyższej półki. Nie wspomnę, o Jeepach, które mimo iz to premka, głośne są jak diabli. Ja zdecydowanie wole podróżować w ciszy.

« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2022, 20:51:38 wysłana przez witek1965 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #966 dnia: 13 Listopada 2022, 20:54:26 »
Europejskie samochody najczęściej były lepiej wyciszone od Japońskich

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #967 dnia: 13 Listopada 2022, 21:02:40 »
Nie tylko wyciszone. Japońskie miały jedną, zwłąszcza Toyota, wielką zaletę. Niezawodność. Natomiast w samochodzie w najwyższym poziomie wyposażenia, kontrolki jak w fiacie 126p, czy drut do podtrzymania maski, węzyk w zbiorniku z płyne do spryskiwaczy jako metoda pomiarowa czy blaszki, które teoretycznie mają trzeć po tarczy hamulcowej i wydawać przez to dźwięk informujący o tym, że coś się dzieje niedobrego z okolicy koła,prędzej skorodują i odpadną jak zasygnalizują zużycie klocków, to raczej żart. Przez 7 lat nigdy nie usłyszałem sygnalizacji zużycia klocków. MOja AVE w wersji Prestige zastąpiła Passata 10-lat starszego w wersji Comfort. Maks z ledwo drugim, w którym komputer pokładowy pokazywał zużycie klocków, kończący się płyn  do spryskiwaczy, siłowniki podnosiły maskę i wiele innych, ale to i tak był pikuś w porównaniu do Citroena C5 II. Ten dopiero wyświetlał informacji, a informacji.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #968 dnia: 13 Listopada 2022, 21:38:47 »
Witek1965, zaraz Cię fanboy’e zagryzą :).
W Toyocie z 1992 i to dostawczej, był wskaźnik płynu spryskiwaczy i co ciekawsze oleju, który świecił na pomarańczowo poniżej 1/4 stanu.
Od końcówki lat 90’ Toyota zaczęła wycofywać wszelkie udogodnienia. Dziś jak widać, klienci nie potrzebują nawet wyciszenia… i tak kupią :).
Jak w kolejnych modelach wrócą szyby na korbkę, fanboy’e bedą się zachwycać stylem retro. Takie czasy.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #969 dnia: 13 Listopada 2022, 21:43:52 »
Jedno pytanie skoro to taki hukowy samochód to nie rozumiem czemu się nim interesujecie i tak bardzo tym tematem żyjecie?

Mnie jak dane auto po jeździe testowej nie pasowało - to skreśliłem
Je z listy zakupowej i nawet nie wylewałam żali na forum sympatyków danego auta…

Wkurwia mnie to już troszeczkę bo obserwuje temat tylko po to aby się czegoś więcej dowiedzieć a od tygodnia jak nie lepiej spamujecie temat bez sensu, złe nie dobre auto? Nie kupuj - w temacie zostało
Napisane że jest głośno po uj drążyć temat i zaśmiecać telefony ludziom (Którzy chcą się dowiedzieć więcej na temat Corolli Cross) o tym co już zostało napisane 500 razy jak to auto jes hukowe bo głośne….

Są też tacy którym to jest ok i to zaakceptowali bo Auto ma zalety które przewyższają wady, chociażby moc w stosunku do spalanego paliwa?  I o czym to świadczy?

O tym że każdy indywidualnie sobie sam oceni  to auto i dajcie juz spokój z tym tematem jakie to inne auta nie są lepsze bo są cichsze - jak wam bardziej pasują to idźcie i je kupcie a nie spamujecie temat który mnie interesuje…

Mam nadzieje że Admin zrobi tu porządek z tego bałaganu bo ile można - jak baby na targu.

Ja to obserwuje bo chce się czegoś dowiedzieć więcej, ok? Wiec proszę zamknijcie temat wyciszenia wnętrza bo już którąś stronę z kolei bijecie pianę… i nic z tego nie wynika. Tym bardziej że ponownie wleciały w postach filmy pertyna które już tu większość miała okazję oglądać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2022, 21:46:09 wysłana przez KLP89 »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #970 dnia: 13 Listopada 2022, 22:06:08 »
Mylisz się. Internet dziś wielką siłę. Marketingowcy Toyoty czytają forum i … już pracują nad poprawą wyciszenia.
Źle nie mówi/pisze się o zmarłych, a Toyota jeszcze żyje.
Tematu by nie było gęby nie negowanie krytycznych wypowiedzi i nie wciskanie kitów o uczuleniu na niektóre dźwięki itp.
Jak tylko ktoś napisze, że wg. niego jest głośno to zaraz 10-ciu pisze, że to nie prawda…

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #971 dnia: 13 Listopada 2022, 22:10:25 »
Ja nie neguje że jest głośno - słyszę jak są filmy nagrane - jest głośno ale ciągłe powiadomienia na telefon o nowych  postach i w każdym to samo, a juz mawet filmy się powtarzają udostępniane - no bez przesady, gdzie jakiś zdrowy rozsądek?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #972 dnia: 13 Listopada 2022, 22:42:39 »
Takie pindolenie na forum potrafi skutecznie zniechęcić do zakupu auta. Chyba ktoś ma w tym interes (€$£). Zanim kupiłem Corollę TS to naczytałem się jaka to tandeta i w dodatku głośna., mało tego w salonie VW tez odradzano mi zakup Toyoty. A wystarczyło pójść, zrobić jazdę testową i zdecydować czy ten samochód jest dla mnie. Jak czytam to co tu się wypisuje to zastanawiam się po co tak zniechęcać …

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #973 dnia: 13 Listopada 2022, 23:19:24 »
AMEN.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #974 dnia: 13 Listopada 2022, 23:39:01 »
Jak tylko ktoś napisze, że wg. niego jest głośno to zaraz 10-ciu pisze, że to nie prawda…

No nie wiem. Jak przejrzysz posty z ostatnich stron to jest paru pieniaczy, którzy chcą udowodnić , ze auto jest do bani. Jak komuś się nie podoba i nie zamierza kupować to po co tu jest na forum i wypisuje wysrywy?
Popieram kolegę wyżej, zaspamiony cały wątek, a ja też śledzę żeby się dowiedzieć np jak ta sprawa z tą wiązka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl