Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479615 razy)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1065 dnia: 17 Listopada 2022, 21:33:12 »
Nie, w małych autach są małe opony. Ot i wsio.
rozmiar opony rzecz jasna ma znaczenie, ale wątpię, żeby Audi w A1 założyło opony budżetowe, a Fiat w Pandzie opony premium. I nie ma problemu z zakupem marek premium w rozmiarze 15", może 14" będzie trudniej, ale też są : Yokohama Advan A052 185/60 R14 86 V za 686 zł i Dębica Passio 2 185/60 R14 82 T za 199 zł

Klasa premium Yokohama BluEarth-GT AE51 195/55 R15 85 V--ponad 600 zł , Continental EcoContact 6 195/55 R15 85 V 530 zł vs Kormoran Road Performance 195/55 R15 85 V za 233 zł.  czy nawet 
 Yokohama Advan A052 195/55 R15 89 V XL za ponad 1000 zł .

Jeśli chodzi o "wycie" skrzyni, jak to niektórzy nazywają, to nie jest głośniej jak w innych autach

Z minusów - słabe wyciszenie.
  i to miałem na mysli pisząc wycie. Głośno w samochodzie, a nie charakterystyczny dźwięk. Przy prawidłowym wyciszeniu samochodu po prostu by się tego nie słyszało.
Gdyby były wyciszone nadkola, drzwi i podłoga to pozostał by tylko dźwięk powietrza od słupka A powyżej 100 km/h.
to z tym słupkiem też wyłapał Petryn, ale to ponoć jest łatwe do wyeliminowania, natomiast wyciszenie tego co wymieniłeś, czyli wszystkiego,  to kupa roboty, hajsu i pieron wie jakie podejście producenta do gwarancji.

Przy normalnej spokojnej jeździe można uznać że jazda tym autem to przyjemność.
czyli wrażenia jak u mnie. Do 90km/h poza przyspieszaniem jest OK. Mi długość siedziska o dziwo nie przeszkadzała.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1066 dnia: 17 Listopada 2022, 23:23:27 »
Panowie jutro jadę po odbiór w Warszawie. Napiszę jak wrócę. Najgorzej sie martwię o to wycie , ale przepadłokupione

Jak tam odbiór?  :cheesy:
Jeszcze nie wysiadł

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pere

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cros???
« Odpowiedź #1067 dnia: 18 Listopada 2022, 07:13:51 »
Panowie jutro jadę po odbiór w Warszawie. Napiszę jak wrócę. Najgorzej sie martwię o to wycie , ale przepadłokupione

Udało się odebrać?

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #1068 dnia: 18 Listopada 2022, 07:45:30 »
Odebrałem hura. Co do tego hałasu co tu się tak dużo dyskutuje. Dla nas było ok (jechałem z żoną). Co prawda nie mogłem  bardzo tego przetestować bo jechałem 7 Warszawa Płońsk a tam remont za remontem. Raz spróbowałem ok 120 km/h i jest ok. Oczywiście jak mocniej przycisnąć gaz to bardziej słychać ale bez przesady. Samochód robi bardzo dobre wrażenie. Te plastiki tak bardzo nie odstraszają. Bardzo dobrze grają multimedia, mimo że to nie JBL (ponoć Panasonic). Ta sprawa wiązki, o której pisałem wcześniej dotyczy modułu antykradzieżowego BLE (kradzież  na walizkę pewnie wiecie o co chodzi). Mają to rozwiązać do miesiąca i pojadę znowu na montaż, tak mi powiedzieli. Ogólnie jest ok. Żona wybrała kolor white pearl platinium - fajnie się mieni mówi ze jest śliczny. Na tę chwilę jest ok. Próbuję w tym wszystkim się zorientować. Instrukcja do multimediów, nawigacji bardzo skrócona, na stronie Toyoty jest dużo obszerniejsza niestety w języku angielskim i bardzo wielu innych - czemu nie ma polskiego nie wiem

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1069 dnia: 18 Listopada 2022, 09:20:26 »
Gratulacje!
Mówisz, że po zalogowaniu się i wpisaniu VIN nie masz polskiej instrukcji?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #1070 dnia: 18 Listopada 2022, 09:20:45 »
rozmiar opony rzecz jasna ma znaczenie, ale wątpię, żeby Audi w A1 założyło opony budżetowe, a Fiat w Pandzie opony premium. I nie ma problemu z zakupem marek premium w rozmiarze 15", może 14" będzie trudniej, ale też są : Yokohama Advan A052 185/60 R14 86 V za 686 zł i Dębica Passio 2 185/60 R14 82 T za 199 zł

Nie wiem, ale w kwestii Audi-Fiat, spodziewam się, że masz rację. Ja myślałem o eksploatacji czyli kupowaniu opony przez właściciela. I nie tyle o markach premium ile o oponach z najwyższej półki - z ciekawości spojrzałem na Pirelli P Zero i jakiś wybór jest od 17".
Ale dość zbaczania z tematu.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1071 dnia: 18 Listopada 2022, 09:38:15 »
Krisman na stronie Toyota.pl są dwie instrukcje Owners Manual PL i Multimedia Manual ale tu polskiego nie ma . Papierowa instrukcja którą dostałem
zawiera tak jakby te dwie  ale obsługa multimediów , nawigacji , monitora panoramicznego jest dużo dużo obszerniejsza w pdf po angielsku

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1072 dnia: 18 Listopada 2022, 09:43:03 »
Krisman na stronie Toyota.pl są dwie instrukcje Owners Manual PL i Multimedia Manual ale tu polskiego nie ma . Papierowa instrukcja którą dostałem
zawiera tak jakby te dwie  ale obsługa multimediów , nawigacji , monitora panoramicznego jest dużo dużo obszerniejsza w pdf po angielsku
Miałem tak samo w RAV4 (tylko że u mnie na necie były obszerne w PL) zgłosiłem fakt braku stosownej instrukcji e ASO i...dosłali pełne w PL forma papierowa.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1073 dnia: 18 Listopada 2022, 09:44:25 »
Dziwne, bo każdy ma tę obszerniejszą wersję ze strony Toyoty w rodzimym języku. Może poszukaj dokładniej? Albo jeszcze nie dodali po polsku.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1074 dnia: 18 Listopada 2022, 09:46:12 »
On ma Corollę Cross, więc "świeżynka"
Zapytaj na czacie o to.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1075 dnia: 18 Listopada 2022, 11:12:48 »
Gratki!

Czyli teraz jeździsz bez żadnego zabezpieczenia/alarmu? To jakoś wpływa na oc/ac, ubezpieczenie w leasingu?
Pytałeś może o Corbe?

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1076 dnia: 18 Listopada 2022, 11:24:35 »
Dziwne bo na przykład instrukcje CC do multimediów są w tak ciekawych językach jak serbski, ukraiński i wiele innych. Naszego brak

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1077 dnia: 18 Listopada 2022, 11:28:48 »
Toyota samochód ubezpieczyła samochód. Zabezpieczenia to immobilizer, jakieś znakowanie sztucznym DNA ale słabo znam sie na tym.
Poza tym podejrzałem u kolegi też w Toyocie i jest ukryte mechaniczne odcięcie zapłonu zrobione przez dilera taki pstryczek

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1078 dnia: 18 Listopada 2022, 11:40:52 »
Imobilizer, Bearlock, alarm, pstryczek ukryty, a OC I AC i tak kosztuje 3% wartości auta średnio. I jak maja ukraś to i tak ukradną. A ubezpieczyciel bedzie szukał dziury w całym zeby nie wypłacic ani złotowki.

Z ciekowości sprawdziałem że średnia cena 2021 szkody z OC to ok 8500 zł, a z AC to 7700. Wiec przebitka dobra na tych ubezpieczeniach. OC kosztuje 400 zł. a AC srednio 2- 4 tysiace.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1079 dnia: 18 Listopada 2022, 12:31:26 »
Do AC dołóż kradzieże aut gdzie szkoda jest "całkowita".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl