Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479509 razy)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1095 dnia: 18 Listopada 2022, 20:40:12 »
Emocje    są co najwyzej to na ekranie ogromnego ekranu corolli jak gole baby włączysz..
Emocje, to np. zachwyt, niekoniecznie erotyczne podniecenie, a tu jak widać po opinii pluto, zachwycać się nie miał czym. Jazda tym samochodem nie cieszy, nie daje frajdy, bo napływu adrenaliny to raczej oczekiwać po tego typu samochodzie nie należy.  Kolejna opinia, że samochód jest głośny.

Zdając prawko 15 lat temu, L jeździło się 110 -120 na prostej z ograniczeniem do 50 km/h z instruktorem...
  to nie był instruktor tylko pajac, że nie użyję mocniejszego określenia.

Nie zliczę ile razy się tłumaczą, że to auto na rynek amerykański oraz azjatycki, gdzie ludzie nie są tak wyczuleni jak my - Europejczycy
pieprzenie. Auto na rynku amerykańskim jeździło już ponad rok temu. Po amerykańskiej premierze było pieprzenie, że na premierę europejską przyjdzie poczekać  rok (zrobiło się więcej) i będą dostępne napędy tylko hybrydowe. Teraz pieprzenie, że to wersja na inne rynki. WEięc co ? p[rzez pomyłkę zapakowali i wysłali do Europy kilka tysięcy samochodów ? A może liczyli po prostu, że wytarcie pupy szkłem jakoś przejdzie.

Sprzedawca w salonie także zachęcał mnie do zakupu tego auta bo jak mówił sporo osób rezygnowało lub zastanawia się jeszcze na zakupem tego auta i kolejka bardzo zmalała.
a tak pompowali balonik, ajki to nie będzie HIT. Ciekawe ile z tych 1800 zamówionych aut zostanie w salonach.

Też liczyłem na ten samochód i stoję na rozdrożu. czekać na lift, nie na wersję GR, bo to nie jest lift, tylko wersja i liczyć na to, że auto zostanie prawidłowo wygłuszone, czy odpuścić i szukać używanego Lexusa lub Ravki w biedniejszej wersji.
Swoją drogą, czy ktoś porównywał wszystkie elementy wyposażenie Corolli Cross Style vs RAV 4 Comfort ? Czego brakuje Ravce.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1096 dnia: 18 Listopada 2022, 20:47:19 »
Pytanie jaka będzie cena za ten lift, jak co miesiąc podnoszą ceny za obecną CC. Obstawiam, że ta premiere edition 4x4 może już kosztować blisko 200k. Może lepiej zamówić teraz rav4 :) Albo odebrać CC i w aso wygłuszyć jak wejdzie lift :P

Osobiście byłem zdecydowany odebrać, a przez tę paplaninę mi teraz namieszali w głowie bo nie spieszy mi się z nowym autem :P

Ale jak już auto jest w transporcie to pewnie zaliczki 3k nie odzyskam jeśli bym rozważył reyzgnację :-(
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2022, 20:50:20 wysłana przez lexziom »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1097 dnia: 18 Listopada 2022, 20:58:16 »
Pytanie jaka będzie cena za ten lift, jak co miesiąc podnoszą ceny za obecną CC. Obstawiam, że ta premiere edition 4x4 może już kosztować blisko 200k. Może lepiej zamówić teraz rav4 :) Albo odebrać CC i w aso wygłuszyć jak wejdzie lift :P

Osobiście byłem zdecydowany odebrać, a przez tę paplaninę mi teraz namieszali w głowie bo nie spieszy mi się z nowym autem :P

Ale jak już auto jest w transporcie to pewnie zaliczki 3k nie odzyskam jeśli bym rozważył reyzgnację :-(

Chyba póki nie doposażą go w salonie to odzyskasz. Ja rozważałem Rav4 ale za długo bym musiał czekać chyba. Z resztą trochę mi wygodniej CC, bo nieco mniejsza i łatwiej do garażu wjechać będzie żonie :)
Obstawiam, że to może być takie trochę pierdolenie, że oni już robią lift. Pewnie to będzie zależało od tego ile aut im zostanie w salonach.

Też liczyłem na ten samochód i stoję na rozdrożu. czekać na lift, nie na wersję GR, bo to nie jest lift, tylko wersja i liczyć na to, że auto zostanie prawidłowo wygłuszone, czy odpuścić i szukać używanego Lexusa lub Ravki w biedniejszej wersji.
Swoją drogą, czy ktoś porównywał wszystkie elementy wyposażenie Corolli Cross Style vs RAV 4 Comfort ? Czego brakuje Ravce.

Chyba przede wszystkim to hybrydy 5 generacji. Światła główne to też basic ledy z tego co się orientuję. Felgi 17 a nie 18, nie ma przyciemnianych szyb i gniazd us w drugim rzędzie. To takie co kojarze.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1098 dnia: 18 Listopada 2022, 21:01:52 »
Pytanie jaka będzie cena za ten lift, jak co miesiąc podnoszą ceny za obecną CC.
obserwuję ceny od początku i jak na razie nic się nie zmieniło, wręcz nawet cena została obniżona od ceny "wywoławczej" Niewiele, ale zawsze coś. Style np. 159 900 zeszło na 157 900. Niby niewiele, ale zawsze coś.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1099 dnia: 18 Listopada 2022, 21:03:24 »
Obstawiam, że to może być takie trochę pierdolenie, że oni już robią lift.
Też prawda. Może tak być. GR pokażą w 2/3 kwartale, a lift w 2024.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1100 dnia: 18 Listopada 2022, 21:08:54 »
Pytanie jaka będzie cena za ten lift, jak co miesiąc podnoszą ceny za obecną CC.
obserwuję ceny od początku i jak na razie nic się nie zmieniło, wręcz nawet cena została obniżona od ceny "wywoławczej" Niewiele, ale zawsze coś. Style np. 159 900 zeszło na 157 900. Niby niewiele, ale zawsze coś.
Przecież we wrześniu cena wzrosła względem sierpnia o 2000zł (przynajmniej dla wersji style). Jak patrzę w necie to z czerwca artykuł o wersji premiere AWD 180100 zł a aktualnie 185100zł. Także cena sobie śmiało rośnie :) Od czerwca do września o 5k.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1101 dnia: 18 Listopada 2022, 21:12:25 »
A ja dzis byłem jeździłem i powiem wam że naprawdę nie jest tak źle

Auto naprawdę przyjemne w prowadzeniu - zawieszenie bajka, dynamika świetna, pozycja za kierownicą super.

Urzekło mnie działanie tempomatu - świetnie odczytuje znaki, płynnie zwalnia, płynnie zatrzymuje się, i sam rusza - sam trzyma środek pasa idealnie. Rozpieszczony technologią i tym jak
Dobrze działa obsługujemy hamulec dopiero gdy zatrzyma nas czerwone światło a nikt nie jedzie przed nami. Jazda niesamowicie gładka cicha i komfortowa (brak zmiany biegów to wieeelka zaleta - brak najmniejszych szarpnięć. Niestety nie miałem okazji pojechać szybciej jak 110km/h i naprawdę nie mogłem się przyczepić do hałasu - żona siedziała na prawym przez godzinę - rownież nie widziała testów tego auta wogole, gdy zapytałem jak jej się jechało na prawym jaki ma
Odbiór auta stwierdziła że wygodnie i cicho się jechało (fakt głównie warunki miejskie, odbwodnica i troche korka)

System multimedialny mnie się podoba.

Wszystko co miałem do tej pory było gorsze a miałem tak:
Fiat Uno
Opel Astra 2001
Toyota Corolla 2006
Ford fusion 2007
Suzuki Vitara 2020 (z aktrywnym tempomatem pilnowaniem pasa ruchu)

Jezdzilem wersją FWD - brakowało
Mi troche wyjazdu na drogę klasy S ale jeszcze się wybiorę na jedna jazdę żeby ten aspekt sprawdzić ale tak jak pisałem - dla moich uszu naprawdę jest dobrze i jestem bardzo zbudowany i z niecierpliwością czekam na auto i nie mam wątpliwości że odbiorę

Ps ja mam 170cm
Żona 166cm ;))

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1102 dnia: 18 Listopada 2022, 21:13:54 »
aktualnie 185100zł.
187k aktualnie + lakier, w tamtym tygodniu mi tyle wyliczył handlowiec. Czyli zgadza się to z konfiguratorem. Na ceny w pdfie nie patrzcie bo są błędne xD
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2022, 21:16:16 wysłana przez lexziom »

Offline nowy218

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Zaden
« Odpowiedź #1103 dnia: 18 Listopada 2022, 21:19:57 »
A ja mam pytanie z innej beczki. Niedługo pewnie będzie dzwonił do mnie handlowiec żeby podjechać i wybrać dodatki bo niedługo odbiór auta.
Czy jeśli bym chciał na własną rękę kupić koła zimowe, wideorejestrator to muszę już mieć gotowe ze sobą na to spotkanie czy to dopiero tam będę ustalał co kupuje od nich a co na własną rękę i kiedyś im podrzucę?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1104 dnia: 18 Listopada 2022, 21:31:36 »
A ja mam pytanie z innej beczki. Niedługo pewnie będzie dzwonił do mnie handlowiec żeby podjechać i wybrać dodatki bo niedługo odbiór auta.
Czy jeśli bym chciał na własną rękę kupić koła zimowe, wideorejestrator to muszę już mieć gotowe ze sobą na to spotkanie czy to dopiero tam będę ustalał co kupuje od nich a co na własną rękę i kiedyś im podrzucę?
Musisz sobie ustalić wcześjiej z dealerem. Ustalić z technikiem czy taki wideorejestrator jest ok, czy nie rozładuje aku itd. Ja btw sie dowiedzialem czegos co mnie zmiotlo, choc ma mi potwierdzic jeszcze dealer, ze do wersji style są homologowane felgi 18 a 17 niekoniecznie. Szczerze to nie czaję jak do wersji comfort jest 17 a tu 18 i nie mozna podmienic. Moze ktos z Was mi wytlumaczy?

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #1105 dnia: 18 Listopada 2022, 21:34:37 »
Ja umówiłem się z handlowcem, że zakupione przez siebie opony przywiozę do salonu przed wydaniem mi auta i zamontują mi je gratis. Proponuję zatem ustalić to wszystko o czym piszesz (punkt po punkcie) ze swoim handlowcem. To uprości znacznie sytuację...
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2022, 21:36:57 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1106 dnia: 18 Listopada 2022, 21:43:38 »
Ja btw sie dowiedzialem czegos co mnie zmiotlo, choc ma mi potwierdzic jeszcze dealer, ze do wersji style są homologowane felgi 18 a 17 niekoniecznie. Szczerze to nie czaję jak do wersji comfort jest 17 a tu 18 i nie mozna podmienic. Moze ktos z Was mi wytlumaczy?
Prawda. Podejrzewam, że ze względu na normy spalania osobno certyfikowali wersje wyposażenia. Więc oficjalnie nie mogą sprzedać z innym kołem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1107 dnia: 18 Listopada 2022, 21:44:48 »
Chyba przede wszystkim to hybrydy 5 generacji. Światła główne to też basic ledy z tego co się orientuję. Felgi 17 a nie 18, nie ma przyciemnianych szyb i gniazd us w drugim rzędzie. To takie co kojarze.
Do rav4 Comfort grzechem jest nie wziąć  pakietu Style (jest za 2.900zł) W pakiecie są felgi 18", alu koło dojazdowe, przyciemnione szyby, system bezkluczykowy, ładowarka indukcyjna, Automatycznie otwierana klapa bagażnika (ruchem nogi, z przycisku w pilocie, klapie kub wewnątrz) Z tyłu też są w comfort dwa usb do ładowania sprzętu.
Tak naprawdę to brakuje tylko czujników/kamery przód (czujniki akcesoryjne w ASO to aż 2k)
Prawda. Podejrzewam, że ze względu na normy spalania osobno certyfikowali wersje wyposażenia. Więc oficjalnie nie mogą sprzedać z innym kołem.
Prawda, ale nikt nie zabroni zrobić to samemu i wszystko jest zgodne z przepisami w PL. reszta masa razy o tym było tu na forum (nawet toyota nalepki niektórym osobą dosyłała)
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2022, 21:46:44 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1108 dnia: 18 Listopada 2022, 22:18:45 »
Moze ktos z Was mi wytlumaczy?
kaprys producenta. O tyle o ile rozumiem, że ten sam samochód może mieć róne silniki i te ze słabszym dostanę mniejsze felgi, a te z mocniejszym większe, to w tym przypadku nie za bardzo widzę sens. No, ale czy wszystko musi mieć sens ?
Ciekawe, czy czujniki monitorowania ciśnienia w kołach TPMS nie jest już obowiązkowo wymagany przez UE ? bo jest jako opcja za dopłatą 790 zł w wersji Style. 

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1109 dnia: 18 Listopada 2022, 22:31:41 »
Ciekawe, czy czujniki monitorowania ciśnienia w kołach TPMS nie jest już obowiązkowo wymagany przez UE ? bo jest jako opcja za dopłatą 790 zł w wersji Style.
To nie opcja cennika, tylko sklepiku Toyoty z częściami. Gdybyś chciał sobie złożyć drugi komplet kół, to możesz kupić drugi zestaw oryginalnych czujników. Pierwszy komplet już masz w samochodzie.

A swoją drogą, TPMS nie był nigdy obowiązkowy w UE. Obowiązkowy jest jakikolwiek system monitorowania ciśnienia, najtaniej robi się to przez pomiar prędkości kół w ABS.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl